Έτσι θα έλξεις όλα όσα ονειρεύεσαι

Manny Moreno, Unsplash

Τι θα γινόταν αν σoυ έλεγα ότι το κλειδί για να πετύχεις τους στόχους σου και να δημιουργήσεις τη ζωή των ονείρων σου, είναι απλά να το σκεφτείς πολύ και να το πιστέψεις; Αυτό είναι το νόημα που σου προσφέρει απλόχερα ο Νόμος της Έλξης. Ουσιαστικά, δηλώνει ότι αν εστιάσεις στα καλά και θετικά πράγματα στη ζωή σου, θα έλξεις ακόμα περισσότερα καλά και θετικά πράγματα και όσα ονειρεύεσαι. Από την άλλη, αν εστιάσεις στα αρνητικά, ακριβώς αυτά θα έλξεις.

Η πεποίθηση βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι και οι σκέψεις τους αποτελούνται από καθαρή ενέργεια και ότι μέσω της διαδικασίας αυτής της ενέργειας, η οποία προσελκύει παρόμοια ενέργεια, ένα άτομο μπορεί να βελτιώσει την υγεία του, τον πλούτο και τις προσωπικές του σχέσεις. Οι υποστηρικτές λένε ότι ο νόμος της έλξης μπορεί να σε βοηθήσει σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Από το να αποκτήσεις τη δουλειά των ονείρων σου μέχρι να βρεις τον ιδανικό σύντροφο.

Να πως συνδέεται η ψυχολογία με το νόμο της έλξης

Τα περισσότερα από αυτά που γράφονται για το Νόμο της Έλξης τον κάνουν να ακούγεται σαν μαγεία. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς του μπορεί να εξηγηθεί από ορισμένες βασικές αρχές ψυχολογίας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο. Επειδή οι πληροφορίες είναι πολλές και δεν μπορεί να τις αφομοιώσει όλες, ο εγκέφαλός μας δίνει προτεραιότητα σε κάποιες. Σε αυτό που δίνουμε προτεραιότητα, γίνεται η φωτεινή μας σκέψη, που καθορίζει τη συμπεριφορά μας και τη ζωή μας. Οι υπόλοιπες πληροφορίες, υποβιβάζονται στο πίσω μέρος του υποσυνείδητου.

Με απλά λόγια, οι άνθρωποι, κάθε στιγμή, δίνουν προτεραιότητα σε αυτό που τους ενδιαφέρει εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτό μπορεί να είναι μια επιθυμία, ένας φόβος ή μια βιολογική τους ανάγκη. Επιλέγουν με κάποιο τρόπο, ποια πληροφορία θα κρατήσουν, που θα εστιάσουν την προσοχή τους και με ποιο τρόπο θα το πετύχουν. Και η ουσία είναι στη λέξη “επιλέγουν”. Ο Νόμος της Έλξης παρακινεί τους ανθρώπους να οραματιστούν και να δώσουν προσοχή σε αυτό που πραγματικά θέλουν. Θέτουν δηλαδή έναν στόχο. Αν μείνουν συγκεντρωμένοι σε αυτό το στόχο, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν και πιστέψουν ότι πραγματικά μπορούν να τα καταφέρουν, τότε ο στόχος επιτυγχάνεται. Στην πραγματικότητα, αν το σκεφτεί κάποιος απλά, ο Νόμος της Έλξης είναι μόνο μια διαδικασία.

Αυτό στο οποίο εστιάζεις, μεγαλώνει

Είναι γεγονός ότι δημιουργείς τη δική σου πραγματικότητα κάθε στιγμή. Δεν είναι δύσκολο να έλξεις όσα ονειρεύεσαι. Οι σκέψεις καθορίζουν τα συναισθήματα, τα συναισθήματά καθορίζουν τις πράξεις και οι πράξεις καθορίζουν την πραγματικότητα. Οπότε, αν θέλεις να δημιουργήσεις μια καλύτερη πραγματικότητα, πρέπει να ξεκινήσεις κάνοντας καλύτερες σκέψεις. Αν είσαι ξεκάθαρη για το τι θέλεις και “πεις” την πρόθεσή σου στο σύμπαν, τότε οι πόροι, οι άνθρωποι και οι ευκαιρίες που χρειάζεσαι για να πετύχεις τους στόχους σου, θα αρχίσουν να εμφανίζονται μπροστά σου, σχεδόν μαγικά. Το πιθανότερο είναι ότι ήταν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια, αλλά επειδή δεν ήσουν πολύ ξεκάθαρη για το τι θέλεις, δεν τους πρόσεξες ποτέ.

