Πίστεψε στον εαυτό σου

Photo by Matheus Ferrero

Δείξε πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και διεκδίκησε τη ζωή που σου αξίζει.

Τι διαφορά θα έκανε στη ζωή σου εάν είχες μια απολύτως αναλλοίωτη εμπιστοσύνη στην ικανότητά σου να επιτύχεις οτιδήποτε πραγματικά έχεις στο μυαλό σου; Τι θα ήθελες, τι επιθυμείς και ελπίζεις από τη ζωή σου; ‘Αραγες τι θα τολμούσες να ονειρευτείς, αν πίστευες στον εαυτό σου με τόσο βαθιά πεποίθηση πως δεν είχες κανένα φόβο αποτυχίας; Έχεις σκεφτεί ποτέ πως η πίστη στον εαυτό σου κάνει τη διαφορά στην ποιότητα της ζωής σου; Σκέψου το για ένα λεπτό! Κάπου βαθιά μέσα μας, όλοι μας, ξέρουμε ότι, αν κάποιος θέλει να πετύχει στη ζωή πρέπει, πρώτα και πάνω από όλα, να πιστεύει στον εαυτό του. Αν δεν πιστεύεις πραγματικά ότι μπορείς να κάνεις κάτι, τότε δεν πρόκειται να καταβάλεις όλες σου τις δυνάμεις γι’ αυτό και χωρίς όλες σου τις δυνάμεις, οι πιθανότητες να πετύχεις τον στόχο σου, μειώνονται σημαντικά.

Η επιτυχία είναι απόφαση!

«Δεν θα τα καταφέρω!», «Δεν πιστεύω ότι μπορώ!», «Αδύνατον εγώ να λειτουργήσω έτσι!». Το ερώτημα που μου έρχεται αυτόματα στο μυαλό μου είναι το εξής:

“Γιατί είσαι αποφασισμένη να κάνεις τα πράγματα να μη λειτουργήσουν έτσι; Γιατί ψάχνεις για λόγους για τους οποίους θα κριθείς ανίκανη και ανήμπορη; Μήπως ήρθε η ώρα να βρεις έναν τρόπο για να συμβεί κάτι καλό;”

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ επιτυχημένων και αποτυχημένων (στην υγεία, στις επιχειρήσεις και στη ζωή) είναι ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να κάνουν την κατάσταση να δουλέψει για αυτούς αντί να παίξουν το ρόλο του θύματος και να αναζητήσουν λόγους για τους οποίους μια κατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός τους.

Η μεγαλύτερη διαφορά που έχω παρατηρήσει μεταξύ επιτυχημένων και αποτυχημένων ανθρώπων δεν είναι η ευφυΐα ή η ευκαιρία ή οι πόροι. Είναι η πεποίθηση ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους.

Πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με το πόσο αδύναμοι είναι, κατακλύζονται από αβεβαιότητα και φοβούνται την αποτυχία. Μερικοί  πιστεύουν πως δεν αξίζουν κιόλας… και ξέρετε ; Δίκιο έχουν…! Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στη ζωή μας δεν είναι ούτε οι πληροφορίες, ούτε οι ευκαιρίες, ούτε οι πόροι. Είναι απλώς η πίστη!

Είναι δυνατή η αλλαγή;

Και βέβαια είναι! Αδύνατον είναι μόνο αυτό που δεν έχουμε πιστέψει! «Ξέρεις πως εσύ, όχι η μοίρα, όχι η τύχη, μήτε οι άνθρωποι γύρω σου, εσύ μονάχα έχεις, ό,τι και αν κάμεις, ό,τι και αν γίνεις, ακέραιη την ευθύνη», γράφει ο Καζαντζάκης στον «Καπετάν Μιχάλη», σχεδόν 70 χρόνια πριν. Πιστεύω ότι είναι δυνατόν οι άνθρωποι  να βελτιώνονται κάθε μέρα και πιο πολύ. Πιστεύω ότι είναι δυνατό να υπερπηδάς τα εμπόδια, ακόμη και αν ο κόσμος γύρω σου, σου λέει ότι δεν μπορείς.  Πιστεύω ότι εάν θέλεις καλύτερη υγεία ή περισσότερη ευτυχία ή μια πιο ουσιαστική δουλειά, μπορείς να κάνεις αυτά τα πράγματα να συμβούν! Αρκεί να είσαι πάντα πρόθυμος να πειραματιστείς και να δοκιμάσεις νέα πράγματα ακόμα και όταν αισθάνεσαι αβεβαιότητα. Εάν δεν πιστέψεις ότι μπορείς, τότε είναι δύσκολο να σημειώσεις πρόοδο. Είναι δύσκολο να φτάσεις στην ευτυχία και στην εκπλήρωση όσων ονειρεύτηκες.

Έτσι θα πιστέψεις στον εαυτό σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν με λίγη ή χαμηλή αυτοπεποίθηση, αλλά στην πορεία, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, γίνονται τολμηροί και γενναίοι και αποκτούν σιγά σιγά μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη. Το κλειδί είναι να είσαι αληθινός στον εαυτό σου, να είσαι αληθινός στον καλύτερο εαυτό σου και να ζήσεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις υψηλότερες αξίες και φιλοδοξίες σου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μάθεις πραγματικά πώς να πιστεύεις σε σένα.

 • Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς ποιος είσαι και τι είναι σημαντικό για εσένα. Εάν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου, πίστεψε ότι μπορείς να το κάνεις. Το πιο δύσκολο βήμα σε αυτό το ταξίδι είναι να βρεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να μάθεις πώς μπορείς να κάνεις τα πάντα, αν απλά το αποφασίσεις. Πιστεύοντας στον εαυτό σου, θα βρεις το θάρρος να αναλάβεις άμεση δράση για τους στόχους σου. Και αυτό, είναι το κλειδί για την επιτυχία!
 • Μην υπονομεύεις ποτέ την ακεραιότητά σου προσπαθώντας να είσαι, ή να πεις, ή να αισθανθείς κάτι που δεν είναι αλήθεια για εσένα.
 • Μην θέσεις ποτέ σε κίνδυνο τη δυνατότητά σου να αναπτυχθείς λόγω των αυτοπεριοριζόμενων αμφιβολιών. Αντ ‘αυτού, αγκάλιασε την αυτοπεποίθησή σου και πίστεψε στον εαυτό σου, επειδή μπορείς πραγματικά να κάνεις ο,τιδήποτε θέλεις.
 • Έχε το θάρρος να αποδεχτείς τον εαυτό σου όπως είναι πραγματικά… όχι όπως θα μπορούσες να είσαι, ή όπως πιστεύει κάποιος άλλος ότι πρέπει να είσαι… Εξάλλου, όλοι έχουμε τα δικά μας ταλέντα, δεξιότητες και ικανότητες που μας κάνουν εξαιρετικούς.
 • Οι σκέψεις σου γίνονται λέξεις και οι λέξεις σου γίνονται οι πράξεις σου. Εάν συνεχίσεις να λες στον εαυτό σου ότι τον πιστεύεις, τελικά θα τον πιστέψεις. Είναι τόσο απλό.

Δέξου τον εαυτό σου

Κανείς, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σου, δεν έχει ιδέα για τις δυνατότητές σου ή για το τι μπορεί τελικά να κάνεις ή να γίνεις. Ίσως το πιο δύσκολο πράγμα είναι να δεχτείς πόσο εξαιρετικός άνθρωπος μπορείς να είσαι, να πιστέψεις στον εαυτό σου και μετά να ενσωματώσεις αυτήν την επίγνωση στη στάση και την προσωπικότητά σου.

Τι συμβαίνει όταν αρχίζεις να πιστεύεις στον εαυτό σου;

Από προεπιλογή της ζωής μας, η πίστη στον εαυτό μας δημιουργεί θετική ενέργεια. Αρχίζεις να εστιάζεις  στα θετικά πράγματα στον κόσμο γύρω σου. Καθώς αρχίζεις να περιμένεις το καλύτερο να έρθει, θα αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα να συμβαδίζουν πλήρως με τις επιθυμίες και τους στόχους σου. Το να είσαι ευγνώμων για τις χαρές της ζωής θα αναλάβει σιγά-σιγά μεγαλύτερο χώρο στις σκέψεις σου.

Μια ισχυρή  πίστη στον εαυτό σου  αποφέρει αμέτρητα οφέλη: Σου δίνει μια απεριόριστη ισχύ, αίσθημα σιγουριάς, μονιμότητα και ακαμψία. Αναγνωρίζεις την ικανότητά σου να επιτυγχάνεις στόχους. Είσαι θετική για το μέλλον καθώς ορίζεις στόχους και τους επιτυγχάνεις. Βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο πια.

Σχεδίασε το μέλλον σου με πίστη!

Οι αξίες της ζωής σου καθορίζουν τις πεποιθήσεις σου, τόσο για τον εαυτό σου όσο και για τον κόσμο γύρω σου. Αν μέσα σου κρύβεις θετικές αξίες, όπως αγάπη, συμπόνια, γενναιοδωρία, τότε θα πιστεύεις ότι και οι άνθρωποι στον κόσμο σου αξίζουν αυτές τις αξίες και θα τις παρέχεις ανάλογα. Πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό  σου και στις ικανότητές σου, επειδή η εσωτερική σου πίστη θα δημιουργήσει τα εξωτερικά σου αποτελέσματα.

Τρία tips για να πιστέψεις ότι μπορείς να  κάνεις τα πάντα!!!

