Restart: Χτίσε μια καινούργια ζωή

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε ευχηθεί να είχαμε ένα μικρό μαγικό κουμπάκι επανεκκίνησης. Ένα κουμπάκι που θα το πατούσαμε όταν κάτι σταματούσε να λειτουργεί σωστά ή δε λειτουργούσε καθόλου. Και μετά να ξεκινούσαν όλα από την αρχή. Όμορφα φτιαγμένα, όπως ακριβώς τα θέλαμε. Όμως στη ζωή δεν υπάρχει κουμπάκι Ctrl+Alt+Del, όπως στους υπολογιστές! Όταν κάτι δε λειτουργεί, δεν μας αρέσει ή έχει σταματήσει να μας κάνει χαρούμενους, θα πρέπει να ανακαλύπτουμε έναν εύκολο και ανώδυνο τρόπο για να επανέλθουμε στην αρχή. Έναν τρόπο που θα μας βγάλει πιθανώς από αδιέξοδα, θα ξεμπλοκάρει τις δυνατότητές μας και θα μας κάνει λίγο πιο ευτυχισμένους από πριν. Και ο τρόπος αυτός δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να αποχωριστούμε τη ζώνη της άνεσής μας, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες χτίζοντας μια καινούργια ζωή!

Αναζητώντας την αλλαγή!

Ίσως έρθει ήδη η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι η ζωή που ζεις δεν είναι πλέον η ζωή που θέλεις για εσένα ή για την οικογένειά σου. Ίσως κάνεις θυσίες για μια καριέρα που δεν σου αξίζει. Μπορεί να βρίσκεσαι σε μια σχέση που δεν έχει πλέον νόημα. Ίσως να μην μπορείς να προσδιορίσεις τι ακριβώς είναι αυτό που πάει λάθος. Μήπως νιώθεις βαθιά μέσα σου ότι χρειάζεσαι μια αλλαγή; Σκέψου…

Πότε ήταν η τελευταία φορά που δοκίμασες να κάνεις κάτι καινούργιο για πρώτη φορά; Η συνηθισμένη σου ρουτίνα είναι αυτή: ξυπνάς, ετοιμάζεσαι για δουλειά, πίνεις τον καφέ σου και τρως το πρωινό σου κουλούρι, δουλεύεις ατελείωτες ώρες, γυρίζεις σπίτι σου, βγαίνεις μια βόλτα, λες καμιά κουβέντα με τους ανθρώπους που έχεις κοντά σου και πέφτεις για ύπνο.

Εάν αισθάνεσαι ότι έχεις κολλήσει σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο ζωής και κάνεις τα ίδια πράγματα για καιρό, τότε ίσως η ζωή σου χρειάζεται μια μικρή επανεκκίνηση. 

Τι μπορείς να κάνεις:

Ανακάλυψε τις καινούργιες δυνατότητες του εαυτού σου! Δεν θα ήταν λυπηρό αν μπορούσες να ξεκινήσεις χορό, να παίξεις το αγαπημένο σου μουσικό όργανο, να δοκιμάσεις να μαγειρέψεις σαν σεφ, να σπουδάσεις κάτι νέο, αλλά διστάζεις γιατί πολύ απλά δεν δοκίμασες ποτέ να το κάνεις;  Η αλήθεια είναι πως δεν θα γνωρίσεις τις δυνατότητές σου αν δεν δώσεις μια ευκαιρία στον εαυτό σου. Θυμήσου πως κάθε φορά που δοκιμάζεις κάτι νέο, μαθαίνεις και περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σου. Μαθαίνεις έως που μπορείς να φτάσεις! Εξερευνάς τα ¨κρυφά” σου ταλέντα και ανακαλύπτεις αν και κατά πόσο μπορείς να εξελιχθείς.

Ακόμα κι αν δοκιμάσεις τους στόχους σου και παρ’ όλα αυτά αποτύχεις, να ξέρεις πως ακόμα και η δοκιμή είναι μέρος της προσπάθειας. Αν στην αρχή δεν τα καταφέρεις, προσπάθησε πάλι. Και προσπάθησε ξανά και ξανά και μέχρι να τα καταφέρεις! Αξίζει τον κόπο. Αξίζει να ξεκινήσεις να χτίζεις μια καινούργια ζωή!

