2024: Είναι στο χέρι σου!

Andrea Piacquadio, Pexels

Kάθε καινούρια χρονιά είναι σαν ένας κενός καμβάς πάνω στον οποίο μπορείς να σχεδιάσεις και να ζωγραφίσεις ότι θέλεις. Λένε πως, οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς δεν είναι κατά κανόνα επιτυχείς. Όμως σε βοηθούν να θέσεις στόχους. Και οι στόχοι είναι ελπίδες. Και η ελπίδα είναι μια λέξη-κλειδί όταν αφήνεις πίσω σου κάτι παλιό και κοιτάζεις στο άγνωστο μέλλον. Η ελπίδα απαιτεί αισιοδοξία και θάρρος για να μπορέσεις να επιβληθείς, κυρίως, στους φόβους σου. Το 2024, όπως και κάθε χρόνο, μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να ξεκινήσουμε από την αρχή. Να διορθώσουμε τα λάθη μας, να κάνουμε καινούρια, να μετανιώσουμε, να συγχωρήσουμε, να κάνουμε καινούρια όνειρα, να αναθεωρήσουμε κάποια άλλα. Μα το πιο σημαντικό; Να τα καταφέρουμε!

Άφησε πίσω το παρελθόν

Ο σχεδιασμός του μέλλοντος που ονειρεύεσαι δεν είναι ανέφικτος. Το πρώτο σημαντικό βήμα για να τα καταφέρεις, είναι να αφήσεις πίσω το παρελθόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη χρονιά που πέρασε. Δεν μπορείς να οδηγείς το αυτοκίνητο προς τον τελικό προορισμό σου, όσο κοιτάζεις συνεχώς τον καθρέφτη τι συμβαίνει πίσω σου. Η αλήθεια είναι πως το να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να αναλογιστείς το παρελθόν, σε προετοιμάζει για το ταξίδι που έχεις μπροστά σου. Παρέχει μια σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορείς να χτίσεις τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου για το μέλλον.

Θα σου φανεί χρήσιμο αν σκεφτείς τις προκλήσεις που αντιμετώπισες, τις επιτυχίες που γιόρτασες και τις στιγμές που σου έφεραν χαρά. Όμως, επίσης σημαντικό, είναι και το να θυμάσαι ότι το παρελθόν δεν πρέπει να έχει ως σκοπό να σε καθορίσει, αλλά να σε καθοδηγήσει. Το 2024, αγκάλιασε τα διδάγματα που πήρες, αγάπησε τα επιτεύγματά σου και χρησιμοποίησέ τα ως “σκαλοπάτια” για το σχεδιασμό ενός μέλλοντος που ευθυγραμμίζεται με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σου. Μέχρι εκεί.

Καθορισμός στόχων

Κι ενώ μπήκε η νέα χρονιά, είναι σημαντικό να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου και να θέσεις σαφείς στόχους για τον εαυτό σου. Ο καθορισμός στόχων δίνει αίσθηση κατεύθυνσης και σκοπού και σε βοηθά να παραμείνεις συγκεντρωμένη και εμπνευσμένη καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Αρχικά, είναι σημαντικό να καθορίσεις τι θέλεις να πετύχεις το 2024. Ξεκίνα αναλογιζόμενη τις φιλοδοξίες σου και τις αξίες σου. Ποια είναι τα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία για σένα; Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να κάνεις μια λίστα με τους στόχους σου και τους μακροπρόθεσμους αλλά και τους βραχυπρόθεσμους.

Αυτό που θα πρέπει να έχεις κατά νου, είναι ότι ο καθορισμός ρεαλιστικών και εφικτών στόχων είναι το κλειδί για την επιτυχία. Ενώ είναι υπέροχο να ονειρεύεσαι κάτι μεγάλο και εντυπωσιακό, είναι εξίσου σημαντικό να “σπάσεις” αυτούς τους μεγάλους στόχους σε μικρότερα, εφαρμόσιμα βήματα. Αυτό θα τα κάνει πιο διαχειρίσιμα και θα αυξήσει τις πιθανότητες της επιτυχίας σου. Τέλος, μην φοβάσαι να αναθεωρήσεις και να προσαρμόσεις αυτούς τους στόχους, καθώς προχωρά η χρονιά. Η ζωή είναι γεμάτη απροσδόκητες ανατροπές και είναι σημαντικό να είσαι ευέλικτη και να προσαρμόζεσαι στις νέες συνθήκες.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινής ζωής, είναι εύκολο να παραμελήσεις τον εαυτό σου. Ωστόσο, η προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου και να δημιουργήσεις ένα ικανοποιητικό μέλλον. Το 2024, κάνε μια συνειδητή προσπάθεια να φροντίσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Ξεκίνα ενσωματώνοντας την τακτική άσκηση στην καθημερινότητά σου. Η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο διατηρεί το σώμα υγιές και σε φόρμα, αλλά απελευθερώνει και ενδορφίνες, οι οποίες ενισχύουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος.

