Έρωτας εν μέσω πανδημίας

«Γιατί είχαν ζήσει αρκετά για να καταλάβουν πως ο έρωτας είναι έρωτας σε οποιαδήποτε εποχή και σε οποιοδήποτε τόπο. Αλλά γινόταν πιο έντονος όταν βρίσκονταν κοντά στο θάνατο.» Gabriel García Márquez, «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας», 1985.

Πόσο επίκαιρο φαντάζει το μυθιστόρημα του Márquez σήμερα! Η αγωνία, το άγχος και τα προβλήματα που διογκώθηκαν από την άνοιξη και μετά, έφεραν σαν αποτέλεσμα, μετά από δύο lockdown, να επαναδιαπραγματευόμαστε πλέον τα πάντα. Τις δουλειές μας, τις αντοχές μας, τις σχέσεις μας, τις φιλίες μας… Και μέσα σε όλα αυτά επαναδιαπραγματευόμαστε κάτι που ιεραρχικά μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τα προβλήματά του… Επαναδιαπραγματευόμαστε την αγάπη.

Η αγάπη πάντα βρίσκει τον τρόπο

Ένας εγκλεισμός, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος και να επιδεινώνει προβλήματα. Όμως λένε πως η αγάπη πάντα βρίσκει έναν τρόπο. Ο φωτογράφος Jeremy Cohen, με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, έγινε διάσημος εν μέσω πανδημίας, από μια υπέροχη εκδήλωση αγάπης προς τη μελλοντική του σύζυγο. Χρησιμοποίησε το drone ενός γείτονα για να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του και να ορίσουν ημερομηνία γάμου. Η ιστορία τους είχε μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και έφερε το χαμόγελο στα πρόσωπα όσων παρακολούθησαν live το γεγονός αυτό.

Άλλη απόδειξη πως η αγάπη βρίσκει πάντα τον τρόπο, είναι οι έρωτες που δημιουργούνται εν μέσω πανδημίας μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει διαθέσιμος χρόνος και διάθεση για την ανάπτυξη τέτοιου είδους σχέσεων. Επιπλέον υπάρχει και ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα. Μαθαίνεις τις αξίες του άλλου από νωρίς. Στα συν ότι μπορείς να κάνεις εποικοδομητικές και πολύωρες συνομιλίες online για να δεις αν και κατά πόσο ταιριάζουν οι απόψεις σας. Αν μακροπρόθεσμα νιώσεις ότι μπορείς να τον εμπιστευτείς, τίποτα δεν σε εμποδίζει να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο. Στην “κανονική ζωή” υπάρχουν περισσότερες προσδοκίες γύρω από τη συχνότητα του πότε θα συναντηθείς με τον άλλον. Σε έναν κόσμο στον οποίο δεν μπορείς να δεις κανέναν, αυτή η προσδοκία εξαφανίζεται. Μόνο πρόσεχε γιατί η φαντασία και η ..στέρηση έχουν τη δυνατότητα να μεγεθύνουν τα συναισθήματα.

Οι σχέσεις δοκιμάζονται

O Covid-19 προκαλεί και δοκιμάζει τις σχέσεις των ανθρώπων. Τώρα, που υποχρεωτικά διατηρούμε τις αποστάσεις, φαίνεται πως η ανάγκη για συναισθηματική σύνδεση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είναι, εξάλλου, στη φύση του ανθρώπου να επιθυμεί κάτι που είναι δύσκολο να έχει, όταν οι συνθήκες το κάνουν δύσκολο. Με τι τρόπο, λοιπόν, εκφράζεται ο έρωτας σήμερα; Μπορεί να ευδοκιμήσει; Μπορεί να διατηρηθεί; Θα αναπτυχθεί σκαρφαλώνοντας σε ένα άλλο επίπεδο ή μήπως απλά θα εξαφανιστεί; Η αγάπη είναι ικανή και αρκετή για να γεφυρώσει τις αποστάσεις; Η μήπως όχι;

Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα ποικίλουν και έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνον με την προσωπικότητα και τα «θέλω» του κάθε ανθρώπου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αγάπη δεν κατακτά τα πάντα εύκολα. Οι γενικές πτυχές της προσωπικότητας ενός ατόμου, όπως η εσωστρέφεια ή η εξωστρέφεια, μπορούν να τονιστούν κάτω από αγχωτικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η αναγκαστική απομόνωση που απαιτείται κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, μπορεί να μην είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους εσωστρεφείς.  Για τους εξωστρεφείς, ωστόσο, αυτή η περίοδος μπορεί να είναι μια στέρηση όλων των πραγμάτων που γεμίζουν χαρά και απόλαυση τη ζωή τους, όπως μια βόλτα με φίλους ή άσκηση στο γυμναστήριο… Η προσωπικότητα λοιπόν του καθενός επηρεάζει και τον τρόπο έκφρασης του έρωτά τους.

