Βρες τη θέληση για δράση

Ίσως αισθάνεσαι συγκλονισμένη με τις τελευταίες εξελίξεις. Kαι δεν αποκλείεται τώρα που διαβάζεις αυτές τις λέξεις, να αγωνίζεσαι να κάνεις σωστές επιλογές. Να πάρεις αποφάσεις που θα επιταχύνουν και πάλι το ρυθμό της ζωής σου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που νιώθουν κολλημένοι ή απογοητευμένοι αυτή την περίοδο και ψάχνουν τρόπους να βγουν από το αδιέξοδο, να βρουν σωματική και συναισθηματική ισορροπία. Είσαι κομμάτι ενός συνόλου και επηρεάζεσαι από αυτό. Όμως μπορείς να υποστηρίξεις τον εαυτό σου. Να βρεις μία πιο ισχυρή πορεία δράσης, που να δώσει και πάλι νόημα στην ζωή σου.

Τον τελευταίο καιρό, εξ αιτίας των καταστάσεων η ενέργεια των ανθρώπων φθίνει και σταματούν να είναι παραγωγικοί. Όμως εσύ δεν χρειάζεται να χειροτερεύεις ακόμα περισσότερο την ενέργειά σου, πλέοντας σε πελάγη άρνησης και ανησυχίας. Η παγωμένη δράση σε συνδυασμό με την υπερανάλυση των γεγονότων και την κατασκευή σεναρίων σε στιγμές που η πραγματικότητα ξεπερνάει την φαντασία, είναι μία καλή δικαιολογία για να παραμείνεις σε αδράνεια. Αντί να νιώθεις αδύναμη και άχρηστη, αντί να λες: ”Δεν ξέρω με ποιον τρόπο να επανέλθω σε ικανοποιητικούς ρυθμούς, γι’ αυτό θα περιμένω», νιώσε δυνατή και χρήσιμη. Είσαι τυχερή, που έχεις αυτή την επιλογή!

Το κίνητρο σου, είναι η δύναμη σου

Αν νιώθεις πως η θέληση σου σε εγκαταλείπει, μην σε πιάνει πανικός. Δες αυτή την συγκυρία σαν μία ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις την αίσθηση του σκοπού της ζωής σου. Έχεις κάποιον στόχο που μπορεί να επηρεάσει θετικά και παραγωγικά την ζωή σου; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η προθυμία σου ή αλλιώς η επιθυμία σου να δημιουργήσεις μία αποτελεσματική ζωή, καθοδηγείται από το περιβάλλον που ζεις. Από τις πεποιθήσεις σου, τα βιώματα σου και τις ικανότητες σου. Όμως παρακινείται και από κάτι άλλο πέρα από όλα αυτά. Από ένα ισχυρό κίνητρο.

Για κάποιους η όρεξη για ζωή παραμένει αναλλοίωτη ακόμα και σε δύσκολους καιρούς. Για άλλους η φλόγα του θάρρους και της διεκδίκησης, αρχίζει να τρεμοπαίζει με τον πρώτο άνεμο. Η έμφυτη δύναμη, δεν είναι θέμα τύχης, αλλά το αποτέλεσμα ενός αυθεντικού τρόπου σκέψης, δράσης και τελικά, ζωής. Στο μυαλό πολλών, ένα δυναμικό και δραστήριο άτομο μοιάζει με κάποιον που κυνηγάει τις προκλήσεις. Άρα, στόχους που μοιάζουν δελεαστικοί και υπόσχονται ίσως επιτυχία, καταξίωση και ευτυχία. Αυτή η αντίληψη είναι η αιτία που όταν τα εξωτερικά ερεθίσματα λιγοστεύουν, αυτόματα μειώνεται και η δράση των ανθρώπων. Αντί να ξεδιπλώνει κανείς την ζωή από μέσα του, καθορίζεται εξ΄ ολοκλήρου από τις εκάστοτε εξωγενείς συνθήκες. Αν αυτές δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης, τότε αυτές ασκούν αρνητική επιρροή και στους στόχους του. Εάν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, να ξέρεις πως μπορείς να παρέμβεις και να αλλάξεις αντιμετώπιση.

