Ζήσε στο τώρα

Μία από τις καλύτερες και πιο απρόβλεπτες συνέπειες των τελευταίων δύο χρόνων της ζωής μας είναι ότι μας επέτρεψαν να αρχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας στο τώρα. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε συνήθειες. Αυτό που καταφέραμε να αποδείξουμε στον εαυτό μας είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε. Διαμορφώσαμε τη ζωή μας γύρω από τις πιο σημαντικές μας αξίες. Συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά πως ό,τι ήταν αυτό που είχαμε ζήσει στο παρελθόν, μικρή σημασία είχε μπροστά στη δύναμη του παρόντος. Ένα παρόν που μας φόβισε, μας προβλημάτισε, μας έφερε κοντά, μας χώρισε, μας αναδιοργάνωσε. Μας άλλαξε. Όμως, μας έκανε να δούμε καθαρά πως είναι το μόνο που έχουμε είναι το παρόν. Και ο ένας τον άλλον.

Ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον..

Το να ζεις την παρούσα στιγμή σημαίνει να μην ανησυχείς τόσο πολύ για το τι συνέβη στο παρελθόν και να μην φοβάσαι τι θα συμβεί στο μέλλον. Σημαίνει να απολαμβάνεις αυτό που συμβαίνει τώρα και να ζεις για το σήμερα. Η επιλογή να ζεις στο παρελθόν ή στο.. μέλλον όχι μόνο σου στερεί την απόλαυση, σου στερεί την αληθινή ζωή. Τι κάνεις λάθος; Το λάθος είναι ότι οι σκέψεις σου ανήκουν στο παρελθόν: τι ήταν, τι θα μπορούσε να ήταν, τι νόμιζες ότι συνέβη και τι πραγματικά συνέβη. Ή, οι σκέψεις σου αφορούν το μέλλον: τι θα γίνει, τι θα μπορούσε να συμβεί, αν…

Δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι απόλυτα φυσικό να σκεφτόμαστε το παρελθόν μας και να ονειρευόμαστε το μέλλον μας, μάλιστα είναι απαραίτητα στοιχεία για την αυτοσυντήρησή μας. Η παγίδα κρύβεται στον εγκλωβισμό μας. Χαλάμε χρόνο από τη ζωή μας παραμένοντας σε μία από τις δύο καταστάσεις. Σκεφτόμαστε τη δύσκολη Δευτέρα που έρχεται και δεν απολαμβάνουμε το Σαββατοκύριακο που περνάει. Είμαστε παγιδευμένοι στις τύψεις για το παρελθόν και δεν βλέπουμε τις ευκαιρίες που σκάνε μπροστά μας στο παρόν. Το να μένουμε συνεχώς εγκλωβισμένοι συναισθηματικά, μας εμποδίζει να απολαμβάνουμε τη ζωή και να ανακαλύπτουμε κάθε στιγμή την ευτυχία που κρύβεται εκεί έξω.

Η έννοια του χρόνου

Ο χρόνος είναι ανθρώπινη έννοια. Το ρολόι που φοράς και το ρολόι στον τοίχο δεν σημαίνουν τίποτα για τη φύση και τη ζωή. Ο χρόνος είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιούμε ως σημείο αναφοράς για την οργάνωση της ζωής μας και την ιστορία. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Οι επιστήμονες λένε πως ο χρόνος είναι μια ψευδαίσθηση. Το παρελθόν δεν υπάρχει, ούτε και το μέλλον. Το μόνο αληθινό σημείο αναφοράς που έχουμε αυτή τη στιγμή στο χρόνο, και σε αυτό το πράγμα που ονομάζουμε «ύπαρξη», είναι το αίσθημα της παρουσίας, του να είμαστε εδώ σε αυτό το σώμα, να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από αυτά τα μάτια. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να υπάρχει, γιατί αυτό νιώθεις αυτή τη στιγμή. Δεν μπορείς να νιώσεις το παρελθόν ή το μέλλον, αλλά μπορείς να νιώσεις πώς είναι να αγγίζεις κάτι αυτή τη στιγμή, να δεις κάτι, να ακούσεις κάτι, να αισθανθείς κάτι.

Η ομορφιά της παρούσας στιγμής

Ουσιαστικά, «ζω στο τώρα» σημαίνει:

·        Έχω επίγνωση του παρόντος . Έχω επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μου και μέσα μου όσο περνάει η μέρα. Δίνω προσοχή στη ζωή μου καθώς εκτυλίσσεται στην παρούσα στιγμή.

·        Συνειδητοποιώ ότι η ζωή συμβαίνει μόνο στο παρόν. Το «παρελθόν» και το «μέλλον» είναι μόνο έννοιες. Δεν μπορείς να ζήσεις στο παρελθόν ή στο μέλλον. Μπορείς να ζήσεις μόνο στο τώρα.

·        Κατανοώ ότι το παρελθόν και το μέλλον είναι ψευδαισθήσεις, δεν υπάρχουν. Όπως λέει και η παροιμία «Το αύριο δεν έρχεται ποτέ». Το αύριο είναι μόνο μια έννοια. Το αύριο δεν έρχεται ποτέ γιατί ο χρόνος είναι πάντα τώρα.

Δεν ζω στο τώρα, όταν ανησυχώ για πράγματα που δεν έχουν συμβεί ακόμα. Όταν χτυπάω τον εαυτό μου για τα λάθη που έκανα στο παρελθόν, ανεξάρτητα από το χρόνο που έχει περάσει. Όταν ζω στο παρελθόν. Όταν ζω με λύπη!