Προσελκύουμε πάντα αυτό που θέλουμε

Στον παραδοσιακό καθορισμό στόχων, οι άνθρωποι δημιουργούν ένα σχέδιο και κάνουν κάποια βήματα για να πετύχουν όλα όσα ονειρεύονται. Αν και αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό, απαιτεί πολλή προσπάθεια και σκληρή δουλειά για να κάνουν αυτούς τους στόχους πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, ο Νόμος της Έλξης βασίζεται στην ιδέα ότι μπορείς να εκδηλώσεις τις επιθυμίες σου, απλώς ευθυγραμμίζοντας τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σου, με αυτό που θέλεις να προσελκύσεις στη ζωή σου. Και αυτή η στρατηγική για να πετύχεις αυτό που θέλεις, γίνεται αρκετά αβίαστα και μαγικά. Έλξη + Δράση = Δημιουργία της ιδανικής, επιθυμητής ζωής και ο τρόπος να έλξεις καθετί που ονειρεύεσαι.

Η μέθοδος

Οι περισσότερες από τις μεθόδους που σχετίζονται με το Νόμος της Έλξης, έχουν ως στόχο να κάνουν το αντικείμενο της επιθυμίας μας μια σταθερή “φιγούρα” μπροστά μας. Το πρώτο βήμα είναι να οραματιστείς αυτό που θέλεις, με κάθε μικρή και μεγάλη λεπτομέρεια. Το επόμενο βήμα είναι να φανταστείς ότι το έχεις ήδη καταφέρει. Οι άνθρωποι μπορούμε να επηρεάσουμε τον κόσμο γύρω μας με τρόπους που δεν μπορούν ακόμη να εξηγηθούν πλήρως από την επιστήμη. Υπάρχουν ακόμα αρκετά μυστήρια. Κι αυτό γιατί η δύναμη της ενέργειας που έχουμε, δεν είναι μετρήσιμη. Η δύναμη της επιθυμίας μας, όμως, είναι στο χέρι μας και στην επιλογή μας, είναι μετρήσιμη και ένας τρόπος να έλξεις όλα όσα ονειρεύεσαι

Καλλιεργώντας τη θετικότητα

Αν η ιδέα της χρήσης του νόμου της έλξης έρχεται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις σου, ή προτιμάς να ακολουθείς μεθόδους που υποστηρίζονται από την επιστήμη και τα δεδομένα, τότε η λύση είναι να προσανατολιστείς στη θετική ψυχολογία και τη θετική σκέψη. Η θετική ψυχολογία βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία της συγκέντρωσης στην παρούσα στιγμή.

Καλλιέργησε θετικά συναισθήματα, όπως αυτοσυμπόνια, ενσυναίσθηση, καλοσύνη και ευγνωμοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι πρώτα ευγνώμων με όσα ήδη έχεις. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης έχει να κάνει πολύ με τη θετικότητα, επειδή η ποσοτικοποίηση όλων των καλών πραγμάτων στη ζωή σου, σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα για τα πράγματα συνολικά. Αλλά είτε πιστεύεις είτε όχι στον Νόμο της Έλξης, φαίνεται λογικό ότι το να παραμένεις συγκεντρωμένη στους στόχους σου με σταθερά θετικό τρόπο, αυτό θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στη ζωή σου μακροπρόθεσμα. Είναι ο Νόμος της Έλξης μαγικός; Πιθανώς όχι. Αλλά σίγουρα δεν μπορεί να σε βλάψει.


Κεντρική φωτογραφία, Manny Moreno / Pexels.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here