Να γιατί κάποιοι άνδρες επιλέγουν να είναι single

Γι' αυτό οι άνδρες μένουν singles

Το να είσαι single στην εποχή μας είναι κάτι συνηθισμένο και έχει μάλιστα τα δικά του οφέλη. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι προτιμούν να είναι μόνοι τους. Ακούγεται λίγο περίεργο αν σκεφτείς πως οι εφαρμογές dating πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς και έχουν εξαιρετικά μεγάλη δημοτικότητα. Και όχι. Δεν υπάρχουν μόνο γυναίκες σε αυτή τη λίστα. Ένα μεγάλο ποσοστό είναι άνδρες, οι οποίοι, εκούσια ή μη, απολαμβάνουν την ελευθερία και την ευελιξία της εργένικης ζωής. Γιατί, όμως, τόσοι πολλοί άνδρες παραμένουν single;

“Είμαστε σε μια κρίση σύνδεσης”, δήλωσε η Niobe Way, καθηγήτρια ψυχολογίας και ιδρύτρια του Project for the Advancement of Our Common Humanity στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. “Δεν παρατηρούμε μόνο αποσύνδεση από τον εαυτό μας αλλά και αποσύνδεση μεταξύ μας. Και αυτό όλο και χειροτερεύει”.

Το νέο μοντέλο “σχέσης”

Πολλοί άνδρες σήμερα, παρόλο που έρχονται σε στενή επαφή με τις γυναίκες, βγαίνουν ραντεβού μαζί τους, συναναστρέφονται κοινωνικά, συνδέονται συναισθηματικά, διστάζουν να βάλουν την ταμπέλα της “σχέσης” και να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο. Ειδικά όταν αυτό περιλαμβάνει τη θυσία της αυτονομίας τους και της ανεξαρτησίας τους.

Αυτό δείχνει να προσφέρει απόλυτη ικανοποίηση στους ίδιους αλλά απογοήτευση στις συντρόφους τους, που επιθυμούν, ίσως, το επόμενο βήμα. Κάπου εκεί, ψάχνουν όλοι να βρουν “τι φταίει” μαζί τους. Τους συνέβη κάτι στο παρελθόν; Τους πρόδωσε πρώην σύντροφος; Έχουν το φόβο της εγκατάλειψης; Έχουν κάποια “διαταραχή προσωπικότητας;” Ή, μήπως, απλά μειονεκτούν; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πιο απλές από ότι φανταζόμαστε.

6 λόγοι για τους οποίους οι άντρες επιλέγουν να είναι ελεύθεροι

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τόσοι πολλοί άνδρες παραμένουν ελεύθεροι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιοι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με το να είναι μόνοι, ενώ άλλοι δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να γνωρίσουν το κατάλληλο άτομο. Ας δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνδρες προτιμούν να παραμείνουν single.

Διατηρούν την ενέργειά τους και λειτουργούν επιλεκτικά

Ένας από τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους οι άνδρες επιλέγουν να είναι ελεύθεροι είναι ότι, έτσι, δεν σπαταλούν ενέργεια. Ενέργεια και χρόνο για κάτι “περιστασιακό”. Οι σχέσεις έχουν αλλάξει μορφή επειδή οι άνθρωποι έχουν αλλάξει νοοτροπία. Υπάρχουν, λοιπόν, άνθρωποι που επιλέγουν τη μοναχικότητά τους, από το να περνούν το χρόνο τους “δοκιμάζοντας” ό,τι έρχεται στη ζωή τους. Κι αυτό γιατί ξέρουν ότι η αξία του χρόνου είναι ανεκτίμητη. Επίσης, υπάρχουν και εκείνοι που δε συμβιβάζονται, βασικό στοιχείο της αξιοπρέπειάς τους.

Φόβος δέσμευσης

Ο φόβος της δέσμευσης εμφανίζεται συχνά, αφού κάποιος έχει βιώσει μια άσχημη εμπειρία σχετικά με το γάμο ή ακόμα και με το ίδιο το αίσθημα της αγάπης. Θα μπορούσε να είναι ότι οι γονείς του χώρισαν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και ένα ψυχικό τραύμα ακόμα τον ακολουθεί. Ένα άλλο σενάριο είναι ότι βίωσε έναν οδυνηρό χωρισμό που άλλαξε την άποψή του για τις μελλοντικές του σχέσεις.

Επίσης, μερικοί άνθρωποι φοβούνται να δεσμευτούν σε οποιονδήποτε. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τους συνέβη κάτι, αλλά φοβούνται την αγάπη. Στην περίπτωση αυτή η ψυχοθεραπεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπολεμήσουν οι άνθρωποι αυτούς τους παράλογους φόβους και να τους ξεπεράσουν, έτσι ώστε να έχουν στην πορεία μια ισορροπημένη και ουσιαστική σχέση.

Προτιμούν να επικεντρώνονται στους άλλους στόχους της ζωής τους

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τους οποίους οι άνδρες επιλέγουν να είναι single είναι ότι προτιμούν να επικεντρώνονται στους υπόλοιπους στόχους της ζωής τους. Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την καριέρα, με την επιδίωξη άλλων ενδιαφερόντων, ή ακόμα και με την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων όπως η εκμάθηση γλωσσών, μετεκπαιδεύσεις πάνω στη δουλειά τους ή συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια.

