Δικαίωμα στη διαφορετικότητα: Η πλήρης απενoχοποίηση της σιλουέτας

Για δεκαετίες, τα μέσα ενημέρωσης απεικονίζουν ένα μη ρεαλιστικό πρότυπο του γυναικείου σώματος. Διαφημίσεις, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, celebrities, κινηματογραφικές ταινίες και καμπάνιες, εξυψώνουν ως επιθυμητό σωματότυπο, το αψεγάδιαστο, ηλιοκαμένο και γυμνασμένο σώμα, αποξενώνοντας τις αμέτρητες γυναίκες που δεν ταιριάζουν με αυτό το καλούπι. Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο είναι σχεδόν αδύνατο να μην παρασυρθούμε στη σύγκριση με τα μη ρεαλιστικά πρότυπα. Πως νιώθει και τι κάνει μία γυναίκα όταν βομβαρδίζεται από παντού με τέλειες αναλογίες, μονομανία για νεότητα και ρετουσαρισμένα κορμιά; Και τελικά η αποδοχή του δικαιώματος στη διαφορετικότητα αλλάζει επί της ουσίας τα δεδομένα;

Αντιμέτωπες με την πραγματικότητα

Όλες γνωρίζουμε αυτό το συναίσθημα. Ξυπνάς, κοιτάς στον καθρέφτη και δεν σου αρέσει αυτό που βλέπεις. Συνήθως, εμείς οι γυναίκες, απευθυνόμαστε σε κάποιον που αγαπάμε για συμπαράσταση και κάποιου είδους «επικύρωση» και παίρνουμε την τρομερή απάντηση, «μην ανησυχείς, θα τα χάσεις τα κιλά». Αυτή η απάντηση δεν βοηθάει και πολύ στην πραγματικότητα. «Τι γίνεται, δηλαδή, με το σώμα μου τώρα, όπως ακριβώς είναι αυτή τη στιγμή; Δεν θα αρέσει στον κόσμο; Δεν θα αρέσω σε εσένα; Είμαι πολύ άσχημη; Είμαι πολύ.. γριά;» Και κάπως έτσι, ξεκινά να μειώνεται η αυτοπεποίθηση. Αρχίζουν οι εξαντλητικές και επικίνδυνες δίαιτες, που υπόσχονται να χάσεις δέκα κιλά σε δέκα ημέρες, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν καταφέρνεις να χάσεις και στο τέλος, καταλήγεις πιο δυστυχισμένη από ποτέ. Και φυσικά μπαίνεις σε σκέψεις για “ψιλο-επεμβάσεις” νεότητας.

Τα προβλήματα με την εικόνα του σώματος μπορούν να μας επηρεάσουν όλους και μπορεί να ξεκινήσουν από τα έξι μας κιόλας χρόνια. Είναι ανησυχητικό. Εκτός από το ότι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική ευεξία, τα προβλήματα με την “εικόνα” οδηγούν σε απομόνωση και κατάθλιψη. Σε ακραίες περιπτώσεις, ευθύνονται για διατροφικές διαταραχές με τη μορφή ανορεξίας, βουλιμίας, υπερκατανάλωσης τροφής καθώς και σε έντονο άγχος. Είναι αρκετά πρόσφατο το περιστατικό όπου μία δεκατετράχρονη έχασε τη ζωή της έπειτα από επέμβαση γαστρικού δακτυλίου, εξαιτίας του bullying που της έκαναν οι συμμαθητές της για το βάρος της.

Αγκαλιάζοντας το σώμα σου

Έχεις εμμονή με ένα ή περισσότερα μέρη του σώματος που θα ήθελες να το αλλάξεις; Αναζητάς συνεχώς διαβεβαιώσεις για την εμφάνισή σου από τους άλλους; Έχεις ακυρώσει ποτέ μια κοινωνική εκδήλωση, μια συνάντηση κ.λπ. λόγω της εμφάνισής σου; Συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες γυναίκες με βάση την εμφάνιση; Πιστεύεις ότι η σχέση σου με τους φίλους η με το σύντροφό σου θα ήταν καλύτερη αν φαινόσουν πιο αδύνατη;

Αν έχεις ήδη απαντήσει θετικά έστω και στις μισές από αυτές τις ερωτήσεις, τότε το πρόβλημα σου έχει χτυπήσει την πόρτα.

Άρχισε να διαφοροποιείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις αυτό το ζήτημα. Αναμφισβήτητα, το να είμαστε σε φόρμα και να είμαστε υγιείς είναι ένας πολύ καλός τρόπος ζωής. Όμως το να είσαι «σέξι» δεν εξαρτάται από συγκεκριμένα εκατοστά περιφέρειας και δεν εξαρτάται αν φοράς medium ή large. Το να αποπνέεις αυτοπεποίθηση φορώντας οτιδήποτε σου αρέσει, θα πρέπει να είναι η ιδανική ψυχική κατάσταση και τρόπος ζωής. Χωρίς ερωτήσεις, χωρίς να απολογείσαι και χωρίς να ντρέπεσαι, φτιάξε τους δικούς σου κανόνες, σπάσε τα στερεότυπα και όρισε εσύ τα «πρέπει» και τα «μη» της εμφάνισής σου.

