8 λόγοι για να αλλάξεις τη ζωή σου εδώ και τώρα

8 λόγοι για να αλλάξεις τη ζωή σου εδώ και τώρα

Όλοι φτάνουμε σε ένα σημείο όπου νιώθουμε ότι είμαστε σε αδιέξοδο. Εξάλλου η ζωή δεν είναι ποτέ απλή. Είναι πάντα περίπλοκη, ακόμα και τις φορές που φαίνεται απλή. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούμε, έρχεται κάποια στιγμή που όλα δείχνουν να πάνε στραβά. Όλα καταρρέουν και νιώθουμε αβοήθητοι και χαμένοι. Νομίζεις πως ξέρεις τι θέλεις, τα έχεις χαρτογραφήσει όλα, όμως δεν είσαι ευτυχισμένη. Ωστόσο, αν το δεις από θετική σκοπιά, θα καταλάβεις ότι αυτό είναι το τέλος μιας κακής φάσης μόνο και τα καλά θα έρθουν στο δρόμο σου. Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά και δεν πρέπει να τη φοβάσαι ποτέ. Τη χρειάζεσαι για να κάνεις restart και να πετάξεις ό,τι άχρηστο και τοξικό υπάρχει στη ζωή σου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που σε οδηγούν να αλλάξεις ζωή εδώ και τώρα.

Πιστεύω πως όταν τίποτα δεν πάει καλά, δεν είμαστε γεμάτοι με προβλήματα αλλά με δυνατότητες. Και πρέπει αυτό να έχουμε κατά νου όταν οι ευθύνες μας πνίγουν και πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Η φυγή και η αποποίηση ευθυνών δε θα λύσει κανένα πρόβλημα. Είτε βιώνεις κάποιου είδους στρες, είτε αντιμετωπίζεις ένα “τραύμα”, είτε υπάρχεις σε μια δυσλειτουργική σχέση, η ζωή δεν πρέπει να κυλάει μόνο και μόνο περιμένοντας να περάσουν οι μέρες. Κι αυτό γιατί, βουλιάζοντας μέσα σε αυτό το τέλμα, αναπτύσσεις όλο και χαμηλότερες προσδοκίες για τη ζωή και τα όνειρά σου αλλά και λιγότερη ανθεκτικότητα στο χειρισμό δύσκολων καταστάσεων.

Η ανάγκη της αλλαγής

Το να νιώθεις δυστυχισμένη, συνεχώς δυσαρεστημένη και απογοητευμένη και να μην έχεις χρόνο για τον εαυτό σου είναι μερικοί από τους λόγους που θα πρέπει να σε αφυπνίσουν. Ο μόνος τρόπος για να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη είναι να αρχίσεις να την αλλάζεις. Όπως λέω πάντα, δε χρειάζεται να περιμένεις μια καταστροφή για να ξεκινήσεις. Είναι σημαντικό να σταματήσεις να τρέχεις για λίγο, να κάτσεις λίγο πίσω και να αναλογιστείς τι πάει λάθος και ποιοι είναι οι λόγοι που που δεν είσαι πια χαρούμενη με τη ζωή σου και σε οδηγούν να αλλάξεις. Πάντα υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια. Ποια είναι αυτά;

Μόνιμα χαοτική ζωή

Ο τρόπος με τον οποίο εργάζεσαι, ξοδεύεις τα χρήματα ή το χρόνο σου ή ανταποκρίνεσαι στο νοικοκυριό σου βρίσκεται διαρκώς σε ένα χάος. Αδυνατείς να βάλεις ένα πρόγραμμα, πνίγεσαι στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μην είσαι πουθενά καλή και να μην ανταποκρίνεσαι επαρκώς σε τίποτα.

Τοξικό περιβάλλον

Αν διαπιστώσεις ότι περιβάλλεσαι από τοξικούς ανθρώπους που επικρίνουν συνεχώς εσένα ή τη δουλειά σου ή βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον γεμάτο αρνητικότητα, ίσως είναι καιρός να κάνεις κάποιες αλλαγές. Είναι αδύνατο να παραμένεις θετικός άνθρωπος όταν το περιβάλλον σου δεν σε κάνει ευτυχισμένο.

Δεν είσαι ευτυχισμένη στη σχέση σου

Μερικές φορές είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι ο ρομαντικός σου σύντροφος δεν είναι αυτός με τον οποίο θα έπρεπε να είσαι. Είτε είσαι σε μία τοξική σχέση, είτε οι ζωές σας κυμαίνονται σε χωριστούς δρόμους, ίσως είναι καλή ιδέα να σταματήσεις να παλεύεις με φαντάσματα και απλά να αφήσεις τη σχέση αυτή να φύγει. 

Απλά επιβιώνεις

Το να χάνεις τον εαυτό σου κάθε μέρα που περνάει, κάνοντας τα ίδια πράγματα, χωρίς κανένα ενδιαφέρον, είναι καταστροφικό. Το να πηγαίνεις στη δουλειά και να επιστρέφεις σπίτι για να πληρώσεις απλά τους λογαριασμούς και να μαγειρέψεις, σε κάνει να νιώθεις πως δεν είναι αυτό ακριβώς που ονειρευόσουν από μικρό κοριτσάκι για τη ζωή σου. Ξέθαψε από το συρτάρι τα ξεχασμένα σου όνειρα και τις προσδοκίες σου και ξεκίνα να ζεις.  

