5 μαθήματα ζωής που μας δίνει η αποτυχία

5 μαθήματα ζωής που μας δίνει η αποτυχία
Rachel Claire, Pexels

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κακή σχέση με την αποτυχία. Τη βλέπουν ως ένα τέλος, ως απόδειξη ότι το σχέδιό τους δεν πέτυχε ή ότι οι ιδέες τους δεν ήταν αρκετά καλές. Ξοδεύουν το χρόνο τους προσπαθώντας να είναι τέλειοι. Παραιτούνται από ευκαιρίες για τις οποίες δεν ήταν σίγουρο ότι θα αποτύγχαναν αν τις εκμεταλλεύονταν. Κάνουν ό,τι χρειάζεται για να βεβαιωθούν ότι δε θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να “σπάσουν” τα μούτρα τους. Και ενώ η αποφυγή της αποτυχίας μπορεί να προστατεύσει το “εγώ” τους βραχυπρόθεσμα, έχει επιζήμια επίδραση στο επίπεδο επιτυχίας που θα βιώσουν στη ζωή τους μακροπρόθεσμα. Η αποτυχία είναι αρνητική λέξη. Κανείς δεν θέλει να αποτύχει. Πολλοί από εμάς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να γίνουμε “αποτυχημένοι”. Αλλά τι είναι στην πραγματικότητα η “αποτυχία”;

Στο δρόμο προς την επιτυχία

Η αποτυχία είναι μια λειτουργία της προσπάθειας.  Ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσεις την πρόοδό σου σε κάτι είναι ο αριθμός των “αποτυχιών” που είχες. Εάν δεν έχεις αποτύχει ακόμα, το πιθανότερο είναι ότι δεν προσπαθείς πολύ. Η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Το μόνο πράγμα που διαχωρίζει τους ανθρώπους που πετυχαίνουν από αυτούς που δεν τα καταφέρνουν, είναι η σωστή κατανόηση της δύναμης της αποτυχίας. Η επιτυχία απαιτεί να μάθουμε από τα λάθη μας, αντί να πέσουμε σε απόγνωση και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Μαθήματα “αποτυχίας”

Όταν είσαι μωρό, μαθαίνεις να περπατάς πέφτοντας. Δεν θα μπορέσεις ποτέ να περπατήσεις αν δεν πέσεις ποτέ, σωστά; Σημαίνει ότι δεν θα έχεις ξεκινήσει καν την προσπάθεια. Το περπάτημα είναι μια διαδικασία μάθησης. Αν ρωτήσει κάποιος τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες, επαγγελματίες αθλητές ή εκατομμυριούχους, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας τους, θα διαπιστώσει ότι κάθε πράξη ή κίνησή τους στην αρχή της καριέρας τους, περιελάμβανε αρκετές αποτυχίες και απογοητεύσεις.

Η JK Rowling απορρίφθηκε από δώδεκα εκδότες πριν δημοσιεύσει το πρώτο βιβλίο Harry Potter. Ο Thomas Edison χρειάστηκε 10.000 προσπάθειες για να τελειοποιήσει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Η Arianna Huffington απορρίφθηκε από 36 εκδότες, επίσης. Η πρώτη εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς ήταν μια πλήρης καταστροφή. Ο Walt Disney απολύθηκε από μια δουλειά σε εφημερίδα, λόγω έλλειψης δημιουργικότητας. Ο Μάικλ Τζόρνταν αποκόπηκε από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του ως κακός παίχτης. Η Oprah Winfrey απολύθηκε από την πρώτη της δουλειά, όπου βίωσε σεξουαλική παρενόχληση σε ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον.

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά τα παραδείγματα αυτών των ανθρώπων εμένα με ενέπνευσαν πραγματικά. Πάντα έβλεπα την αποτυχία ως κάτι που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Τότε, έμαθα ότι η αποτυχία είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχία. Κατά κάποιο τρόπο, όσο πιο γρήγορα αποτύχεις, τόσο πιο γρήγορα θα πετύχεις. Είναι μια “περίεργη” συμβουλή που όμως λειτουργεί.

Η αποτυχία χτίζει χαρακτήρα

Αν κοιτάξεις προσεκτικά τα γεγονότα που οδήγησαν σε οποιαδήποτε σημαντική νίκη, θα ανακαλύψεις συχνά την αποτυχία ως το μεγαλύτερο κίνητρο. Τι χρειάζεσαι για να δοκιμάζεις συνεχώς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις από αποτυχημένες προσπάθειες; Χαρακτήρα. Η υπομονή, το θάρρος, το κίνητρο και η επιμονή είναι μερικά από τα στοιχεία του χαρακτήρα που σχετίζονται με την επιτυχία ή την αποτυχία ενός ατόμου.

