Νευροκαλλυντικά, εξωσώματα & ενεργά συστατικά: Αυτά είναι τα top skincare trends για το 2024

H oλιστική προσέγγιση στην ομορφιά αποτελεί τον πυρήνα των skincare trends του 2024 μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον μας. Προϊόντα που ενισχύουν το μικροβίωμα της επιδερμίδας, ενισχυμένα ενεργά συστατικά, νευροκαλλυντικά, led gadgets και εξωσώματα συνθέτουν το μέλλον της περιποίησης.

Η άνοδος των νευροκαλλυντικών

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, υπάρχει άμεση σύνδεση της πνευματικής μας ευημερίας με την όψη της επιδερμίδας μας. Εκεί ακριβώς βασίζονται τα neurocosmetics. Πρόκειται για προϊόντα που έχουν ως στόχο να μας κάνουν να αισθανόμαστε και να δείχνουμε καλύτερα. Αυτό ακριβώς είναι και το μυστικό της αρωματοθεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, στο δέρμα υπάρχουν πολλοί μικροσκοπικοί νευρώνες οι οποίοι επηρεάζονται απ’ τις αισθήσεις όπως το άγγιγμα, η θερμοκρασία, η πίεση και ο πόνος. Αυτούς του νευρώνες έρχονται να επηρεάσουν τα neurocosmetics αλλάζοντας όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Ανακαλύπτοντας τα εξωσώματα

Τα εξωσώματα, έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν λιπίδια και πρωτεΐνες ενισχύοντας τη διείσδυσή τους στο δέρμα. Αποτέλεσμα της χρήσης εξωσωμάτων, είναι η κυτταρική ανάπλαση και καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης. “Τα εξωσώματα δεν είναι μόνο μια αποτελεσματική αντιγηραντική θεραπεία. Είναι το μέλλον του skincare” έχει αναφέρει σχετικά η Dr. Barbara Sturm. Οι θεραπείες ανάπλασης και αντιγήρανσης πλέον θα ενισχύονται με εξωσώματα παράγοντας πολλαπλάσια αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης.

Ενισχυμένα ενεργά συστατικά

Τα ενεργά συστατικά έχουν ενταχθεί πλήρως στη ρουτίνας περιποίησής μας. Το υαλουρονικό οξύ είναι για την επιδερμίδα ότι και το λευκό t-shirt για την γκαρνταρόμπα. Η έμφαση δίνεται στην περιεκτικότητα των ενεργών συστατικών που εμπεριέχονται στα προϊόντα. Μελέτες δείχνουν ότι το υαλουρονικό οξύ ενισχύει τον επιδερμικό φραγμό και βοηθά άλλα ενεργά συστατικά να απορροφηθούν και να εισχωρήσουν βαθύτερα. Ταυτόχρονα, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθά στην επούλωση. Για να απολαύσουμε όλα αυτά τα οφέλη από την χρήση του υαλουρονικού οξέος, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε μία φόρμουλα με υψηλή συγκέντρωση χαμηλού, μεσαίου και υψηλού μοριακού βάρους.

Η εδραίωση των skincare gadgets

Πολλές θεραπείες που κάποτε πραγματοποιούνταν μόνον σε δερματολογικά ιατρεία και κέντρα αισθητικής, πλέον μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και στο σπίτι. Όπως για παράδειγμα, η φωτοθεραπεία. Οι μάσκες led βοηθούν στην ακμή, απαλύνουν λεπτές γραμμές, ερεθισμούς και λειτουργούν άψογα σε όλο το πρόσωπο. Η εξελιγμένη εκδοχή των led beauty gadgets απευθύνεται σε στοχευμένα, μεμονωμένα σημεία του προσώπου όπως τα μάτια, τα χείλη και ο λαιμός.

Ο φραγμός της επιδερμίδας στο επίκεντρο

Οι αλλαγές των καιρικών συνθηκών, η ηλιακή ακτινοβολία, η περιβαλλοντική μόλυνση, τα σκληρά καθαριστικά και η υπερβολική χρήση ενεργών συστατικών  είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που ενδέχεται να διαταράξουν τον επιδερμικό φραγμό. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά ανεπιθύμητων καταστάσεων όπως ξηρότητα, σπυράκια, ερεθισμοί και κοκκινίλες βάζοντας την ισορροπία του μικροβιώματος στην κορυφή των skincare trends για το 2024.

Ευτυχώς, τα συστατικά και τα προϊόντα που απευθύνονται στην διατήρηση ενός υγιούς επιδερμικού φραγμού είναι πολλά πλεόν και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά. Τα πιο γνωστά είναι τα ceramides, τα πεπτίδια και το υαλουρονικό οξύ που ενυδατώνουν σε βάθος την επιδερμίδα και προστατεύουν τον φραγμό.


Φωτογραφίες, Sven Barucha.

Κείμενο, Ελένη Ιωσηφίδου.

@helenaiosif

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here