Κόπωση λόγω πανδημίας: Μη την αφήσεις να σε νικήσει

Photo: AURA.PHOTOGRAPHY

«Αν ακούσω ένα ακόμη άτομο να λέει ότι λατρεύει να ψήνει το ψωμί που έχει ζυμώσει και να περνά χρόνο με τα παιδιά του στην εφηβεία, μα το θεό θα βάλω τις φωνές!!»…

Σε μια κρίση, συνηθίζω να λέω στους ανθρώπους που ζητούν τη συμβουλή μου, ότι «το καράβι δεν βουλιάζει από το νερό που είναι γύρω του, αλλά από το νερό που μπαίνει μέσα του». Δεν είναι οι εξωτερικές συνθήκες της ζωής που καθορίζουν την κατάσταση του νου μας ή το μέλλον μας. Είναι οι εσωτερικές συνθήκες που κάνουν τη διαφορά.  Ακόμα κι αν αυτές δεν είναι ενθαρρυντικές, εμείς θα πρέπει να προσέξουμε να μη φτάσουν να μπουν μέσα μας και μας πνίξουν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ακούω όλο και περισσότερες ιστορίες ανθρώπων που έχουν χάσει την υπομονή τους από τις συνεχιζόμενες αλλαγές της ρευστής καθημερινότητάς. Καθώς αυτή η κρίση συνεχίζεται, χωρίς να υπάρχει σαφές τέλος, πλέον πολλοί αισθάνονται ανήμποροι να αισθανθούν οποιαδήποτε ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά ο ιός έφερε στην επιφάνεια ένα χαρακτηριστικό, το οποίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αρετές για τα άτομα και για τις κοινωνίες. Την ανθεκτικότητα. Θα προσθέσω και τη λέξη υπομονή. Βλέπεις για να λειτουργήσει η πρώτη αρετή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δεύτερη. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως ανθεκτικότητα δεν είναι αυτό που έχεις. Ανθεκτικότητα είναι αυτό που κάνεις!

Βρες το αντίδοτο της κόπωσης

Κουραστήκαμε οι άνθρωποι. Κουραστήκαμε να φοράμε μάσκες, να μετράμε αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας. Μας κούρασε ο φόβος, μας κούρασε ακόμα και η καταμέτρηση των κρουσμάτων και των θυμάτων της πανδημίας. Κουραστήκαμε να φοράμε πιτζάμες όλη μέρα στο σπίτι, να μην πηγαίνουμε στη δουλειά μας, να μην έχουμε τη δουλειά μας, να μη βλέπουμε τους φίλους μας, την οικογένειά μας. Κουραστήκαμε ακόμα και να χειροκροτούμε στα μπαλκόνια. Και η συσσωρευμένη αβεβαιότητα μας έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη. Και τώρα; Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Αν έχεις φτάσει ήδη στο σημείο που είσαι έτοιμος να εγκαταλείψεις, τότε να ξέρεις ότι ακριβώς αυτό είναι το σημείο που πρέπει να ξεκινήσεις να ανεβαίνεις! Τι σε συμβουλεύω; Να επιστρατεύσεις ένα μεγάλο σου όπλο: το χιούμορ! Διακωμώδησε λίγο την κατάσταση. Ξεκίνα να γελάς. Βάλε να δεις μια κωμωδία στο Netflix, φλέρταρε online. Ασχολήσου με οτιδήποτε θα πάρει την προσοχή σου από τους αριθμούς των θυμάτων και των διασωληνωμένων και από τις ατελείωτες μέρες της καραντίνας. Βάλε το γέλιο στη δική σου ζωή και στη ζωή των ανθρώπων που αγαπάς.

Όταν νιώθεις ότι σε εγκαταλείπουν οι αντοχές σου:

Άλλαξε λίγο το τοπίο που κινείσαι

Πάρε μια μέρα ρεπό από τη δουλειά σου. Αν δεν εργάζεσαι, πάρε ρεπό ή από τις δουλειές του σπιτιού και άλλαξε παραστάσεις. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν για μια μέρα δεν είσαι απόλυτα συνεπής στις ατελείωτες καθημερινές υποχρεώσεις σου. Η φύση θα σου επιστρέψει πίσω την ενέργεια που κατανάλωσες. Βάλε τη φύση στο πρόγραμμά σου. Απόλαυσε μια βόλτα στη θάλασσα. Ανέπνευσε οξυγόνο χωρίς να βιάζεσαι κάπου να πας. Πιες έναν καφέ κάτω από ένα δέντρο και νιώσε τη γαλήνη και την ηρεμία της φύσης. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια δόση φύσης για να ανεφοδιάσεις το κουρασμένο πνεύμα σου και να για να επανατοποθετήσεις τις ζωτικής σημασίας προτεραιότητές σου.

