Τοξικοί άνθρωποι: Γύρνα σελίδα

Πώς θα ήταν άραγε η ζωή σου αν ξυπνούσες κάθε μέρα με χαρούμενη και θετική διάθεση, χωρίς να ανησυχείς για κάθε μικρό πράγμα που μπορεί να σου χαλάσει το κέφι; Πώς θα ήταν να αισθανόσουν  μια αίσθηση ελευθερίας και χαράς; Πως θα ήταν η ζωή σου αν επέλεγες να συναναστρέφεσαι ανθρώπους αισιόδοξους, καλοπροαίρετους, με αγάπη για τον άνθρωπο δίπλα τους; Αν δεν έχεις μια τέτοια ζωή, τότε μπορείς να την ονειρευτείς και γιατί όχι να την αποκτήσεις, κάνοντας μόνο ένα πράγμα: Απομακρύνοντας τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου. Και θυμήσου πως όσο γύρω σου η ζωή δυσκολεύει, τόσο οι τοξικοί άνθρωποι που συναναστρέφεσαι αυξάνονται.

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Τόσο για την εσωτερική μας γαλήνη όσο και για την αυτοεκτίμησή μας. Ο καθένας από μας έχει στη ζωή του κάποιον που προκαλεί γύρω του περισσότερο κακό παρά καλό. Τοξικοί είναι εκείνοι που απορροφούν τη χαρά από το κάθε τι… Από τη δουλειά, από την προσωπική ζωή, από φίλους και συντρόφους… Εξασκήσου στο να ταυτοποιείς τα τοξικά άτομα της δικής σου ζωής. Είναι το πρώτο βήμα που θα σου επιτρέψει να προστατευτείς από τις συχνά ολέθριες συνέπειες της τοξικής συμπεριφοράς τους. Ευτυχώς υπάρχουν δεκάδες ξεκάθαρα σημάδια. Είναι αυτά που μας προειδοποιούν όταν κάποιος επιχειρεί να δηλητηριάσει την εξέλιξη, την ανάπτυξη και την ψυχική μας υγεία.

Προειδοποιητικά σημάδια

Τα τοξικά άτομα παρουσιάζονται συχνά ως οι καλύτεροι φίλοι και ως οι ιδανικοί σύντροφοι. Δεν είναι καθόλου εύκολο να τους αναγνωρίσεις. Κρύβονται καλά πίσω από το ψεύτικο προσωπείο τους. Στην αρχή αισθάνεσαι τυχερή που βρέθηκαν στη ζωή σου. Όμως, στη συνέχεια τα συναισθήματα που απορρέουν από τη συναναστροφή σου μαζί τους, ίσως σε κάνουν να καταλάβεις πως τελικά δεν ήσουν και τόσο τυχερή!

Νιώθεις λυπημένη, θυμωμένη ή στα όρια της κατάθλιψης όταν είσαι γύρω τους;

Μήπως αισθάνεσαι ότι οφείλεις να τους εντυπωσιάσεις;

Κρύβεσαι από αυτούς;

Νιώθεις ότι αγνοούν τις ανάγκες σου και δε δέχονται “όχι” ως απάντηση;

Νιώθεις “στραγγισμένη” όταν είσαι μαζί τους;

Μήπως δεν μπορείς να κάνεις καμία συζήτηση, γιατί σε απορρίπτουν, σε μειώνουν η σε υποτιμούν;

Εάν έχεις στη ζωή σου κάποιον άνθρωπο που δεν σέβεται τις απόψεις σου ή που σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα με τον εαυτό σου με οποιονδήποτε τρόπο, τότε πολύ απλά πρέπει να απομακρυνθείς!

