Σχέση με ένα νάρκισσο

Η αγάπη είναι το οξυγόνο σου, όμως κινδυνεύεις αν περιμένεις να την νιώσεις μέσα από έναν μεγάλο έρωτα. Ακόμα περισσότερο, αν την αναζητάς σε ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι αόρατη και μη αγαπητή, γιατί απλά δεν την διαθέτουν! Αν δεν αγαπάς αρκετά τον εαυτό σου, μπορεί να σε έλκουν άτομα που έχουν προτεραιότητα την δική τους ευχαρίστηση. Η αλαζονική τους συμπεριφορά μεταμφιέζεται εύκολα σε έκδηλη αυτοπεποίθηση και η υπερβολικά θετική τους προσωπικότητα σε μαγνητίζει με την γοητεία και την δύναμη της. Όμως ότι λάμπει σπάνια είναι πολύτιμο ή αναγκαίο. Καλωσόρισες στον κόσμο του νάρκισσου. Εκεί όπου τα πάντα είναι πασπαλισμένα με αρκετή χρυσόσκονη, όπως και η αληθινή του ταυτότητα. Μήπως τελικά έχεις σχέση με ένα νάρκισσο;

Επικίνδυνη εκκεντρικότητα

Είναι τόσο νάρκισσος”! Αυτή είναι μία φράση που ακούγεται και συζητιέται συχνά στις μέρες μας. Υπάρχει μία μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη κατηγορία ανθρώπων με εγωκεντρικό χαρακτήρα που δημιουργεί σχέσεις με σκοπό να εκμεταλλευτεί και να χειραγωγήσει όσους έχουν την …τύχη να βρεθούν πολύ κοντά τους. Τα θύματα τους είναι συνήθως άτομα που έχουν έλλειψη αυτοεκτίμησης και εξαρτητική προσωπικότητα. Στην πραγματικότητα οι νάρκισσοι είναι άτομα που είναι απορροφημένα με τον εαυτό τους και την ακόρεστη ανάγκη τους να επιτύχουν την τέλεια εικόνα, την αναγνώριση ή το ιδανικό στάτους. Σε μία άλλη περίπτωση θα συμβουλεύαμε τους υπερδοτικούς και ανεκτικούς ανθρώπους που συνδέονται μαζί τους, να θέσουν τα όρια τους. Για έναν τυπικό και αμετανόητο νάρκισσο η συμβουλή είναι μόνο μία. Να απομακρυνθούν τελείως από αυτόν.

Η εποχή του ναρκισσισμού

 Όλοι έχουμε έναν έμφυτο ναρκισσισμό. Το ερώτημα είναι αν είναι σε υγιές επίπεδο ή αν διαταράσσει την ποιότητα της προσωπικότητας μας. Τα τελευταία χρόνια η έντονη προβολή διάσημων προσώπων καθώς και ο εγωκεντρικός τρόπος ζωής τους, έχει επηρεάσει σημαντικά τις κοινωνικές αξίες. Λαμπεροί άνθρωποι που παρουσιάζονται σχεδόν ερωτευμένοι με τον εαυτό τους, επιζητούν επίμονα τον θαυμασμό όλων. Ο ναρκισσισμός και η έλλειψη ενσυναίσθησης που δημιουργεί, είναι πρώτα στην λίστα του αναγνωστικού ενδιαφέροντος, με όλο και περισσότερους να έχουν πέσει θύμα τουλάχιστον ενός στην μέχρι τώρα ζωή τους. Η φαινομενικά άψογη συμπεριφορά τους και η εξυπνάδα τους είναι μία ψευδαίσθηση που μπερδεύει τους ανθρώπους όταν ξαφνικά έρχονται αντιμέτωποι με την αλαζονεία τους και την παραβίαση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους.

Ποιος είναι πιο νάρκισσος;

Το 75% των νάρκισσων είναι άντρες. Αυτό οφείλεται εν μέρη στις ιδιότητες που σχετίζονται με το φύλο, όπως η επιθετικότητα, ο ανταγωνισμός και η περιορισμένη ανάγκη για προσκόλληση. Και οι γυναίκες διακατέχονται από ναρκισσισμό, όμως τείνουν να τον εκφράζουν μέσω της εξωτερικής τους εμφάνισης ή την ματαιοδοξία που τις χαρακτηρίζει σε σχέση με τα παιδιά τους, το νοικοκυριό τους ή την γενικότερη αξία τους. Όπως και να έχει, οι εκδηλώσεις ναρκισσισμού είναι πιο συγκεκαλυμμένες στις γυναίκες γι’ αυτό και τις συναντάμε συχνά να παρουσιάζονται ως θύματα των περιστάσεων. Το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ ενός νάρκισσου άντρα και μίας γυναίκας, είναι πως και οι δύο θέλουν να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος, είτε το εκφράζουν διακριτικά, είτε όχι.

Ήταν πάντα τόσο εγωπαθής;

 Ένα παιδί που μεγαλώνει σωστά αναπτύσει ικανότητες διεκδίκησης και αυτοσεβασμού. Αυτός είναι ένας υγιής ναρικισσισμός, ενσωματωμένος στην ανθρώπινη φύση μας. Κάποτε ήταν και αυτός ένα παιδί με συναισθήματα και ανάγκες όπως όλα τα άλλα. Με κάποιον τρόπο έμαθε να είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πως συνέβη αυτό; Ίσως να μεγάλωσε σαν καλομαθημένος γιος χωρίς όρια και κανόνες. Μία άλλη εκδοχή είναι να έζησε με υπερπροστατευτικούς γονείς που δεν τον ενθάρρυναν να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες. Έτσι μεγαλώνοντας εξαρτημένος, έμαθε να τα περιμένει όλα από τους άλλους. Το πιο συνηθισμένο μοντέλο νάρκισσου όμως είναι το παιδί που μεγαλώνει στερημένο από αγάπη, μια και αυτή εξαρτάται αποκλειστικά από τα επιτεύγματα του. Οι γονείς του τον θέλουν πρώτο σε όλα, περνώντας του το μήνυμα πως διαφορετικά δεν είναι αγαπητός. Αν έχεις σχέση με έναν νάρκισσο να γνωρίζεις πως τρέμει στην ιδέα να έρθει ξανά σε επαφή με εκείνο το μοναχικό και εγκλωβισμένο στους φόβους του παιδί που ήταν κάποτε.

