Χωρισμός: Δεν είναι το τέλος του κόσμου

Εάν ένα αγαπημένο σου αντικείμενο χαλάσει και δεν επισκευάζεται με τίποτα, δεν έχει νόημα να το φυλάξεις ακόμα κι αν έχει καταστραφεί. Πρέπει να αποδεχθείς ότι δεν θα φτιάξει, δεν θα διορθωθεί. Θα το αφήσεις στην άκρη και θα το ξεχάσεις. Αυτή είναι η υγιής αντίδραση. Η ίδια αρχή της αποδοχής ισχύει και για τις σχέσεις. Η παρατεταμένη απογοήτευση, ο θυμός και ο πόνος οφείλουν να έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι ως κανόνα ζωής είναι πως τα συναισθήματα εναλλάσσονται. Τίποτα δε διαρκεί για πάντα. Ούτε καν ο πόνος.

Το τέλος ενός κεφαλαίου

Άσχετα αν είναι το τέλος του γάμου ή της σχέσης σου, ο χωρισμός σημαίνει το τέλος του μοντέλου με το οποίο είχες επιλέξει να πορευτείς μέχρι τώρα. Όμως δεν είναι το τέλος της ζωής σου. Στην πραγματικότητα, είναι μια ευκαιρία για να μεταμορφώσεις θετικά τη ζωή και το μέλλον σου με τρόπους που ίσως δεν είχες σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν. Δες το σαν το τέλος ενός σημαντικού κεφαλαίου. Όχι σαν το τέλος του κόσμου.

Ένας αποτυχημένος γάμος ή μια σχέση που δεν πάει πουθενά δεν θα πρέπει να σε εμποδίσει να συνεχίσεις να πιστεύεις στην αγάπη. Η στοργή, η καλοσύνη, η συντροφικότητα και ο έρωτας μπορεί να σε περιμένουν πίσω από αυτή ακριβώς την πόρτα την οποία τώρα δυσκολεύεσαι να διαβείς. Είτε από φόβο, είτε από συναισθηματικό εγκλωβισμό ίσως πιστεύεις πως δεν θα ερωτευτείς ποτέ ξανά, πως δεν θα ξανανιώσεις ποτέ ευτυχισμένη. Το διαζύγιο είναι το τέλος μιας νομικής ρύθμισης. Δεν είναι το τέλος της ζωής. Η διάλυση μιας σημαντικής σχέσης είναι το τέλος μιας περιπέτειας η οποία δεν σε έκανε χαρούμενη και ενδεχομένως δεν έκανε χαρούμενη ούτε την άλλη πλευρά. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να αναζητήσεις τη χαρά σε μια καινούρια ιστορία ζωής και αγάπης.

Μη λυγίσεις, προχώρα μπροστά

Οι αποσκευές που κουβαλάς από μια ραγισμένη σχέση έχουν τεράστια δύναμη να υπονομεύσουν τη δυνατότητα να αναπτύξεις νέες σχέσεις. Το «εγώ» σου είναι αδύναμο και η αυτοπεποίθηση εύθραυστη. Όμως αυτό συμβαίνει σε κάθε τέλος, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε κατάσταση ζωής. Μη λυγίζεις ποτέ για κάτι περαστικό και εφήμερο. Μη λυγίζεις για κάτι, για το οποίο μπορεί να συνειδητοποιήσεις πως ήταν απλά το απαραίτητο σκαλοπάτι για να ανέβεις λίγο πιο ψηλά, κάπου απ’ όπου θα έχεις καλύτερη θέα.

Είναι στο χέρι σου να περάσεις στο επόμενο στάδιο της αυτογνωσίας και να μην επαναλάβεις ξανά τα ίδια λάθη. Μην φοβάσαι να περάσεις την πόρτα που θα σε οδηγήσει στην επόμενη πίστα της ζωής σου. Η εύρεση του σωστού συντρόφου γίνεται μόνο μέσω της βελτίωσης της νοοτροπίας για το τι θέλεις και τι χρειάζεσαι από τον άλλο. Είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις ποια είσαι και να ξαναδείς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του εαυτού σου. Η αυτογνωσία δυστυχώς έρχεται και μέσα από την αποτυχία. Μαθαίνουμε τι λειτουργεί και τι όχι. Μόνο τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι θέλουμε και χρειαζόμαστε.

