Ο δρόμος της επιτυχίας

Αν ψάχνεις για κάποια κρυφή και δυσεύρετη συνταγή, μη διαβάσεις αυτό το άρθρο. Αν όμως πιστεύεις στην προσπάθεια, στη συνεχή εκπαίδευση και στη βελτίωση, βρίσκεσαι σε καλό δρόμο. Και μπορείς να συνεχίσεις…

Όλοι θέλουμε να ανακαλύψουμε τη συνταγή της επιτυχίας που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία. Έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες και άλλες τόσες έχουν διαβαστεί για αυτή τη μυστική συνταγή. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει ομιλίες, σεμινάρια και μαθήματα με την ελπίδα ότι θα τους αποκαλυφθεί αυτό το κρυφό συστατικό.

Θα σας απογοητεύσω, αν ξεκινήσατε να διαβάζετε αυτό το άρθρο με την προσδοκία ότι επιτέλους ήρθε η στιγμή να σας αποκαλυφθεί. Διότι δεν υπάρχει κάποια συνταγή! Ο λόγος είναι το ότι όποιος ακολουθεί συνταγές δεν πετυχαίνει. Δεν υπάρχει σίγουρος δρόμος προς την επιτυχία και την ευτυχία.

Τα πράγματα είναι τόσο δυναμικά, οι απόψεις τόσο υποκειμενικές, οι άνθρωποι τόσο διαφορετικοί και οι εποχές και οι συνθήκες αλλάζουν τόσο γρήγορα που ακόμη και αν ίσχυε μια συνταγή τώρα, δεν θα ίσχυε μετά από λίγους μήνες. Επίσης, η επιτυχία έχει απόλυτη συνάφεια με τη δημιουργικότητα και την πρόοδο. Οπότε εξ ορισμού αν κάνεις ό,τι κάνουν και οι άλλοι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχωρίσεις και να πετύχεις. Ωστόσο, ας μη βιαστούμε να παραδώσουμε τα όπλα. Μπορεί να μην υπάρχει συνταγή για την επιτυχία αλλά υπάρχουν καλές πρακτικές, μέθοδοι και στρατηγικές. Ας δούμε πώς θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να πετύχουμε.

Κυνήγησε τη γνώση

Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι από νωρίς στη ζωή τους έχουν αποκτήσει τη συνήθεια του διαβάσματος. Μάθε κάτι από τα πάντα και τα πάντα για αυτό που θέλεις να κάνεις. Με το να αποκτάς γνώσεις πέρα από τη δική σου ειδικότητα, θα έχεις τη δυνατότητα να βλέπεις τα πράγματα που σε αφορούν από μια άλλη οπτική. Και αυτό βοηθά στο να γίνεσαι δημιουργική και πρωτοπόρος.

Ξεπέρασε τους φόβους σου

Σταδιακά προσέγγισε ό,τι φοβάσαι. Αν φοβάσαι, για παράδειγμα, το να μιλάς σε πολύ κόσμο, ξεκίνα με μια ομιλία σε λίγα άτομα. Και προχώρα μεθοδικά και σταδιακά πιο πέρα. Η ανακούφιση του να αποφεύγεις αυτό που φοβάσαι είναι υπέροχη αίσθηση, αλλά καθόλου χρήσιμη. Πρέπει να μάθεις να βγαίνεις από τη ζώνη ασφαλείας σου.

Πάντα να είσαι ειλικρινής και ακέραιη. Κυρίως με τον εαυτό σου.

Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν δεν συμβιβάζονται με τα λιγότερα και δεν βρίσκουν δικαιολογίες γκρινιάζοντας. Αξιολογούν αντικειμενικά την κατάσταση και ό,τι δεν πάει καλά σε σχέση με τον στόχο τους το διορθώνουν. Δεν αποφεύγουν και δεν παραιτούνται.

Μην αφήνεις το τέλειο να γίνει εχθρός του καλού

Φυσικά και θα πρέπει ό,τι κάνεις να το κάνεις καλά, αλλά επιδιώκοντας να το κάνεις τέλειο χάνεις πολύτιμο χρόνο. Μερικές φορές η τελειομανία είναι αποφυγή. Ο καλύτερος τρόπος για να μην κάνεις τίποτα είναι το να πεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τα πράγματα τέλεια, άρα δεν τα κάνεις. Ξεκίνα με το καλύτερο που μπορείς να κάνεις και στην πορεία θα βελτιωθείς. Εξάλλου η δράση είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθείς.

Να είσαι έτοιμη να κάνεις θυσίες

Αν η επιτυχία ήταν εύκολη όλοι θα είχαν πετύχει. Δυστυχώς δεν έρχεται χωρίς κόστος. Όλοι οι πετυχημένοι άνθρωποι έχουν θυσιάσει μέρος από τον ελεύθερο χρόνο τους και μέρος από τον χρόνο που αφιερώνουν σε φίλους και οικογένεια. Μη βαρυγκομάς για το κόστος. Απλώς το πληρώνεις.

Ό,τι κάνεις αξίζει να το κάνεις καλά

Η ποιότητα είναι τρόπος ζωής. Αν θέλεις ποιότητα στη δουλειά σου πρέπει να εκπέμπεις ποιότητα και σε ό,τι άλλο κάνεις. Στον τρόπο που φέρεσαι, στον τρόπο που ντύνεσαι, στον τρόπο που μιλάς, στον τρόπο που φροντίζεις τον εαυτό σου. Αυτό δεν έχει σχέση με τον χρόνο ή την ποσότητα. Για ό,τι κάνεις ρώτα τον εαυτό σου «πόσο καλό» αντί για το «πόσο».

