Λάθος επιλογή συντρόφου και πως να την αποφύγεις

«Όταν επιλέγετε έναν σύντροφο ζωής, επιλέγετε πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του γονέα σας και κάποιου που θα επηρεάσει βαθιά τα παιδιά σας. Διαλέγετε την παρέα σας για περίπου 20.000 γεύματα, τον σύντροφό σας για περίπου 100 διακοπές, τον φίλο που θα περνάτε μαζί του τον ελεύθερο χρόνο σας, τον επαγγελματικό σας σύμβουλο ενδεχομένως και κάποιον του οποίου την φωνή θα ακούσετε περίπου 18.000 φορές. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν είναι καιρός να επιλέξετε τα μοτίβα της ζωής σας και να βρείτε τρόπους να επιλέξετε τον σωστό τύπο;» αναφέρει στο άρθρο “How to pick your life partner” συγγραφέας Tim Urban , απευθυνόμενος στις γυναίκες.

Μια συνήθης πραγματικότητα

“Γιατί είμαι μαγνήτης για άντρες που εξαπατούν; Γιατί οι άντρες που επιλέγω πάντα θέλουν να με ελέγχουν; Πες μου γιατί κολλάω πάντα με ανθρώπους που γνωρίζω ότι είναι λάθος για μένα;” Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί συνεχίζεις να κάνεις λάθος επιλογή συντρόφου; Ίσως ψάχνεις χωρίς διακοπή για τον δικό σου πρίγκιπα. Όμως αντί να τον βρεις συνεχίζεις να προσελκύεις τον ένα βάτραχο μετά τον άλλο. Τι φταίει που συνεχίζεις να επιλέγεις τον Mr. Wrong και όχι τον Mr. Right; Θα μπορέσεις τελικά να βρεις ένα παραμύθι που τελειώνει τη δική σου ιστορία αγάπης;

Κατά καιρούς βλέπουμε όμορφες, έξυπνες, αστείες, μορφωμένες γυναίκες να επιλέγουν άντρες εντελώς διαφορετικούς απ’ αυτές. Είναι συχνό το φαινόμενο κάποιες που έχουν π.χ κακοποιηθεί λεκτικά ή σωματικά, να αρνούνται να εγκαταλείψουν αυτού του τύπου τις σχέσεις. Μοιάζει με τον τρόπο που οι τοξικομανείς δεν μπορούν να αφήσουν τη σχέση τους με τα ναρκωτικά. Γυναίκες που είναι απόλυτα δυστυχισμένες μέσα στη σχέση τους, ακόμα κι αν χωρίσουν κάποια στιγμή, συνηθίζουν να επιστρέφουν στη σχέση. Κι αυτό όχι επειδή έχουν θετικά κίνητρα να είναι με τους συντρόφους τους, αλλά επειδή πολύ απλά θέλουν να βάλουν τέλος στη δυστυχία του χωρισμού. Τείνουν να εξηγούν την επιλογή τους αυτή εστιάζοντας σε θετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ο σύντροφός τους. Σας ακούγεται οικείο; Ας εντοπίσουμε τι κάνει τις γυναίκες αυτές να κάνουν λάθος επιλογή συντρόφου και να παίρνουν καταστροφικές αποφάσεις ζωής…

