Χάρισε στον εαυτό σου το δώρο της ευγνωμοσύνης

Xάρισε στον εαυτό σου το δώρο της ευγνωμοσύνης
Karolina Grabowska, Pexels

Για κάποιους μοναχική, για άλλους μαγική, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι αδιαμφισβήτητα μια συναισθηματική περίοδος. Όποια κι αν είναι η εμπειρία των Χριστουγέννων για τον καθένα, μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν χώρο μέσα μας και αφήσουμε τα συναισθήματα να ξεδιπλωθούν. Μεγαλώνουμε και ο χρόνος συνεχίζει να κυλά. Οι εποχές αλλάζουν. Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα ή αργά νιώθουμε ότι πέρασαν. Φτάνουν τα Χριστούγεννα και είναι μια καλή ευκαιρία να χαρίσεις στον εαυτό σου το δώρο της ευγνωμοσύνης. Είναι η εποχή της καλής θέλησης. Και συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό σου!

Η σημασία των απλών πραγμάτων

Ως συναίσθημα, η ευγνωμοσύνη κάνει καλό στην ψυχή. Και τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που η ψυχή “μαλακώνει” και σε φέρνει πιο κοντά στις αληθινές σου επιθυμίες. Είναι η εποχή που σκέφτεσαι όλα αυτά που έκανες και όλα αυτά που δεν έκανες. Η εποχή που αναθεωρείς, αναπολείς, αποδέχεσαι και εντοπίζεις τα σωστά και τα λάθη της χρονιάς που πέρασε. Η ευγνωμοσύνη κάνει τα πάντα να φαίνονται σωστά. Ακόμα και τα λάθη σου. Αν αναρωτιέσαι γιατί να είσαι ευγνώμων παρόλα τα στραβά της ζωής σου, η απάντηση είναι πολύ απλή.

Πρέπει να είσαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχεις. Όπως για την οικογένειά σου, για τους φίλους σου, για τα κατοικίδιά σου, για την δουλειά σου για το ότι έχεις την τύχη να απολαμβάνεις ένα στολισμένο και ζεστό σπίτι, καλό φαγητό, μια βόλτα στη φύση και έναν καφέ με την παρέα σου. Όλα τα φαινομενικά απλά πράγματα στα οποία πρέπει να κατευθύνεις την ευγνωμοσύνη σου. Ακόμα και αν λείπει κάτι, να θυμάσαι πως έχεις τον εαυτό σου. Τις πέντε αισθήσεις σου και την ικανότητα να μπορείς να δίνεις και να παίρνεις αγάπη. Αυτά τα πράγματα είναι τόσο εύκολο να τα παραβλέψεις όταν τρέχεις όλη μέρα να προλάβεις. Η απογοήτευση θα είναι πάντα εκεί να σε εμποδίζει να νιώσεις χαρά και πληρότητα, όμως, εσύ θα ορίσεις πόσο θα την αφήσεις να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία και την ευτυχία σου.

Δείξε στον εαυτό σου την καλή πλευρά της ζωής 

Το να είσαι ευγνώμων είναι ένας καλός τρόπος για να δείξεις στον εαυτό σου ότι δεν είναι όλα μαύρα ή γκρίζα. Ότι υπάρχει φως και λευκό παντού. Απλά πρέπει να τα βρεις. Εσύ, που αντιμετωπίζεις προβλήματα και νιώθεις ότι δεν έχεις δύναμη και υπομονή, θέλω να ξέρεις πως για όλα τα πράγματα υπάρχει ένα τέλος. Ακόμα και τα προβλήματα κάποια στιγμή, θα τελειώσουν. Νομίζεις ότι δεν υπάρχει καλό σε αυτόν τον κόσμο, ότι μόνο κακά πράγματα σου συμβαίνουν. Αλλά δεν είναι έτσι. Σου συμβαίνουν σπουδαία πράγματα και μπορείς να είσαι ευγνώμων ακόμα και για το πιο μικρό από αυτά. 

Ο φόβος υποχωρεί

Κι όμως, ο φόβος εξαφανίζεται και εμφανίζεται η αφθονία όταν είσαι ευγνώμων όπως έχει πει ο Άντονι Ρόμπινς. Ο φόβος μπορεί να παραλύσει τη ζωή. Αποδέξου με αγάπη τη ζωή σου, αγάπα κάθε μικρή στιγμή και επικεντρώσου σε μικρές προσπάθειες και νίκες. Αυτό θα σου δώσει κουράγιο να συνεχίσεις και να απελευθερωθείς από το φόβο.

