Η τέχνη της ηλικίας

Julianne Moore, 2019

Όπως κι αν τον μετρήσεις, ο χρόνος περνά… Είναι από εκείνα τα πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις γιατί πολύ απλά έχουν μεγαλύτερη δύναμη από σένα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τον αφήσεις να περάσει… Δεν μπορείς να επέμβεις στη φυσική φθορά του προσώπου, της σιλουέτας, του σώματος. Μπορείς όμως να επέμβεις δυναμικά στη φθορά της ψυχής σου… Μεγαλώνεις και το νόημα τελικά είναι αυτό: Να απολαμβάνεις τον χρόνο. Να απολαμβάνεις την ίδια σου τη ζωή!

Ο φόβος του γήρατος

Οι άνθρωποι θεωρούσαν πάντα τον χρόνο ως μια σκληρή δύναμη. Αν όχι όλες, οι γυναίκες στη πλειοψηφία τους, φοβούνται την αναμέτρηση με τον χρόνο. Πριν από λίγο καιρό, είδα μια γυναίκα σε εφηβικά ψηλοτάκουνα, βαμμένη υπερβολικά, να φοράει ένα κοντό πολύχρωμο φόρεμα. Ωστόσο, δεν ήταν δύσκολο να μαντέψει κανείς την πραγματική της ηλικία της. Όλοι μπορούν να παρατηρήσουν τις ρυτίδες του προσώπου, τη βραδύτητα στις κινήσεις και άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά. Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν βιώνουν φυσικές αλλαγές που επηρεάζουν τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβάνονται το σώμα τους. Όσον αφορά το βάρος και τις αλλαγές στη σιλουέτα τους, είναι γενικά κατανοητό ότι οι πιέσεις στις γυναίκες είναι πιο έντονες από αυτές που αντιμετωπίζουν οι άντρες. Επιπλέον, η δυτική κοινωνία εξομοιώνει την γυναικεία ομορφιά με τη νεανικότητα και το αδύνατο σώμα.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επιβαρυντικά για την ψυχολογία των γυναικών, με την άνθιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί προβάλλονται σχεδόν αποκλειστικά, στερεότυπα ομορφιάς απομακρυσμένα από την εικόνα της μέσης μεσήλικης γυναίκας.

Μια άλλη αντίληψη του χρόνου

Παλαιότερα, οι ψυχολογικές θεωρίες υποστήριζαν ότι όταν μια γυναίκα δεν μπορούσε πλέον να αναπαραγάγει, ένιωθε απελπισμένη, αναγνωρίζοντας ότι η χρησιμότητα της στη ζωή είχε πλέον τελειώσει. Όταν τα παιδιά της μεγάλωναν και έφευγαν από το σπίτι, εκείνη έπασχε από «σύνδρομο κενής φωλιάς» και από μελαγχολία. Ευτυχώς σήμερα για τις περισσότερες γυναίκες δεν ισχύει τίποτα από αυτά.

Η ψυχολόγος Carol Ryff του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν διαπίστωσε ότι οι γυναίκες από τη μέση ηλικία και μετά, έχουν αναπτύξει πολλές προσωπικές δυνάμεις. Εμφανίζουν καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, περισσότερη καλή χοληστερόλη και καλύτερη ρύθμιση των νευροενδοκρινικών συστημάτων, τα οποία παίζουν κρίσιμο ρόλο στη σωματική υγεία. Αυτές οι γυναίκες μπορούν να είναι πιο ευτυχισμένες καθώς μεγαλώνουν, αλλά και να ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Η γήρανση δεν αφορά μόνο την επιβίωση, αλλά την άνθηση. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερες γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης, αυτοπεποίθησης, αυτοπραγμάτωσης, παραγωγικότητας και σιγουριάς για την ταυτότητά τους. Με δυο λόγια, οι γυναίκες φτάνουν στο αποκορύφωμά τους καθώς μεγαλώνουν.

Το να μεγαλώνεις είναι δώρο ζωής

Ναι, υπάρχουν πολλές που προσπαθούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης με ακριβά ενυδατικά, θεραπείες κολλαγόνου, botox και λιποαναρροφήσεις, ξοδεύοντας πάρα πολλά χρήματα. Όμως είναι γεγονός πως αν και δεν είναι ευχαριστημένη με τις φυσικές αλλαγές που γερνούν το σώμα της, η γυναίκα σήμερα, έχει γίνει λιγότερη επικριτική για τον εαυτό της. Και έχει αναπτύξει μια αποδοχή για το ποια είναι και τι δεν μπορεί να αλλάξει.