Υπάρχει συχνά η πεποίθηση ότι ένας άνδρας επιλέγει να μείνει μόνος του, όταν είναι κατεστραμμένος ή ανασφαλής, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει το αντίθετο. Επιλέγει να μείνει ελεύθερος επειδή θέλει πραγματικά να επικεντρωθεί στα όνειρά του χωρίς να του αποσπά την προσοχή τίποτα άλλο.

Θεραπεύουν τραύματα του παρελθόντος

Ένας ώριμος και συνειδητοποιημένος άνδρας καταλαβαίνει ότι η επίλυση τραυμάτων και προβλημάτων του παρελθόντος παίρνει χρόνο. Δεν είναι ούτε τέλειος, ούτε ευτυχισμένος. Ίσως να επιλέγει να είναι μόνος του γιατί δε θέλει να “ξεφορτώσει τις αποσκευές” του σε κάποιον άλλον άνθρωπο, καθιστώντας μια σχέση τοξική και προβληματική.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημάδι ωριμότητας και ευσυνειδησίας. Το παρελθόν, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη για το μέλλον του. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν ελεύθεροι για να θεραπεύσουν τον εαυτό τους, πριν μπουν σε μία άλλη σχέση. Και θεραπεύω τον εαυτό μου σημαίνει, δεν πληγώνω τους άλλους επειδή οι δικές μου πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα.

Οικονομική ασφάλεια

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα χρήματα έχουν σημασία. Και δεν είναι καθόλου εύκολο να τα αποκτήσεις. Η έλλειψη χρημάτων αποτελεί σε πολλά ζευγάρια αιτία καυγάδων και απόστασης. Η οικονομική ανασφάλεια δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα ευτυχισμένο μέλλον σε μια σχέση. Δυστυχώς, πάρα πολλές, πολλά υποσχόμενες σχέσεις, διαλύονται λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους, ίσως, λόγους που οι άνδρες επιλέγουν να είναι single. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτοί οι άνδρες θα αγνοήσουν πιθανές ρομαντικές ευκαιρίες ή θα τις παρατήσουν αν ερωτευτούν βαθιά. Όμως, θέτει ως πρώτη επιλογή τους την εξοικονόμηση χρημάτων για μια πιο υγιή και σταθερή καθημερινότητα με τον άνθρωπό τους.

Τους αρέσει να έχουν τον δικό τους χώρο

Αυτό μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, αλλά δεν είναι απαραίτητα. Το να θέλεις, ακόμα και να χρειάζεσαι, τον ​​δικό σου χώρο είναι απολύτως λογικό. Κάποιος, που στο παρελθόν είχε δύσκολους συγκάτοικους ή μακροχρόνιες καταπιεστικές σχέσεις, αρνείται ή φοβάται να μοιραστεί τον προσωπικό του χώρο με κάποιον άλλον. Θεωρούν, λοιπόν, πολύτιμη την ελευθερία μέσα στο σπίτι τους και μια υπέροχη εμπειρία.

Προσωπικά, έχω ακούσει πολλές φορές σε συνεδρίες, την επιθυμία ανδρών να περιγράφουν το σπίτι τους ως έναν ναό στον οποίο ζουν χωρίς κανένας να τους διακόπτει την ησυχία, χωρίς καυγάδες υποχρεώσεων και ενοχλητικές συζητήσεις μέχρι αργά.

Κωδικός: Ευτυχία

Υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη κοινωνική προσδοκία για όλους μας. Ο άνδρας δε, οφείλει, σύμφωνα με αυτή την προσδοκία, να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία. Να πάει στο σχολείο, να σπουδάσει, να βρει δουλειά, να αγοράσει ένα σπίτι, να παντρευτεί, να κάνει παιδιά και οικογένεια. Αλλά η ζωή παίρνει πάντα αυτόν τον δρόμο; Είναι αυτές οι σωστές επιλογές για κάθε άτομο; Πόση ανεπιθύμητη πίεση ασκούν αυτοί οι κοινωνικοί κανόνες; Το ερώτημα είναι: Τι θα συμβεί αν δεν ακολουθήσει κάποιος αυτόν τον κανόνα;

Σήμερα, όλο και περισσότερα άτομα, γυναίκες και άνδρες, προτιμούν να παραμένουν single. Και ναι, από επιλογή. Περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν για παράδειγμα μια ζωή χωρίς παιδιά και ακόμη κι αν θέλουν παιδιά, μπορεί να έχουν τα οικονομικά μέσα και την κοινωνική υποστήριξη για να το κάνουν χωρίς σύντροφο.

Κάποτε υπήρχε ένα στίγμα γύρω από αυτό. Τώρα όμως, σημασία έχει μόνο η ρεαλιστική ευτυχία των ανθρώπων και όχι η πλασματική. Η ευτυχία είναι ο σκοπός της ζωής και όχι η ικανοποίηση ενός παρωχημένου κοινωνικού κατεστημένου. Κατά την προσωπική μου άποψη, το moto της ζωής του κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι ένα: “Είμαι εντελώς ελεύθερος να ζήσω ό,τι είδους ζωή θέλω για να είμαι ευτυχισμένος!”


Κεντρική φωτογραφία Allef Vinicius / Unsplash.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here