Άνθρωποι με όραμα

Όσοι διαθέτουν σταθερές πηγές ζωτικότητας, γνωρίζουν σε βάθος τον εαυτό τους και λειτουργούν με την διαίσθηση. Το ένστικτο τους καθοδηγεί να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να επηρεάζονται σε ακραίο βαθμό από τις εκάστοτε “τάσεις”.  Αυτοί που είτε σε δύσκολες συνθήκες, είτε σε ιδανικές μπορούν να επιδεικνύουν μεγάλη θέληση, είναι άνθρωποι που θέτουν ημερήσιους βραχυπρόθεσμους στόχους. Στόχους που τελικά θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη επιτυχία. Είναι εκείνοι που κατανοούν και σέβονται τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους. Τολμούν να ζουν με μεγαλύτερη γνησιότητα, σε σχέση με εκείνους που οι επιθυμίες τους παραμένουν “βυθισμένες” και ανεξερεύνητες. Η εσωτερική δύναμη που διαθέτουν, είναι η αιτία που τους καθιστά συχνά πιο ενεργητικούς και πιο εφευρετικούς από το σύνολο των ανθρώπων γύρω τους. Η εσωτερική τους βεβαιότητα τους κάνει να ξέρουν πως για να έχει αξία η ζωή τους, χρειάζεται να είναι γενναίοι, αληθινοί, απελευθερωμένοι και δημιουργικοί. Με μία λέξη, ζωντανοί!

Έρευνες δείχνουν πως άνθρωποι με υψηλά επίπεδα σκοπού στην ζωή τους, σωματικά είναι τουλάχιστον τέσσερα χρόνια νεότεροι. Η ζωή τους έχει προοπτική και αυτό τους παρακινεί να φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως το άγχος δεν επηρεάζει τόσο πολύ τους ανθρώπους που έχουν ξεκάθαρους σκοπούς ζωής.

Ρόλοι και αποδυνάμωση

Σε αυτή την ζωή έρχεσαι μόνη σου και με το βάρος της μοναδικότητας σου που καλείσαι να ανακαλύψεις. Όταν αυτό συμβαίνει, κυριολεκτικά πετάς από χαρά! Κατά την διάρκεια της προσπάθειας, μπορεί να χαθείς. Κύρια αιτία είναι η λανθασμένη ταύτιση σου με τους άλλους. Πολλές φορές η ανάγκη σου να ανήκεις κάπου, σε συνδέει με τις ανάγκες και τον ρυθμό των άλλων. Όμως κάτι τέτοιο τις περισσότερες φορές είναι καταστροφικό, κυρίως όταν δεν συμπεριλαμβάνει κάποιο κοινό σχέδιο δράσης. Οι “μάσκες” και οι ρόλοι που συχνά αναγκάζεσαι να υιοθετήσεις προκειμένου να νιώθεις ασφαλής, δεν σε βοηθούν να εξερευνήσεις τι είναι αυτό που δίνει θέληση με διάρκεια στην ζωή σου. Έτσι είσαι επιφυλακτική με κάθε ευκαιρία νέας εμπειρίας που παρουσιάζεται. Συχνά παραδίδεσαι στο γνώριμο και απτό αποτέλεσμα. Στο αποτέλεσμα αυτό που διαμόρφωσε το παρελθόν σου, αλλά δεν εγγυάται πως θα ευεργετήσει το μέλλον σου.