Απόφυγε τη σύγκριση

Όλοι θα έχουν πάντα περισσότερα από κάποιους και λιγότερα από άλλους. Πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος από εσένα σε κάτι και εσύ θα είσαι πάντα καλύτερος σε κάτι από κάποιον άλλον. Κοιτάζοντας το ποτήρι ευγνωμοσύνης “μισογεμάτο” αντί “μισοάδειο” είναι το μοναδικό δώρο που χρειάζεσαι τις γιορτές. Το να εκφράζεις συνεχώς την ευγνωμοσύνη σου για όσα έχεις αντί να ανησυχείς για αυτά που δεν έχεις, θα σε κάνει να εκτιμήσεις τη ζωή γενικότερα. ‘Ετσι, θα ενισχύσεις την ψυχική σου υγεία και θα βοηθήσεις και τους γύρω σου. Προσπάθησε να ενισχύσεις αυτό το συναίσθημα.

Πάντα έχουμε ο ένας τον άλλον

Κατά καιρούς, μπορεί το το δικό σου φως να σβήνει και να αναζωπυρώνεται από μια σπίθα άλλου ατόμου. Το δώρο της ευγνωμοσύνης σε βοηθά να κρατάς τους ανθρώπους κοντά σου. Εξασκήσου στο να είσαι ένας καλός άνθρωπος. Η καλοσύνη προς τους άλλους, σε απαλλάσσει από τη ενοχή για πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις και δεν έκανες. Σκέψου με βαθιά ευγνωμοσύνη αυτούς που άναψαν τη φλόγα μέσα σου.

Η αξία του “ευχαριστώ”

Καλλιέργησε τη συνήθεια του να είσαι ευγνώμων για κάθε καλό που έρχεται και μάθε να λες ευχαριστώ. Και επειδή όλα τα πράγματα συμβάλλουν στην πρόοδό σου, θα πρέπει να συμπεριλάβεις τα πάντα στην ευγνωμοσύνη σου. Είτε είναι καλά είτε κακά, χαρούμενα ή απογοητευτικά. Δεν είναι μόνο οι επιτυχίες και οι καλές στιγμές που μας φέρνουν κοντά στην ευτυχία. Η ανθεκτικότητα, το θάρρος και η κατανόηση του εαυτού μας αναπτύσσονται και ενισχύονται λόγω των αγώνων μας. Κι αν για κάποιο λόγο, αυτά τα Χριστούγεννα δεν μπορείς να είσαι ευγνώμων για τίποτα, η μόνη μου συμβουλή είναι να χαμογελάς. Να χαμογελάς για να αντέχεις, αντί να προσποιηθείς ότι είσαι ευγνώμων. Θα νιώσεις εξίσου καλά.

Εσωτερική ανασκόπηση

Να θυμάσαι ότι τα Χριστούγεννα δεν αφορούν δώρα, δέντρα και πολύχρωμα λαμπάκια. Τα Χριστούγεννα είναι χρόνος. Χρόνος για να θυμηθείς τι έχεις και με ποιον πρέπει να το μοιραστείς. Χρόνος για να εκτιμήσεις πόσο τα έχεις καταφέρει, πόσο μακριά έχεις φτάσει και τι ευκαιρίες έχεις για να συνεχίσεις να προχωράς. Είτε ξυπνάς σε μια νέα μέρα, είτε έχεις κοντά σου ένα χαμόγελο που λιώνει την καρδιά σου, είτε είναι κάποιες αναμνήσεις που γλυκαίνουν την ψυχή σου, υπάρχουν πάντα λόγοι για να νιώθεις ευγνωμοσύνη και να την βλέπεις ως ένα πολύτιμο δώρο. Δεν έχει σημασία τι αντιμετώπισες αυτή τη χρονιά. Είναι καιρός, όμως, να νιώσεις ευγνώμων για το πόσο δυνατή ήσουν. Να θυμάσαι ότι το να είσαι δυνατή δεν σημαίνει να είσαι πάντα καλά, είναι να ξέρεις ότι θα είσαι καλά, όσο “σπασμένη” κι αν νιώθεις. 


Κεντρική φωτογραφία, Karolina Grabowska / Pexels.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here