Όσα κέρδισες μένοντας σπίτι

Πριν περίπου οκτώ εβδομάδες συνέβη κάτι σχεδόν μαγικό. Λες και κάποιος κατάλαβε πως δεν περνάς αρκετό χρόνο με τον εαυτό σου, και σου χάρισε περισσότερο χρόνο ξαφνικά. Η ιδέα να μείνεις κλεισμένη στο σπίτι σε βρήκε απροετοίμαστη. “Διακοπές ή απόσυρση;” σκέφτηκες. “Είμαι παγιδευμένη μέσα στο σπίτι μου ή απλά αναγκασμένη να μείνω ασφαλής;” Χωρίς πολλή σκέψη άρπαξες την ουρανοκατέβατη ευκαιρία και ξεκίνησες ένα αλλιώτικο ταξίδι. Η δημιουργία λίγου χρόνου χαλάρωσης και απόλαυσης με τον εαυτό σου, δεν ήταν τόσο κακή ιδέα τελικά.

Άνεση χρόνου

Στην πορεία της νέας καθημερινότητας, το χάος που άλλοτε επικρατούσε μειώθηκε. Και το ενδιαφέρον σου επικεντρώθηκε ξανά στις αγαπημένες σου ασχολίες. Επενδύοντας τον περίσσιο χρόνο σε ότι σε κάνει χαρούμενη και παραγωγική, η τακτοποίηση του χώρου σου ήταν το πρώτο βήμα για να βρεις ξανά ηρεμία. Μαθημένη να κυνηγάς με υψηλές ταχύτητες την ζωή, τόσο καιρό δεν είχες χρόνο να συλλογιστείς τι πραγματικά θέλεις. Ίσως να είχες απομακρυνθεί αρκετά από ότι σε ανανέωνε και από ότι ενίσχυε τις δεξιότητες σου. Απολαμβάνοντας κάθε μικρό πράγμα, ο εγκέφαλος σου άρχισε πάλι να σκέφτεται καθαρά. Και χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι, το κουτάκι της ζωής σου άνοιξε ξανά. Σιγά σιγά θυμήθηκες πως μοιάζει να αφοσιώνεσαι και να χαίρεσαι την στιγμή. Η ευκαιρία να βιώσεις ευγνωμοσύνη είχε δοθεί. Κατά την διάρκεια αυτών των ιδιαίτερων στιγμών, συνέβη το πιο απλό και το πιο δύσκολο. Η άνεση χρόνου.

Αντιλήφθηκες την μεγάλη εικόνα.

Είδες την ζωή σου συνολικά και τον ρόλο σου μέσα σε αυτή. Συνειδητοποίησες πως έκανες όνειρα να ταξιδέψεις στον κόσμο, να αξιοποιήσεις ποιοτικά τον χρόνο σου, να οργανώσεις συναρπαστικές εξόδους με φίλους. Όμως όλα τα τοποθετούσες πάντα κάπου στο μέλλον. Στην ουσία απελευθερώθηκες έστω για λίγο από μία καθημερινότητα χωρίς ουσιαστική ώθηση. Που σε καθυστερούσε. Και σε παρέσερνε να ονειρεύεσαι μία νέα και πιο όμορφη προοπτική ζωής. Η πρώτη συνειδητοποίηση είχε γίνει. Σχεδίαζες το μέλλον σου. Όμως δεν ζούσες ουσιαστικά το παρόν σου.

Αξιολόγησες τις προτεραιότητες

Το πιο σημαντικό από όλα ήταν πως δεν είχες αξιολογήσει σωστά την ζωή σου. Δεν είχε έρθει η σωστή στιγμή που θα αναδιοργάνωνες, θα βελτίωνες και θα έβρισκες χρόνο να περιποιηθείς τον εαυτό σου. Αν κάτι κατάλαβες με αυτή την παύση, είναι πως η ζωή σου ήταν γεμάτη εκκρεμότητες και παρατάσεις. Έχεις πολλά να μοιραστείς και ακόμα περισσότερα να θαυμάσεις. Κι όμως τα αναβάλλεις. Η ησυχία της απομόνωσης σε κάνει να στοχάζεσαι τα πάντα, από τα πιο σημαντικά έως τα πιο ασήμαντα. Έτσι κατάλαβες πως πεινούσες για ουσία, για αλήθεια και ποιότητα. Ότι είχε έρθει η ώρα να εστιάσεις εποικοδομητικά στον εαυτό σου.

Από τη θεωρία στη πράξη

Αυτές οι “διακοπές” ήταν εσωτερικές. Πες πως σου δόθηκαν για να τεστάρουν και για να βελτιώσουν τις γνώσεις σου. Δοκίμασες ένα διαφορετικό είδος εκπαίδευσης αυτή την φορά. Στο βιογραφικό σου προστέθηκε άλλη μία ικανότητα. Βρήκες τον τρόπο να συνδέεις τον εαυτό σου με την ζωή. Το άγχος του μυαλού σου αντικαταστάθηκε με την προσμονή για άμεση και ελεύθερη δράση. Ο πίνακας σχεδίασης, απεικονίζει το δικό σου σχέδιο. Εργάστηκες πάνω σε αυτό με μεγαλύτερη σαφήνεια. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι να περάσεις από αυτή την θεωρία στην πράξη. Και θα το καταφέρεις, αρκεί να παραμείνεις θετική. Μπορείς να δεις ότι το πιο ουσιαστικό “δώρο” της κοινωνικής αποστασιοποίησης ήταν η ευκαιρία για αναθεώρηση του τρόπου ζωής σου. Οι προτεραιότητες και οι προθέσεις σου δεν πρέπει να κουκουλώνουν την πραγματική σου ταυτότητα. Αντιθέτως πρέπει να σου επιτρέπουν να χαίρεσαι την επανένωση μαζί της.

Τώρα ξέρεις

Τώρα γνωρίζεις πως τα σημαντικά της ζωής δεν μπορούν να περιμένουν, γιατί δεν αξίζουν την αναμονή. Το συσσωρευμένο άγχος ήταν η απόδειξη πως είχες χάσει την επαφή με τον εαυτό σου. Η παραγωγικότητα, η έμπνευση και η δημιουργία, δεν δίνονται αλλά κερδίζονται από εκείνους που εργάζονται για τις αξίες τους με πάθος και σε βάθος. Τώρα ξέρεις ότι μερικές φορές είναι χρήσιμο να ξεβολεύεσαι για λίγο προκειμένου να ξανασυναντήσεις τον πραγματικό σου εαυτό και να επανακαθορίσεις την πορεία σου με μικρές διορθωτικές κινήσεις. Οι φιλοδοξίες σίγουρα σε αναζωπυρώνουν όμως δεν σε απελευθερώνουν αν ταυτόχρονα δεν επενδύσεις στην γνώση του ίδιου σου του εαυτού. Τώρα ξέρεις να κατανοείς και να αποχωρίζεσαι ότι δεν είναι πια χρήσιμο για την ψυχική σου ειρήνη. Έμαθες να επεξεργάζεσαι και να εργάζεσαι πάνω στην πολυπλοκότητα της ζωής με τον πιο απλό τρόπο.

Photo credit: Pernille Teisbaek via Mango

Κείμενο της συμβούλου Επίτευξης Στόχων και certified Personal Life Coach, Σταυρούλας Χριστοπούλου, info@flyforyou.gr

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here