9 μαγικές ερωτήσεις που εγγυώνται να σε βάλουν σε διαρκή δράση

Καμιά φορά χρειάζεται να γίνεις εσύ ο μέντορας του εαυτού σου για να τον βοηθήσεις να δει πιο καθαρά. Σου προτείνω να θέσεις τις παρακάτω εννιά ερωτήσεις τον εαυτό σου:

-Νιώθεις πως το δημόσιο προφίλ που έχεις υιοθετήσει, ταιριάζει πραγματικά με το άτομο που είσαι μέσα σου;

-Πότε ήταν η τελευταία φορά που ενθάρρυνες τον εαυτό σου να ενισχύσει τους στόχους του;

-Νιώθεις πως ζεις τις επιλογές σου;

-Ποιες από τις καθημερινές σου συνήθειες αυξάνουν την θέληση σου;

-Πως θα ήθελες να είσαι σε έξι μήνες από τώρα; Σε ένα χρόνο από τώρα;

-Τι μπορεί πραγματικά να σε αποθαρρύνει;

-Έχεις κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες; Πως θα μπορούσες να τις μοιραστείς με τους άλλους;

-Θυμήσου πότε εισέπραξες θετικά σχόλια από τους γύρω σου και γιατί;

-Αν μπορούσες να αντιληφθείς την ζωή σου σε μεγαλύτερο μήκος, τι θα ήταν αυτό που δεν θα κουραζόσουν ποτέ να κάνεις;

Θυμήσου! Μόνο ότι είναι σημαντικό για σένα, έχει την δύναμη να σε σηκώνει κάθε πρωί από το κρεβάτι σου. Μία ζωή με περισσότερη ενέργεια, είναι αυτή που σε κάνει να μην νιώθεις εσωτερικό κενό.

Ενίσχυσε τη θέληση σου

1.    Μην καταδικάζεις τον εαυτό σου, για την μειωμένη του απόδοση. Αποσαφήνισε τους φόβους σου και έλα σε διαπραγμάτευση μαζί τους. Μέχρι να το καταφέρεις, ασχολήσου με ένα πρότζεκτ που σε ευχαριστεί. Διακόσμησε το σπίτι, ζωγράφισε, μάθε μία ξένη γλώσσα. Γιατί όχι!

2. Η συναναστροφή σου με ανθρώπους που σαμποτάρουν την ψυχική σου ευεξία είναι εντελώς ανώφελη σε περιόδους που δεν νιώθεις δυνατή. Και ενοχλητική όλες τις υπόλοιπες!

3. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με την απόδοση των άλλων. Προσπάθησε να επικεντρωθείς στον δικό σου τρόπο αυτοέκφρασης.

4. Μην βιάζεσαι να μπεις σε γρήγορους ρυθμούς, αν πρώτα δεν έχεις εστιάσει στον εντοπισμό των στόχων σου. Η βιασύνη είναι δείγμα φόβου. Και δηλώνει αβεβαιότητα για το αρχικό σου όραμα.

5. Προσπάθησε να μην ακυρώνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες, εκτός και αν τις αντικαταστήσεις με κάτι πιο σημαντικό. Υπάρχει ο κίνδυνος να συνηθίσεις στις “ξεκούραστες” ασχολίες.

6. Να επιτρέπεις στον εαυτό σου να ξεκουράζεται. Μην ξεχνάς πως η ανάπαυση είναι σημαντικός παράγοντας σωματικής και ψυχικής ευεξίας. Αλλά και ένας τρόπος ανταμοιβής , που προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.

Ναι, δεν είσαι πλέον παιδί. Όμως “μεγαλώνω”, δεν σημαίνει πως σκοτώνω εκείνο τον παιδικό ενθουσιασμό που βοηθάει την έμπνευση και την εφευρετικότητα μου, αλλά συντηρώ οτιδήποτε την βοηθά να ευδοκιμεί.

Φωτογραφία, PennyBlack fw20-21

Κείμενο της συμβούλου Επίτευξης Στόχων, Certified Personal Life Coach, Σταυρούλας Χριστοπούλου

flyforyou.gr , info@flyforyou.gr

1 COMMENT

  1. εξαιρετικό,υπέροχο!!περιμενα καιρό να διαβάσω το επόμενο αρθρο σας και ομολογώ εντυπωσιάστηκα.θετικο,αισιόδοξο,τρυφερό!κάτι που όλοι χρειαζόμαστε αυτους τους δύσκολους καιρούς!συγχαρητήρια!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here