La Roche Posay x Εναλεία: Θάλασσες με λιγότερο πλαστικό

Πιστή στο όραμα της για την προστασία του περιβάλλοντος, η La Roche-Posay αναλαμβάνει δράση για ένα πιο βιώσιμο θαλάσσιο οικοσύστημα σε συνεργασία με τον οργανισμό κοινωνικής ευθύνης, Εναλεία. Η περιβαλλοντική συνεργασία επισφραγίζεται με την “υιοθεσία” ενός αλιευτικού σκάφους από την La Roche Posay. Το συγκεκριμένο σκάφος συμμετέχει στη δράση Mediterranean Clean Up της Εναλείας βοηθώντας στην απορρόφηση του πλαστικού από το βυθό. Η δράση εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα βιωσιμότητας του ομίλου εταιριών L’Oreal, Sharing Beauty with All.

O Γρηγόρης Νίτας και ο Λευτέρης Αραπάκης της Εναλεία, αναλαμβάνουν δράση για θάλασσες με λιγότερα σκουπίδια και πλαστικό.

Οι εκπρόσωποι του οργανισμού Εναλεία, Λευτέρης Αραπάκης και Γρηγόρης Νίτας δηλώνουν ότι «Με την υποστήριξη της La Roche-Posay, μπορούμε να καθαρίζουμε ακόμη περισσότερο πλαστικό από τη θάλασσα. Και να το εντάσσουμε εκ νέου στην κυκλική οικονομία, κάνοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα πιο βιώσιμο.» Περισσότερα στοιχεία της συνεργασίας, στην αποκλειστική συνέντευξη που ακολουθεί:

Μια πεταμένη στη θάλασσα συσκευασία ήταν αρκετή

“Η δράση συλλογής πλαστικού από τη θάλασσα ξεκίνησε το 2018, από τον Πειραιά. Εκείνη τη χρονιά καθαρίσαμε συνολικά πάνω από 14 τόνους πλαστικού από τη θάλασσα.” λένε στο BEAUTE οι εκπρόσωποι της Εναλεία. “Όμως όλα άρχισαν μερικούς μήνες νωρίτερα, όταν είχαμε φτιάξει την πρώτη σχολή για επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα. Είχαμε πάει για ψάρεμα με αλιευτικό σκάφος, ώστε να παρατηρήσουμε τη διαδικασία αλιείας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σχολής. Αυτό που μας σόκαρε, είναι ότι εκτός από ψάρια
το καΐκι ψάρευε και πλαστικά. Συγκεκριμένα, ήταν μια συσκευασία αναψυκτικού που
λόγω του χρώματός του μας τράβηξε το ενδιαφέρον. Όταν παρατηρήσαμε την ημερομηνία λήξης, πάθαμε ένα πρώτο σοκ. Το προϊόν είχε λήξει από το 1987, όμως η συσκευασία ήταν σχεδόν άθικτη. Το δεύτερο σοκ ήρθε, όταν ο ψαράς πήρε τη συσκευασία από τα χέρια μας. Και την πέταξε ξανά στη θάλασσα, λέγοντάς μας: «δεν είναι δική μας ευθύνη να τα καθαρίζουμε αυτά».

Πρωτοβουλία ευθύνης

“Αφού λοιπόν οργανώσαμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το 2018 αποφασίσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Δηλαδή να ευαισθητοποιήσουμε και να οργανώσουμε κάποια επαγγελματικά σκάφη της μέσης αλιείας από τον Πειραιά. Στόχος μας ήταν οι ψαράδες να μην πετάνε τα πλαστικά που ψαρεύουν πίσω στη θάλασσα. Αλλά να τα βάζουν σε σακούλες και σε κάδους και να τα φέρνουν πίσω στο λιμάνι. Εντυπωσιαστήκαμε όταν είδαμε ότι με αυτό τον τρόπο συλλέγαμε 2 τόνους πλαστικού από τη θάλασσα κάθε μήνα! Για αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τη δράση καθαρισμού της θάλασσας.”

“Λάφυρα” συνεργαζόμενης ψαρόβαρκας της Εναλεία.

Συλλέγοντας 75 τόνους πλαστικού..

