Ζωή χωρίς ενοχές

Χωρίς ενοχές Beaute magazine

Mια ζωή χωρίς ενοχές μπορεί να μοιάζει ως κάτι υπερβολικό ή ανέφικτο. Ωστόσο, μπορεί να γίνει. Η ζωή είναι γεμάτη λάθη. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία γι’ αυτό. Κάθε απόφαση, μεγάλη ή μικρή, ενέχει τον κίνδυνο λανθασμένης εκτίμησης. Επιλέγουμε, ενδεχομένως, δουλειές που δεν είναι κατάλληλες για εμάς. Ξοδεύουμε πάρα πολλή ενέργεια σε ανθρώπους που δεν την αξίζουν και πολύ λίγη σε αυτούς που την αξίζουν. Μερικές φορές, χάνουμε το χρόνο μας σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα.

Συσσωρεύουμε σφάλματα και όσο περνάει ο χρόνος αυτά γίνονται όλο και πιο σοβαρά. Σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερα είναι τα μη αναστρέψιμα λάθη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσουμε είναι ότι δεν χρειάζεται να περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας μηρυκάζοντας τα λάθη αυτά νιώθοντας ενοχές. Το κλειδί για να ζεις χωρίς ενοχές βρίσκεται στην αληθινή σοφία της επίγνωσης, της αποδοχής και της μάθησης. 

Μαθαίνοντας από τις εμπειρίες σου

Το να ζεις τη ζωή σου χωρίς ενοχές δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις ποτέ λάθος. Δεν σημαίνει ότι δεν αποτυγχάνεις ποτέ. Σημαίνει ότι ζεις τη ζωή σου και με τα λάθη σου και με τις αποτυχίες σου και μαθαίνεις από τις εμπειρίες σου. Όλοι έχουμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε που κάναμε  ή που δεν κάναμε. Μένουμε σε δουλειές που δε μας αρέσουν. Διαιωνίζουμε ανθυγιεινές σχέσεις. Χάνουμε ευκαιρίες από φόβο ή αβεβαιότητα. Και περνάμε τη ζωή μας μέσα σε μια ακαθόριστη λύπη. Ωστόσο, αυτή η λύπη μπορεί να γίνει ένας ισχυρός οδηγός για αλλαγή.

Προσκόλληση  στο παρελθόν

Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Οι ενοχές τους καθορίζουν τη ζωή τους. Σου ακούγεται οικείο;  Όλες οι πράξεις και τα συναισθήματά σου, πολύ συχνά, έχουν παραδοθεί στις ενοχές και την αγωνία. Νιώθεις μίζερη, εξαγριωμένη, πικραμένη, απελπισμένη και παλεύεις να βρεις κάποιο νόημα. Ακόμα και η σωματική σου υγεία νιώθεις να επιδεινώνεται. Όταν τα λάθη του παρελθόντος κυριαρχούν στη ζωή σου, σταδιακά, φτάνεις στο σημείο να μην μπορείς να ζήσεις το παρόν. Κολλάς σε εκείνη τη φρικτή στιγμή που έκανες κάτι λάθος, χωρίς τη δυνατότητα να το αναιρέσεις.

Πράγματι, η αλήθεια είναι ότι όσοι είναι πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους και είναι γεμάτοι τύψεις, διακατέχονται από μια γενικευμένη άρνηση, άγχος, απαισιοδοξία και κατάθλιψη. Μήπως είσαι μία απ’ αυτούς; Το να ζεις χωρίς τύψεις μπορεί να είναι μια πρόκληση και να φαντάζει δύσκολο, ίσως όμως, είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθείς και να γίνεις δημιουργική και παραγωγική. Μπορείς να μεταμορφώσεις τη λύπη σου σε κάτι καλό, θετικό και πολύ όμορφο. Με ποιο τρόπο;

Tips για μια ζωή χωρίς ενοχές

Κανείς δεν θέλει να φτάσει στο τέλος της ζωής του και να μην έχει πετύχει όλα όσα ήθελε. Κανείς δεν θέλει να μετράει τα «τι θα γινόταν αν». Πως, λοιπόν, μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου χωρίς τύψεις;

