Είναι “τέχνη” να είσαι Γυναίκα

Σε μια εποχή που κυριαρχεί η αναρχία των συναισθημάτων, η υποτίμηση και η κατάλυση των ηθικών αξιών, το να είσαι και να παραμένεις Γυναίκα είναι μια “τέχνη” που μας αφορά όλες. Χρησιμοποιώ τη λέξη τέχνη, γιατί εκτός του ότι είναι έμφυτη, η θηλυκότητα είναι τρόπος ζωής. Γυναίκα λοιπόν… Μια λέξη γεμάτη δύναμη που πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα -και μόνο- χωρίς υποκοριστικά…

Μυστηριώδες πλάσμα

Κάθισα να γράψω αυτό το άρθρο ως γυναίκα, σκεπτόμενη ως γυναίκα, λειτουργώντας ως γυναίκα. Η πρόκληση ήταν πώς θα μπορέσω να αποτυπώσω σε λέξεις τον ορισμό αυτό χωρίς να επαναλάβω τα τυπικά κλισέ που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. Άπειρα άρθρα και άπειρες αναλύσεις. Ο καθένας δίνει τη δική του οπτική. Όμως, τελικά όλοι καταλήγουν σε κάτι πάρα πολύ απλό. Πως η γυναίκα είναι ιδιαίτερο πλάσμα. Μοναδική στο να μπορεί να κινεί βουνά με τη θέλησή της ή να λυγίζει μπροστά στην προδοσία. Και στις δύο περιπτώσεις δε χάνει τίποτα από το μεγαλείο της. Πως την αναγνωρίζεις; Από το περπάτημα της, την αξιοπρέπειά της, τον τρόπο που μιλάει, τον τρόπο που αντιδράει, την ηρεμία και την αυτοπεποίθησή της.. Μια γυναίκα έχει την εξαιρετική ικανότητα να είναι το μικρό κοριτσάκι κάποιου και ταυτόχρονα λέαινα στην αρένα της ζωής.

Ανεξάρτητη και αυτάρκης

Μια “αληθινή” γυναίκα δεν αυτοπροσδιορίζεται  μέσα από έναν άντρα. Δεν εξαρτάται από κανέναν άλλον για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Επιλέγει το σύντροφό της συνειδητοποιημένα για να ενισχύσει την ζωή της με αγάπη, φροντίδα, κατανόηση και πάθος. Δεν θα μπει σε μία σχέση απλά και μόνο για να μην αισθάνεται μόνη. Μία γυναίκα είναι ικανή να σταθεί μόνη της και αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που αναγνωρίζει την αξία στις σχέσεις. Είναι ακόρεστη στην προσπάθειά της να μαθαίνει και να εξερευνεί και σε θέση να κινεί μόνη της τα νήματα της δικής της ζωής. Είναι αρκετά ευχαριστημένη με τη ζωή της, με τις φιλίες της, με τον κόσμο που έχει χτίσει. Ο σύντροφός έρχεται στη ζωή της όχι για να κυριαρχήσει επάνω της αλλά για να τη συμπληρώσει και να συμπορευτεί δίπλα της. Ούτε μπροστά της, ούτε πίσω της. Δίπλα της…

Η σημασία της διεκδίκησης

Μια γυναίκα είναι ισχυρή και αρκετά σίγουρη για τον εαυτό της ώστε να χρησιμοποιήσει παιχνίδια στρατηγικής για να προσελκύσει έναν άντρα. Τα παιχνίδια στρατηγικής δεν της ταιριάζουν. Μια γυναίκα ξέρει τι θέλει, τι ζητάει και με ποιο τρόπο να το διεκδικεί. Ξέρει να κρατάει τον εγωισμό της ψηλά και την αξιοπρέπειά της ακόμα πιο ψηλά.

Αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία

Μια γυναίκα αναγνωρίζει ότι η πραγματική αυτοπεποίθηση προέρχεται από μέσα της. Παίρνει το χρόνο για να γνωρίσει τον εαυτό της, για να καταλάβει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της. Και συνειδητοποιεί ότι αυτή είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ. Γνωρίζει τι αξίζει με βάση την προσωπικότητά της, και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την μειώσει ή να την προσβάλει.

Η εικόνα ως ζήτημα αυτοσεβασμού

Μία γυναίκα φροντίζει η εικόνα της να ανταποκρίνεται στην προσωπικότητά της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ενώ η ομορφιά μπορεί να ανοίξει μια πόρτα, είναι το μυαλό της και η νοημοσύνη της που θα την κάνουν να περάσει αυτή την πόρτα. Ντύνεται πάντα κομψά και είναι πάντα περιποιημένη. Γιατί γνωρίζει καλά πως η κομψότητα και η φινέτσα είναι θέμα αυτοσεβασμού και όχι ανασφάλειας.

