Η ηθική ανύψωση της γενναιοδωρίας

Ο άνθρωπος έχει πολλές αρετές. Όμως, δεν έχει πάντα συνείδηση της πρακτικής σημασίας τους, ούτε τα κίνητρα να τις χρησιμοποιήσει. Έρχονται στιγμές που ξυπνάει μέσα του η ανάγκη να τις θυμηθεί και να μεταμορφώσει τον εαυτό του και τον κόσμο με αυτές. Οι γιορτινές μέρες είναι γεμάτες με στιγμές που κανείς νιώθει έντονα τη διάθεση να εκφράσει καλοσύνη, ταπεινότητα, ευγένεια, αλτρουισμό, γενναιοδωρία. Να ελευθερωθεί από αρνητικά συναισθήματα και ανταγωνιστικές προσκολλήσεις. Να δώσει ουσιαστική θετική ώθηση στην ίδια του τη ζωή.

Σήμερα θα σταθούμε στη γενναιοδωρία. Κάτι πολύ περισσότερο από μια έννοια συνώνυμη της δοτικότητας, η γενναιοδωρία είναι μία κοινωνική ενωτική συμπεριφορά με πολλαπλούς αποδέκτες. Παράδειγμα τα παιδιά, που έχουν έμφυτη την διάθεση να βοηθούν και να συνεργάζονται με τους άλλους. Έτσι νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ζωτικότητα. Ως ενήλικες, αρκετοί επιλέγουν να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό. Εκφράζοντας την μεγαλοψυχία τους σε πιο αδύναμες ομάδες, ενισχύουν και την δική τους αυτοαξία. Συχνά παρατηρούμε την αμφιβολία να φωλιάζει στην καρδιά των ανθρώπων και να τους κάνει επιφυλακτικούς με τις εκδηλώσεις καλοσύνης. Μερικοί αναρωτιούνται αν κρύβεται κάποιο προσωπικό συμφέρον πίσω από την ανάγκη τους να πάρουν ή να δώσουν. Άλλες φορές ενεργούν γενναιόδωρα με την προσδοκία πως η βοηθητική τους πράξη θα επιστραφεί. Σε ένα βαθμό αυτό αρκετές φορές γίνεται πραγματικότητα. Βλέπεις η αύξηση της ευημερίας του ενός, επιφέρει καλό και στην ζωή του καθενός με τον οποίο συναναστρέφεται. Επειδή η γενναιοδωρία είναι μεταδοτική!

Ηθική ανύψωση

Όταν βλέπουμε κάποιον να είναι καλόκαρδος και γενναιόδωρος, νιώθουμε μία εσωτερική θέρμη ή αλλιώς ζεστασιά. Αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «ηθική ανύψωση». Είναι οι στιγμές που όχι απλώς αισθανόμαστε καλά, αλλά νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε και εμείς κάτι καλό για τους άλλους. Ωστόσο γενναιοδωρία δεν είναι μόνο οι υλικές προσφορές. Η αληθινή γενναιοδωρία προέρχεται από την καρδιά. Εκφράζει την ικανότητα να είναι κανείς ευγενικός και συμπονετικός με τους γύρω του και να επικοινωνεί όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά συναισθήματα. Όταν κάποιος μοιράζεται τον χρόνο του, τις γνώσεις του ή τις δεξιότητες του με άλλους, ουσιαστικά τους προσφέρει τον ίδιο του τον εαυτό. Το πως αλληλεπιδρούμε με τους άλλους είναι το πιο ουσιαστικό συστατικό επιτυχίας σε όλους τους τομείς της ζωής. Αυτό στο οποίο διαφέρουμε, είναι το κίνητρο που παρακινεί τις πράξεις μας. Ο τρόπος που δίνεις έχει μεγαλύτερη αξία από το ίδιο το δώρο που προσφέρεις.- Πιττακός

Τα τρία πρόσωπα της δοτικότητας

Υπάρχουν τρεις τύποι δοτικών ανθρώπων. Ο πρώτος είναι αυτός που είτε επωφεληθεί είτε όχι, θα προσφέρει, γιατί νιώθει πληρότητα και έχει κάνει τη συνειδητή γενναιοδωρία τρόπο ζωής. Ο δεύτερος τύπος πιστεύει στο δούναι και λαβείν. Όμως και δεν δίνεται εύκολα και όταν το κάνει είναι κάτω από προϋποθέσεις. Ο τρίτος είναι πρόθυμος να δώσει μόνον αν η κίνησή του σημαίνει κέρδος για αυτόν τον ίδιο. Στατιστικά οι άνθρωποι με υψηλότερο εισόδημα θεωρούνται λιγότερο γενναιόδωροι, ενώ για άλλους η γενναιοδωρία λειτουργεί ως μέρος μίας διαδικασίας αυτοπροβολής.