Διόρθωσε τα λάθη που μπορείς

Τα καλά νέα είναι ότι πολλά από τα λάθη μας μπορούν να διορθωθούν. Σε κάποιο βαθμό και με κάποιο τρόπο, τουλάχιστον. Για παράδειγμα, λόγια που είπες θυμωμένη και δεν εννοούσες. Ζήτησε συγγνώμη για την κακή συμπεριφορά σου, εξήγησε ήρεμα τι συνέβη και έχασες την ψυχραιμία σου, εξέφρασε τα συναισθήματά σου, τις ανασφάλειές σου ή αυτά που σε ενοχλούν. Σκέψου τι προκάλεσε όλο αυτό. Θα μπορούσες να το βελτιώσεις;

Εστίασε στα δυνατά σου στοιχεία

Όταν γεμίζουμε τύψεις, έχουμε την τάση να επιπλήττουμε τον εαυτό μας και να ξεχνάμε ότι έχουμε πολλές δυνάμεις. Μπορεί να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως τους χειρότερους ανθρώπους εκεί έξω. Η αναγνώριση των δυνατών σου σημείων είναι ζωτικής σημασίας για να αρχίσεις  να ζεις χωρίς τύψεις. Κατά κάποιον τρόπο, πρέπει να δικαιολογήσεις και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να προχωρήσει πέρα από την ενοχή. Αναρωτήσου: Τι καλές πράξεις έκανα στο παρελθόν; Πώς βοήθησα κάποιον; Τι πέτυχα; Τι δυσκολίες έχω ξεπεράσει; Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσεις.

Συγχώρεσε  τον εαυτό σου

Οι υψηλές προσδοκίες που έχουμε συνήθως από τον εαυτό μας, τις οποίες πολλές φορές αδυνατούμε να εκπληρώσουμε, μας δημιουργεί ένα κύμα άγχους και απογοήτευσης. Το να είσαι θυμωμένη επειδή δεν κατάφερες να φτάσεις τους υψηλούς στόχους σου και να αυτοαναιρείσαι καθημερινά νιώθοντας ανεπαρκής, το μόνο που σου δημιουργεί είναι ενοχές και πόνο. Μάθε να είσαι συμπονετική με σένα την ίδια και αποδέξου πως δεν είσαι τέλεια. Κανείς δεν είναι. Το να μπορείς να συγχωρείς τον εαυτό σου, σημαίνει καλύτερη συναισθηματική υγεία, περισσότερες ποιοτικές σχέσεις, και σου δίνει μια αίσθηση ευτυχίας και ευγνωμοσύνης.

Γίνε πιο συνειδητοποιημένη

Τι πραγματικά θέλεις από τη ζωή σου;  Τι είναι αυτό που θα σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη;  Όταν ξέρεις τι θέλεις, τότε δίνεις προτεραιότητα σε αυτά που χρειάζεσαι για να κάνεις αυτή τη ζωή να αξίζει να τη ζήσεις.

Άφησε πίσω το παρελθόν

Συνειδητοποίησε ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Βρες αυτόν τον λόγο και άσε τις προηγούμενες εμπειρίες σου να σε διαμορφώσουν στο πρόσωπο που θέλεις να γίνεις.

Συγχώρεσε

Η συγχώρεση δεν είναι κάτι που δίνεις σε κάποιον άλλον. Είναι κάτι που δίνεις στον εαυτό σου. Όταν συγχωρείς αληθινά, μπορείς να αφήσεις πίσω το παρελθόν και να προχωρήσεις μπροστά.

Κάνε αυτό που αγαπάς

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να σπαταλάς τον χρόνο σου κάνοντας πράγματα που δεν σε κάνουν ευτυχισμένη. Πέρασε το χρόνο σου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, φύγε από κακοποιητικές και τοξικές σχέσεις και διασκέδασε με τον τρόπο που σε κάνει χαρούμενη.