Η επιτυχία έρχεται με άλματα για τους ανθρώπους που είναι έτοιμοι για αυτήν. Για να δημιουργήσεις πραγματικά αξία, μέρα με τη μέρα, απαιτεί αποφασιστικότητα και σκοπό. Η αποτυχία είναι πολύ καλύτερος δημιουργός χαρακτήρων από οποιαδήποτε επιβεβαίωση ή εφήμερο στόχο. Ενώ κάθε επιτυχία θα σου δώσει ώθηση κατά ένα μικρό ποσοστό, η αποτυχία θα σφυρηλατήσει την καριέρα σου και την προσωπικότητά σου, όπως τίποτα άλλο. Η επιτυχία απαιτεί θέληση, εξυπνάδα, αποφασιστικότητα και θέληση. Χρησιμοποίησε αυτήν την ευκαιρία για να επαναξιολογήσεις τη σχέση σου, ως προς το αληθινό κλειδί της επιτυχίας που φοβούνται τόσοι πολλοί άνθρωποι.

Αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή ζωής

Όλα ξεκινούν από το δικό σου μυαλό. Οι σκέψεις και η στάση σου καθορίζουν τα πάντα. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι μόνο η αρχή για το πώς η αποτυχία μπορεί να γίνει το κλειδί για την επιτυχία σου. Αν κάθε άτομο που αποτύγχανε, πίστευε ότι δεν προορίζεται για τη συγκεκριμένη δουλειά π.χ , θα είχαμε έναν κόσμο γεμάτο ημιτελείς ανθρώπους και ημιτελείς δουλειές. Ας αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και ας πιστέψουμε ότι η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας. Είναι μέρος της επιτυχίας. Είναι απλώς η ευκαιρία να ξεκινήσεις ξανά. Αυτή τη φορά, πιο έξυπνα.

Eνδυνάμωση

Η αποτυχία πονάει. Δεν μας κάνει να νιώθουμε καλά. Μπορεί να δοκιμάσει την τελειομανία μας. Μπορεί να είναι δύσκολο να σηκωθούμε για να προσπαθήσουμε ξανά. Τι είναι αυτό που μαθαίνεις από την αποτυχία; Σίγουρα πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις.

  • Ανθεκτικότητα. Από την αποτυχία μαθαίνεις την ανθεκτικότητα. Είναι δύσκολο να μην μάθεις πώς να χτίζεις ανθεκτικότητα μετά από μια αποτυχία, ειδικά αν είσαι αποφασισμένος να ξεπεράσεις την αποτυχία. Είναι μια σημαντική δεξιότητα της ζωής που πρέπει να οικοδομήσεις. 
  • Ταπεινότητα. Ο εγωισμός μας συχνά δεν είναι υγιής. Μπορεί να εξελιχθεί σε “θηρίο”. Και τις περισσότερες φορές, μια υγιής δόση αποτυχίας είναι καλή για το εγώ μας. Μας κρατά ταπεινούς.
  • Ευελιξία. Ακόμη και το καλύτερο σχέδιο μπορεί να χαλάσει. Και αυτό ισχύει και για τις αποτυχίες. Μπορεί να έχεις βάλει έναν στόχο που ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι έχεις υπερεκτιμήσει. Έχεις μάθει από την πρώτη σου αποτυχία ότι πρέπει να τον προσαρμόσεις Εκεί έρχεται η ευελιξία. Σκέφτομαι συχνά τη φράση: Δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Οι αποτυχίες μας διδάσκουν ευελιξία, προσαρμοστικότητα και πώς να ξεπερνάμε τα εμπόδια. Μας διδάσκουν να χρησιμοποιούμε την αλλαγή προς όφελός μας. Μας κρατά ευκίνητους και μας βοηθά να υιοθετήσουμε αυτή τη νοοτροπία ανάπτυξης. 
  • Κίνητρο. Προσωπικά,είμαι από τους ανθρώπους εκείνους που όταν κάποιος μου λέει ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι, με κάνει πολύ πιο αποφασισμένη να του αποδείξω ότι κάνει λάθος. Το κίνητρο είναι ένα πολύτιμο και σημαντικό μάθημα που παίρνεις από την αποτυχία. Η αποτυχία μπορεί να τροφοδοτήσει τα κίνητρά μας και να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας. 