Έτσι θα αναγνωρίσεις τις τοξικές συμπεριφορές

  • Οι υγιείς άνθρωποι μας ενθαρρύνουν και μας ενδυναμώνουν ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Οι χειριστικοί λένε ότι μόνον εκείνοι ξέρουν τι είναι καλύτερο για εμάς. Και χρησιμοποιούν τις απόψεις τους ως εργαλείο για να μας υποτιμήσουν.
  • Οι τοξικοί άνθρωποι συνηθίζουν να χειραγωγούν τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους. Έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να τους ελέγχουν, με τον ίδιο τρόπο που προσπαθούν να ελέγξουν και τις συνθήκες στη ζωή τους. Αυτό που πραγματικά επιθυμούν, είναι να τους κρατήσουν μικρούς και εύχρηστους.
  • Το βασικότερο συναίσθημα που μοιράζουν απλόχερα τα άτομα αυτά είναι η ενοχή: Σε κάνουν να αισθάνεσαι ένοχος για τα πάντα. Ακόμα και για κάποιο ελάττωμα της δικής τους εμφάνισης, κατηγορούν εσένα. (π.χ. πως δεν τους φροντίζεις αρκετά)
  • Επικρίνουν συνεχώς τα πάντα. Από τις σπουδές σου, τη μόρφωσή σου, την εμφάνισή σου, το φαγητό σου, τις ικανότητές σου. Τις περισσότερες φορές στερούνται οι ίδιοι όλων αυτών των προσόντων. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο προσπαθούν να μειώσουν και εσένα!
  • Δεν θα ζητήσουν ποτέ συγγνώμη ακόμα και για την πιο απαράδεκτη συμπεριφορά. Κι αυτό συμβαίνει γιατί θεωρούν πως έχουν πάντα δίκιο. Όσο για όταν παραδεχτούν πως έχουν άδικο, ακόμα και τότε θεωρούν ότι ευθύνεσαι εσύ που τους έχεις ωθήσει να φερθούν έτσι!
  • Είναι βαθιά ναρκισσιστικά άτομα. Θεωρούν πως είναι πανέμορφοι και ικανοί. Πιστεύουν ότι είναι ασύγκριτα καλύτεροι από όλους τους άλλους και αντιμετωπίζουν με αλαζονεία τους πάντες. Στην πραγματικότητα είναι βαθιά δυστυχισμένα πλάσματα που στερούνται ενσυναίσθησης.
  • Παίζουν συνεχώς το θύμα. Όλοι τους χρωστάνε, όλοι τους έχουν αδικήσει και αυτοί οι καημένοι είναι τα θύματα της ζωής. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να σου προκαλέσουν τον οίκτο και τη λύπηση για όλα τα κακά που έχουν βιώσει. Και είναι ακριβώς εκεί που οι γυναίκες με το «σύνδρομο της μητέρας Τερέζας» πέφτουν στην παγίδα.
  • Είναι απίστευτα εγωκεντρικοί! Ο κόσμος όλος γυρίζει γύρω τους. Δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τα δικά σου προβλήματα και ανάγκες. Το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να στραγγίξουν το παραμικρό που μπορούν να πάρουν από σένα για να αισθάνονται σπουδαίοι!

Συναισθηματική απόσταση

Δεν μπορείς να ελπίζεις ότι θα κατορθώσεις να απομακρυνθείς από ένα τοξικό άτομο έως ότου εντοπίσεις και αναγνωρίσεις τα τοξικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Η διατήρηση μιας συναισθηματικής απόστασης απαιτεί βαθιά συνειδητοποίηση. Δεν μπορείς να σταματήσεις κάποιον από το να πιέζει τα κουμπιά σου, εάν δεν αναγνωρίσεις ότι όντως τα πιέζει συστηματικά. Υπάρχουν φορές που ίσως χρειαστεί να βιώσεις ισχυρές τοξικές καταστάσεις πριν αποφασίσεις ότι πρέπει να επιλέξεις τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσεις τη ζωή σου χωρίς αυτόν.

Να γιατί δυσκολεύεσαι να απομακρυνθείς

Παραμένουμε σε τοξικές σχέσεις γιατί βαθιά μέσα μας πιστεύουμε -η ελπίζουμε- ότι μπορούμε να τις αλλάξουμε. Ωστόσο, η ειλικρινής αλήθεια, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς του άλλου εάν ο ίδιος δεν το θέλει πραγματικά. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις να διαχειρίζεσαι τις αντιδράσεις σου όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπη με τοξικές συμπεριφορές. Και να έχεις τον έλεγχο στην εγγύτητα που διατηρείς με εκείνους που επιχειρούν να σε αποδομήσουν. Το να βγάλεις ένα τοξικό άτομο από τη ζωή σου έχει να κάνει με τον καθορισμό ορίων. Βάλε όρια σου και μην επιτρέπεις σε κανέναν να τα υπερβεί!