“Τον Οκτώβριο του 2019 συμπεριλάβαμε στο πρόγραμμα 15 μηχανότρατες από τον Αργοσαρωνικό, 6 από τη Χαλκίδα και 10 από τον Πατραϊκό. Μέσα στην προηγούμενη αλιευτική περίοδο καθαρίσαμε περίπου 5 τόνους πλαστικό από τη θάλασσα κάθε μήνα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρόληψης, συνεργαζόμαστε με άλλα 80 αλιευτικά σκάφη από 11 λιμάνια της Ελλάδας, τα οποία μας παραδίδουν τα παλιά λόγω χρήσης αλιευτικά δίχτυα τους. Έτσι αυτά τα “άχρηστα” δίχτυα ώστε δεν καταλήγουν πια στη χωματερή. Δεν εγκαταλείπονται στις θάλασσες και δεν μετατρέπονται σε δίχτυα-φαντάσματα.”

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

“Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, έχουμε καθαρίσει πάνω από 60 τόνους απορριμμάτων από τη θάλασσα, εκ των οποίων οι 50 τόνοι είναι από πλαστικό. Πριν το τέλος της χρονιάς σχεδιάζουμε να καθαρίσουμε άλλους 25 τόνους από πλαστικό. Ενδιαφέρον έχουν οι μαρτυρίες των αλιέων που συμμετείχαν από την αρχή της δράσης, οι οποίοι αναφέρουν ότι στις περιοχές που ψαρεύουν συστηματικά έχουν αρχίσει να μειώνονται αισθητά οι ποσότητες πλαστικού. Συγκεκριμένα με τη στήριξη της La Roche-Posay η οποία βοηθά επιπλέον τον καθαρισμό πλαστικού από τη θάλασσα μέσω του αλιευτικού σκάφους που βρίσκεται στην περιοχή του Αργοσαρωνικού αναμένεται τους επόμενους μήνες να έχουμε καθαρίσει πάνω από 1,5 τόνο πλαστικού από τη θάλασσα.”

Σκιάθος Photo: Nick Karvounis

Το Mediterranean Clean Up της Εναλείας

“Το Mediterranean Cleanup δραστηριοποιείται στις περιοχές του Αργοσαρωνικού, του Ευβοϊκού και του Πατραϊκού κόλπου. Επιπλέον δραστηριοποιείται σε νησιά του Αιγαίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 η δράση επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο. Στον Θερμαϊκό κόλπο, στο Ιόνιο και στο Κρητικό πέλαγος καθώς και στην Ιταλία, στην περιοχή της Αδριατικής θάλασσας με πάνω από 100 μηχανότρατες να συμμετέχουν στον καθαρισμό της Μεσογείου.”

Ανακύκλωση και upcycling

“Τα υλικά που συλλέγουμε από τη θάλασσα δίνονται για ανακύκλωση σε ελληνικές
εταιρείες ανακύκλωσης, όπως είναι η Antipollution και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Περίπου το 40% των συλλεγμένων από τη θάλασσα υλικών γίνεται upcycled, μετατρέπεται σε χρηστικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, στέλνουμε το PET πλαστικό (π.χ. πλαστικά μπουκάλια) στην εταιρεία μόδας, ECOALF, ενώ τα δίχτυα τα στέλνουμε στον περιβαλλοντικό οργανισμό Healthy Seas, όπου μετασχηματίζονται σε χαλιά, κάλτσες και μαγιό!”

Ομορφιά, περιβάλλον και κυκλική οικονομία

“Η συνεργασία με την La Roche Posay μας επιτρέπει να επικοινωνήσουμε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες μας στο ευρύ κοινό. Παράλληλα συμβάλει στο να καθαρίσουμε ακόμη περισσότερο πλαστικό από τη θάλασσα. Θεωρούμε ότι ειδικά οι εταιρείες της βιομηχανίας προϊόντων ομορφιάς, όπως η La Roche-Posay, είναι πολύ σημαντικό να παίρνουν πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και για την κυκλική οικονομία. Επιπλέον, μέσω των δημοφιλών καναλιών επικοινωνίας τους αυτές οι εταιρείες ευαισθητοποιούν χιλιάδες πολίτες, με αποτέλεσμα οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων τους να έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν στη θάλασσα.”

Κεντρική φωτογραφία, Μohamed Νashah, Unsplash.

Η συνέντευξη των εκπροσώπων της Εναλεία, δημοσιεύεται στο BEAUTE Οκτωβρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here