Μήπως ήρθε η ώρα να πεις αντίο;

Έχεις αναρωτηθεί πόσες φορές στη ζωή σου έχει χρειαστεί να φύγεις από μια κατάσταση, να πεις αντίο… Έχεις φύγει από μια δουλειά, αλλάζοντας επαγγελματικά σχέδια γιατί είχες σοβαρούς λόγους να το κάνεις; Έχει χρειαστεί να αλλάξεις συνήθειες και να ξεβολευτείς με ό,τι συνεπάγεται αυτό; Πόσες φορές χρειάστηκε να απομακρυνθείς από φίλους που δεν σε είχαν ως προτεραιότητα και δεν έδειχναν ενδιαφέρον; Πολύ συχνά στη ζωή μας χρειάζεται να φύγουμε από καταστάσεις στις οποίες δεν είμαστε ευχαριστημένες. Είτε πρόκειται για σχέσεις φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές, είτε πρόκειται για αλλαγή συνηθειών, αντιλήψεων, ή ακόμη και για λόγους προσωπικής εξέλιξης.

Πότε και γιατί οφείλεις να πεις αντίο

Αν δεν είσαι ευχαριστημένη με τη ζωή σου, ίσως είναι η ώρα να πεις αντίο. Νιώθεις συνεχώς πεσμένη και αυτό επηρεάζει την ευημερία σου, την παραγωγικότητά σου, την ενέργειά σου και τη διάθεσή σου.

Λέγοντας αντίο σε σχέσεις

*Η επικοινωνία σου με κάποια άτομα μειώνεται κι η επαφή σου με αυτά διαφοροποιείται. Αν υπάρχει ελάχιστη ως μηδενική επαφή, τότε αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας (επικοινωνία) λείπει από την καθημερινότητά σου. Προφανώς δεν μπορείς να δημιουργήσεις σύνδεση αν δεν έχεις σταθερή επικοινωνία.

*Δεν ξέρεις πια τι ακριβώς είσαι γι’ αυτά τα άτομα… Δεν ξέρεις αν είσαι φίλη ή κάτι περισσότερο. Είναι φυσικό να μην ξέρεις αν σε αγαπούν αν δεν σου το έχουν πει. Δεν ξέρεις καν αν τους αρέσεις γιατί οι πράξεις τους δεν δείχνουν έλξη ή θαυμασμό.

*Τα άτομα αυτά δεν είναι όπως ήταν όταν τα πρωτογνώρισες. Είτε έχουν αλλάξει συμπεριφορά είτε απλώς βλέπεις μια άλλη πλευρά που δεν έχεις ξαναδεί. Κάτι έχει αλλάξει και κάτι έχει «σβήσει». Και δεν πρόκειται για μικρές αλλαγές.. Είναι αλλαγές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν μπορεί να έχεις κρίνει λάθος αυτό το άτομο εξαρχής ή αν προσποιούνταν ότι ήταν κάποιος άλλος για να σε εντυπωσιάσει.

*Είναι ώρα να προχωρήσεις αν δεν έχεις απάντηση όταν σε ρωτούν οι άνθρωποι για όλα αυτά. Αν δεν ξέρεις πια τι να πεις…

Όταν δίνεις πολλά και παίρνεις λίγα

*Η ώρα να πεις αντίο έρχεται όταν δεν εμπιστεύεσαι κάποιους ανθρώπους πραγματικά επειδή σε απογοήτευσαν τόσες φορές στο παρελθόν. Δεν πιστεύεις ότι θα πολεμήσουν για σένα αν φύγεις. Δεν νιώθεις ότι θα σε διεκδικήσουν γιατί εκτιμούν εσένα ή τη δουλειά σου.

*Μήπως αισθάνεσαι ότι υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση από ότι οικειότητα; Αν ο χρόνος σου με κάποια άτομα είναι σύντομος, κρύος, αδιάφορος και μοιάζει περισσότερο με υποχρέωση, τότε είναι σημάδι ότι σε έχουν βγάλει από τη ζωή τους εδώ και πολύ καιρό. Και είναι θέμα χρόνου η σχέση αυτή είτε είναι φιλική είτε ερωτική να τελειώσει.

