2023: Η χρονιά της αλήθειας

Η χρονιά της αλήθειας - Βeauté Magazine

Μια νέα χρονιά έφτασε και αναλογίζεσαι τι πραγματικά χρειάζεσαι. Το να είναι αυτή η χρονιά, μια χρονιά απόλυτης, θεραπευτικής αλήθειας ίσως είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα για το έτος που ξεκινά!

Κάποιοι ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου με στόχους, ελπίδες, όνειρα και ίσως ακόμη και ένα σχέδιο δράσης για όλα όσα θα ήθελαν να επιτύχουν. Είναι η εποχή του χρόνου όπου όλοι σπεύδουν να σου υπενθυμίσουν πως με την καινούρια χρονιά πρέπει να ανανεωθείς, να κάνεις επανεκκίνηση ή να θέσεις καινούριους στόχους αλλάζοντας, ενδεχομένως, την πορεία της ζωής σου.

Οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς, παρόλο που φαίνονται σίγουρες και δυναμικές, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ανέφικτες και να μένουν απραγματοποίητες. Μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν και πολύ μεγάλο ταλέντο στο να επιμένουν σε αυτές τις αποφάσεις, με αποτέλεσμα να τις εγκαταλείπουν μέσα στον πρώτο μήνα. Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι στόχοι τους είναι, είτε πολύ υψηλοί για να επιτευχθούν, είτε πολύ γενικοί για να τους θυμούνται.

Γι’ αυτό κι εγώ, εδώ και χρόνια, έχω αποφασίσει να μην παίρνω καμία ριζική απόφαση για τη νέα χρονιά. Αντί αυτού, διαλέγω μόνο μια λέξη κάθε χρόνο και προσπαθώ να την κάνω πράξη με όποιον τρόπο μπορώ. Για το 2023, η λέξη της δικής μου νέας χρονιάς είναι η λέξη “αλήθεια”. Αν το δεις προσεκτικά ίσως είναι αυτό που χρειάζεσαι και εσύ. 

“Το μαγαζί της αλήθειας”

Θυμάμαι ένα απόσπασμα  από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι “Να σου πω μια ιστορία”. Ένα απόσπασμα που θα σε φέρει πιο κοντά στον στόχο σου για μια χρονιά αλήθειας. Ένας άνθρωπος περπατούσε στα σοκάκια μιας επαρχιακής πόλης. Στρίβοντας σε μια γωνία βρέθηκε άξαφνα μπροστά σε ένα ταπεινό κατάστημα. Περίεργος, πλησίασε στη βιτρίνα και κόλλησε το πρόσωπο του στο κρύσταλλο για να καταφέρει να δει μέσα στο σκοτάδι.

Το μόνο που φαινόταν ήταν ένα αναλόγιο μ’ ένα χειρόγραφο καρτελάκι που έγραφε: “Το μαγαζί της αλήθειας”. Μπήκε μέσα. Πλησίασε την κοπέλα που στεκόταν στον πάγκο και τη ρώτησε: “Συγνώμη. Αυτό είναι το μαγαζί της αλήθειας;” “Μάλιστα κύριε. Τί λογής αλήθεια θέλετε; Αλήθεια μερική, αλήθεια σχετική, αλήθεια στατιστική, πλήρη αλήθεια;” “Θέλω την πλήρη αλήθεια” αποκρίθηκε ο άνθρωπος χωρίς καθόλου να το σκεφτεί. “Είμαι τόσο απηυδισμένος από τα ψέματα και τις πλαστογραφίες και δε θέλω άλλες γενικεύσεις, ούτε δικαιολογίες, δε θέλω απάτες, ούτε κοροϊδίες… Μόνο απόλυτη αλήθεια”.

Η κοπέλα τον ρώτησε εάν γνώριζε την τιμή. Αποκρίθηκε απαντώντας ότι δε γνώριζε. Ήξερε όμως ότι πλέον θα πληρώσει όσο όσο για να κατακτήσει την απόλυτη αλήθεια. Η πωλήτρια απάντησε λέγοντας του ότι, εάν θέλει να μάθει όλη την αλήθεια, είναι πιθανό να χάσει την ησυχία του και τον ύπνο του για πολύ καιρό. Και φοβήθηκε. Ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι το κόστος θα ήταν τόσο υψηλό. Ευχαρίστησε την πωλήτρια ψελλίζοντας ένα ευχαριστώ κι ένα συγγνώμη και έφυγε.

Ένιωσε λίγο θλιμμένος όταν κατάλαβε ότι δεν ήταν ακόμα προετοιμασμένος για την απόλυτη αλήθεια, ότι ακόμα χρειαζόταν ορισμένα ψέματα για να βρίσκει ανάπαυση, ορισμένους μύθους και εξιδανικεύσεις για να καταφεύγει, ότι ήθελε κάποιες δικαιολογίες για να μην αντιμετωπίζει τον ίδιο του τον εαυτό… “Ίσως αργότερα…” σκέφτηκε.

Η αλήθεια μέσα μας

Όλοι αποζητούν την αλήθεια, αλλά μόνο λίγοι είναι αρκετά γενναίοι για να την αντιμετωπίσουν. Και καθώς ο φόβος κερδίζει έδαφος, ο άνθρωπος μαθαίνει να ζει στις σκιές αντί για το φως. Όμως η αλήθεια θέλει φως. Και αυτό το φως αξίζει να ψάξουμε να βρούμε. Μέσα μας και γύρω μας. Γιατί, στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο είδη αλήθειας: να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου και να είσαι αληθινός με τους άλλους. Αν και, όπως λέει ο Σαίξπηρ, “κάποιος που είναι αληθινός με τον εαυτό του, είναι απίθανο να είναι ψεύτικος με τους άλλους”.

