Κρίση μέσης ηλικίας; Είναι ωραίο να μεγαλώνεις

Όλοι οι άνθρωποι και ακόμα περισσότερο εμείς οι γυναίκες, αντί να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή, ανησυχούμε για το χρόνο που περνάει. Ξεπέρνα τον μύθο για τη “κρίση της μέσης ηλικίας”. Απόλαυσε τη διαδικασία του χρόνου και θυμήσου ότι όσο μεγαλώνεις γίνεσαι η βελτιωμένη πλευρά του εαυτού σου. Χρησιμοποίησε τον χρόνο σου με σύνεση. Νιώθοντας ευγνωμοσύνη για κάθε στιγμή και περιμένοντας τα καλύτερα για το μέλλον. Άλλωστε το να μεγαλώνεις είναι δρόμος. Είναι ουσιαστική εξέλιξη. Μια διαρκής ενεργή διαδικασία αυτοβελτίωσης. Διαδικασία προσθήκης νέων εμπειριών, αφαίρεσης περιττών πραγμάτων, ιδεών, πεποιθήσεων και ανθρώπων. Μια διαδικασία που σου λέει «keep walking».

Παρατηρώντας την εξέλιξη μέσα από την ηλικία

Σκέψου με ποιο τρόπο μεγαλώνουμε. Οι προσωπικότητές μας, αναπτύσσονται και εξελίσσονται διαφορετικά. Η ίδια η ζωή είναι μια διαρκής ανάπτυξη. Μια εξέλιξη η οποία δε σταματά ποτέ. Όσο περνούν τα χρόνια, η αλλαγή των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς μας είναι αναπόφευκτη. Καθώς μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο ευγενικές, περισσότερο συνεργάσιμες, πιο οργανωμένες, πιο ευσυνείδητες, περισσότερο σταθερές συναισθηματικά.

Η έννοια του χρόνου

Κάθε ιστορία, κάθε άνθρωπος και κάθε ζωή έχει ένα παρελθόν, παρόν και μέλλον. Το παρελθόν είναι ακλόνητο και αμετακίνητο. Τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε πλέον γι’ αυτό. Το παρόν το διαμορφώνουμε μέρα με την ημέρα και το μέλλον το πλάθουμε ανάλογα με τις προσδοκίες μας όσο μεγαλώνουμε. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόση σημασία έχει ο χρόνος με τον τρόπο που τον μετράμε.

Το να μεγαλώνεις, δεν είναι ένα παθητικό γεγονός, αλλά μία ενεργητική και σκόπιμη προσπάθεια, η οποία δεν πρέπει ούτε να μας φοβίζει, ούτε να μας αγχώνει. Είναι υπέροχο να μεγαλώνεις! Είναι ένα εξαιρετικό προνόμιο, που δεν το έχουν όλοι. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά, όταν αρχίζουμε να μετράμε απώλειες, θανάτους και να βλέπουμε την παρακμή γύρω μας να αυξάνεται. Αντανακλαστικά, ο άνθρωπος εκτιμά εκείνη τη στιγμή το υπέροχο «δώρο» που έχει και οφείλει να νιώσει εκείνη την αισιοδοξία και τη χαρά που νιώθουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αυτού του κόσμου.

Όλοι, λίγο πολύ, έχουμε χρόνο. Μπορεί να μην έχουμε το τέλειο σπίτι, μια ονειρεμένη καριέρα, αλλά όλοι έχουμε χρόνο. Στην  πραγματικότητα είναι ότι πιο πολύτιμα έχουμε ως ανθρώπινα όντα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος γιατί, αν το σκεφτείς, είναι πιο ισχυρός από το χρήμα. Με 10 ώρες δουλειάς, μπορεί κανείς να πάρει 100 ευρώ. Αλλά με 100 ευρώ, δεν μπορεί κανείς να πάρει 10 ώρες πίσω από τη ζωή του. Αυτές οι 10 ώρες έχουν φύγει για πάντα.

Η ομορφιά του να μεγαλώνεις

Μεγαλώνοντας οριστικοποιείς την ύπαρξή σου κάτω από νέο πρίσμα. Η ηλικία φέρνει μαζί της πολύτιμα δώρα εξέλιξης και ωριμότητας. Δέξου τα με ευγνωμοσύνη. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις την “κρίση της μέσης ηλικίας”.

Ανακαλύπτεις τις πραγματικές σου αξίες

Έχεις ξεπεράσει αυτό που νομίζεις ότι θα έπρεπε να είναι οι αξίες της ζωής σου και ανακαλύπτεις βαθιά μέσα σου ποιες πραγματικά είναι. Είναι η υγεία, η ελευθερία, η ασφάλεια, η ψυχική ηρεμία, η φιλία, η ισορροπία; Τι είναι πιο σημαντικό για σένα στη ζωή; Η γνώση των βασικών σου αξιών θα πρέπει να είναι και η βάση των σημαντικών σου αποφάσεων, οι οποίες σε οδηγούν στην εκπλήρωση των στόχων σου.

