Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου

Ένας ψυχολόγος στη διάρκεια ενός σεμιναρίου αυτοβελτίωσης, έκανε ένα διάλειμμα λέγοντας ένα πολύ έξυπνο ανέκδοτο. Όλοι στο ακροατήριο ξεκαρδίστηκαν στα γέλια. Συνέχισε λέγοντας ξανά το ίδιο ανέκδοτο. Γέλασαν λιγότεροι. Το είπε ξανά και ξανά μέχρι που δεν γέλασε κανένας. Τότε ο ψυχολόγος χαμογέλασε και είπε: “Δεν μπορείς να γελάς με το ίδιο αστείο συνέχεια. Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κλαις με το ίδιο πράγμα;”

Τα ¨θέλω” των άλλων

Είναι αλήθεια ότι τείνουμε να βυθιζόμαστε στην απελπισία όταν μας συμβαίνει κάτι δυσάρεστο. Κάποιοι από εμάς αγαπάμε να βασανιζόμαστε. Υπάρχουν φορές που φτάνουμε στο σημείο να νιώθουμε ότι μας αξίζει όλο αυτό που περνάμε. Σκεφτόμαστε τι κάναμε λάθος. Πως θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει διαφορετικά για να μην πονάμε. Λόγω ευγένειας ψυχής συχνά βάζουμε πίσω τα δικά μας συναισθήματα και τις δικές μας ανάγκες. Προτιμάμε να προβάλλουμε ως πιο σημαντικά τα «θέλω» των άλλων. Και κάνουμε τα πάντα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Συχνά καταφέρνουμε να ικανοποιούμε τους πάντες. Υπάρχουν όμως φορές που ακόμα κι αν λειτουργούμε εντελώς αλτρουιστικά, έρχεται η μη αναγνώριση από τους άλλους. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απελπιζόμαστε, να νιώθουμε απόρριψη και να τα βάζουμε με τον εαυτό μας.

Δικαίωμα στα λάθη

Το να προσφέρουμε στους γύρω μας την αγάπη, τη φροντίδα και την προσοχή μας, δείχνει το μεγαλείο του χαρακτήρα μας. Όταν όμως αυτό γίνεται με κόστος τον εαυτό μας, την υγεία μας ή την αξιοπρέπειά μας τότε βιώνουμε την αρνητική πλευρά της προσφοράς. και πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε εγκαίρως ώστε να δίνουμε στον εαυτό μας τη θέση που του αξίζει. Όλοι μας γεννηθήκαμε για να είμαστε χαρούμενοι. Δεν έχει νόημα να τροφοδοτούμε και να εξυπηρετούμε μόνον τις ανάγκες των άλλων. Ναι, έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθη καθώς μαθαίνουμε μέσα από αυτά. Και εάν δεν μάθουμε από τα λάθη μας τότε είμαστε καταδικασμένοι να τα επαναλάβουμε ξανά και ξανά. Ναι. έχουμε δικαίωμα στο κλάμα. Είναι κι αυτό μια μορφή λύτρωσης. Αρκεί να μην κλάψουμε ποτέ ξανά για τον ίδιο λόγο. Τα λάθη μας είναι μια απόδειξη ότι είμαστε αληθινοί.

Πες όχι στη χαμηλή αυτοεκτίμηση

Υπάρχουν φορές που η θλίψη έρχεται και εγκαθίσταται στο μυαλό και στη καρδιά σου. Είναι η στιγμή που οφείλεις να συνειδητοποιήσεις πολύ βαθιά μέσα σου ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό του. Όταν νιώθεις ότι βαλτώνεις σε φαύλους κύκλους απέραντης θλίψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης, δεν έχεις καμία άλλη επιλογή, παρά να αναλάβεις δράση.

Επτά tips για να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου

  • Είσαι ευγενικός και υπομονετικός. Συγχωρείς τα λάθη των άλλων. Όμως σιγουρέψου πως κάνεις ακριβώς τα ίδια και για τον εαυτό σου. Του δίνεις την αγάπη και το σεβασμό που δίνεις στους άλλους; Τον συγχωρείς για τα λάθη του;
  • Αποδέξου την αρνητική πλευρά της ζωής, πάντα θα υπάρχει. Υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά. Εκείνη που σου επιτρέπει να ξεκαρδίζεσαι στα γέλια με τους φίλους σου, να χορεύεις ασταμάτητα όταν ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι, να κλαις πάλι όταν βλέπεις για εκατοστή φορά την αγαπημένη σου ταινία. Να τραγουδάς, χωρίς καν να ξέρεις τα λόγια του τραγουδιού.
  • Αναζήτησε ουσιαστικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Βρες ένα χόμπι που θα σου δίνει χαρά και αγάπησέ το! Δώσε χώρο στον εαυτό σου να εκφραστεί και να νιώσει τη σημαντικότητά του.
  • Συνειδητοποίησε πως στη διάρκεια της ζωής σου τίποτα δε μένει το ίδιο. Όλα αλλάζουν, κι εσύ μαζί τους. Κάθε φορά γίνεσαι και λίγο καλύτερος. Και πιο δυνατός. Και κάθε φορά λίγο πιο σοφός… Είμαστε πολύ μικροί για να μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα.
  • Ζήτησε βοήθεια από τους φίλους σου. Κλάψτε μαζί, γελάστε μαζί, συζητήστε ώρες ατελείωτες, βγείτε έξω και διασκεδάστε. Στηρίξου επάνω τους και πάρε δύναμη από τις συμβουλές τους. Οι αληθινοί φίλοι είναι φάρμακο σε κάθε μας λύπη.
  • Πρόσφερε βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στις δύσκολες στιγμές μας, η χαρά που μπορεί να πάρουμε από την αγάπη που θα δείξουμε και θα εισπράξουμε από αυτούς που μας έχουν ανάγκη, λειτουργεί θεραπευτικά σε κάθε μας πρόβλημα.
  • Να είσαι ευγνώμων! Αν καταφέρεις να νιώσεις ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά που έχεις στη ζωή σου τότε ίσως δεις πως τελικά μπορείς να είσαι ευτυχισμένος!

Τα “δώρα” της θλίψης

Η θλίψη έρχεται για να σου πει ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις στον εαυτό σου. Να τον αγαπήσεις. Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι ζωτικής σημασίας για τη δική σου συναισθηματική υγεία και την ικανότητά σου να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές σου. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε όλοι μας να αλλάξουμε. Να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να ζήσουμε την καλύτερη ζωή που μας αξίζει!

Photo credit: H&M

Κείμενο της certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντουwww.afroditihondou.com info@afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here