Τρείς καθοριστικές αποφάσεις

Άφησε πίσω το παρελθόν. Ό, τι έγινε έγινε. Κάθε δύσκολη στιγμή στη ζωή μας συνοδεύεται από μια ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη και δημιουργικότητα. Αλλά για να επιτύχουμε αυτή την ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα, πρέπει πρώτα να μάθουμε να αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι δυσκολίες περνούν, όπως και όλα τα άλλα στη ζωή. Και μόλις περάσουν, το μόνο που μας μένει είναι οι μοναδικές εμπειρίες και τα μαθήματα που πήραμε. Ξεφορτώσου, λοιπόν, όλα όσα δεν θέλεις να πάρεις μαζί σου στη νέα σου ζωή. Αρνητική νοοτροπία, τοξικές σχέσεις, ρούχα που δεν σου ταιριάζουν πια και προχώρησε με πίστη και ελπίδα!

Δημιούργησε καινούριες αναμνήσεις! Οι αναμνήσεις είναι σαν τις τραπεζικές καταθέσεις. Τις φτιάχνεις, τις αποθηκεύεις και τις σκέφτεσαι στο μέλλον. Οι αναμνήσεις είναι συνήθειες και στιγμές που δημιουργούμε όταν δοκιμάζουμε κάτι νέο. Όταν προκαλούμε τον εαυτό μας να πάει ένα βήμα πιο κάτω από αυτό που βλέπουμε. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις αναμνήσεις από κάτι παλιό και φθαρμένο, έτσι δεν είναι;

Ταξίδεψε! Γνώρισε ανθρώπους, καινούριους πολιτισμούς και κουλτούρες, μάθε μια νέα γλώσσα ή δοκίμασε καινούρια φαγητά και περίεργα κρασιά. Η εμπειρία είναι ο καλύτερος δάσκαλος, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν δοκιμάζεις νέες εμπειρίες που θα δώσουν έμπνευση για μια καινούργια ζωή. Τόλμησε να το κάνεις και θα αλλάξει η κοσμοθεωρία σου για πάντα!

Και μια ανακάλυψη!

Ανακάλυψε αυτό που πραγματικά αγαπάς! Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά έχει τις ρίζες του στη βαθύτερη ιδέα του να ξέρεις ποιος είσαι. Βρες τα πράγματα που πραγματικά αγαπάς να κάνεις, όλα όσα σε κάνουν αληθινά ευτυχισμένη. Τι είναι εκείνο που γεμίζει τη ζωή σου με χαρά; Τι κάνει το βλέμμα σου να λάμπει; Δεν χρειάζεται να είναι κάτι υπερβολικά εντυπωσιακό. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο να βλέπεις το ηλιοβασίλεμα, να κάνεις πεζοπορία με τον σκύλο σου ή να απολαμβάνεις τον αγαπημένο σου καφέ σε κάποιο συγκεκριμένο “στέκι”. Κάνε μια λίστα με όλα όσα αγαπάς να κάνεις- μεγάλα και μικρά. Θα εκπλαγείς με το πόσα θα ανακαλύψεις για τον εαυτό σου καταγράφοντας απλά καθημερινά πράγματα που φωτίζουν τη μέρα σου. Το να κάνεις αυτό που αγαπάς θα οδηγήσει σε μια πιο ευτυχισμένη, πιο αυθεντική ζωή. Τη καινούργια ζωή που σου αξίζει να ζήσεις.

Το εμπόδιο του φόβου

Υπάρχει ένα μοναδικό πράγμα που μπορεί να σε εμποδίσει να μην τολμήσεις την αλλαγή σε ό,τι σε κρατάει πίσω στη ζωή σου. Και αυτός είναι ο φόβος! Η συμβουλή μου; “Επέτρεψε στη πίστη να είναι μεγαλύτερη από τον φόβο!!”