Ανακάλυψε τη συναισθηματική αλχημεία

Άραγε υπάρχει τρόπος διαχείρισης των τοξικών ατόμων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος; Ναι, υπάρχει τρόπος και ο μόνος τρόπος για να προστατεύσεις τον εαυτό σου είναι να το δεις σαν μια πραγματικά μεγάλη πρόκληση… Σκέψου κάποιον που στη ζωή σου θεωρείς τοξικό. Σκέψου τον μαζί σου σε ένα δωμάτιο, μέσα στο οποίο διοχετεύει όλη την αρνητική του ενέργεια. Την εισπράττεις όλη και σαν αποτέλεσμα νιώθεις πάρα πολύ άσχημα. Τώρα δοκίμασε να αγαπήσεις αυτό το άτομο. Να αποδεχθείς τα λάθη του. Βρες τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό του που θαυμάζεις και εστιάσου σε αυτό το χαρακτηριστικό. Να είσαι σίγουρη πως θα νιώσεις σχεδόν αμέσως την αλλαγή της ενέργειας από αρνητική σε θετική. Αν είναι αδύνατον να κάνεις κάτι τέτοιο, γιατί δεν υπάρχει τίποτα θετικό στο οποίο μπορείς να εστιάσεις, τότε απομάκρυνε τον. Καλύτερα να φύγει από τη ζωή σου. Χωρίς δεύτερη σκέψη!!!

Απόκτησε το πλεονέκτημα

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι παλεύουμε με υπερηφάνεια, ζήλεια, προσκόλληση, άγνοια, φόβο και θυμό. Φυσικά, δεν μπορούμε να διορθώσουμε τις εσωτερικές μάχες κάποιου άλλου. Όμως οφείλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της δικής μας εσωτερικής  κατάστασης και ένα όπλο ακόμα… Τις αντιδράσεις μας στις εσωτερικές καταστάσεις των άλλων. Εκείνοι που μπορούν να κατανοήσουν αυτήν την ιδέα έχουν τεράστιο πλεονέκτημα στην αποφυγή συγκρούσεων και στη δημιουργία σημαντικών σχέσεων αγάπης και αλληλοσεβασμού.

Κάνε τη ζωή σου γιορτή!

Η ζωή δεν σου προσφέρθηκε για να την περνάς μέσα στη δυστυχία, αλλά μέσα σε γιορτή! Ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του ατομικές ανάγκες και δεν έχει απλώς δικαίωμα αλλά υποχρέωση να ικανοποιήσει αυτές του τις ανάγκες. Όταν δεν ευδοκιμούμε, καταπνίγουμε τη φύση μας. Ναι, το να φεύγεις μπορεί να είναι δύσκολο. Όμως σκέψου τον εαυτό σου σαν ένα ζωάκι που πεινάει… Πρέπει να αναζητήσει τροφή γιατί είναι πεινασμένο… Αν το ζωάκι δεν βρει τροφή εκεί που εκείνη όφειλε να είναι, τότε θα πρέπει να ξεμυτίσει, να βγει πιο λίγο πιο έξω και τελικά να τραφεί… Στην πραγματική ζωή η πείνα δεν εντοπίζεται στην τροφή, αλλά στην αγάπη, στην οικειότητα, στη φιλία και στην καλοσύνη.

Αν δεν τα έχεις όλα αυτά, τότε ίσως ήρθε η ώρα να αποσυνδεθείς από ότι σε κρατάει πίσω. Και να αρχίσεις να ζεις μια ζωή γεμάτη ομορφιά, αποδοχή και αγάπη. Αξίζεις να έχεις υπέροχους, υποστηρικτικούς και στοργικούς ανθρώπους στη ζωή σου. Να θυμάσαι πάντα να είσαι γενναιόδωρη με τον εαυτό σου και να μάθεις να τον συγχωρείς!

Αν κάποιος με ρωτούσε να του δώσω μία και μόνο συμβουλή θα ήταν η εξής: Όταν οι άνθρωποι γύρω σου, συμπεριφέρονται σαν αν μην ενδιαφέρονται για σένα, τότε καλύτερα να μάθεις να τους πιστεύεις!

Φωτογραφία Jurica Koletić 

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και ΕπικοινωνιολόγουΑφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

1 COMMENT

  1. Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο άρθρο γι’ αυτό που ζούμε και θα ζήσουμε ! Θα έχουμε και ακοντες τοξικούς !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here