Αν δεν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία γυναίκας τότε σε συμβουλεύω να αρχίσεις να σκέφτεσαι πως η ζωή μας γίνεται καλύτερη και όχι χειρότερη με το πέρασμα του χρόνου. Ακριβώς επειδή έχουμε τεράστιες ψυχολογικές δυνάμεις, τις οποίες ανακαλύπτουμε σιγά σιγά. Οι συναισθηματικές μας δυνάμεις είναι αυτές που μας κάνουν να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις και τις απώλειες που έρχονται αναπόφευκτα. Είναι αυτές που μας κάνουν να χειριζόμαστε τις δυσκολίες πιο αποτελεσματικά. Το να μεγαλώνεις είναι γιορτή. Είναι λόγος για να νιώσεις χαρά, αγάπη και ικανοποίηση για όλα όσα έχεις καταφέρει μέσα από τη δουλειά σου και μέσα από την πορεία της ζωής σου. Απόλαυσέ το σαν ένα δώρο, που δεν το κερδίζουν όλοι… Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι το προνόμιο του να μεγαλώνουν…

Ζήσε το παρόν

Ναι, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πορεία του χρόνου και αυτό από μόνο του είναι θλιβερό και καταθλιπτικό. Όμως τα καλά νέα είναι, όμως, ότι ο χρόνος μας δίνεται! Και αφού μας δίνεται, οφείλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Ναι, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι. Αλλά κάνουμε ότι μπορούμε σήμερα για να δημιουργήσουμε ακόμα πιο ευτυχισμένες στιγμές. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν με ότι έγινε και ότι δεν έγινε. Αφήνουμε πίσω τις σκιές και επικεντρωνόμαστε στα όνειρά μας. Αν και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για το χρόνο που κυλάει, μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τον χρόνο μας. Η απόφαση να είμαστε πιο ενεργές, δημιουργικές και ασταμάτητα παραγωγικές μας βοηθά να ζούμε καλύτερα. Να θυμάσαι πάντα ποιοι είναι οι στόχοι σου. Να δοκιμάζεις συνεχώς νέα πράγματα. Και να αφιερώνεις χρόνο για να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου.

Πέντε ανεκτίμητα tips

  • Επίλεξε να βρεις μια κατεύθυνση ή έναν προορισμό… Ναι, μπορείς να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη. Μπορείς να σταματήσεις να αισθάνεσαι απογοητευμένη με τη ζωή σου ή να φοβάσαι για το μέλλον σου.
  • Ανακάλυψε ότι σε κάνει να νιώθεις ζωντανή και χαρούμενη. Απέκτησε έναν συγκεκριμένο «σκοπό ζωής». Πέρασε χρόνο με άτομα που αγαπάς και νιώσε ευγνωμοσύνη που εξακολουθείς να μπορείς να χαμογελάς!
  • Γέλα όσο περισσότερο μπορείς! Το γέλιο διώχνει τις σκιές και τη θλίψη και δεν σου επιτρέπει να κάνεις αρνητικές σκέψεις. Χάρισε απλόχερα στον εαυτό σου αυτό το δώρο!
  • Εκτίμησε ακόμα και την πιο μικρή στιγμούλα που περνάει και είσαι καλά! Αγάπησε πολύ, ζήσε με πάθος, δοκίμασε καινούρια πράγματα, ταξίδεψε, γεύσου νόστιμα φαγητά, βρες το νόημα της ζωής σου! Αν όχι τώρα… πότε;
  • Συνειδητοποίησε πως η μέση ηλικία μπορεί να είναι μια ευτυχισμένη στιγμή για ανανεωμένη ικανότητα παραγωγικότητας, δημιουργικότητας και εκτίμησης του πραγματικού νοήματος της ζωής. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να χαρείς για όλη τον αγώνα που έκανες!

Νίκησε τον φόβο του χρόνου

Είναι γεγονός πως υπάρχουν φοβικές εμμονές με την πάροδο του χρόνου. Αυτό ακριβώς είναι και το κυρίαρχο συναίσθημα. Ο φόβος για το τι μας περιμένει από δω και πέρα… Ο φόβος για το θάνατο, ο φόβος για τη ζωή, ο φόβος για το άγνωστο… Και όσο πιο πολύ μεγαλώνεις τόσο πιο πολύ φοβάσαι ότι δεν θα προλάβεις να ζήσεις αρκετά. Ότι δεν θα μπορείς να χαρείς αρκετά, ότι δεν θα αρέσεις αρκετά… Όμως, κατά την προσωπική μου άποψη, μπορείς να τα αντιμετωπίσεις όλα αυτά με κάτι πολύ απλό. Αντικατέστησε τον φόβο με την ελπίδα! Ζήσε για ένα συναίσθημα αντί για έναν στόχο! Νιώσε όπως όταν ήσουν παιδί… Μια ρυτίδα παραπάνω, μια άσπρη τρίχα στα μαλλιά σου δεν σε προσδιορίζει σαν άνθρωπο! Σταμάτα να μετράς το χρόνο που περνάει και άρχισε να μετράς τις στιγμές που ζεις.

Απόλαυσε τη ζωή σου!

Δες το χρόνο που περνάει μόνο σαν ευκαιρία για το μετά και σαν σοφία του παρελθόντος. Μην τον χαραμίζεις με ανασφάλειες και ψευδαισθήσεις. Και σε όλες εκείνες τις γυναίκες που φοβούνται πως δεν θα είναι αρκετά όμορφες για να αγαπηθούν, αρκετά θελκτικές για να τις ερωτευθούν ή αρκετά νέες για να ζήσουν, έχω να δώσω μία και μόνο συμβουλή: η ομορφιά μιας γυναίκας δεν φαίνεται στον καθρέφτη της… Φαίνεται στο χαμόγελό της, στην αξιοπρέπειά της και στον τρόπο που μπορεί να έχει το κεφάλι της ψηλά για ότι έχει καταφέρει στη ζωή της.

Photo: Η 59χρονη Julianne Moore στη καμπάνια για το λανσάρισμα των ρολογιών L’Heure du Diamant, Chopard

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here