*Νιώθεις ότι το ενδιαφέρον είναι μονόπλευρο. Είσαι πάντα αυτός που κάνει μια προσπάθεια, είσαι πάντα αυτός που απλώνει το χέρι ή βρίσκει τρόπους για να προσπαθήσει να διορθώσει αυτό που έχει χαλάσει. Δίνεις συνεχώς και παίρνεις πολύ λίγα ως αντάλλαγμα.

Αγανάκτηση και αρνητικά συναισθήματα

*Ένα ακόμα σημάδι πως πρέπει να πεις αντίο είναι η αίσθηση βαθειάς αγανάκτησης. Αν κουβαλάς πολλά αρνητικά συναισθήματα, θυμό και πικρία εξαιτίας αυτών που σου προκάλεσαν αυτοί οι άνθρωποι, τότε δεν θα είσαι ποτέ σε υγιή ψυχική ή συναισθηματική κατάσταση για να γίνεις καλύτερος ή πιο στοργικός άνθρωπος. Κι αυτό συμβαίνει επειδή εξακολουθείς να πονάς από τις πράξεις τους ή από τον τρόπο που σε αντιμετώπισαν.

*Εξακολουθείς να είσαι κολλημένη στο «δυναμικό» κάποιων ανθρώπων και όχι στο ποιοι πραγματικά είναι. Όταν σου αρέσει ή αγαπάς πραγματικά κάποιον, έχεις την τάση να πιστεύεις ότι τελικά θα γίνει το άτομο που είναι ικανό να γίνει. Όμως αλλά μερικές φορές η πραγματική ζωή δεν είναι τόσο ρομαντική και αυτό το άτομο παραμένει το ίδιο … Γιατί απλά αυτό το άτομο δεν είναι έτοιμο να αλλάξει. Και δυστυχώς η αγάπη σου δεν είναι πάντα το μαγικό ραβδί που τον μετατρέπει σε αυτό το καταπληκτικό πλάσμα που θα μπορούσε να είναι.

Αξίζεις μια καλύτερη ζωή

*Είναι ώρα να πεις αντίο όταν όλοι γύρω σου, σου λένε ότι αξίζεις καλύτερα. Αν οι φίλοι και η οικογένειά σου συνεχίζουν να σου λένε ότι δεν αξίζει τον κόπο, ότι αξίζεις καλύτερα (είτε ένα πόστο εργασιακό καλύτερο είτε μια σχέση ερωτική/φιλική ουσιαστικότερη) ή ότι πρέπει να προχωρήσεις, άκουσέ τους. Γιατί θέλουν το καλύτερο για σένα και μπορούν να δουν ότι η ερωτική η η εργασιακή σου σχέση σε εξαντλεί και σε φθείρει.

*Βαθιά μέσα σου, ξέρεις ότι τελείωσε, αλλά δεν θέλεις να το παραδεχτείς. Στο τέλος της ημέρας, έχεις μια ισχυρή διαίσθηση που σε προειδοποιεί όταν κάτι δεν πάει καλά ή όταν είναι ώρα να φύγεις, αλλά μερικές φορές επιλέγεις να αγνοήσεις τη διαίσθησή σου επειδή θέλεις να πιστεύεις ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα αν προσπαθήσεις περισσότερο. Αν το ένστικτό σου σου λέει ότι είναι ώρα να πεις αντίο – κάντο – όσο δύσκολο κι αν είναι. Θα ευχαριστείς αργότερα τον εαυτό σου γι’ αυτή σου την απόφαση.

Φωτογραφία Averie Woodard.

Κείμενο της Dr Μαρίζας Χατζησταματίου, Ψυχολόγος MSc, PhD, Διδάκτωρ Παν/μίου Θεσσαλίας . my-psychology.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here