Πέντε λόγοι που σε κάνουν να έλκεσαι από τον λάθος τύπο άντρα

  • Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πάνω από το 50% των γυναικών είναι δυσαρεστημένες με το σώμα τους και περίπου το 80% δεν μπορούν καν να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη χωρίς να αισθανθούν απογοήτευση. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ατυχή στατιστικά στοιχεία, δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι γυναίκες τείνουν να προσελκύσουν άνδρες που δεν τις αντιμετωπίζουν καλά. Άντρες που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες τους και που δεν τους παρέχουν αγάπη και συναισθηματική υποστήριξη. Συμβαίνει επειδή αυτές οι γυναίκες πιστεύουν ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο. Και επειδή αυτές οι γυναίκες τείνουν να πιστεύουν μόνο τα χειρότερα για τον εαυτό τους, λανθασμένα πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά καλές, αρκετά έξυπνες ή αρκετά επιτυχημένες. Έτσι οι συγκεκριμένες γυναίκες τείνουν να επιλέγουν άντρες που εκμεταλλεύονται αυτές τους τις ανασφάλειες και τις χρησιμοποιούν για να τους επιβληθούν.
  • Φοβάσαι να μείνεις μόνη. Στην πραγματικότητα πολλές γυναίκες είναι περισσότερο από πρόθυμες να μείνουν σε δυστυχισμένες και ανεκπλήρωτες σχέσεις, επειδή φοβούνται την προοπτική να είναι μόνες. Με άλλα λόγια, η ιδέα του να είσαι μόνη είναι τόσο απογοητευτική και ανησυχητική που πολλές φορές προτιμάς να μένεις με τον λάθος άντρα. Εάν το γνωρίζεις αυτό και παρόλα αυτά συνεχίζεις να το κάνεις, τότε λειτουργείς συνειδητά. Παραδέξου ότι επιλέγεις να είσαι δυστυχισμένη.
  • Νομίζεις ότι μπορείς να τον αλλάξεις. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν έναν «λάθος» άντρα και να τον κάνουν «σωστό». Πιστεύουν είναι ικανές να αλλάξουν τη συμπεριφορά του, τις συνήθειές του, το επάγγελμά του, τις σκέψεις του, τη σχέση του με τη οικογένειά του κλπ. Ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια στη προσπάθεια να αλλάξουν τη προσωπικότητα του συντρόφου τους. Όμως στις περισσότερες φορές αντί να βελτιώνονται τα πράγματα, αυτά χειροτερεύουν. Επομένως, αντί να προσπαθήσεις να “επιδιορθώσεις” έναν άνθρωπο, προτίμησε να αναζητήσεις εκείνο το άτομο που έχει ήδη εκείνες τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά για σένα. Θυμήσου πως δεν μπορείς να αλλάξεις έναν άντρα. Σκέψου όμως πως έχεις πάντα τη δυνατότητα να αλλάξεις τον άντρα αυτόν με κάποιον άλλον, που θα είναι πιο κατάλληλος για σένα!
  • Εξοικείωση. Ένας άλλος λόγος που επιλέγεις λάθος σύντροφο μπορεί να είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανατροφή σου. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες τείνουν να επιλέγουν συντρόφους που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τον πατέρα τους. Αν είναι εξοικειωμένες με τη κακή συμπεριφορά του πατέρα τους, μια ανάλογη συμπεριφορά από τον σύντροφό δεν θα προκαλέσει την αντίδρασή τους.
  • Έχεις επιλέξει ένα συγκεκριμένο μοτίβο σχέσεων και δύσκολα το ανατρέπεις. Πολλές γυναίκες μπορούν να παγιδευτούν σε έναν κύκλο αρνητικών σχέσεων που τις αναγκάζει να συνεχίζουν να πέφτουν ξανά και ξανά στον ίδιο τύπο άντρα. Το αποτέλεσμα είναι να μην αντιδρούν πια. Αν κοιτάξεις πίσω στις προηγούμενες σχέσεις σου, μπορεί να βρεις κοινά αρνητικά χαρακτηριστικά των συντρόφων που είχες επιλέξει… Ίσως ήταν νάρκισσοι, οξύθυμοι, συναισθηματικά ανώριμοι ή αγενείς.