Όταν νομίζεις πως όλα έχουν τελειώσει

Όταν νιώθεις αυτό το αίσθημα “βύθισης” και απελπισίας και θεωρείς πως απέτυχες και δεν έχεις καμία ελπίδα, στην πραγματικότητα μειώνεις τον εαυτό σου. Δίνεις τη δύναμή σου σε ένα εξωτερικό γεγονός. Όμως, περίμενε. Κάνε ένα βήμα πίσω και οραματίσου τον εαυτό σου να ζει με ένα αίσθημα ενοχής κάνοντας απολύτως τίποτα για τα επόμενα 5 χρόνια της ζωής σου. Τι σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα;

Να είσαι σίγουρη, πως στο τέλος, μετανιώνουμε μόνο για πράγματα που δεν κάναμε. Ας αγκαλιάσουμε ό,τι έρχεται, ακόμα κι αν είναι αποτυχία. Η επιτυχία είναι να μάθεις πώς να αναγνωρίζεις γιατί απέτυχες και πώς θα το αντισταθμίσεις. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να κάνεις στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Τι προκάλεσε την αποτυχία;
  • Πόσο από αυτό βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής μου;
  • Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω για να προσπαθήσω ξανά;
  • Τι μπορώ να κάνω κάθε μέρα για να διασφαλίσω ότι η επόμενη προσπάθεια μου θα γίνει πιο έξυπνα;

Θυμήσου ότι η αποτυχία είναι ευκαιρία, όχι βάρος. Να είσαι ευγνώμων για την ευκαιρία που σου δίνεται να αναπτυχθείς και να κάνεις ένα ακόμα βήμα προς τα μπροστά.

Δώσε χρόνο

Αφιέρωσε χρόνο για να ανακάμψεις συναισθηματικά. Η ζωή δεν είναι εύκολη και μερικές φορές δεν μπορούμε να την ελέγξουμε. Γι’ αυτό, όταν σου συμβεί μια αποτυχία, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ξεκουραστείς και να ανακάμψεις. Δεν χρειάζεται να πιέζεις τον εαυτό σου να αντιδράσει. Μη βιάζεσαι. Ναι, μερικές φορές αποτυγχάνουμε. Οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Και αυτό πονάει. Αλλά αναμφίβολα, θα γιατρευτούμε.

Επίλεξε να είσαι ευτυχισμένη

Προσωπικά, έχω αποτύχει σε αρκετά πράγματα στη ζωή μου. Είχα δουλειές, οι οποίες δεν μου άρεσαν, σχέσεις οι οποίες απέτυχαν, το ίδιο και κάποιες φιλίες. Στην πορεία όμως έμαθα. Έμαθα από τα λάθη μου. Έμαθα ποιες ήταν οι δυνάμεις μου, πού ήθελα να πάω την καριέρα μου. Ότι οι αποτυχίες δεν με καθορίζουν. Ότι για να πετύχω έπρεπε να αποτύχω. Και ναι, είναι δυνατό να γίνω καλύτερη σε κάτι, ακόμα και αφού έχω αποτύχει. Οι περισσότεροι ευτυχισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ευτυχία είναι μια επιλογή. Επίλεξε να είσαι θετική ακόμα και όταν βρίσκεσαι στην πιο δύσκολη στιγμή σου. Είναι το μόνο που μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις την απογοήτευση και το αίσθημα της αποτυχίας.

Το ανθρώπινο μυαλό είναι σχεδιασμένο να επιβιώνει. Αλλά η ζωή δεν είναι να επιβιώνεις, είναι να ευημερείς. Το να ξεπεράσεις αυτό το αίσθημα άγχους και να νικήσεις το αίσθημα αβεβαιότητας είναι ένας τρόπος να αγγίξεις την επιτυχία. Το άγνωστο μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά μην ξεχνάς πως υπάρχει μια παροιμία που λέει, “ό,τι θέλεις, βρίσκεται στην άλλη πλευρά του φόβου”. Μείνε θετική. Γιατί οι δύσκολες στιγμές δεν κρατάνε για πάντα. Επίλεξε τη χαρά. Το να είσαι χαρούμενη είναι η πιο υπέροχη μορφή επιτυχίας.


Κεντρική φωτογραφία, Rachel Claire / Pexels.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here