Η προσαρμογή σε μια νέα ζωή δεν είναι τόσο εύκολη για κάποιους όσο για κάποιους άλλους. Θα μπορούσα να πω την ίδια κλισέ φράση που λένε όλοι: «δεν είσαι ο μοναδικός… εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη περνούν ή έχουν περάσει αυτό που περνάς εσύ τώρα». Όμως αυτό, συνήθως, κανέναν δεν παρηγορεί…

Εγώ θα προτιμήσω να πω, ότι το να αποχωρείς από προβληματικές καταστάσεις δεν σημαίνει ότι υποχωρείς στη ζωή! Το να μάθεις να φεύγεις από εκεί που δεν είσαι ευτυχισμένη είναι μια σπουδαία δύναμη για σπουδαίους ανθρώπους. Και εσύ -όπως όλοι- είσαι ένας σπουδαίος άνθρωπος!

Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό

  • Αναγνώρισε ότι είναι φυσιολογικό να έχεις ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι λυπημένη, θυμωμένη, εξαντλημένη, απογοητευμένη και μπερδεμένη, και αυτά τα συναισθήματα να είναι έντονα. Μπορεί επίσης να αισθάνεσαι ανήσυχη για το μέλλον. Να είσαι σίγουρη ότι όλα αυτά θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα κι αν η σχέση ήταν εις βάρος της υγείας σου, η έξοδος στο άγνωστο είναι τρομακτική. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Και μην απελπίζεσαι.
  • Κάνε ένα διάλειμμα από τα πάντα. Για λίγοΔώσε άδεια στον εαυτό σου να αισθανθεί και να λειτουργήσει. Μπορεί να μην είσαι σε θέση να είσαι τόσο παραγωγική στη δουλειά ή να φροντίζεις άλλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχεις συνηθίσει. Κανείς δεν είναι υπεράνθρωπος εξάλλου. Αφιέρωσε χρόνο για να επουλώσεις τα τραύματά σου.
  • Μην το περνάς μόνη. Το να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με φίλους και συγγενείς μπορεί να σε βοηθήσει να περάσεις πιο ομαλά αυτήν την περίοδο.  Η απομόνωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους, να μειώσει τη συγκέντρωσή σου, να εμποδίσει την εργασία σου, να επηρεάσει άλλες σχέσεις, να κάνει κακό στην υγεία σου. Μην φοβηθείς να λάβεις βοήθεια από κάποιον ειδικό εάν τη χρειαστείς.
  • Θυμήσου ότι ο τελικός στόχος σου είναι να προχωρήσεις μπροστά.  Η έκφραση των συναισθημάτων σου θα σε ελευθερώσει με έναν τρόπο. Όμως είναι σημαντικό να μην παραμείνεις στα αρνητικά συναισθήματα ούτε να υπερ-αναλύσεις την κατάσταση. Το να κολλήσεις σε βλαβερά συναισθήματα όπως φταίξιμο, θυμό και δυσαρέσκεια θα σου στερήσει πολύτιμη ενέργεια. Θα σε εμποδίσει να «θεραπευτείς» και να προχωρήσεις μπροστά.

Συνειδητοποιώντας το τέλος

Ναι… ένας χωρισμός είναι μια επώδυνη διαδικασία που παίρνει χρόνο. Ναι, είναι από τις πιο αγχωτικές και συναισθηματικά επώδυνες εμπειρίες της ζωής. Όμως πιστεύω απόλυτα ότι υπάρχει «κάποιος» για όλους και συχνά δεν είναι αυτός που νομίζεις ότι μπορεί να είναι. Η δική μου η συμβουλή είναι η εξής: Να φροντίζεις σε όλες  τις καταστάσεις της ζωής σου να είσαι ένας “ωραίος” άνθρωπος… Και στη χαρά σου και στον πόνο σου. Να είσαι ένας δυνατός άνθρωπος! Να θυμάσαι πως στην κορυφή των συναισθημάτων βρίσκεται πάντα η αγάπη… Αγάπη πρώτα προς τον εαυτό σου και μετά προς τους άλλους. Να έχεις πίστη πως κλείνοντας την πόρτα του παρελθόντος σε περιμένει ένα υπέροχο μέλλον. Πρέπει πάντα να είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε τη ζωή που έχουμε σχεδιάσει, για να συναντήσουμε τη ζωή που μας περιμένει…

«Αυτό θα πει άνθρωπος: να πονάς, ν’ αδικιέσαι, να παλεύεις και να μην το βάνεις κάτω! Αν ήταν να με ρωτούσαν ποιος δρόμος πάει στον ουρανό, θ’ απαντούσα: ο πιο δύσκολος. Μεγάλη κολυμπήθρα τα δάκρυα, παιδί μου…» Ν.Καζαντζάκης

Φωτογραφία: Marion Cotillard & Brad Pitt στη ταινία “Σύμμαχοι” (Allied 2016)

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here