Ζήτημα ηθικής στάσης

Λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν στην φυσική καλοσύνη των ανθρώπων. Οι περισσότεροι αντιστέκονται στην αγάπη και τα παράγωγα της και αυτό τους στερεί δυνατότητες κοινωνικής έμπνευσης. Αξίες όπως η αμοιβαιότητα, η γενναιοδωρία και η εμπιστοσύνη, θα έπρεπε να καλλιεργούνται περισσότερο μέσα στην οικογένεια και να ενθαρρύνονται σε κάθε ευκαιρία από την κοινωνία. Η ηθική συμπεριφορά θα έπρεπε να είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής. Οι ενέργειες αλληλεγγύης έχουν επηρεαστεί από όλα τα γεγονότα εκμετάλλευσης που συμβαίνουν στον κόσμο. Δεν αισθάνονται όλοι ασφαλείς να εκφράσουν καλοσύνη. Αντίθετα, λειτουργούν ενάντια στην φυσική τους τάση έχοντας συχνά σαν αφετηρία μόνο το όφελος που θα είχαν από μία ενδεχόμενη καλή πράξη. Τους διαφεύγει ότι με κάθε πράξη γενναιοδωρίας επωφελούνται άμεσα μια και τον να δίνεις σε κάνει να νιώθεις καλά.

Η ανασφάλεια μπλοκάρει τη γενναιοδωρία

Η κοινωνία είναι πλημμυρισμένη από άτομα απορροφημένα αποκλειστικά με τον εαυτό τους. Είναι αυτοί που δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους άλλους. Εκείνοι που δίνουν προτεραιότητα στο να πάρουν αντί στο να δώσουν συναισθήματα ή υλικά αγαθά. Προκειμένου να νιώσουν ασφαλείς, ελέγχουν τα πάντα γύρω τους. Ο κτητικός τους χαρακτήρας καθρεφτίζει την έλλειψη πληρότητας που βιώνουν στην ζωή τους. Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος αρνητικότητας που απαγορεύει την αίσθηση της αμοιβαιότητας στις σχέσεις τους. Από νωρίς αποκτούν ικανότητες όπως αυτή της χειραγώγησης. Ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται πάντα την συμπεριφορά τους, γιατί η ανασφάλεια που αισθάνονται είναι βαθιά. Η συγκεκριμένη ηθική ταυτότητα μπορεί να προκαλεί άγχος σε κάποιους. Κυρίως σε εκείνους που από την ανθρώπινη φύση τους είναι δοτικοί και σε όσους ασκούν γενναιοδωρία ως αποτέλεσμα της καλής σχέσης που έχουν με τον εαυτό.

Πέντε γενναιόδωρα tips        

1_Οι γενναιόδωρες πράξεις σχετίζονται με το συναίσθημα της ευχαρίστησης. Κάθε φορά που δίνεις απλόχερα, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες με αποτέλεσμα να νιώθεις χαρά, βαθιά εσωτερική ικανοποίηση και ευδαιμονία.

2_Το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, αυξάνει την εσωτερική πληρότητα. Δημιουργεί εσωτερική πληρότητα και ενεργοποιεί τα γενναιόδωρα συναισθήματα.

2_Η γενναιοδωρία μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα περισσότερο με την αύξηση της ενσυναίσθησης, αρετής που είναι απαραίτητη για την επιβίωση μας. Είναι χρήσιμο να κατανοείς τις ανάγκες του άλλου και να είσαι συνειδητά γενναιόδωρη μαζί του.

3_Η φροντίδα και η συμπόνοια βοηθάει τις σχέσεις να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και τους ανθρώπους να έχουν περισσότερους φίλους.

4_Αν θέλεις, μπορείς να εξασκήσεις συνειδητά την ικανότητά σου για γενναιοδωρία. Πέρνα από τη θεωρεία στη πράξη, κάνοντας καθημερινά μια συνειδητά γενναιόδωρη κίνηση. Κατέγραψε τα συναισθήματα που εκλαμβάνεις δίνοντας και αύξησε τις γενναιόδωρες πράξεις σου σταδιακά.

5_Μην περιμένεις ανταπόδοση για τις όποιες γενναιόδωρες κινήσεις σου. Ανακάλυψε την απελευθερωτική ευχαρίστηση του να δίνεις χωρίς αντάλλαγμα.

Ευτυχώς έχουμε βαθιά ριζωμένο το φυσικό ένστικτο της ανθρωπιάς που μας ωθεί να θέλουμε να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε. Γεννηθήκαμε για να είμαστε καλοί μεταξύ μας!

Κείμενο της συμβούλου Επίτευξης Στόχων, Certified Personal Life Coach, Σταυρούλας Χριστοπούλου _flyforyou.gr , info@flyforyou.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here