Διαφορετικότητα: Η αποδοχή αλλάζει τα δεδομένα

Δεν χρειάζεται να αγαπάς τα πάντα γύρω από το σώμα σου. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύεις ότι θα αγαπήσεις κάθε μικρή ατέλεια. Αν το να αγαπήσεις το σώμα σου σου φαίνεται απίθανο, μπορείς να κάνεις κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Να σεβαστείς το σώμα σου. Όχι επειδή είναι ίδιο με αυτό των posters αλλά γιατί είναι διαφορετικό. Είναι πραγματικά δύσκολο να φροντίσεις κάτι που δεν σέβεσαι. Και το σώμα σου, όπως και η ψυχή σου χρειάζεται φροντίδα. Αντί λοιπόν να δυσανασχετείς με αυτό και να νιώθεις δυστυχισμένη, κάνε ένα βήμα.

Αποδέξου τη διαφορετικότητα σου γιατί αυτή είναι που σε κάνει μοναδική. Σκέψου πως παρόλο που το σώμα σου δεν «μοιάζει» με αυτό που θα ήθελες να έχεις, εξακολουθεί να κάνει τόσα πολλά πράγματα για σένα. Σου επιτρέπει να αγκαλιάζεις τα αγαπημένα σου άτομα, να γεννάς μωρά, να συμμετέχεις σε κοινωνικές δραστηριότητες και να απολαμβάνεις το φαγητό, το οποίο είναι μία από τις ωραιότερες απολαύσεις της ζωής.

Να τι μπορείς να κάνεις

  • Φτιάξε μια λίστα με όλα τα υπέροχα θετικά σου χαρακτηριστικά που σε κάνουν μοναδική και προφανώς έχεις ξεχάσει. Υπενθύμισε στον εαυτό σου, κάθε μέρα, πως η μαγεία κρύβεται μέσα σου. Πίστεψέ το πρώτα εσύ και κάνε και τους άλλους γύρω σου να το πιστέψουν. Θυμήσου. Αυτό είναι που καθορίζει ποια είσαι.
  • Αγκάλιασε τον καθρέφτη σου. Σταμάτα να ντρέπεσαι. Απενεχοποίησε το σώμα σου για όλα τα «κακά» που συμβαίνουν στη ζωή σου.
  • Απέφυγε να επηρεάζεσαι υπερβολικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τις διαφημισεις. Οι περισσότερες από τις εικόνες που βλέπεις είναι εικόνες με υψηλή επεξεργασία και απεριόριστα φίλτρα.
  • Εστίασε στην υγεία σου. Ξεκίνα την άθληση που σε βολεύει για να βελτιώσεις τα επίπεδα φυσικής σου κατάστασης. Να τρως υγιεινά αντί να κάνεις εξαντλητική δίαιτα.
  • Διαχειρίσου το άγχος σου. Εστίασε στην επίτευξη της συναισθηματικής σου σταθερότητας. Βρες ένα χόμπι, κάνε διαλογισμό και κοιμήσου.

Ο κόσμος αλλάζει

Τελευταία, βλέπουμε να γίνονται γενναία βήματα αποδοχής της μοναδικότητας και της διαφορετικότητας του γυναικείου σώματος. Αλλάζει σιγά σιγά η νοοτροπία πως μόνο μια γυναίκα νέα με ένα τέλειο κορμί είναι ευτυχισμένη και χαρούμενη. Και ακριβώς αυτό χρειαζόταν ο κόσμος μας. Μία αλλαγή νοοτροπίας.

Το δικαίωμα στη διαφορετικότητα αλλάζει το τοπίο. Για παράδειγμα, η πιο πρόσφατη τηλεοπτική διαφήμιση της Dove κόντρα στη χρήση “βελτιωτικών” φίλτρων που προωθούν μια πλαστή πραγματικότητα, είναι εξαιρετική. Οι οίκοι μόδας που προσλαμβάνουν μοντέλα με παραπάνω κιλά και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, στηρίζουν τη διαφορετικότητα και αποδεικνύουν πως μπορεί να αλλάξει αυτός ο κόσμος. Αποδεικνύουν πως όλα τα λάθος πρότυπα που μας έχουν επιβληθεί, μπορούμε να τα καταρρίψουμε, αρκεί να το επιλέξουμε!

Φαντάσου μια ζωή που δεν κρίνει ο ένας τον άλλον με βάση το πόσο όμορφο η το πόσο νεανικό είναι ένα πρόσωπο, πόσο ύψος διαθέτει η το πόσα κιλά ζυγίζει κάποιος, αλλά σύμφωνα με τις ικανότητες, τα ταλέντα και το φως που κρύβει το μυαλό και η ψυχή καθεμιάς από εμάς. Πόσο απελευθερωτικό θα ήταν αυτό;

Γιόρτασε τη διαφορετικότητα σου

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει λάθος σώμα. Υπάρχουν λανθασμένα πρότυπα. Να θυμάσαι πάντα τη μοναδική σου αξία. Είσαι πολλά περισσότερα πράγματα από ένα σώμα. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα γύρω σου για να ενθουσιαστείς!

Γιόρτασε την κάθε σου μέρα. Πήγαινε μια εκδρομή, φτιάξε τα νύχια σου, αγόρασε εκείνο το υπέροχο κόκκινο φόρεμα που “έχεις βάλει στο μάτι” και μη σε νοιάζει αν σου τονίζει λίγο την περιφέρεια. Ότι κι αν είναι αυτό που αγαπάς, ό,τι κι αν είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη, κάντο!

Αγάπησε και γιόρτασε το σώμα σου όπως ακριβώς είναι, χωρίς καμία από τις ανόητες αμφιβολίες που μπορεί να πληγώσουν την ψυχή σου. Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι ο πιο αληθινός δρόμος για την ευτυχία, την ολοκλήρωση και τη δημιουργία μιας υπέροχης ζωής.

Φωτογραφία FormAndFold.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here