Αποδοχή και απόλαυση

Το να ζούμε στο παρόν έχει μια υπέροχη επίδραση στη συναισθηματική μας ευεξία και στη σωματική μας υγεία. Η ποσότητα του ψυχικού στρες που κουβαλάμε, μας κάνει κακό. Όταν ζούμε στο παρόν, ζούμε σε μια κατάσταση  αποδοχής. Αποδεχόμαστε τη ζωή όπως είναι τώρα, συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Όταν ζεις στην αποδοχή, συνειδητοποιείς ότι όλα είναι υπέροχα όπως είναι. Μπορείς να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για τα λάθη που έχεις κάνει και μπορείς να είσαι ήρεμη, γνωρίζοντας ότι όλα όσα πρέπει να συμβούν, θα συμβούν. Το να ζεις στο τώρα σημαίνει να ζεις τη ζωή με περισσότερη χαρά και ενθουσιασμό. Σημαίνει να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να κατευθύνεις εσύ τη ζωή σου με θετικότητα και αισιοδοξία.

Μάθε να ζεις τη στιγμή

  • Χαμογέλα! Κάθε μέρα είναι γεμάτη ατελείωτες δυνατότητες. Ξεκίνησέ τη με ένα χαμόγελο. Γέμισε τη ζωή σου με αισιοδοξία και χαρά.
  • Απόλαυσε όσο μπορείς περισσότερο τους ήχους, τις μυρωδιές τα συναισθήματά σου, τη χαρά σου ακόμα και τη λύπη σου. Όλα αυτά είναι στην καθημερινότητά μας αλλά ξεχνάμε ή θεωρούμε περιττό να τα εκτιμήσουμε πραγματικά.
  • Συγχώρεσε τις πληγές του παρελθόντος. Αλλιώς δεν θα καταφέρεις να προχωρήσεις και να αποδεσμευτείς ποτέ από αυτό.
  • Αγάπησε τη δουλειά σου. Αν απλώς δουλεύεις και περιμένεις να περάσει η εβδομάδα, περιμένοντας το επόμενο Σαββατοκύριακο για να χαρείς, χάνεις το 71% της ζωής σου (5/7 ημέρες). Υπάρχουν δύο λύσεις: ή να βρεις μια νέα δουλειά που πραγματικά απολαμβάνεις ή να απολαύσεις τη δουλειά που έχεις.
  • Κάνε όνειρα για το μέλλον, αλλά δούλεψε σκληρά σήμερα. Θέσε στόχους και κάνε σχέδια, αλλά μόνο με τη δουλειά σου τώρα θα βάλεις τις βάσεις του αύριο. Μην επιτρέψεις στο όνειρο για το αύριο να αντικαταστήσει τη ζωή σου αυτή τη στιγμή.
  • Σταμάτα να ανησυχείς. Δεν μπορείς να εκτιμήσεις πλήρως το σήμερα αν ανησυχείς υπερβολικά για το αύριο. Συνειδητοποίησε ότι το αύριο θα συμβεί είτε ανησυχείς για αυτό είτε όχι. Και επειδή η ανησυχία δεν έχει λύσει ποτέ κανένα πρόβλημα, προσπάθησε να διοχετεύσεις αλλού την ενέργειά σου.

Συμβουλές ευτυχίας

Πόσο συχνά αφιερώνεις  χρόνο από την ημέρα σου, για να κοιτάξεις πραγματικά γύρω σου και να δεις τι συμβαίνει; Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάθισες, έκλεισες τα μάτια σου, πήρες μια βαθιά ανάσα και απλά κοίταξες τα πάντα γύρω σου;

Κλείσε την τηλεόραση, κλείσε τον υπολογιστή σου και πρόσεξε τον κόσμο. Παρατήρησέ τον. Δώσε προσοχή στα μικρά πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη, όπως το να φας ένα παγωτό ή να ακούσεις μουσική. Μύρισε τα λουλούδια, δώσε προσοχή ακόμα και στις ανούσιες συνομιλίες των ανθρώπων δίπλα σου στο τρένο. Συνειδητοποίησε ότι είσαι μέρος της κάθε στιγμής που ζεις. Είσαι εκεί.

Να είσαι ευγνώμων. Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι πάντα. Κάθε τόσο, θυμήσου να σταματάς το ατελείωτο κυνήγι της ευτυχίας και κάνε έναν απολογισμό του πόσο καλά είσαι. Όταν ένας φίλος σου σε κάνει να χαμογελάς, να τον ευχαριστείς που είναι στη ζωή σου. Όταν ξυπνάς το πρωί για τη δουλειά σου, πες ευχαριστώ που έχεις δουλειά. Όταν σου λένε πως σ αγαπούν, νιώσε την ευλογία αυτού του συναισθήματος. Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί.  

Πέρασε χρόνο με άτομα που σε κάνουν να νιώθεις ευτυχισμένη και γεμάτη. Το να έχεις δίπλα σου θετικούς, υποστηρικτικούς ανθρώπους θα αυξήσει τα δικά σου επίπεδα θετικότητας και ευτυχίας. 

«Γράψε το στην καρδιά σου ότι κάθε μέρα είναι η καλύτερη μέρα του χρόνου» Ραλφ Ουολάντο Έμερσον .

Φωτογραφία Benjamin Wedemeyer.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here