Ως εδώ! Μην αφήνεις το παρελθόν να ορίζει το μέλλον σου

Το να αφήσεις πίσω παλιές ιστορίες που λες στον εαυτό σου είναι μια βαθιά πράξη αυταγάπης και εμπιστοσύνης. Είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί υπομονή, θάρρος και προθυμία να “αγκαλιάσεις” το άγνωστο. Καθώς απελευθερώνεσαι από καθετί που ανήκει στο παρελθόν, ανοίγεις την πόρτα σε μια φωτεινότερη, πιο αυθεντική εκδοχή του εαυτού σου. Το ταξίδι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά οφέλη όπως η αυξημένη αυτοπεποίθηση, η ανθεκτικότητα και η προσωπική ανάπτυξη, αξίζουν την προσπάθεια. Να θυμάσαι, η ομορφιά της ιστορίας σου δεν έγκειται στη μονιμότητά της, αλλά στην ικανότητά της για μεταμόρφωση.

“Αν η σκέψη διαφθείρει την γλώσσα, τότε και η γλώσσα διαφθείρει τη σκέψη” έχει πει ο Άγγλος συγγραφέας, George Orwell. Έχεις αισθανθεί ποτέ ότι κάτι δε πάει καλά με εσένα βλέποντας τους άλλους να ζουν υπέροχες ζωές; Υπήρχαν μέρες που έμπαινα σπίτι μου και ένιωθα ότι εγώ δεν μπορώ να τα καταφέρω καλύτερα. Ονειροπόλα από τη φύση μου, έκανα μεγάλα σχέδια από μικρή αλλά όταν έφτανε η στιγμή να ξεκινήσω κάτι από αυτά, όλα γκρεμιζόντουσαν. Υπήρχαν ημέρες που όλα έμοιαζαν εναντίον μου. Και αυτή ήταν η ιστορία που έλεγα στον εαυτό μου. Ότι δεν ήμουνα αρκετή. Ότι ποτέ δεν θα έκανα τα όνειρά μου πραγματικότητα και θα έπρεπε να το αποδεχτώ.

Η ζωή σου είναι αποτέλεσμα της πεποίθησης που έχεις για την αξία σου

Ότι έχεις ζήσει, αντιπροσωπεύει μια ιστορία. Μια συλλογή εμπειριών, συναισθημάτων και πεποιθήσεων που διαμορφώνουν αυτό που είσαι. Μπαίνοντας στον κόσμο της αυτογνωσίας, θα αντιληφθείς ότι η προσκόλληση σε παλιές ιστορίες μπορεί να γίνει εμπόδιο στην προσωπική ανάπτυξη και στην εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Πολλοί άνθρωποι παλεύουν να απελευθερωθούν από τις ιστορίες που έχουν κατασκευάσει για τον εαυτό τους, αλλά τα οφέλη που προκύπτουν όταν αλλάζεις αυτές τις ιστορίες, είναι ανυπολόγιστα. Πάμε να εξερευνήσουμε τις προκλήσεις που συνεπάγεται η προσκόλληση στις παλιές ιστορίες και με ποιο τρόπο θα οδηγηθείς σε μια ανανεωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης αν τις αφήσεις να φύγουν. Μιας αυτοπεποίθησης που λέει “μπορώ να κάνω τα πάντα”.

Αισθάνεσαι άνετα με αυτό που ξέρεις

Οι παλιές ιστορίες παρέχουν μια αίσθηση οικειότητας και παρηγοριάς. Όπως όταν κουκουλώνεσαι με την αγαπημένη σου κουβέρτα ένα ψυχρό βράδυ. Αυτές οι αφηγήσεις συχνά προέρχονται από προηγούμενες εμπειρίες, θετικές και αρνητικές και αποτελούν το θεμέλιο της αυτοαντίληψής σου. Γίνονται μέρος της ταυτότητάς σου, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον κόσμο και τον εαυτό σου. Ωστόσο, αυτή η προσκόλληση μπορεί να εμποδίσει την προσωπική ανάπτυξη και να σε κρατήσει “κολλημένη” σε μοτίβα που δεν σε εξυπηρετούν πλέον.

Φοβάσαι πως θα κάνεις τα ίδια λάθη

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου είναι ένας χορός μεταξύ της αναγνώρισης των μαθημάτων του παρελθόντος και της αποδοχής της δυνατότητας για αλλαγή. Όταν παραμένεις προσκολλημένη στις παλιές μας ιστορίες, η αυτοαμφισβήτηση μπορεί να γίνει μόνιμος σύντροφος. Ο φόβος της επανάληψης των λαθών του παρελθόντος ή της αντιμετώπισης γνώριμων απογοητεύσεων μπορεί να σε παραλύσει, εμποδίζοντας την εξερεύνηση νέων ευκαιριών και την ανάπτυξη. Και αυτό είναι φαύλος κύκλος. Μπορεί να το ξέρεις, μπορεί να το έχεις ακούσει ή διαβάσει, αλλά όταν το μοτίβο επαναλαμβάνεται, ίσως είναι καλό να εξετάσεις τις πεποιθήσεις που σε κρατάνε κολλημένη.

Η περιοριστική ιστορία που λες στον εαυτό σου

Κάνε μια λίστα με ότι σου “σφίγγει” την καρδιά. Γράψε τους τομείς της ζωής σου που θα ήθελες να αλλάξεις και δες τι πιστεύεις για εσένα. Πολλές φορές οι πεποιθήσεις σου προσπαθώντας να σε προστατεύσουν από την απογοήτευση, προκαλούν αντίσταση ενάντια στις επιθυμίες σου. Δεν χρειάζεται όμως να είναι έτσι για πάντα. Στο λέω εγώ, που έχω περάσει από εκεί και ανακάλυψα ότι οι διαφορά των ανθρώπων που είναι εκεί έξω και κάνουν αυτό που θέλουν, είναι στην ιστορία που λένε για τον εαυτό τους. Με το που έπιασα το “υπονοούμενο” του μαθήματος, ξεκίνησα να κάνω μια λίστα με όλα μου τα επιτεύγματα από την παιδική μου ηλικία. Τι είχα καταφέρει και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες (άρα έχω το κουράγιο να τα καταφέρω).