Ποιες πέφτουν στα δίχτυα της γοητεία τους;

Αν είσαι κάποια που δεν νιώθει άξια να αγαπηθεί και προσπαθεί συνεχώς να είναι τέλεια σε όλα, είσαι το ιδανικό άτομο για τον νάρκισσο. Στην αρχή ίσως τον εντυπωσιάσει η εμφάνιση σου ή το επάγγελμα σου. Σε κάθε περίπτωση θα τον έλξει η διάθεση σου να βελτιώνεσαι συνεχώς. Αμέσως μόλις καταφέρει τον στόχο του θα οικειοποιηθεί όλα τα δυνατά σου σημεία. Θα σε κάνει να πιστέψεις πως δεν ήσουν ποτέ αυτό που φαινόσουν. Θα νιώσεις αφόρητα μόνη στην διάρκεια αυτής της σχέσης, περιμένοντας μία συναισθηματική του ανταπόκριση στον πόνο που θα σου προκαλεί  με την συμπεριφορά του. Όμως δεν θα έρθει ποτέ! Τελικά θα σε απορρίψει μόλις δει πως επιμένεις να ασχοληθεί με τις δικές σου ανάγκες και δεν λειτουργείς σαν καλή μαμά που παραβλέπει την εχθρότητα του. Σαν γνήσιος νάρκισσος θα συνεχίσει να ψάχνει για γυναίκες ανεξάρτητες, έξυπνες και αποφασιστικές και μόλις τις βρει, θα προσπαθήσει να τις αποδυναμώσει.

Τα χαρακτηριστικά ενός νάρκισσου

– Δεν διαθέτει συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά νοητικές δεξιότητες. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αναλύσει τα συναισθήματα σου, χωρίς όμως να τα κατανοεί.

-Διαλέγει γυναίκες που φαίνονται “στα μάτια του κόσμου” , δηλαδή εντυπωσιακές και δημοφιλείς.

– Έχει πολλούς φίλους, αλλά δεν τους συντηρεί για πολύ καιρό γιατί του λείπει το αίσθημα της ενότητας με τους άλλους.

-Μπορεί να φαίνεται πως νοιάζεται και αγαπάει τον εαυτό του, όμως κατά βάθος δεν τρέφει καμία εκτίμηση για αυτόν.

Ενώ δείχνει ισορροπημένος δεν είναι καθόλου. Για την ακρίβεια η ισορροπία είναι αυτή που διασκεδάζει να διαταράσσει στις σχέσεις του με τους άλλους.

-Δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη. Ότι κακό του έχει συμβεί, ζει για να το ανταποδίδει.

-Η παρουσία του στην ζωή σου θυμίζει guest star που εμφανίζεται, εντυπωσιάζει και αποχωρεί.

-Αδυνατεί να διαχειριστεί τις συναισθηματικές σου ανάγκες και αν ποτέ τον στριμώξεις ίσως ακούσεις την φράση: Δεν ξέρω τι θέλεις από μένα.”

– Δεν είναι γενναιόδωρος ούτε αυθεντικός. Βρίσκεται πάντα σε “ρόλο” και φυσικά, δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος. Μερικά από τα πιο ισχυρά μότο του είναι: Μου ανήκεις”, “Δεν χρειάζομαι κανέναν”.

Σε σχέση με ένα νάρκισσο ; Έτσι θα τον αντιμετωπίσεις

Ο καλύτερος τρόπος να τα “βάλεις” με έναν νάρκισσο είναι να αποφύγεις κάθε επαφή μαζί του. Η οποιαδήποτε προσπάθεια επανένωσης θα σε οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο χάος. Μην ξεχνάς πως οι νάρκισσοι δεν είναι ικανοί να έχουν μία μακροχρόνια και υγιή σχέση. Δεν γνωρίσουν τι σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός ή συνεργασία. Δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη και αν προσπαθήσεις να τον βάλεις στην θέση του θα σου επιτεθεί λεκτικά. Αν δεν θέλεις να τραυματιστείς συναισθηματικά, τερμάτισε τον πόλεμο εγκαταλείποντας την μάχη.

“Μερικά ελαττώματα έχουν τα εξωτερικά γνωρίσματα των προτερημάτων.”

Αυτό το απόφθεγμα του Σαίξπηρ ταιριάζει γάντι στην ναρκισσιστική συμπεριφορά. Το τίμημα που πληρώνουν τελικά οι νάρκισσοι, είναι πως σπαταλούν την ζωή τους και τους γύρω τους για να ανακαλύψουν έστω και αργά, πως η ομορφιά και η αγάπη δεν επιτυγχάνεται με την εμμονή.

Φωτογραφία, unslpash

Κείμενο της συμβούλου Επίτευξης Στόχων, Certified Personal Life Coach,Σταυρούλας Χριστοπούλου

flyforyou.gr , info@flyforyou.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here