Απόλαυσε τη ζωή χωρίς ενοχές

MANGO, ss20

Η ευτυχία είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να ζούμε για να είμαστε ικανοποιημένοι από την ζωή, για να την απολαμβάνουμε και για να γευόμαστε τους καρπούς της. Είναι η σύνδεση μας με την θετική πλευρά της πραγματικότητας. Ναι υπάρχει ευτυχία. Μας αρέσει να την φανταζόμαστε παντοτινή και φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε την διάρκειας της. Ψάχνουμε ασταμάτητα την συνταγή της, αλλά σπάνια την ζούμε στα άκρα. Υπάρχουν στιγμές που γεμίζουμε από χαρά με μία μόνο λέξη. Και άλλες που η ευτυχία μας χαμογελάει πλατιά και την κοιτάζουμε με δυσπιστία. Γιατί φοβόμαστε την ευτυχία;

Διαρκεί αν το πιστέψεις

Ο φόβος της ευτυχίας ακούγεται παράλογος. Ωστόσο υπάρχει. Γεννιόμαστε με μία φυσική ανάγκη να ζούμε χαρούμενοι και όσο είμαστε παιδιά επιδιώκουμε την ευτυχία με κάθε τρόπο. Μεγαλώνοντας συνεχίζουμε να λαχταράμε την χαρά, όμως φοβόμαστε πως δεν θα έχει διάρκεια. Ανησυχούμε πως αν αναπτύξουμε αισιόδοξα συναισθήματα ίσως αυτά μας προδώσουν με αποτέλεσμα να τα κρατάμε υπό έλεγχο. Χαιρόμαστε με μέτρο, αφηνόμαστε στο άγνωστο με καχυποψία.  Από νωρίς μαθαίνουμε να ορίζουμε την ευτυχία μας προεπιλέγοντας τον τρόπο που θα θέλαμε να την ζήσουμε. Όμως έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες να ανακαλύψουμε τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Αν είσαι ένας από αυτούς που αναρωτιούνται γιατί μετά από διάφορα προσωπικά επιτεύγματα είσαι ακόμα δυσαρεστημένος, ίσως το πρόβλημα να είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την ευτυχία. Μπορεί να μην την αναγνωρίζεις και να την απομακρύνεις.

Σκέψου λιγότερο, ζήσε περισσότερο

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με χιλιάδες ερεθίσματα που μας υπόσχονται ωραίες στιγμές. Με πολλά από αυτά δημιουργούμε σχέση εξάρτησης. Τα αξιολογούμε σημαντικά για την αυτοεκτίμηση μας. Είναι οι προϋποθέσεις που θέτουμε για να μας αρέσει ο εαυτός μας. Οι άνθρωποι έχουν μεγάλη δύναμη να καταστρέφουν την ευτυχία τους. Σκέφτονται περισσότερο και ζουν λιγότερο. Επιλέγουν αυτό που θεωρούν σωστό, ακόμα και αν δεν τους επιτρέπει να είναι ο εαυτός τους. Κυρίως προσπαθούν να απεικονίζουν την καλύτερη εκδοχή τους, αδιαφορώντας αν πιέζονται να δείχνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που νιώθουν. Κάνοντας τα πράγματα να φαίνονται πετυχημένα, συχνά καταφέρνουν να νιώθουν ικανοποίηση. Στην συνέχεια αφιερώνονται σε συγκεκριμένες συνήθειες και βασίζουν την ευτυχία τους πάνω σε αυτές. Έτσι δημιουργούν ένα χαρούμενο πρότυπο ζωής σαν αυτόν που βλέπουμε συχνά στα μέσα δικτύωσης. Όταν η ευτυχία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τρόπο ζωής, η ανησυχία έρχεται φυσικά γιατί κάτι μπορεί να την αλλάξει. 

Ισορροπία και αποδοχή

Η συνταγή μιας χαρούμενης ζωής βρίσκεται στην ισορροπία. Είναι η πληρότητα που νιώθουμε, όταν μπορούμε να συμφιλιώνουμε τον εαυτό μας με την ζωή. Όταν ζούμε αυθεντικά και δεν παραγκωνίζουμε αυτά που είναι σημαντικά για εμάς. Έτσι προσελκύουμε πολλά θετικά γεγονότα. Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, τις ανάγκες του και τα συναισθήματα του, η ευτυχία ρέει. Αν πιστεύουμε πως δεν την αξίζουμε, τότε μπλοκάρουμε τη ευτυχία. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ενοχικοί. Αν και λίγοι το συνειδητοποιούν, πολλοί αρνούνται το φως της θετικότητας που μπορεί να δώσει λάμψη στην ζωή τους. Μία σειρά από περιοριστικές πεποιθήσεις επηρεάζουν την κρίση τους και δεν τους επιτρέπουν να είναι ξέγνοιαστοι και δεκτικοί. Πως μπορούμε να απαλλαχτούμε από τον αρνητισμό; Με το να σκεφτόμαστε συχνά, τι είναι εκείνο που δεν μας βοηθάει πια και να επαναπροσδιορίζουμε την σχέση μας μαζί του. Χαρά είναι να καταφέρεις να νιώθεις καλά. Ευτυχία, είναι να νιώθεις καλά χωρίς ενοχές.

Αυτό που θέλεις να ζήσεις

Είμαστε προορισμένοι να ζούμε χαρούμενες στιγμές. Όποτε αυτές μας επισκέπτονται, να λέμε ένα μεγάλο “ναι”. Η ευτυχία δεν επιτυγχάνεται με όρους. Τίποτα δεν έρχεται απρόσκλητο στην ζωή μας. Σε ένα μεγάλο ποσοστό ζούμε αυτό που θέλουμε να ζήσουμε. Αν αυτό ακούγεται παράξενο, αρκεί να παρατηρήσεις τους όρους που θέτεις κάθε φορά που σου παρουσιάζεται μία ευκαιρία για ανανέωση. Πολλοί από αυτούς είναι περιττοί και αντίθετοι με την αρχική σου επιθυμία. Η ποιότητα ζωής χρειάζεται σαφήνεια. Αυτό που θέλεις πρέπει να είναι κατανοητό στο μυαλό και την καρδιά σου. Αυτό είναι το μυστικό κλειδί που ανοίγει την πόρτα στις επιθυμίες σου και σε στιγμές ευτυχίας.

Photo credit: Cass Birdγια την Mango

Κείμενο της συμβούλου Επίτευξης Στόχων, Certified Personal Life Coach, Σταυρούλας Χριστοπούλου, flyforyou.gr , info@flyforyou.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here