Ψυχαναγκαστική συμπεριφορά

Για παράδειγμα δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως και να καπνίζεις. Η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά είναι ένα σημάδι ότι παλεύουμε να εξισορροπήσουμε τη φωνή της λογικής με τις επιθυμίες της καρδιάς μας. Εάν δεν είσαι ευχαριστημένη με τη ζωή σου, μην προσπαθείς να βρεις ευχαρίστηση σε κάτι άλλο. Ο εθισμός, στην ουσία είναι έλλειψη. Βρες τη δική σου έλλειψη, ανακάλυψε τη ρίζα του προβλήματος, ώστε να μπορέσεις να το λύσεις  και κάλυψε το κενό αυτό κάνοντας σχέδια για το μέλλον σου.

Σκέφτεσαι συνεχώς το παρελθόν

Το παρελθόν είναι παρελθόν για κάποιο λόγο. Αν και κάποιες φορές είναι ωραίο να αναπολείς πράγματα, το να επιμένεις να εστιάζεις περισσότερο εκεί αντί στο παρόν ή το μέλλον, δείχνει μια εμμονή την οποία αδυνατείς να διαχειριστείς ή δεν θέλεις να διαχειριστείς.

Έχεις σταματήσει να “ευχαριστείς”  τον εαυτό σου

Είσαι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σου και είναι επιτακτική ανάγκη να θυμάσαι να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου, γιατί πιθανότατα δεν θα μπορέσεις να έχεις μια ικανοποιητική ζωή αν δεν είσαι ευχαριστημένη με εσένα. Ξεκίνα να διαβάζεις πάλι τα βιβλία σου, ασχολήσου ξανά με το αγαπημένο σου χόμπι, πήγαινε στο γυμναστήριό σου και αγκάλιασε δημιουργικά και ευχάριστα το χρόνο σου.

Ανεξέλεγκτο άγχος

Εάν η υγεία σου -σωματική και ψυχική- υποφέρει σοβαρά, είναι καιρός για μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σου. Εάν υπάρχει ένα πράγμα που αποτελεί βέβαιο σημάδι της ανάγκης για αλλαγή, αυτό είναι το ανεξέλεγκτο άγχος. Άλλαξε τις συνήθειές σου, όπως ύπνο, διατροφή και άσκηση. Το σώμα σου επικοινωνεί μαζί σου. Άκουσέ το! Το να νιώθεις συνεχώς εξαντλημένη και αδύναμη, σημαίνει πως κάτι δεν κάνεις σωστά. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου.

Μην αλλάζοντας τίποτα, τίποτα δεν αλλάζει!

Αν, ενώ διαβάζεις τη λίστα με τα σημάδια που σου φωνάζουν ότι πρέπει να αλλάξεις τη ζωή σου, κάθε σκέψη σου ξεκινά με “Ναι, αλλά…” ή σκέφτεσαι από μέσα σου ότι οι άνθρωποι δεν σε καταλαβαίνουν, ή ότι δεν μπορείς να αντιδράσεις, σημαίνει ότι πρέπει να καθίσεις και να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση με τον εαυτό σου. Αν δεν είσαι ειλικρινής με εσένα πρώτα απ’όλα, είναι δύσκολο να προχωρήσεις στη ζωή σου.

Ο καθορισμός προσωπικών στόχων, το να τιμήσεις τον αυθεντικό εαυτό σου που κάποτε έκανε κάποια όνειρα, να ακολουθήσεις τα πάθη σου, να ταξιδέψεις, να παρακολουθήσεις μαθήματα ή διαλέξεις, όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν τον νέο τρόπο ζωής που επιθυμείς να έχεις.

Aγάπησε βαθιά τον εαυτό σου

Η ζωή είναι τόσο μικρή και οι λόγοι να την αλλάξεις πολλοί. Γι’ αυτό πρέπει να αδράξεις τη μέρα και να ζήσεις τη ζωή που οφείλεις στον εαυτό σου. Μην περιμένεις  άλλη μια μέρα για να αλλάξεις κατεύθυνση. Ανακάλυψε εκ νέου τις αξίες σου και πορεύσου σύμφωνα με αυτές. Η παραίτηση είναι μια λέξη των αδυνάτων. Και η γυναίκα, τη σημερινή εποχή, είναι δυνατή. Διεκδικεί την ευτυχία της όσο και την αποτυχία της. Μάθε να λες “όχι” σε πρόσωπα και καταστάσεις που δεν είναι “υγιή” για σένα και άφησε και τους άλλους να σε βοηθήσουν. Αντί να αισθάνεσαι αβοήθητη και ηττημένη από τη ζωή, βγες δυναμικά μπροστά, ανακάλυψε τι θέλεις και κυνήγησέ το. Μην ξεχνάς ποτέ να αγαπάς τον εαυτό σου. Είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις!


Kεντρική φωτογραφία Cup of Couple / Pexels.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here