Ο ρόλος της αγάπης

Μια γυναίκα δεν αγαπάει από ανάγκη. Αγαπάει για το «όλα ή τίποτα». Οι γυναίκες εκείνες που αγαπούν πραγματικά, ξέρουν να χάνουν. Το δρόμο τους όμως δεν τον χάνουν ποτέ. Ξέρουν να φεύγουν με τον ίδιο τρόπο που αγαπούν. Απόλυτα και με γενναιότητα ψυχής!

Υπερηφάνεια και ανωτερότητα

Οι αληθινές γυναίκες είναι περήφανες! Δεν εκδικούνται, δεν τιμωρούν, δεν ζητάνε το λόγο όταν τα πράγματα δε γίνονται όπως τα επιθυμούν. Δεν αποζητούν να τις προσέξουν… Κανείς δεν θα σε προσέξει επειδή απλά φωνάζεις και απαιτείς… Όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως περίμενες, μάθε να χάνεις και να προχωράς. Ξεκίνα από την αρχή αν χρειαστεί. Όμως μη γυρίσεις ποτέ πίσω σε ότι σε πλήγωσε!

Όραμα γένους θηλυκού

Εκατοντάδες χρόνια πριν, η κοινωνία πίστευε ότι το να είσαι γυναίκα σε μια κοινωνία ανδρών ήταν κάτι υποδεέστερο. Αυτό σήμαινε ότι σε αντιμετώπιζαν απλά σαν το άτομο εκείνο που θα μεγαλώσει τα παιδιά και θα ασχοληθεί με το σπίτι. Όμως τα χρόνια πέρασαν και τα κορίτσια πια δεν μεγαλώνουν για να γίνουν μόνο σωστές νοικοκυρές και άξιες μανάδες. Σήμερα, τα μικρά κορίτσια με όνειρα, γίνονται γυναίκες με όραμα. Γυναίκες που ξέρουν πώς να παλέψουν στη ζωή τους και τι θυσίες θα κάνουν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Τι μπορεί να κάνει μια Γυναίκα :

  • Μπορεί να είναι μάνα, σύζυγος, κόρη, εργαζόμενη και ερωμένη ταυτόχρονα… Ρόλοι, που είναι ικανή να παίξει εξίσου καλά και εύκολα…
  • Μπορεί να αντέχει όσα δεν πίστευε ότι μπορεί. Η ανθεκτικότητά της είναι αξιοθαύμαστη και η υπομονή της ανεξάντλητη.
  • Μπορεί να χαμογελάει ακόμα κι όταν η ζωή είναι σκληρή μαζί της. Την έχει αυτή τη δύναμη γιατί απλά το χαμόγελο γι’ αυτήν είναι στάση ζωής !
  • Μπορεί να κάνει τα πάντα αν την αγαπήσεις, αν τη φροντίσεις, αν την προστατέψεις. Τα πάντα … μόνο αν το θελήσει, αν της το επιτρέψεις αλλά, κυρίως,  αν της το εμπνεύσεις!
  • Μπορεί να σε αγαπήσει μέχρι θανάτου αλλά να μη σου μιλήσει ποτέ ξανά! Γιατί οι αξίες της είναι πάνω από την αγάπη της.
  • Μπορεί να αντέξει πολλές δοκιμασίες. Θα φύγει όμως αν την κάνεις να ντραπεί. Η αληθινή γυναίκα είναι περήφανη. Μπορεί να ανεχτεί τα πάντα εκτός από το να τσαλαπατήσεις την αξιοπρέπειά της.
  • Μπορεί να ζήσει και μόνη της. Αλλά για το «μαζί» θα κάνει τα πάντα.

Γίνε μια σπουδαία γυναίκα

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ είχε πει: Γυναίκα δεν γεννιέσαι. Γυναίκα γίνεσαι !  Κι εγώ θα συμπληρώσω… Δε φτάνει απλά να γίνεις γυναίκα… Πρέπει να γίνεις μια σπουδαία γυναίκα! Κι αυτό πρέπει να είναι μία συνειδητή επιλογή που ξεκινά με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής σου. Η κάθε μια από μας είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως υπάρχουν στιγμές που ακόμα και οι πιο δυναμικές γυναίκες γίνονται για λίγο …κοριτσάκια.

Φωτογραφία: Jayne Mansfield

Κείμενο της certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου 

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here