Αποδοχή

Το να ζεις χωρίς τύψεις δεν σημαίνει ότι είσαι εγωίστρια ή τυφλή. Το να ζεις χωρίς να μετανιώνεις σημαίνει να ανέχεσαι τα λάθη σου και να μαθαίνεις από αυτά. Σημαίνει αποδοχή της πραγματικότητας της ανθρώπινης φύσης. Κάνουμε λάθη. Και αυτά τα λάθη, όπως και οι καλές επιλογές που κάνουμε, αποφασίζουν την κατεύθυνση της ζωής μας. Στην πραγματικότητα μας αλλάζουν τα λάθη μας. Κερδίζουμε μέσα από αυτά. Τι κερδίζουμε; Γινόμαστε λίγο πιο σοφοί, πιο ταπεινοί και πιο ευγνώμονες.

Η προσοχή, ο σεβασμός, η ευγένεια και  η καλοσύνη, είναι ανταμοιβές για την αποδοχή λαθών που έκανες στο παρελθόν. Γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος εξαιτίας αυτών. Ζήσε λοιπόν τη ζωή σου χωρίς τύψεις, μακριά από πόνο και δυστυχία. Αν το καταφέρεις αυτό, σημαίνει ότι έχεις επίγνωση τόσο των δυνατών σου σημείων όσο και των αδυναμιών σου. Αγάπησέ τα όλα! Αποδέξου ακόμα και τη διαφορετικότητά σου. Κανείς δεν μοιάζει με τον άλλον και όλοι κάνουμε λάθη. Άλλοι μεγαλύτερα και άλλοι μικρότερα. Το θέμα είναι να τα αγαπήσουμε αυτά τα λάθη σαν κομμάτι του ατελούς εαυτού μας.

Ξεκίνα σήμερα

Όλοι έχουμε κάτι αποθηκευμένο στην τράπεζα της μνήμης μας, που θα θέλαμε να μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά ή κάτι που θα θέλαμε να μην κάναμε ποτέ. Εσύ που φοβάσαι… που τιμωρείς τον εαυτό σου για όλα αυτά που δεν έκανες… Εσύ που ζεις αγκαλιά με τις τύψεις σου. Θα μπορούσες να ξεκινήσεις την αλλαγή από εδώ, σήμερα, τώρα. Να ζήσεις μια ζωή χωρίς ενοχές. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο.

Πριν πάρουμε μια απόφαση, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε: “Κι αν; Τι γίνεται αν πάρω αυτή τη δουλειά στο εξωτερικό και δεν μου αρέσει; Κι αν αποτύχω; Κι αν ο άνθρωπος που λέω να παντρευτώ είναι ο λάθος άνθρωπος;” Το μόνο “αν” που πρέπει να φοβάσαι είναι αυτό: Τι γίνεται αν φτάσεις στο τέλος της ζωής σου και συνειδητοποιήσεις ότι την έχεις σπαταλήσει σε ενοχές και τύψεις; Γι’ αυτό…

Μην κρύβεις ποτέ τα συναισθήματά σου. Η μεγαλύτερη λύπη μπορεί να προκληθεί από ένα “σ’ αγαπώ” που δεν είπες. Από ένα “συγγνώμη” ή ένα “ευχαριστώ” που ξέχασες ή θεώρησες περιττό να εκφράσεις. Βρες το θάρρος να ζήσεις μια ζωή αληθινή για σένα και όχι μια ζωή στηρίζοντας και εκπληρώνοντας τα όνειρα των άλλων για σένα. Η ευτυχία δε θα συμβεί στο μέλλον. Η μόνη στιγμή που μπορεί να συμβεί είναι στο παρόν. Τόλμησε να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου.

Νιώσε ευγνωμοσύνη.  Αντί να μετανιώνεις για πράγματα που δεν έχεις, προσπάθησε να είσαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχεις. Γιόρτασε τις αποτυχίες σου! Διεκδίκησε σήμερα τα όνειρά σου και μην περιμένεις “μια μέρα”. Αυτή η μια μέρα, ίσως, δεν έρθει ποτέ.


Κεντρική φωτογραφία Viktorya Matushkina /Unsplash.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here