Διαφύλαξε την ενέργειά σου

Προστάτεψε τον εαυτό σου από ανθρώπους που στραγγίζουν την ενέργειά σου και σου κλέβουν στιγμές ζωής. Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Και τα καλά και τα άσχημα. Και η ευτυχία και η δυστυχία μεταδίδεται. Επίλεξε να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σου μεταδίδουν μόνον ευχάριστα συναισθήματα. Θέσε όρια σε αυτούς που προσπαθούν να σε τραβήξουν στη δική τους αρνητικότητα και στη δική τους μιζέρια.

Ξαναβρές την αποφασιστικότητά σου

Ναι σύμφωνοι… Μπορεί να έχασες τη δουλειά σου ή να αναγκάστηκες να κλείσεις το μαγαζί σου που έτσι κι αλλιώς δεν πήγαινε καλά. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορείς να ονειρεύεσαι! Οι άνθρωποι, είναι αποδεδειγμένο, πως είναι πιο ευτυχισμένοι όταν έχουν κάτι, οτιδήποτε είναι αυτό, να περιμένουν… να ονειρεύονται… να προσδοκούν. Κάνε σχέδια, κάνε όνειρα. Όταν είσαι αποφασιστική μέσα στην αβεβαιότητα, αυτό σε ενδυναμώνει. Σου δίνει ώθηση, σε κινεί προς τα μπροστά, σε κάνει να πάρεις το τιμόνι της ζωής στα χέρια σου!

Απενοχοποιήσου!

Επιβάλλεται να έχεις αισιοδοξία και θετικά συναισθήματα ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις. Όμως έχεις και δικαίωμα να μη νιώθεις πάντα τόσο αισιόδοξη. Είναι φυσικό να μην είσαι εντάξει κάποιες φορές! Δώσε χώρο στον εαυτό σου για να νιώσεις και να αναγνωρίσεις πώς πραγματικά αισθάνεσαι. Ακόμα και τα πιο οδυνηρά συναισθήματα είναι απαραίτητα για να διαμορφωθεί η εσωτερική μας ισορροπία. Είναι εντάξει να αποδεχτείς το σκοτάδι, έτσι ώστε, όταν μπει το φως στη ζωή σου, να μπορέσει να στην αλλάξει!

Μαθήματα ζωής

Ο Τσάρλι Τσάπλιν έχει πει κάτι μαγικό: « Υπάρχει κάτι που είναι εξίσου αναπόφευκτο με το θάνατο. Και αυτό είναι η ζωή! Για να γελάσεις πραγματικά, πρέπει να είσαι σε θέση να πάρεις τον πόνο σου και να παίξεις μαζί του. Τίποτα στον κόσμο αυτό δεν κρατάει για πάντα, ούτε καν τα προβλήματά σου!»

Κάθε μέρα που περνάει, το μέλλον φαίνεται όλο και πιο καθησυχαστικό. Δεν ξέρουμε πότε, δεν ξέρουμε πώς, ξέρουμε όμως πως όλο αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει. Και όταν τελειώσει, όλοι εμείς μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, θα έχουμε διαμορφώσει και αναπτύξει μια νέα φιλοσοφία ζωής. Είναι στο χέρι μας να την ορίσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε πάρει τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε και που θα κρατήσουν για μια ζωή. Ώστε να έχουμε καταφέρει την εσωτερική μας ισορροπία και γαλήνη. Να έχουμε διδάξει στα παιδιά μας αξίες, όπως ο σεβασμός, η υπομονή, η αντοχή και η αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας.

Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη γενιά θα είναι σε θέση να μάθει από τις αδυναμίες ή τα λάθη μας. Τα παιδιά μας χρειάζονται εμάς να τα καθοδηγούμε και όπως στα αεροπλάνα που είναι απαραίτητο να βάλουμε πρώτα τη δική μας μάσκα οξυγόνου πριν τα βοηθήσουμε να βάλουν και εκείνα τη δική τους, έτσι και στη ζωή.

Οι μικρές νίκες

Ας αποδεχτούμε αυτό που ήρθε να μας διδάξει η πανδημία. Ας γιορτάσουμε τις μικρές νίκες μας και ας κάνουμε την υπομονή και την αντοχή σύμμαχο, για να κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο για την ίδια μας τη ζωή. Και ας βεβαιωθούμε ότι οι ιστορίες που θα ειπωθούν στο μέλλον, δεν θα έχουν μέσα τους λέξεις όπως παραίτηση, εγκατάλειψη, αδυναμία, αλλά δύναμη, υπομονή και ευθύνη!

Photo Aura.Photography

Muse @anny.elff via @ace_models_athens
Styling @s_dbarbara
Makeup and hair @stauropoulouelena
Assistant @billkolok
Location @eclipse_studios.gr

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here