Πόσους ανθρώπους είχα στην ζωή μου που πραγματικά με αγαπούσαν (άρα αξίζω την αγάπη). Σε κάποια στιγμή είδα την λίστα μου και σάστισα. Εκεί ξεκίνησα να πειραματίζομαι με το να αμφισβητήσω όλες τις περιοριστικές πεποιθήσεις. Δεν έφυγαν όλες μονομιάς και κάποιες ίσως να μας πάρει μια ζωή να τις αφήσουμε, αλλά αυτό με ώθησε στο να εξελίξω τον εαυτό μου και να δοκιμάσω πράγματα που ούτε καν είχα φανταστεί.

Τα οφέλη της απελευθέρωσης

Ελευθερία: Η αποδέσμευση της παλιάς σου ιστορίας μοιάζει σαν να αλλάζεις δέρμα. Σου δίνει χώρο για εξέλιξη. Η αποδοχή της αλλαγής και της ανάπτυξης γίνεται δυνατή όταν απελευθερώνεις τους περιορισμούς των αφηγήσεων του παρελθόντος. Αυτή η ελευθερία, σου δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσεις νέες πτυχές του εαυτού σου και να επαναπροσδιορίσεις την πορεία σου στη ζωή.

Αυτοσυμπόνια: Η προσκόλληση σε παλιές ιστορίες συχνά συνεπάγεται αυτοκριτική και κατάκριση. Αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο, ανοίγεις την καρδιά σου στην αυτοσυμπόνια και την κατανόηση. Αναγνωρίζοντας ότι όλοι είμαστε διαρκώς εξελισσόμενα όντα, σε βοηθά να δημιουργήσεις μια πιο ήπια και πιο αγαπητική σχέση με τον εαυτό σου.

Είναι εντάξει να αισθάνεσαι ευάλωτη: Η ευαλωτότητα που έρχεται με την απελευθέρωση, μπορεί να σε φοβίζει. Αλλά είναι ένας ισχυρός καταλύτης προσωπικής μεταμόρφωσης. Απαιτεί θάρρος για να αντιμετωπίσεις το άγνωστο και να είσαι ανοιχτή στο να ξαναγράψεις την ιστορία της ζωής σου. Η αποδοχή της ευαλωτότητας προάγει την ανθεκτικότητα και τη βαθύτερη σύνδεση με τον αυθεντικό εαυτό. Όταν σταματήσεις να επιτρέπεις στο παρελθόν να καθορίζει το μέλλον σου, γίνεσαι πιο ανθεκτική απέναντι στις προκλήσεις και καλύτερα εξοπλισμένη για το μέλλον.

Πρακτικά βήματα για την απελευθέρωση από τις “παλιές ιστορίες”

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναλογιστείς όλα αυτά που δεν σε εξυπηρετούν πλέον. Κάνε ένα γρήγορο εντοπισμό όλων αυτών των ιστοριών που συμβάλλουν στην αυτοαμφισβήτηση και σε εμποδίζουν να σε εμπιστευτείς. Χρησιμοποίησε τα συναισθήματά σου σαν πυξίδα, διαλογίσου ή γράψε τα. Αυτή η αυξημένη επίγνωση μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις και να αποδεσμευτείς από τις παλιές ιστορίες.

Δεν χρειάζεται να το κάνεις μόνη σου

Μοιράσου το ταξίδι σου με έμπιστους φίλους, την οικογένεια ή έναν επαγγελματία. Η ύπαρξη ενός συστήματος υποστήριξης μπορεί να σου προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και ενθάρρυνση καθώς κάνεις την προσπάθεια αυτή. Άρχισε να μιλάς όμορφα στον εαυτό σου. Ποια είναι η νέα ταυτότητα που αφηγείται την νέα ιστορία; Τι χαρακτηριστικά έχει; Ποιες ιδιότητες την ξεχωρίζουν;

Κάνε σύμμαχο την υπομονή

Παρόλο που οι εξωτερικές συνθήκες της ζωής σου μπορεί να μην μεταμορφωθούν από τη μια μέρα στην άλλη και η αλλαγή της ιστορίας σου δεν θα γεμίσει αμέσως τον τραπεζικό σου λογαριασμό, ωστόσο, η αλλαγή νοοτροπίας θα σου επιτρέψει να εντοπίζεις ευκαιρίες που θα σε οδηγήσουν προς την ευημερία.  Η υπομονή είναι ζωτικής σημασίας- η ζωή συμβαίνει και οι αλλαγές θέλουν τον χρόνο τους.

Αλλά η συνέπεια κάνοντας μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμη και μετά από αναποδιές, είναι το κλειδί για την τελική επιτυχία. Κράτα τη μεγάλη εικόνα στο μυαλό σου και σκέψου ποιο είναι το ένα επόμενο βήμα να κατακτήσεις. Αν το κάνεις αυτό, θα αισθάνεσαι ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ. Μπορείς να κάνεις τα πάντα και είσαι υπεραρκετή. Από σήμερα, ποια ιστορία θα ξεκινήσεις να λες για τον εαυτό σου;


Κεντρική φωτογραφία, William Van Lerberghe / Pexels.

Κείμενο, Βασιλική Παπαδάτου, Life & Empowerment Coach.

@iamvassilikipapadatou

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here