Αντίδοτο στη μιζέρια

Είναι αλήθεια. Η εποχή μας είναι γεμάτη ταραχές, προβλήματα, εντάσεις, οικονομικές δυσκολίες. Άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, το τραύμα που άφησε πίσω της η πανδημία δεν έχει επουλωθεί ακόμα και το μέλλον δεν φαίνεται λαμπρό. Με ρωτούν πολλοί άνθρωποι που ζητούν τη συμβουλή μου “Πώς να νιώσω χαρά; Όλα γύρω μου και μέσα μου είναι μαύρα”. Και η δική μου απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι μόνο μία. “Τη χαρά τη βρίσκεις αν θες. Η χαρά είναι εκεί μέσα σε όλα αυτά που σε κάνουν να ξυπνάς κάθε πρωί. Μέσα στους ανθρώπους που αγαπάς και σ΄ αγαπούν. Σε ένα ζεστό βλέμμα, σε μια γουλιά καφέ, σε μια τυχαία συνάντηση, σε μια λέξη. Το να μπορείς να βρίσκεις μέσα σου το αντίδοτο στη μιζέρια να ξέρεις πως είναι καθαρά ζήτημα επιλογής “.

Έχω κάνει πολλές φορές την ερώτηση “τι είναι αυτό που σε κάνει χαρούμενο;” Το εντυπωσιακό σε αυτό είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ρωτήθηκαν, δηλώνει ότι η χαρά έρχεται από τα απλά πράγματα στη ζωή. Ο Freud είπε πως η ευτυχία συνίσταται στην εκπλήρωση των παιδικών επιθυμιών. Πρόσθεσε ότι η συσσώρευση πλούτου δεν κάνει κάποιον ευτυχισμένο, γιατί ο πλούτος δεν συγκαταλέγεται στις επιθυμίες που είχαμε ως παιδιά. Και τι θέλαμε ως παιδιά; Να μας αγαπάνε, να μας αγκαλιάζουν, να παίζουμε με τα άλλα παιδιά, να ανακαλύπτουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους, να νιώθουμε ασφάλεια και να γελάμε.

Ζώντας στον κύκλο του φόβου

Έχουμε μάθει οι άνθρωποι να μη μας ικανοποιεί τίποτα από τη ζωή μας και γινόμαστε μίζεροι. Εγκλωβιζόμαστε σε έναν ατελείωτο κύκλο φόβου από τον οποίο δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε. Αυτός ο κύκλος “δυστυχίας” και γκρίνιας μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσει. Ειδικά όταν έχουμε μάθει να συγκρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας με τους άλλους και τις ζωές που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βλέπουμε αυτούς τους τέλειους ανθρώπους να ζουν αυτές τις τέλειες ζωές και αυτό μας κάνει να νιώθουμε χειρότερα για τον εαυτό μας και τη ζωή που κάνουμε. Αυτό ενισχύεται από τον ήδη υπάρχοντα φόβο, ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, αρκετά έξυπνοι και ότι αν προσπαθήσουμε να βγούμε εκεί έξω μαζί με τους άλλους, θα αποτύχουμε ή θα κριθούμε.

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες, ο εγκέφαλός μας αρχίζει να δίνει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στα πράγματα που δεν πάνε καλά. Προκαταλαμβάνεται με ανησυχία και άγχος, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα απόγνωσης. Έχουμε, εκ φύσεως, μια ενσωματωμένη «αρνητική προκατάληψη» που κάνει τις αρνητικές αναμνήσεις πιο εύκολο να θυμόμαστε από τις χαρούμενες. Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε πολύ λιγότερες ευχάριστες αναμνήσεις από ό,τι πραγματικά έχουμε. Τι χρειάζεται να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Να εκπαιδεύσουμε εκ νέου τον εγκέφαλό μας, να δει τις δυσκολίες μας στο ευρύτερο πλαίσιο της ζωής μας. Χρειάζεται στοχευμένη και συνειδητή προσπάθεια για να θυμηθούμε τις ευτυχισμένες και χαρούμενες στιγμές μας, έτσι ώστε να αντιληφούμε ότι τελικά είμαστε πιο καλά από όσο πιστεύουμε.

Μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου

  • Όταν αισθάνεσαι ότι οι σκέψεις σου σε πηγαίνουν από τη μια ανησυχία στην άλλη, κάνε ένα διάλειμμα. Αφιέρωσε χρόνο για μια θετική ανάμνηση. Βρες έναν τρόπο να επανασυνδεθείς με τη δύναμη της χαράς που βίωσες κάποτε και ανακάλυψε το αντίδοτο στη μιζέρια. Εκπαιδεύσου να αναζητάς συνειδητά το καλό ακόμα κι όταν τα πράγματα είναι άσχημα. Πίστεψέ με! Είναι 100% εφικτό. Οι χαρούμενες αναμνήσεις μπορούν να σου προσφέρουν ένα χρυσωρυχείο θετικής ενέργειας και κινήτρων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να αφιερώσεις χρόνο για να θυμηθείς!
  • Ποιο είναι το αντίδοτο στην τεχνολογία που ενθαρρύνει μια κουλτούρα εξαπάτησης και αυταπάτης; Πώς μπορείς να βρεις χαρά, σκοπό και ανάπτυξη σε μια εποχή όπου η επιδίωξη τέτοιων πραγμάτων είναι όλο και πιο δύσκολη; Η πρώτη απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι να μειώσεις σε μεγάλο βαθμό το χρόνο που αφιερώνεις στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι υγιές να ζούμε σε μια αυταπάτη, γι’ αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την παρουσία της στη ζωή μας. Οι αυταπάτες δεν είναι σύμπτωμα ενός υγιούς μυαλού και είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε πολλές διαταραχές ψυχικής υγείας.
  • Συνδέσου με τους ανθρώπους. Η αίσθηση ότι ανήκεις κάπου, ότι αποτελείς κομμάτι μιας κοινωνίας, ήταν μακράν μία από τις πιο σημαντικές πτυχές μιας χαρούμενης ζωής. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον για να νιώσουμε χαρά. Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, το να στηριζόμαστε στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους μπορεί να μας πιάσει πριν πέσουμε.

Μη ξεχνάς να νιώθεις ευγνωμοσύνη

Η χαρά που ξεκινάει από μέσα σου και βρίσκει εφαρμογή στη ζωή σου, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην ευγνωμοσύνη που νιώθεις για ότι έχεις καταφέρει. Ευγνωμοσύνη! Σπουδαίο αντίδοτο κατά της μιζέριας και απαραίτητο συστατικό για να ξαναβρείς τη δυναμική της χαράς. Το να κάνουμε καθημερινή συνήθεια την απαρίθμηση των πραγμάτων για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, μπορεί να μας βοηθήσει να υιοθετήσουμε μια νέα νοοτροπία που εστιάζει σε αυτά που έχουμε, έναντι σε όσα δεν έχουμε. Η ευγνωμοσύνη είναι το αντίδοτο για τη δυστυχία. Η χαρά είναι το αντίδοτο στη μιζέρια. Όταν μετράς τις ευλογίες σου, είσαι πολύ απασχολημένος για να μετράς τα προβλήματά σου. Για σκέψου το!

Ήρθε η ώρα να σπάσεις τον κύκλο

Αν δεν κλείσεις γρήγορα τον κύκλο του φόβου, στο τέλος της ζωής σου, θα συνειδητοποιήσεις πόσα πολλά έχασες και πως πέρασες το μεγαλύτερο μέρος της σε μια κατάσταση δυστυχίας. Θα λυπηθείς για όλα εκείνα που δεν έκανες, ενώ μπορούσες, επειδή απλά δεν τόλμησες να είσαι ο εαυτός σου. Μην ανησυχείς για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για σένα. Μην ανησυχείς μήπως δοκιμάσεις κάτι νέο και αποτύχεις. Απέτυχες; Ε και; Μάθε από αυτό και προσπάθησε ξανά.

Η χαρά είναι ένα σημαντικό συστατικό για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Ακόμα κι αν μπει στη καθημερινότητα έστω για λίγο, η χαρά φέρνει μια νέα δυναμική. Μια αίσθηση ηρεμίας την οποία χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ. Ας υπενθυμίζουμε ο ένας στον άλλον τον τρόπο να αλλάζουμε την εστίασή μας προς τις μικρές, καθημερινές, χαρούμενες στιγμές της ζωής. Η αλλαγή του focus προς τη χαρά μπορεί να μετατρέψει το χάος του κόσμου σε ηρεμία, στιγμή προς στιγμή, βοηθώντας μας να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις και να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα στα οποία όλοι μπορούμε να ευδοκιμήσουμε. Η χαρά είναι απόφαση και μας κάνει πιο δυνατούς. Είναι μια απόφαση που ξεκινάει με τον καθένα από μας. Και επηρεάζει τους πάντες γύρω μας.

Ασχολήσου με απλές απολαύσεις

Δοκίμασε μια νέα συνταγή μαγειρικής, πιες έναν καφέ με την κολλητή σου μετά τη δουλειά, παίξε με το ζωάκι σου, πήγαινε να δεις ένα θέατρο ή ένα σινεμά. Χαλάρωσε λίγο τους ρυθμούς. Κόψε ταχύτητα. Δώσε στον εαυτό σου την ενδυνάμωση που τόσο έχει ανάγκη. Ασχολήσου και βρες το δικό σου αντίδοτο στη μιζέρια. Αν τρέχεις αδιάκοπα, δε θα καταλάβεις ποτέ τι χρώμα έχει η ευτυχία. Στάσου μια στιγμή και κοίτα γύρω σου την ομορφιά αυτού του τόπου και την ευλογία που έχουμε να ζούμε εδώ.

Και τέλος, αναγνώρισε ότι έχεις μόνο μία επιλογή. Να είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

Κεντρική φωτογραφία Motoki Tonn.


Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here