Ως άτομα, το να είμαστε ειλικρινείς και αληθινοί σημαίνει ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε και να ωριμάσουμε, μαθαίνοντας από τα λάθη μας. Για την κοινωνία, η αλήθεια δημιουργεί κοινωνικούς δεσμούς και χτίζει γέφυρες, την ίδια στιγμή που το ψέμα και η υποκρισία σπάνε δεσμούς και γκρεμίζουν γέφυρες. Εάν αμφιβάλλεις για αυτό, σκέψου τι συμβαίνει όταν ανακαλύψεις ότι κάποιος σου είπε ψέματα. 

Νιώθεις λιγότερο διατεθειμένη να τον εμπιστευτείς την επόμενη φορά, και επίσης λιγότερο διατεθειμένη να εμπιστευτείς άλλους ανθρώπους γενικότερα. Το να είσαι αληθινός πρώτα με τον εαυτό σου, σημαίνει ότι τον κατανοείς, ότι γνωρίζεις τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, ότι τηρείς τις υποσχέσεις σου, ότι δεν παρουσιάζεις τον εαυτό σου σαν κάτι που δεν είναι. Με λίγα λόγια, είσαι αυθεντική. Είσαι εσύ.

Εντοπίζοντας την αιτία

Η αλήθεια είναι πως από παιδιά, η ίδια η κοινωνία μας μαθαίνει να μην είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Ακόμα και οι γονείς και οι δάσκαλοί σου, όταν σου είπαν να μη μιλάς, τη στιγμή που είχες πολλά να πεις. Όταν σου ζήτησαν να ξανασκεφτείς το όνειρό σου για εκείνη τη σχολή που αγαπάς, γιατί αυτοί ξέρουν και το καλό σου και μια καλύτερη σχολή. Όταν σου ζήτησαν να μη φύγεις στο πρώτο χαστούκι και να δώσεις ακόμα μια ευκαιρία. Σου είπαν ψέματα ακόμα και για τον Άγιο Βασίλη. Πρώτα τον επινόησαν, τον έκαναν έναν υπέροχο ηλικιωμένο γεράκο με γένια και χέρια γεμάτα δώρα, και ύστερα σου είπαν πως δεν υπάρχει.

Στην πραγματικότητα, εμείς ως πολιτισμός και κοινωνία απορρίπτουμε την αλήθεια μέσα μας. Μας τραβάει εκτός τροχιάς ο 24ωρος κόσμος των social. Διαβάζουμε βιβλία σχετικά με το πώς πρέπει να χειριζόμαστε αποτελεσματικά τις καταστάσεις, πώς θα αυτοβελτιωθούμε. Παρακολουθούμε μαθήματα για το τι πρέπει να κάνουμε και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο επιτυχίας και καταξίωσης. Μόνο που ξεχνάμε κάτι βασικό. Πως για την αλήθεια δεν υπάρχει μοντέλο επιτυχίας. Τις αξίες μας πρέπει να βρούμε και την αυθεντικότητά μας.

Δημιούργησε τη νέα σου πραγματικότητα

Καθώς λοιπόν οι μέρες του 2022 τελειώνουν, ας σκεφτούμε το νέο έτος και την υπόσχεση που φέρνει. Θα είναι η χρονιά της αλήθειας. Οι εποχές κάνουν κύκλους. Και εμείς περνάμε από κύκλους στη ζωή. Άλλους τους κλείνουμε και άλλους τους ανοίγουμε. Αυτή τη νέα χρονιά, ανακάλυψε αυτό που θα σε κάνει να λάμψεις. Την αλήθεια μέσα σου.

Ζούμε σε έναν κόσμο που μας λέει συνεχώς τι να κάνουμε, πώς να ενεργήσουμε, τι να είμαστε. Το να ξέρεις πώς να είσαι αληθινή με τον εαυτό σου και να ζεις τη ζωή που θέλεις μπορεί να είναι μια πρόκληση. Προσδιόρισε τι χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένη. Σε ποιο περιβάλλον θες να ζεις, που χτυπάει η καρδιά σου και με ποιους. Σκέψου τι σε κάνει να γελάς και τι σου δίνει χαρά. Βάλε προτεραιότητες στις αξίες σου, χρησιμοποίησε τα ταλέντα σου και βρες τον σκοπό της ζωής σου.

Μην καταπνίγεις τα συναισθήματά σου μόνο και μόνο για να κάνεις τους άλλους να νιώσουν άνετα. Τίμα τις ανάγκες σου και μάθε να λες “όχι” σε αυτούς που δεν τις βλέπουν. Άκου τη διαίσθησή σου και τη φωνή μέσα σου που σε καθοδηγεί. Επέτρεψε στον εαυτό σου να αλλάξει γνώμη, όταν αναγνωρίζεις ότι έκανες μια λάθος επιλογή. Φέτος υποσχέσου ότι θα είναι μια χρονιά αλήθειας προς τον εαυτό σου.

Και το πιο σημαντικό από όλα: Προσπέρασε τις προσδοκίες των άλλων για σένα και τον τρόπο που “πρέπει” να κάνεις τα πράγματα. Άσε πίσω αυτό που προσπαθείς να είσαι και γίνε αυτό που πραγματικά είσαι.


Κεντρική φωτογραφία Matheus Bertelli / Pexels.

Κείμενο “η χρονιά της αλήθειας” από την Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγο Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here