Τα όρια της αγάπης

Εδώ και αιώνες τείνουμε να θεωρούμε την αγάπη ως τη θεραπεία όλων των προβλημάτων. Και δεν έχουμε άδικο. Η αληθινή αγάπη, εκείνη η βαθιά, συμπαγής αγάπη που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τη διαπεράσει, είναι στην ουσία επιλογή. Και όταν επιλέγουμε να αγαπάμε με αυτόν τον τρόπο, στο τέλος της ημέρας έχουμε συμπληρώσει ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ της ζωής μας.

Το θεμέλιο της αγάπης

Λένε ότι η αγάπη κάνει τον κόσμο να γυρίζει. Και εμείς καταλήγουμε στο όνομά της να εξαρτούμε ολόκληρη τη ζωή μας. Ο πιο σημαντικός παράγοντας σε μια σχέση αγάπης είναι ο σεβασμός. Ακόμα κι όταν η επικοινωνία μεταξύ των δύο είναι προβληματική, το μόνο πράγμα που μπορεί να μας προστατέψει από την σκληρή προσγείωση στην πραγματικότητα, είναι ο αμετάβλητος σεβασμός του ενός προς τον άλλον. Χωρίς αυτό το θεμέλιο σεβασμού, η έννοια της αγάπης χάνεται.

Όταν έρχεται η απογοήτευση

Την αγάπη την αισθάνεσαι όταν υπάρχει… Αν δεν την αισθάνεσαι δεν υπάρχει. Και κάπου εκεί έρχεται η απογοήτευση. Όταν τα πράγματα δεν καταλήγουν όπως τα ονειρευόμαστε, όταν βιώνουμε την προδοσία, όταν ζούμε την «αποκαθήλωση» στη δική μας ζωή Στην περίπτωση αυτή αποτελεί εξαιρετική ένδειξη θάρρους και αξιοπρέπειας το να απομακρύνεσαι. Κανένα θαύμα δεν θα συμβεί ξαφνικά ώστε να ελπίζεις ότι μπορεί να σε αγαπήσει εκείνος που είναι ολοφάνερο ότι δεν το κάνει. Κάπου εκεί θα δείξεις και θα αποδείξεις πως σέβεσαι την επιλογή του άλλου να μην σε αγαπάει. Όπως και εκείνος θα πρέπει να σεβαστεί την αποχώρησή σου.

Αξίζεις τα καλύτερα

Η αξιοπρέπεια είναι και θα είναι πάντα η αναγνώριση ότι αξίζουμε καλύτερα πράγματα. Θα είναι πάντα καλύτερο να έχουμε μια αξιοπρεπή μοναξιά από μια ζωή με ελλειπή αυτοσεβασμό. Θέλει δύναμη ψυχής για να το καταφέρεις αυτό; Όχι περισσότερη από τη δύναμη που θα χρειαστείς για να αντέξεις μια ζωή χωρίς αξιοπρέπεια και με σκυμμένο το κεφάλι… Μην το επιτρέψεις! Είναι πολύ καλύτερο να περάσουμε αρκετό καιρό ξεχνώντας αυτό που μας πόνεσε, παρά να ζούμε ένα μακρύ μαρτύριο όπου εμείς οι ίδιοι καταλήγουμε να ζούμε μέσα σε μια ψευδαίσθηση αγάπης.

Ζήτημα αξιοπρέπειας

Μερικές φορές δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ξεχνάμε τι νιώθουμε για να θυμόμαστε τι αξίζουμε. Γιατί η αγάπη δεν είναι επαιτεία. Μερικές φορές τείνουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να εγκαταλείπουμε κάποιον που αγαπάμε. Το πιο καταστροφικό πράγμα όμως είναι να χάσεις τον εαυτό σου αγαπώντας αυτόν που δε σε αγαπάει. Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι είναι πάντα καλύτερο να προσφέρουμε την αγάπη μας σε κάποιον που ο σεβασμός αποτελεί για εκείνον αξία ζωής. Τότε θα είμαστε πραγματικά δημιουργοί μιας αξιοπρεπούς σχέσης που αξίζει την προσπάθεια, δημιουργώντας μια υγιή κατάσταση χωρίς παιχνίδια δύναμης και εξουσίας και χωρίς παράλογες θυσίες.

Τα όρια της αγάπης

Στην αγάπη, πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως ακόμα και οι θυσίες έχουν τα όρια τους.

  • Μην ανεχτείς κάποιον που θα προσπαθήσει να σβήσει το δικό σου φως ώστε να μπορεί να λάμψει το δικό του σκοτάδι.
  • Μην ανεχτείς να σε προσβάλλει και να σε ταπεινώνει κανείς που στο όνομα της αγάπης βγάζει το απωθημένο του κομπλεξικού εαυτού του.
  • Δεν αξίζει να δικαιολογείς τον άνθρωπο που σε πληγώνει συνεχώς.
  • Μην επιτρέπεις σε κανέναν να ρημάζει την ψυχή σου. Δεν τους το χρωστάς.
  • Μην διεκδικείς ποτέ τα αυτονόητα που δεν σου παρέχονται. Μην τα ζητιανεύεις. Δεν σου αξίζει το «ίσως» κάποιου.

Το μέτρο της αγάπης είναι η αγάπη χωρίς μέτρο. Όμως το όριό της αγάπης είναι η αξιοπρέπεια.

Κείμενο της certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντουwww.afroditihondou.com info@afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here