Οι δυσκολίες σε βοηθάνε να ακονίσεις το μυαλό σου και να γίνεις δημιουργική

Εστίασε πάντα στον τρόπο που μπορείς να ξεπεράσεις εμπόδια σε σχέση με ανθρώπους, με διαδικασίες ή με χρήματα. Μη σταματάς. Συνέχισε να κινείσαι. Μην το παίζεις θύμα και μη μιλάς συνέχεια για το πόσο κουραστικό και δύσκολο ήταν ή είναι αυτό που έχεις αναλάβει. Κανείς δεν θα σου προσφέρει καλύτερη θέση εργασίας, προαγωγή ή περισσότερα χρήματα επειδή δυσκολεύεσαι και μισείς αυτό που κάνεις. Δεν εκτιμάται ο κόπος αλλά ο τρόπος που εργάζεσαι. Και ο έξυπνος και αποτελεσματικός τρόπος είναι αυτός που φέρνει την επιτυχία. Ο υπερβολικός κόπος φέρνει μόνο εξάντληση και αποθάρρυνση. Επίσης ο υπερβολικός κόπος υποδηλώνει απειρία και αδεξιότητα. Μη διατυμπανίζεις λοιπόν τον κόπο σου, αν θέλεις να πετύχεις.

Ποτέ κανένας δεν πέτυχε μόνος του

Μάθε να επιλέγεις καλούς συνεργάτες, να αναθέτεις την κατάλληλη δουλειά στο κατάλληλο άτομο, να τους επιβραβεύεις στις επιτυχίες τους και να τους στηρίζεις στις αποτυχίες τους. Και αν είσαι εσύ που θα σου αναθέσει κάποιος ανώτερος μια δουλειά μην περιμένεις να σου πει ακριβώς τι θα κάνεις. Ανέλαβε πρωτοβουλίες και αν είναι απαραίτητο να αναφερθείς σε κάποιο πρόβλημα να το παρουσιάζεις μαζί με πιθανές λύσεις.

Οι καριέρες μπορεί να τελειώσουν ή να πάρουν μια εντελώς διαφορετική τροπή

Τίποτα όμως από αυτά που προηγήθηκαν δεν πήγε χαμένο. Ακόμη κι αν επιλέξεις ένα εντελώς νέο πεδίο για να εργαστείς, οι δεξιότητες που απέκτησες στην προηγούμενη δουλειά σου πάντα θα είναι χρήσιμες. Ό,τι έχεις κάνει μέχρι τώρα είναι αυτό που διαμόρφωσε τις αποφάσεις σου, τις επιλογές σου, τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις.

Ακολούθησε πάντα αυτό που αγαπάς

Αν κάνεις κάτι απλώς για να πληρώνεσαι είναι σίγουρο ότι δεν θα πετύχεις. Προσπάθησε να ακολουθήσεις τα όνειρά σου και μην ακούς αυτούς που σου λένε ότι θα πρέπει να είσαι ρεαλίστρια. Όλοι αυτοί οι πετυχημένοι άνθρωποι που ξέρουμε, όπως καλλιτέχνες, επιστήμονες, εφευρέτες ή πρωτοπόροι σε τόσους τομείς, αν ήταν ρεαλιστές θα ήταν υπάλληλοι σε μια εταιρεία και ποτέ δεν θα κατάφερναν όσα έχουν καταφέρει.

Η επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής είναι μια ισορροπία ανάμεσα στην ηρεμία και το χάος

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς να προηγηθεί ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο χάος. Κανείς δεν αλλάζει κάτι αν λειτουργεί τέλεια. Όταν αρχίζουν να μην πηγαίνουν καλά τα πράγματα, τότε είναι η στιγμή για αλλαγή, βελτίωση, πρόοδο και προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Όταν λοιπόν το χάος μας χτυπάει την πόρτα, ας το δούμε σαν μια ευκαιρία για αλλαγή προς το καλύτερο και ας αναλάβουμε δράση.

Τέλος ας μιλήσουμε για την αποτυχία

Ο Έντισον εφηύρε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα μετά από εκατοντάδες αποτυχημένες δοκιμές. Σε μια συνέντευξη είπε ότι δεν είχε αποτύχει όλες αυτές τις φορές. Απλώς είχε μάθει εκατοντάδες τρόπους με τους οποίους δεν μπορείς να εφεύρεις έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα. Αν δεν παρασυρθούμε από τη δικαιολογημένη μας απογοήτευση και αν συνεχίσουμε την προσπάθεια, έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα προς την επιτυχία. Είναι καλό να θυμόμαστε
ότι η επιτυχία δεν έρχεται σε μια νύχτα ακόμη και αν τα φαινόμενα παραπέμπουν σε κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι που ξαφνικά λάμπουν έχουν πίσω τους ένα ιστορικό με προσπάθειες, αποτυχίες και κόπους. Όλα αυτά όμως τους βοήθησαν να φτάσουν στον στόχο τους διότι έτσι έγιναν πιο ανθεκτικοί, πιο ευέλικτοι.

Φωτογραφία Tima Miroshnichenko.

Το κείμενο της Μαρίας Κοκκίνου “Ο Δρόμος της Επιτυχίας” δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Απριλίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here