Είτε πρόκειται για τζόκινγκ, γιόγκα ή γυμναστήριο, βρες μια δραστηριότητα που σου αρέσει και κάνε την αδιαπραγμάτευτο μέρος της ημέρας σου. Εκτός από τη σωματική άσκηση, δώσε προτεραιότητα και στην ψυχική σου ευεξία. Κάνε διαλείμματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας για να ασχοληθείς με τις  δραστηριότητες που αγαπάς, όπως το διάβασμα, η ζωγραφική, η μουσική ή μια βόλτα στη φύση. Με τον τρόπο αυτό δίνεις χρόνο στην ψυχή σου να “δυναμώσει” και να ακούσει καλύτερα τις ανάγκες σου.

Θέσε υγιή όρια

Τα όρια είναι ένα ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο αυτοφροντίδας. Μας επιτρέπουν να τιμούμε τις ανάγκες μας και να κάνουμε χώρο για την ευημερία μας. Την καινούρια αυτή χρονιά, σκέψου σε ποιους τομείς μπορεί να χρειαστεί να καθορίσεις ή να ενισχύσεις τα όριά σου. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθεις να λες “όχι” πιο συχνά, να προγραμματίζεις τακτικά χρόνο για σένα ή να επικοινωνείς τις ανάγκες σου με μεγαλύτερη σαφήνεια στις σχέσεις σου. Ακόμα και στο χώρο εργασίας, είναι πολύ σημαντικό να μην αισθάνεσαι υποχρεωμένη να είσαι διαθέσιμη 24/7. Ο καθορισμός αυτού του ορίου διασφαλίζει ότι έχεις το χρόνο και το χώρο για να χαλαρώσεις, να επαναφορτίσεις τις δυνάμεις σου και να διασκεδάσεις.

Αγκαλιάζοντας την αποτυχία

Η αποδοχή της αποτυχίας είναι ένα σημαντικό και κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να σκεφτείς όταν σχεδιάζεις το μέλλον σου. Στην επιδίωξη της επιτυχίας, οι αποτυχίες είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο, είναι ο τρόπος για να ανταποκριθείς σε αυτές, καθορίζοντας τις δυνατότητές σου για ανάπτυξη και επιτυχία. Αντί να βλέπεις την αποτυχία ως εμπόδιο ή σημάδι ανεπάρκειας, θεώρησέ την ως ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη. Κάθε αποτυχία παρουσιάζει μια ευκαιρία να επαναξιολογήσεις την προσέγγισή σου. Να εντοπίσεις τομείς βελτίωσης και να προσαρμόσεις ανάλογα τη στρατηγική σου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η ανάπτυξη συμβαίνει έξω από τη ζώνη άνεσής μας. Το να αγκαλιάσεις την αποτυχία σημαίνει ότι αγκαλιάζεις νέες εμπειρίες, ιδέες και προοπτικές.

Ζήσε τη ζωή που αξίζεις

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να φανταστείς πού θέλεις να βρίσκεσαι σε ένα χρόνο από τώρα. Μπορεί να κάνεις επιτέλους τη δουλειά των ονείρων σου, να έχεις τη δική σου επιχείρηση, να ταξιδεύεις, να έχεις τη δική σου οικογένεια. Ονειρέψου το μέλλον σου. Δώσε προσοχή στις αρνητικές σκέψεις και στις περιοριστικές πεποιθήσεις σου. Άφησέ τες απλά να περάσουν και προσπάθησε να τις αντικαταστήσεις με μια θετική νοοτροπία. Σταμάτα να περιμένεις πράγματα και άρχισε να υιοθετείς μια φιλοσοφία ευγνωμοσύνης. Ξεκίνα με μια βασική γραμμή: Ο κόσμος, το σύμπαν και κανένας στη ζωή δεν σου χρωστάει τίποτα. Εσύ είσαι ο καπετάνιος και είσαι ικανή να οδηγήσεις το πλοίο της ζωής σου όπου θέλεις! 

Κράτα κοντά σου μόνο εκείνους τους ανθρώπους που φέρνουν τον ήλιο στη ζωή σου. Επίλεξε να κρατήσεις μόνο ό,τι κάνει την καρδιά σου να τραγουδά και σου φέρνει ευτυχία. Και ονειρέψου! Τι θέλεις να πετύχεις, πού θέλεις να πας, με ποιον θέλεις να μοιραστείς τις μέρες σου το 2024. Ή ακόμα και την υπόλοιπη ζωή σου. Κάθε μέρα που περνάει, κάθε χρονιά που έρχεται, είναι μια νέα ευκαιρία να κατασκευάσεις ένα αριστούργημα που αντικατοπτρίζει τις βαθύτερες φιλοδοξίες σου. Μια νέα ευκαιρία για να οδηγήσεις τη ζωή σου εκεί που σου αξίζει.


Κεντρική φωτογραφία, Andrea Piacquadio / Pexels.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here