Αντιμετώπισε την ιδέα του φόβου και προχώρα. Δε λέει κανείς ότι είναι εύκολο, όμως είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Μην κρύβεσαι πίσω από το άλλοθι του φόβου. Δε θα σε παρηγορήσει ποτέ ο φόβος για όλα αυτά που δεν τόλμησες να κάνεις! Δεν σου παρέχει κανένα δίχτυ ασφαλείας ούτε προστασίας! Ο φόβος μπλοκάρει την εξέλιξή σου. Σου στερεί τις επόμενες ευχάριστες αναμνήσεις!! Δεν είναι κρίμα να τις στερηθείς;

Καθώς η κοινωνία συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό, όλοι έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να κάνουμε πράγματα που προηγουμένως θεωρούσαμε αδύνατο να συμβούν. Δεν παίζει ρόλο ούτε η ηλικία, ούτε η μόρφωση. Έχει να κάνει με τον καθένα μας προσωπικά. Έχει να κάνει με την ικανότητά μας να δεχόμαστε τις προκλήσεις. Με την αποφασιστικότητα να απελευθερωθούμε από μια υπάρχουσα κατάσταση που πιθανόν μας έχει βαλτώσει!

Τα δικά μου tips επιτυχίας

  • Εάν είσαι αποφασισμένη να αλλάξεις τη ζωή σου, βεβαιώσου πρώτα ότι καθώς αλλάζεις, οδηγείς τον εαυτό σου προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Προσδιόρισε τις αξίες και τις προτεραιότητές σου και κατανόησε ότι πιθανότατα κάποιες από αυτές να έχουν αλλάξει με τα χρόνια. Προσάρμοσε τις νέες σου προτεραιότητες!
  • Εστιάσου σε πράγματα και καταστάσεις που μπορείς όντως να αλλάξεις. Το να σπαταλάς χρόνο, ταλέντο και συναισθηματική ενέργεια σε καταστάσεις που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σου, είναι η πιο πετυχημένη συνταγή απογοήτευσης, μιζέριας και στασιμότητας!
  • Διατήρησε τον αυτοέλεγχό σου. Δούλεψε με απόλυτη συνέπεια για να επιτύχεις τους νέους σου στόχους. Σταμάτα να περιμένεις απλά να κυλήσουν τα πράγματα. Ανάλαβε δράση. Κάνε εσύ τα πράγματα να κυλήσουν με τον τρόπο που θες! Αν συνεχίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις, θα συνεχίσεις να παίρνεις αυτό που παίρνεις. Εάν θέλεις μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία, αν ονειρεύεσαι μια καινούργια ζωή, τότε ας πρόθυμη να επενδύσεις συνειδητά σε αυτή.

Δημιούργησε το πεπρωμένο σου!

Όπως είπε ο Napoleon Hill : «Μην περιμένεις!  Η ώρα δεν θα είναι ποτέ η σωστή! Ξεκίνησε από εκεί που βρίσκεσαι και δούλεψε με όποια εργαλεία μπορείς να έχεις».

Αυτός δεν είναι ένας τέλειος κόσμος, αλλά ούτε εμείς είμαστε οι τέλειοι άνθρωποι! Πήγαινε, λοιπόν εκεί έξω και κάνε τη ζωή ΔΙΚΗ σου!!!! Σταμάτα να φοβάσαι! Κανείς δεν θα παλέψει για να κερδηθούν οι δικές σου νίκες! Γίνε εσύ το πρότυπο για τους άλλους! Πόθησε την επιτυχία σου και παθιάσου μαζί της!

Το να μετανιώσεις για όλα αυτά που μπορούσες να κάνεις, αλλά ποτέ δεν έκανες, είναι πολύ χειρότερο από το να μην προσπαθήσεις καν να τα διεκδικήσεις!

Η ζωή σου δίνει καθημερινά κάτι πολύτιμο! Σου δίνει ΧΡΟΝΟ! Χρόνο να ξοδέψεις, να δοκιμάσεις, να επενδύσεις, να πιστέψεις, να εκμεταλλευτείς, να κυνηγήσεις… Η ζωή σου δίνει χρόνο να ζήσεις!!

Δώσε τη μάχη με τις επιθυμίες και τα «θέλω» σου. Όταν παλεύεις για τα όνειρά σου είναι σαν να τα έχεις ήδη κατακτήσει! Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει ολοκαίνουρια συναισθήματα και δημιούργησε τη καινούργια δική σου ιστορία! Η ζωή είναι πολύ μικρή για να διηγούμαστε ιστορίες άλλων, δεν νομίζεις;

Φωτογραφία Swarovski.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here