 • Αντιμετώπισε τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες ως ευκαιρίες. Όταν κάτι δεν λειτουργεί ή εμποδίζει το στόχο σου, άφησε το πίσω και προχώρα. Δες αυτήν την κατάσταση ως σημάδι ότι πρέπει να αλλάξεις τη στρατηγική σου και να δοκιμάσεις κάτι άλλο. Η επιτυχία απαιτεί χρόνο και εσύ πρέπει να έχεις την μοναδική ικανότητα να μετατρέπεις το αρνητικό σε θετικό. Αυτή θα είναι και η ευκαιρία σου!
 • Ξεκίνησε να εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου για να είσαι ένας θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος. Ο εγκέφαλός μας συνδέεται προς την αρνητικότητα. Η αντιστροφή αυτών των αρνητικών σκέψεων σε θετικές μπορεί να ακούγεται  ακατόρθωτο, αλλά, πιστέψτε με, λειτουργεί! Είναι δύσκολο να αποφασίσεις ξαφνικά να γίνεις ένας θετικός άνθρωπος, αλλά αξίζει τον κόπο, γιατί η αρνητικότητα μπορεί να σε επιβραδύνει. Τα θετικά συναισθήματα διευρύνουν την αίσθηση των δυνατοτήτων σου  και ανοίγουν το μυαλό σου, το οποίο με τη σειρά του σου επιτρέπει να χτίσεις νέες δεξιότητες και πόρους που μπορούν να προσφέρουν αξία και σε άλλους τομείς της ζωής σου.
 • Χρησιμοποίησε  τις ικανότητες που γνωρίζεις ότι έχεις. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αρχίσεις να πιστεύεις στον εαυτό σου είναι να δημιουργήσεις ευκαιρίες όπου θα λάμψεις! Χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας τα έμφυτα ταλέντα που διαθέτεις, στη δουλειά σου ή όπου αλλού επιθυμείς, τότε θα είναι ευκολότερο να πιστέψεις στον εαυτό σου.

Απάλλαξε τον εαυτό σου από αισθήματα κατωτερότητας

Η ζωή είναι γεμάτη εμπειρίες. Βγάζουμε ερμηνείες από ό,τι συμβαίνει γύρω μας, είτε είναι καλό είτε κακό. Δεν ζούμε πολλοί από εμάς τη ζωή που πάντα θέλαμε να ζήσουμε. Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός και απαιτητικός και οι άνθρωποι αρχίζουν να αμφισβητούν τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους όταν συναντούν την αποτυχία. Ο καλύτερος τρόπος να πιστέψεις και να αποκαταστήσεις την πίστη στον εαυτό σου είναι να απαλλαγείς από τα συναισθήματα  κατωτερότητας. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που φοβούνται τη ζωή υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα. Οι άνθρωποι χάνουν αμέσως την αυτοπεποίθησή τους όταν αντιμετωπίζουν αποτυχίες και αρχίζουν να φοβούνται. Παραδίδουν τους στόχους της ζωής τους στο φόβο, μόλις αντιμετωπίσουν το πρώτο εμπόδιο. Η λύση θα ήταν να αποδεχθούμε ότι οι προκλήσεις είναι μέρος της ζωής μας. Θα υπάρχει πάντα η μία πρόκληση ή η άλλη. Μερικές αποτυχίες δεν είναι δα και το τέλος της ζωής!

9 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου

 1. Η πίστη στον εαυτό σου ξεκινά από μέσα σου. 
 2. Δεν είσαι οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες σου. 
 3. Αυτή εδώ είναι η ζωή σου! Εσύ θα επιλέξεις πως θες να τη ζήσεις!
 4. Συνέχισε να προχωράς μπροστά. Τα εμπόδια εμφανίζονται μπροστά σου για να τα ξεπερνάς!
 5. Είσαι πιο κοντά στην ευτυχία σου από ό, τι νομίζεις. 
 6. Μπορείς να γίνεις πολύ καλύτερη, αν πιστέψεις ότι απλά είσαι! 
 7. Εξελίσσεσαι καθημερινά. Μην κοιτάς ποτέ πίσω σου.
 8. Βρες το θάρρος να μην λυγίζεις στις δυσκολίες. Αυτή είναι η ευκαιρία σου!
 9. Εσύ ελέγχεις και γράφεις το βιβλίο της ζωής σου.

Νίκησε το φόβο!

Ο κόσμος είναι όμορφος. Αλλά η ζωή είναι σύντομη. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να απολαμβάνεις την κάθε της στιγμή. Αυτή η ζωή είναι αποκλειστικά δική σου. Τώρα είναι στη διακριτική σου ευχέρεια εάν πρέπει  να σπαταλήσεις το χρόνο σου σε ασήμαντα θέματα ή να προσπαθήσεις για κάτι μεγάλο και καρποφόρο.

 Να θυμάσαι πως όταν πιστεύεις στον εαυτό σου, τότε και ο κόσμος πιστεύει σε σένα. Έχε πίστη στις ικανότητές σου, να εργάζεσαι σκληρά και να είσαι σίγουρη πως δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή τη ζωή που δεν μπορείς  να πετύχεις. Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε στη ζωή. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση είναι να κάνεις αυτό που φοβάσαι να κάνεις! Η εμπιστοσύνη εμφανίζεται, φυσικά, με επιτυχία… όμως η επιτυχία έρχεται σε εκείνους που είναι σίγουροι. 


Photo by Matheus Ferrero via Unsplash

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.comLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here