Kι όμως η εργασία μπορεί να γίνει πηγή ευτυχίας

Η εργασία ως πηγή ευτυχίας

Πιθανότατα έχεις ακούσει τη φράση του Κομφούκιου “επίλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σoυ”. Αφιερώνουμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας δουλεύοντας οπότε η ικανοποίηση από την εργασία και η ευτυχία μέσω της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, είναι μεγίστης σημασίας. Το να κάνεις τη εργασία που αγαπάς, να νιώθεις χαρούμενη κάθε πρωί που ξυπνάς είναι ένας στόχος ζωής, είναι πηγή ευτυχίας και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ακούγεται ιδανικό, αλλά συνήθως τίποτα δεν είναι ιδανικό και τέλειο. Θα αγαπάς την εργασία κάθε μέρα για χρόνια; Ίσως όχι. Οι συνθήκες και οι συνάδελφοι θα είναι πάντα άψογοι; Ίσως όχι.

Όποια εργασία κι αν κάνεις, πάντα θα υπάρχουν κομμάτια που δεν θα σου αρέσουν, αγχωτικά deadlines και δύσκολες μέρες, κακοί συνάδελφοι ή απαιτητικά αφεντικά. Στην πραγματικότητα όμως η αγάπη για την εργασία, προέρχεται από την αγάπη για τον εαυτό μας και την προσήλωση στις αξίες μας. Κάτω από αυτή τη βάση, είναι σημαντικό η εργασία που κάνεις να σου δίνει πληρότητα, να σε γεμίζει ελπίδα, κίνητρο και ενέργεια. Και δεν είναι κάτι ακατόρθωτο.

Η επανάσταση της “Μεγάλης Παραίτησης”

Τα τελευταία δύο χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι έκαναν ένα άλμα πίστης και εγκατέλειψαν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας τους, εξαιτίας ενός κινήματος που έγινε γνωστό ως “Μεγάλη Παραίτηση”. Μόνο το 2022, σχεδόν το ένα πέμπτο των εργαζομένων παγκοσμίως σχεδίαζε μια αλλαγή σταδιοδρομίας. Τα lockdowns έδωσαν στους ανθρώπους την ευκαιρία να επανεκτιμήσουν τη ζωή και να αναζητήσουν την καριέρα των ονείρων τους. Ο απώτερος στόχος, ήταν να βρεθεί μία δουλειά με τα περισσότερα δυνατά πλεονεκτήματα σε συνδυασμό με τα λιγότερα μειονεκτήματα. Με άλλα λόγια, η δουλειά των ονείρων. Δεν ξέρω αν όλοι αυτοί που πήραν μέρος σε αυτό το σιωπηλό κίνημα δικαιώθηκαν για την επιλογή τους. Ξέρω, όμως, πως τους αξίζει ένα μεγάλο κομμάτι δικαίωσης. Μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν να ονειρευτούν κάτι “μεγάλο”.

Τα οφέλη

Ένας μέσος άνθρωπος ξοδεύει 90.000 ώρες στη εργασία κατά τη διάρκεια της ζωής του. O χρόνος αυτός αποτελεί το 1/3 της ζωής, που δεν περιλαμβάνει ούτε τις υπερωρίες, ούτε τις ώρες που σκέφτεται τη εργασία, όταν δεν είναι εκεί. Το να είσαι ευτυχισμένη στη εργασία σου έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σου, τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική. Όχι μόνο θα τονώσει το κίνητρό σου, αλλά θα σε κάνει πολύ πιο ευτυχισμένη και στη ζωή σου εκτός εργασίας. Το να είσαι δυσαρεστημένη στο επαγγελματικό κομμάτι, μπορεί να σε οδηγήσει σε τεράστιο άγχος και στις ανεπιθύμητες παρενέργειές του, (πονοκεφάλους, αυξημένη αρτηριακή πίεση, προβλήματα ψυχικής υγείας) αλλά και σε μια γενικευμένη δυστυχία.

Επίσης, είναι αποδεδειγμένο ότι το να είσαι χαρούμενη με αυτό που κάνεις, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα κίνητρα και την παραγωγικότητά σου στην εργασία. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί και η συνολική σου απόδοση. Όταν η απόδοσή σου στη δουλειά αυξάνεται, η αυτοπεποίθησή σου παίρνει τεράστια ώθηση, καθώς συνειδητοποιείς πόσο καλή είσαι σε αυτό που κάνεις. Έτσι, θα έχεις ένα σπουδαίο όπλο στα χέρια σου για να πετύχεις υψηλότερους στόχους.

