Σεξουαλική παρενόχληση και λεκτική βία: Σπάσε τη σιωπή

Η Σοφία το αποφάσισε και το έκανε μια μέρα που κανείς δεν περίμενε. Μίλησε! Μια μέρα πολύ συνηθισμένη για μας. Πολύ διαφορετική όμως για εκείνη. Πολύ διαφορετική για εκείνους τους « κυρίους» που απολάμβαναν ατάραχοι τη ζωή τους, τα αξιώματά τους, την οικογένειά τους και τα αγαθά τους. Εκείνη τη μέρα ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο. Εκείνη τη μέρα ο φόβος σταμάτησε να σιωπά.

Είναι περίεργο πράγμα η σιωπή. Κρύβει μέσα της ανομολόγητα συναισθήματα. Άλλοτε καλά, άλλοτε άσχημα. Μία σιωπή, εκτός από φόβο, μπορεί να σημαίνει: σου δίνω χρόνο να ντραπείς, σου δίνω χρόνο να ζητήσεις συγγνώμη, σου δίνω χρόνο να μετανοήσεις, σου δίνω χρόνο να αποκτήσεις το φιλότιμο που δεν έχεις, σου δίνω το χρόνο να επανορθώσεις. Στις περιπτώσεις σεξουαλικής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί αν σιωπήσεις! Οι θύτες δεν μετανοούν ποτέ, δεν ντρέπονται ποτέ, δεν γνωρίζουν τη λέξη φιλότιμο, δεν επανορθώνουν!!! Ποτέ!!! Όσο χρόνο κι αν τους δώσεις!!!

Μίλα

Εσύ που περνάς ή πέρασες μια τέτοια κακοποίηση θέλω να γνωρίζεις πως, η φράση: «Να αγνοείς ό,τι σε αδικεί η ό,τι σε πονάει και να φεύγεις», δεν ΠΡΕΠΕΙ να βρει εφαρμογή εδώ…

Να φεύγεις. Αλλά πριν φύγεις… Μίλα! Τώρα που ο πόνος μαλάκωσε… Μίλα! Τώρα που ξαναγεννιέσαι… Μίλα! Τώρα που θα φοβηθούν οι δειλοί… Μίλα!!! Τώρα είναι η δική σου σειρά και η δική σου ευκαιρία. Να θυμάσαι πως:

  • Τα εγκλήματα αυτά δε γίνονται εν θερμώ. Δεν αποτελούν στιγμιαίο λάθος! Είναι προσχεδιασμένα. Απλά εσύ δεν τα γνωρίζεις…
  • Τα εγκλήματα αυτά είναι επαναλαμβανόμενα και απόλυτα συνειδητά! 
  • Το να υψώσεις τη φωνή σου, σημαίνει δύναμη! Σημαίνει θάρρος! Υποδηλώνει ότι έχεις μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση από όση πιστεύεις ότι έχεις! Σημαίνει ότι είσαι περήφανη! Σημαίνει ότι είσαι ΓΥΝΑΙΚΑ! Κανείς δεν θα σε κρίνει για το χρόνο που θα το κάνεις! Κανείς, με λίγη ντροπή μέσα του…
  • Σταμάτα να ενοχοποιείς τον εαυτό σου για τις ώρες εκείνες που δεν έβρισκες τη δύναμη να μιλήσεις… σταμάτα να σε ενοχλεί η γνώμη του κόσμου.
  • Γεννήθηκες ζωντανή και δυνατή! Κανένας δεν είναι ικανός να σε κάνει το αντίθετο..
  • Δεν θα ξεχάσεις. Όχι, δεν θα «φύγει με τον καιρό», τίποτα δεν θα είναι το ίδιο… αλλά είσαι από εκείνες τις γυναίκες που μπορεί να σκύβουν το κεφάλι για λίγο, αλλά όχι για πάντα. Σε κανέναν δεν χρωστάς τη σιωπή σου. Αυτοί σου χρωστούν την τιμωρία τους…

Οι άνθρωποι δίπλα μας

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή, όπου η σιωπή πραγματικά προσφέρει ενσυναίσθηση και κατανόηση στους άλλους. Μερικές φορές δεν έχουμε τα σωστά λόγια για να επικοινωνήσουμε με κάποιον που αγωνίζεται με μια τέτοια οδυνηρή ή θλιβερή κατάσταση. Μπορούμε να δείξουμε σε κάποιον ότι νοιαζόμαστε και είμαστε εκεί για αυτόν χωρίς να χρησιμοποιούμε πληθώρα λέξεων. Μπορούμε να προσφέρουμε άνεση με την ήρεμη σιωπή μας και την παρουσία μας.

Η ευθύνες των μανάδων

Το να είσαι γονέας είναι μεγάλη χαρά και ευλογία και, ταυτόχρονα, τεράστια ευθύνη. Δουλειά μας, σαν μανούλες, δεν είναι μόνο να διδάσκουμε χαριτωμένα τα αγόρια μας ότι «οι άντρες δεν κλαίνε»… δουλειά μας είναι να τα διδάσκουμε να μην κάνουν τις γυναίκες στη ζωή τους να κλαίνε… Είναι σημαντικό να μπορούμε οι γονείς, να διατηρούμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά με τα παιδιά μας, ειδικά τα αγόρια μας στην συγκεκριμένη περίπτωση, έτσι ώστε να διδαχθούν από εμάς την έννοια του σεβασμού στο πρόσωπο της γυναίκας. Διδάξτε τα ότι δεν έχουν δικαίωμα να αγνοούν το «όχι» μιας γυναίκας. Διδάξτε τα να αγαπούν. Η αγάπη είναι  απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις ανατροφής ενός παιδιού!

Συγχώρησε τον εαυτό σου

Δώσε συγχώρεση στον εαυτό σου! Για όλες εκείνες τις σιωπές που γέμισαν το σκοτάδι σου. Για όλες εκείνες τις κραυγές που δεν βγήκαν από το στόμα σου, για όλα εκείνα τα κατηγορώ που δεν έγιναν στην ώρα τους! Συγχώρησε τον εαυτό σου για τις ενοχές που κουβάλησες μέσα σου χωρίς να σου ανήκουν. Για όλα αυτά που άντεξες… Όλοι αυτοί που σε κρίνουν γιατί δεν μίλησες όταν έπρεπε ή γιατί φοβήθηκες, και όλοι οι υπόλοιποι που διαβάζουμε την ιστορία σου από τον καναπέ και τη βλέπουμε στην τηλεόραση…. Όλοι εμείς μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, θα πρέπει να κρατήσουμε «ενός λεπτού σιγή». Και να κάνουμε μπροστά σου μια μεγάλη υπόκλιση!

Photo Credit: Blue Valentine (2010)

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here