Βάζεις όρια

Επιτέλους έχει φτάσει η ώρα που το όχι σου αποκτά ισχύ. Καθώς μεγαλώνεις, ανακαλύπτεις ποια πραγματικά είσαι και τι είναι σημαντικό για σένα. Το να πεις «όχι» σε κάτι που δεν συμφωνείς ή δεν συναινείς, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ακεραιότητάς σου. Εξάλλου, οι άνθρωποι που έχεις επιλέξει να είναι δίπλα σου, θα το κατανοήσουν απόλυτα. 

Σταματάς να συγκρίνεις

Η σύγκριση του εαυτού σου με τους άλλους ανθρώπους είναι σχεδόν αναπόφευκτη καθώς τα χρόνια περνούν. Όταν είσαι πιο νέος μπορεί να αποδειχθεί και εποικοδομητική. Στην πορεία, όμως, η εμμονική σύγκριση σου στερεί τη χαρά της μοναδικότητας. Ο κάθε ένας από εμάς είναι ένα έργο προς εξέλιξη και έχει τη δική του θέση στον κόσμο. Μεγαλώνοντας, είναι η ώρα να αφήσεις το φόβο και την ανασφάλεια μήπως οι άλλοι είναι καλύτεροι από εσένα.

Ανακαλύπτεις αυτά που έχουν πραγματική σημασία

Η ανάπτυξη μιας σχέσης αγάπης με τον εαυτό σου, φέρνει μια εσωτερική αίσθηση γαλήνης και πληρότητας. Αυτή η ισχυρή αίσθηση του εαυτού σου, σε βοηθά να βασίζεσαι λιγότερο σε υλικά πράγματα όπως, ενδεχομένως έκανες παλιότερα. Η αποδοχή από τους άλλους, οι φιλοφρονήσεις καθώς και τα likes στο Instagram, δεν έχουν την ίδια μορφή ικανοποίησης. ακριβώς επειδή τίποτα από όλα αυτά δεν έχεις ανάγκη για να είσαι ευτυχισμένη.

Θέτεις άλλες προτεραιότητες

Όταν είσαι πιο νέα σκέφτεσαι να εξασφαλίσεις εκείνη την πολυπόθητη προαγωγή έτσι ώστε να μπορέσεις να αγοράσεις εκείνο το ακριβό αυτοκίνητο και το όμορφο σπίτι που σου αρέσει, τα επώνυμα ρούχα και τσάντες που χαζεύεις στις βιτρίνες των καταστημάτων. Δουλεύεις ατελείωτες ώρες. Μεγαλώνοντας η σωματική και η ψυχική σου υγεία είναι πολύ πιο σημαντικά για την ευτυχία σου. Οι λίγοι φίλοι που έχουν παραμείνει σταθεροί στη ζωή σου, τα γέλια που κάνετε μαζί, εκείνη η βόλτα στη φύση, είναι αυτά που επιδιώκεις να έχεις για να είσαι χαρούμενη.

My tips

Εσύ που μεγαλώνεις και αγχώνεσαι για τον χρόνο που περνά, έχε υπ’ όψιν σου πως έχεις μια υπέροχη ζωή που σε περιμένει να τη ζήσεις! Δεν είναι κακό να έχεις κάποια αρνητικά συναισθήματα για όλο αυτό, ίσως είναι και απόλυτα φυσιολογικό. Το να μην πιέζεις τον εαυτό σου να χαμογελάσει, ακόμα κι αυτό, είναι ένα σημαντικό συστατικό της ευτυχίας. Αν είσαι λυπημένη, δεν πειράζει. Αν είσαι απογοητευμένη, αποδέξου το. Η ευτυχία έρχεται με το να είσαι αυθεντική και να μην καταπιέσεις κανένα απολύτως συναίσθημα.

Ναι, μεγαλώνουμε! Ο μεταβολισμός μας θα γίνει πιο αργός, θα πάρουμε βάρος και οι ορμονικές αλλαγές είναι δεδομένες. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Φρόντισέ τον. Να τρως σωστά και να κοιμάσαι πολύ. Νιώσε ευγνωμοσύνη! Για ό,τι σου έχει χαρίσει απλόχερα η ζωή. Μάθε να συμβιβάζεσαι με λιγότερα και αφαίρεσε το κάθε τι περιττό από τη ζωή σου, είτε αυτό είναι πράγμα, κατάσταση ή άνθρωπος. Όσο μεγαλώνεις έχεις την ευκαιρία να γίνεις καλύτερη φίλη, καλύτερη σύντροφος, καλύτερη μάνα. Να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου!

Είσαι ο χρόνος σου

Δες τον εαυτό σου και τη ζωή σου σαν ένα υπέροχο βιβλίο. Ένα βιβλίο που ξεκινάς να καταγράφεις εμπειρίες, βιώματα, στιγμές και όσο περισσότερο γράφεις, αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Φτάνοντας στη μέση της ιστορίας, είσαι στο καλύτερο σημείο. Ο χρόνος που σου δίνει η ζωή να ζήσεις, είναι δωρεάν αλλά είναι ανεκτίμητος! Απόλαυσέ τον!

Photo Dmitriy Ganin.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here