Έτσι περνάς από τη θεωρία στην πράξη

Έχεις αναρωτηθεί πόσες φορές στη ζωή σου έχει χρειαστεί να περάσεις από την θεωρία στην πράξη κι αυτό σε δυσκολεύει; Ενώ γνωρίζεις τη θεωρία και ξέρεις ποιες κινήσεις χρειάζεται να κάνεις ωστόσο δεν μπορείς να τις εφαρμόσεις στην πράξη…

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να επαναλαμβάνει γνώριμα και οικεία μοτίβα. Έτσι λειτουργεί. Επομένως, επαναλαμβάνει αυτά που ξέρει και δεν είναι εύκολη υπόθεση να αλλάξει πορεία. Η θεωρία άλλωστε απέχει από την πράξη. Μπορούμε όμως να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη εφαρμόζοντας όσα γνωρίζουμε με στοχοπροσήλωση και μεγάλη προσπάθεια.

Έτσι θα ξεπεράσεις τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη

Δεν είναι εύκολο να βάλεις τη θεωρεία στη πράξη. Όμως αξίζει να προσπαθήσεις! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συνειδητή συνέπεια ανάμεσα στη θεωρεία και στην πρακτική εφαρμογή της θα σου αλλάξει εντελώς τη ζωή!

Άντλησε έμπνευση, θα δεις διαφορά

Προσπάθησε να διαβάζεις άρθρα ή βιβλία ψυχολογίας. Μπορεί να μην σε κινητοποιήσουν άμεσα να εφαρμόσεις στην πράξη τα όσα διάβασες ωστόσο εν καιρώ θα σε προβληματίσουν και θα σε κάνουν να αναζητήσεις τη δράση και την αλλαγή. Φυσικά για να συμβεί αυτό χρειάζεται λίγο να «ψάχνεσαι» για το τί να κάνεις… Τότε το άρθρο μπορεί να δράσει ως κινητήριος δύναμη και να μας οδηγήσει στη δράση. Μπορεί να γίνει η ώθηση που χρειαζόσουν ώστε να σηκωθείς και να κάνεις πράξη όσα σκεφτόσουν τόσο καιρό.

Οτιδήποτε διαβάζεις ή ακούς, για οτιδήποτε ενημερώνεσαι μπορεί να μη σε βρίσκει έτοιμη/ο για αλλαγή ωστόσο χτίζει μέσα σου τη δύναμη της αλλαγής. Κάθε πληροφορία που παίρνεις σε προετοιμάζει για την αλλαγή. Και θα έρθει η στιγμή που θα σε βρει έτοιμη να αφήσεις πίσω σου τη θεωρία και να προβείς στην πράξη. Γι’ αυτό μην τα παρατάς! Συνέχισε να διαβάζεις και που ξέρεις, την επόμενη φορά μπορεί μια πληροφορία να λειτουργήσει ως η δική σου κινητήριος δύναμη!

Ξεκάθαροι στόχοι

Θέσε στόχους και γράψε τους σε ένα ημερολόγιο στόχων που αποτελεί έναν συγκεκριμένο τρόπο χρήσης ενός ημερολογίου για την εστίαση στο μέλλον. Γράψε εκεί πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις. Μην σκέφτεσαι αν θέλεις να τα κάνεις ή όχι. Σκέψου αν θα μπορούσες να τα κάνεις αν είχες το κίνητρο.

Κάθε μέρα, γράψε τουλάχιστον έναν στόχο, ακόμα κι αν αισθάνεσαι αδύνατο να τον πραγματοποιήσεις τη στιγμή που το γράφεις. Μην πιέζεις καθόλου τον εαυτό σου σχετικά με την επίτευξη των στόχων. Η πράξη της καταγραφής ενός στόχου κάθε μέρα θα σε βάλει σε μια πιο θετική σκέψη.

Θέληση, αποφασιστικότητα & υπομονή

Όσο πιο δύσκολο είναι αυτό για το οποίο παλεύεις τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια και ισχυρή θέληση θα χρειαστεί για να το αλλάξεις. Να ξέρεις ότι στη δράση θα χρειαστεί επιμονή και κατανόηση για τα πισωγυρίσματα. Είναι στο πρόγραμμα.

Η αποφασιστικότητά σου και η επιμονή σου είναι οι βοηθοί σου στην διεκπεραίωση των στόχων σου. Οι προκλήσεις όταν κάποιος προσπαθεί να ολοκληρώσει έναν στόχο είναι συνυφασμένες με την διαδικασία! Θα έρθουν ημέρες που είναι πιο ευνοϊκές αλλά και κάποιες που θα σε επηρεάσουν αρνητικά. Αν μεμψιμοιρείς και τα παρατήσεις θα αποτύχεις! Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να θεραπεύσεις την ψυχική σου απογοήτευση, θα προγραμματιστείς καλύτερα και στη συνέχεια θα τα καταφέρεις να πετύχεις τον στόχο σου.

Η συνέπεια έχει σημασία

Πόσες φορές έχεις εκφέρει απόψεις, έχεις πάρει αποφάσεις η έχεις κάνει κινήσεις που δεν σε εκφράζουν πραγματικά; Προσπάθησε να παραμείνεις συνειδητά συνεπής με τις αρχές και τις θεωρίες σου. Δεν είναι απλό. Χρειάζεται “τριβή” και αποφασιστικότητα. Αλλά σίγουρα αξίζει να προσπαθήσεις.

Φωτογραφία, Ron Lach.

Κείμενο Dr Μαρίζα Χατζησταματίου, Ψυχολόγος MSc, PhD, Διδάκτωρ Παν/μίου Θεσσαλίας . my-psychology.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here