Οι άνθρωποι κοντά σου θα ωφεληθούν από όλη αυτή την αίσθηση χαράς και ικανοποίησης του να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις. Πολλές φορές, φέρνουμε το άγχος από τη δουλειά στα σπίτια μας. Αγαπώντας τη δουλειά σου, θα γίνεις πιο χαρούμενη και θα το μεταδώσεις και στους άλλους. Η χαρά έχει μία συγκλονιστική ιδιότητα. Μεταδίδεται! Όταν αφήνεις έξω από τη ζωή σου την αρνητικότητα, τότε θα έχεις περισσότερη ενέργεια για την οικογένεια, τους φίλους και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αν αισθάνεσαι παγιδευμένη ή διαπιστώνεις ότι η δουλειά σε εξαντλεί και σε “στεγνώνει” συναισθηματικά, ήρθε η ώρα να δεις τι διαφορετικό μπορείς να κάνεις. Το να βρεις μια εργασία που να σε εκφράζει, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο. Αξίζει όμως να προσπαθήσεις.

Η άλλη πλευρά

Αγαπώ πολύ μια ιστορία που διάβασα μικρή. Ήταν δυο οικοδόμοι, οι οποίοι ρωτήθηκαν πως τους φαίνεται η δουλειά που είχαν αναλάβει. Ο πρώτος παραπονέθηκε για το πόσο άθλια ήταν η δουλειά αυτή. Δεν του άρεσε καθόλου, γκρίνιαζε καθημερινά και ήταν γεμάτος μιζέρια και δυστυχία. Ο άλλος είπε: “Δε μου αρέσει αυτή η δουλειά, αλλά νιώθω ότι είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο. Θα γίνω μέρος σημαντικών, χρήσιμων και όμορφων σχημάτων αρχιτεκτονικής. Μπορώ να μετατρέπω απλά κομμάτια τούβλου σε εξαίσια αριστουργήματα”. Δύο άνθρωποι, δύο διαφορετικές οπτικές. Κανείς τους δεν ήθελε αυτή τη δουλειά. Η διαφορά ήταν στην οπτική και τη νοοτροπία τους. Η συμβουλή μου: Να κάνεις αυτό που αγαπάς, αλλά αν δεν τα καταφέρεις, μάθε να αγαπάς αυτό που κάνεις.

Εκπαιδεύοντας το μυαλό σου

Η εμπειρία μου τόσα χρόνια λέει, πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν την εργασία που αγαπούν. Σε πολλούς αρέσει, κάποιοι την ανέχονται, και κάποιοι άλλοι αφήνονται να ζουν σε μία απογοήτευση, αναζητώντας απεγνωσμένα την τέλεια δουλειά, με την οποία μπορούν να είναι ευτυχισμένοι. Η ταυτότητά μας δεν είναι η καριέρα μας. Μερικές φορές απλά πρέπει να σκεφτείς τι χρειάζεσαι για να νιώθεις ικανοποιημένος με τη ζωή σου στο σύνολό της και να βρεις μια εργασία που να είναι πηγή ευτυχίας και να ενώνει όλα αυτά τα κομμάτια. Αν για παράδειγμα, θελήσεις να κάνεις κάτι που αγαπάς πολύ, αλλά δε σου προσφέρει τα οικονομικά εφόδια για να επιβιώσεις, θα είσαι ευτυχισμένη;

Το να είναι κάποιος ευτυχισμένος, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν το εξασφαλίζει μόνο η δουλειά. Το εξασφαλίζει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις τη δουλειά, την καθημερινότητα και τη ζωή σου. Όλα έχουν να κάνουν με την εστίαση και τις προτεραιότητες που βάζουμε. Μπορείς και πρέπει να βρεις απόλαυση στη δουλειά σου. Ακόμα κι αν δε σε γεμίζει και τόσο πολύ. Κάτι τέτοιο είναι πολύτιμο για τη ζωή σου για πολλούς λόγους. Δεν χρειάζεται να αγαπάς τη δουλειά σου στο σύνολό της, για να απολαύσεις τις καθημερινές πτυχές της. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της εργασίας και του τρόπου που την κάνεις. Πρέπει να μπορείς να ξεπερνάς τις επαγγελματικές δυσκολίες με ένα χαμόγελο στα χείλη και με μία αστείρευτη αισιοδοξία πως κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς.

Είσαι οι σκέψεις σου

Σε έναν τέλειο κόσμο, ο καθένας από εμάς θα έχει τη δουλειά που ονειρεύεται και θα ζει ευτυχισμένος για πάντα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι οι περισσότεροι, θα βρεθούμε να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε ακριβώς οραματιστεί για τον εαυτό μας. Ακόμα κι αν κάνεις την εργασία των ονείρων σου, θα υπάρχουν πάντα πτυχές της που είναι λιγότερο ευχάριστες. Η επιτυχία καθοδηγείται από την προσπάθεια και τη διαδικασία. Και αυτή η επιτυχία θα έρθει πολύ πιο εύκολα, αν απολαμβάνεις τη διαδικασία. Οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματά σου και τα συναισθήματά σου διαμορφώνουν τις συμπεριφορές σου. Δεν μπορείς να ελέγξεις τους άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον σου. Μπορείς όμως να ελέγξεις τις σκέψεις σου. Μπορείς να επιλέξεις τις σκέψεις σου. 


Kεντρική φωτογραφία, Klaus Vedfelt.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here