Και πέντε τρόποι για να ανατρέψεις το μοτίβο

  1. Η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης είναι μια εσωτερική δουλειά. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ουσιαστικά ότι αξίζεις την αληθινή ευτυχία. Πρέπει να βρεις τη δύναμη να αντιμετωπίσεις τις ανεπάρκειές σου, τους εσωτερικούς σου δαίμονες και τους φόβους της μοναξιάς. Μόλις κατανοήσεις πλήρως τι είναι εκείνο που σε παρακινεί να επιλέγεις τους λάθος ανθρώπους, τότε θα μπορέσεις να αλλάξεις τα αρνητικά σου πρότυπα και να ξεκινήσεις να κάνεις υγιείς και σκόπιμες επιλογές.
  2. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα αυτοεκτίμησης, υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις τώρα για να καταπολεμήσεις τα συναισθήματα αυτοαμφιβολίας. Όπως να βρεις νέες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και να αποχαιρετήσεις την αδιάκοπη ανάγκη σου να συγκρίνεις μονίμως τον εαυτό σου με τους άλλους. Όταν μπορέσεις να δεις πόσο εκπληκτική είσαι πραγματικά, τότε θα προσελκύσεις έναν άντρα που το αναγνωρίζει επίσης.
  3. Επιλέγοντας να είσαι με τον λάθος άνθρωπο μόνο και μόνο για να μη είσαι μόνη, κάνεις τον εαυτό σου μη διαθέσιμο σε άλλους άντρες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι κατάλληλοι για σένα. Αντιμετώπισε τους φόβους σου. Στάσου δυνατή απέναντι στα συναισθήματά σου, ώστε να μη χάσεις την ευκαιρία να γνωρίσεις εκείνον τον άντρα που ονειρεύεσαι.
  4. Κάνε ένα πρώτο βήμα. Κοίταξε τον εαυτό σου εσωτερικά για να καταλάβεις ποια χαρακτηριστικά εκτιμάς πραγματικά σε έναν σύντροφο. Με λίγα λόγια, ήρθε η ώρα να δημιουργήσεις μια λίστα θετικών χαρακτηριστικών της σχέσης που επιθυμείς να κάνεις, χωρίς διαπραγματεύσεις. Έχοντας αυτήν την εσωτερική γνώση στο χέρι, θα προετοιμαστείς για να συναντήσεις τον σωστό άνθρωπο. Εκείνον που θα διαφέρει σημαντικά από τους άλλους του παρελθόντος.
  5. Μην αφήσεις την έλξη ή τη χημεία με έναν άνθρωπο να θολώσει την ικανότητά σου να θυμάσαι την αξία σου. Τη στιγμή που θα δεχτείς κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζεις, αυτομάτως έχεις μειώσει η ίδια τον εαυτό σου. Και αν μειώνεις στον εαυτό σου να ξέρεις πως ταυτόχρονα επιτρέπεις και στον άλλον να κάνει το ίδιο σε εσένα.

Ο φόβος είναι η αιτία

Ας είμαστε ειλικρινείς. Πολλές λάθος επιλογές έχουν γίνει από φόβο. Και ο φόβος είναι ένας από τους χειρότερους συμβούλους λήψης αποφάσεων όταν επιλέγουμε ένα νέο σύντροφο. Όταν κάνουμε επιλογές από φόβο αγνοούμε μια βαθύτερη αλήθεια. Τη δική μας αλήθεια. Την αλήθεια την οποία «θάβουμε» μπροστά στην ανάγκη μας να «κλειδώσουμε» έναν σύντροφο στα γρήγορα πριν μείνουμε μόνες και απελπισμένες.

Να θυμάσαι

Πραγματικά πιστεύω ότι όταν δεν λειτουργεί η σχέση με κάποιον στο παρόν, αυτό οφείλεται στο ότι προορίζεται να λειτουργήσει μια άλλη σχέση με κάποιον άλλο στο μέλλον. Φυσικά, δεν μπορείς να τα αφήσεις όλα στη μοίρα. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει από την πλευρά σου. Κάθε σχέση που έρχεται στο δρόμο σου, σου προσφέρει ένα μάθημα ζωής. Εάν δεν μάθεις αυτό το μάθημα και δεν εξελιχθείς, θα αντιμετωπίσεις τα ίδια προβλήματα με κάθε σχέση που θα κάνεις και θα έχεις ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Να μείνεις απογοητευμένη και ακάλυπτη συναισθηματικά. Αν θέλεις να αποφύγεις μια ζωή στην οποία θα μετράς λάθος ανθρώπους, θα πρέπει να κάνεις, πρωτίστως, κάτι πολύ σημαντικό… Να θυμάσαι!

Να θυμάσαι τις πληγές που πρέπει να θεραπεύσεις και να θυμάσαι πως δεν είσαι εδώ για να δημιουργήσεις καινούριες. Μη ξεχνάς πως σε αυτή τη ζωή έχεις έρθει για να χαμογελάς και να είσαι ευτυχισμένη. Μη ξεχνάς πως είναι στο χέρι σου να αναλάβεις δράση για να σταματήσεις τις καταστροφικές συνήθειες και να αφήσεις πίσω σου τα ζοφερά μοτίβα ζωής. Όσο πιο υγιής νιώσεις εσύ μέσα σου, τόσο πιο υγιείς θα είναι και οι άνθρωποι που θα προσελκύσεις να μπουν στη ζωή σου! 

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here