Διατήρησε ζωντανή την αγάπη

Η βαθύτερη ανάγκη που έχουμε είναι να αισθανόμαστε αγάπη από τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας. Όταν νιώθουμε ότι αγαπιόμαστε, η ζωή γίνεται όμορφη παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουμε. Εάν δεν δίνουμε και δεν λαμβάνουμε αγάπη, η ζωή φαντάζει σκοτεινή και άχαρη. Επομένως, είναι σημαντικό να αποφύγουμε κάθε τύπου κρίσεις και προστριβές, όσο αυτό είναι εφικτό. Και θα το καταφέρουμε μόνο αν προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την αγάπη ζωντανή σε μια σχέση. Είτε πρόκειται για γάμο είτε για μια σχέση που χρονολογείται λίγο η αρκετό καιρό. Αναρωτιέσαι τι να κάνεις;

  • Να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη που έχετε ο ένας τον άλλον. Άλλοι δεν έχουν αυτό το προνόμιο.
  • Αν δεν ζείτε μαζί, χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητά σου και τα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας για να συνδεθείς με τον άνθρωπό σου. Υπάρχει πάντα το FaceTime, το Skype και το Zoom.
  • Αν ζείτε μαζί, εξέτασε αν ο χρόνος σας είναι ποιοτικός ή όχι. Δείτε μαζί μια ταινία. Μαγειρέψτε και φτιάξτε γλυκά. Φυτέψτε λουλούδια ή φτιάξτε τις γλάστρες σας. Το απαραίτητο είναι να ξοδεύετε χρόνο μαζί με κάτι που και οι δυο θεωρείτε σημαντικό και διασκεδαστικό.
  • Στείλε μήνυμα στον σύντροφό σου όταν τον σκέφτεσαι. Μπορείς να αστειευτείς μαζί του και να του πεις πόσο σου λείπει όταν βρίσκεται στη δουλειά.
  • Δημιούργησε μια υγιή σχέση με το πιο σημαντικό άτομο για εσένα. Με τον εαυτό σου. Χρησιμοποίησε τον χρόνο της καραντίνας και να μείνεις μακριά από όλους για ένα διάστημα. Επένδυσε προσωπικό χρόνο για να σκεφτείς τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου, να επανεκτιμήσεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, να δεις πως αισθάνεσαι, να νιώσεις καλά με το σώμα σου. Εστιάσου και ξεκαθάρισε πάνω στο τι θέλεις και το πως ακριβώς το θέλεις! Αγάπησε τον εαυτό σου για να μπορέσεις να αγαπήσεις και να αγαπηθείς.

Ο εγκλεισμός δίνει μαθήματα ζωής

Αποδεικνύεται ότι η ζωή είναι σύντομη. Και στο τέλος της ημέρας, οι σχέσεις των ανθρώπων είναι αυτό που έχει τελικά τη μεγαλύτερη σημασία. Γιατί ακόμα κι όταν οι δρόμοι και τα μαγαζιά ανοίξουν, ακόμα κι όταν όλο αυτό τελειώσει, αυτό που θα μείνει είναι οι άνθρωποι δίπλα μας… Να μας θυμίζουν τι αντέξαμε, τι υπομείναμε, τι κάναμε λάθος, τι κάναμε σωστό, τι χτίσαμε και τι γκρεμίσαμε. Η πανδημία έφερε και ένα καλό. Κλείστηκαν στα σπίτια τους οι άνθρωποι και αγαπήθηκαν. Άλλοι σταμάτησαν να αγαπιούνται. Και κάποιο ανακάλυψαν νέους τρόπους για να αγαπηθούν. Όπως και να το δεις, το ξεκαθάρισμα συναισθημάτων ήταν αναπόφευκτο. Και ο έρωτας… ή εγκαταστάθηκε για τα καλά, ή δημιουργήθηκε από την ανάγκη ή τελείωσε για να μπει ένας καινούριος στη θέση του.

Σε μία καταστροφή δεν υπάρχουν μαγικές λέξεις που θα κάνουν τα πάντα όμορφα. Μακάρι να υπήρχαν. Αυτό που υπάρχει όμως είναι η ευκαιρία που δημιουργείς εσύ και η υποχρέωση να αγαπάς λίγο περισσότερο από πριν. Γιατί τώρα γνωρίζεις, πως η καταστροφή μπορεί να έρθει πολύ ξαφνικά και πολύ απότομα και να χάσεις όλα τα δεδομένα και τα αυτονόητα. Τώρα ξέρεις πως στα χειρότερα πρέπει να σταθείς εσύ ο καλύτερος που μπορείς. Επίλεξε να αγαπήσεις. Επίλεξε να ζήσεις όμορφα!

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here