Η σημασία του να είσαι αυθεντική στη σχέση σου

Η σημασία του να είσαι αυθεντική στη σχέση σου
Natalia Sobolivska, Pexels.

Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζω όταν δουλεύω με ζευγάρια είναι τα προβλήματα επικοινωνίας. Η ρίζα των προβλημάτων αυτών, συχνά πηγάζει από το ότι ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι φοβούνται να δείξουν τον αυθεντικό τους εαυτό. Φοβούνται να εκδηλώσουν φόβους, ανασφάλειες ακόμα και τα όνειρά τους, μπλοκάροντας με τον τρόπο αυτό, τη βαθιά συναισθηματική σύνδεση και την οικειότητα που απαιτείται για ένα ισχυρό “δέσιμο” μεταξύ τους. Η αλήθεια είναι πως τέλειες σχέσεις δεν υπάρχουν. Όσο κι αν οι ταινίες θέλουν να μας πουλήσουν την ιδέα ενός αψεγάδιαστου, παθιασμένου ρομαντισμού, ξέρουμε ότι η πραγματική ζωή είναι πολύ διαφορετική. Τι μπορεί να φταίει γι’ αυτό; Η έλλειψη “αλήθειας”. Το να είσαι αυθεντική είναι το παν.

Η ουσία της αυθεντικότητας

Σε έναν κόσμο όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι προσποιούνται, τι σημαίνει να είσαι αυθεντικός; Για μένα, αυθεντικότητα σημαίνει ότι παρουσιάζεις και την καλή και την κακή σου πλευρά σε μια σχέση, αντί για μια επιμελημένη εκδοχή του εαυτού σου. Για να είμαστε αληθινά αυθεντικοί, θα πρέπει να μοιραζόμαστε το καλό, το κακό και το άσχημο. Με το να είσαι αυθεντική, δείχνεις ότι αγαπάς τον εαυτό σου και ότι πιστεύεις ότι αυτό που είσαι, είναι αρκετό.

Σε κάθε σχέση, πρώτα πρέπει να είσαι αληθινή με τον εαυτό σου και ύστερα με τους άλλους. Να αποδέχεται το γεγονός ότι μπορεί να γίνει ευάλωτη ανά πάσα στιγμή. Το να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου περιλαμβάνει μια γνήσια έκφραση σκέψεων, συναισθημάτων και επιθυμιών, χωρίς καμία προσποίηση. Η αυθεντικότητα συνεπάγεται την αποδοχή των ελαττωμάτων και των ατελειών κάποιου, δημιουργώντας παράλληλα ένα περιβάλλον όπου οι σύντροφοι μπορούν να είναι ο αυθεντικός εαυτός τους χωρίς να φοβούνται την κρίση ή την απόρριψη. Προωθεί την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και τη συναισθηματική οικειότητα, διαμορφώνοντας τα θεμέλια για έναν ισχυρό και διαρκή δεσμό.

3 λόγοι που φοβάσαι να είσαι αυθεντική

  • Φοβάσαι ότι δεν θα αρέσεις στον σύντροφό σου. Αυτός ο φόβος της απόρριψης και της πιθανής “αδυναμίας” σου να ανταποκριθείς στα πρότυπα του συντρόφου σου, μπορεί να σε αναγκάσει να υιοθετήσεις μια διαφορετική στάση ζωής από την πραγματική, ώστε να γίνεις πιο συμπαθής και ελκυστική. Ωστόσο, μπορεί να έχεις διαπιστώσει ότι, το να συμπεριφέρεσαι συνεχώς σαν κάποια που δεν είσαι ή να συμπεριφέρεσαι όπως θέλει ο σύντροφός σου, μπορεί να σε εξαντλήσει συναισθηματικά. Η πεποίθηση ότι δεν είσαι “αρκετή” ή “άξια” να βρίσκεσαι στο πλευρό του, σου δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και μη διαχειρίσιμα συναισθήματα.
  • Δεν σου αρέσει η εικόνα σου. Η σχέση σου με τον εαυτό σου είναι η πιο σημαντική σχέση που θα έχεις ποτέ. Αν δε σου αρέσει, δεν κατανοείς ή δεν αποδέχεσαι τον πραγματικό σου εαυτό, μπορεί να είναι δύσκολο ακόμα και να εκφραστείς, αν πρώτα δε φιλτράρεις αυτό που θα πεις.
  • Κυνηγάς την ψευδαίσθηση του τέλειου εαυτού. Έχεις σκεφτεί, έστω και μία φορά, πως αν είχες ένα διαφορετικό πρόσωπο, ένα διαφορετικό σώμα ή μια καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, όλα θα ήταν καλύτερα; Ότι οι άλλοι θα σε θαύμαζαν περισσότερο και θα είχες την αποδοχή που πάντα ονειρευόσουν; Αν το έχεις σκεφτεί, τότε έχεις πέσει στην παγίδα της περιττής “επικύρωσης” του εαυτού σου από τους άλλους. Προσπαθώντας να γίνεις αποδεκτή, απορρίπτεις τον αυθεντικό εαυτό σου. Ξεχνάς ότι οι απόψεις των άλλων μπορεί να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Εξάλλου, τα πρότυπα για την τελειότητα στην κοινωνία, είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα.

Ζώντας μια “αληθινή” σχέση

Η αυθεντικότητα στις σχέσεις δεν είναι προορισμός αλλά μάλλον ένα συνεχόμενο ταξίδι. Απαιτεί συνεχή προσπάθεια, συνειδητή επικοινωνία και δέσμευση για προσωπική ανάπτυξη. Το να αγκαλιάζεις τις ατέλειες και τα τρωτά σημεία, τόσο του εαυτού σου όσο και του συντρόφου σου, είναι απόδειξη του βάθους της αγάπης και της αποδοχής μέσα στη σχέση. Καθώς κάνετε μαζί αυτό το ταξίδι, δημιουργείτε έναν χώρο όπου η αυθεντικότητα μπορεί να ανθίσει, επιτρέποντας στην αγάπη να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί.

Αγκαλιάζοντας την αυθεντικότητα, καλλιεργείτε την εμπιστοσύνη, την αποδοχή και την οικειότητα. Η αυτογνωσία, η συναισθηματική ειλικρίνεια και η ανοιχτή επικοινωνία είναι απαραίτητα στοιχεία. Καθώς τα ζευγάρια ξεκινούν το ταξίδι της αυθεντικής αγάπης, δημιουργούν μια σταθερή βάση για μια σχέση που αγκαλιάζει την ατομικότητα και γιορτάζει τη μοναδικότητα.

Ειλικρίνεια

Σε μια αυθεντική σχέση μπορείς να είσαι ο γνήσιος εαυτός σου. Είναι πολύ σημαντικό να αποδέχεστε ο ένας τον άλλον όπως είστε, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξεις τον σύντροφό σου, ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου, ούτε εκείνος εσένα. Αγάπη σημαίνει να δίνει ο ένας στον άλλον υποστήριξη και περιθώριο ανάπτυξης, χωρίς εμπόδια και προσκολλήσεις. Σημαίνει να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας. Σημαίνει να εκφράζετε ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, χωρίς φόβο κρίσης ή απόρριψης. Να νιώθετε ασφάλεια να ανοιχτείτε ο ένας στον άλλον και να τον εμπιστευτείτε. Είστε και οι δύο σίγουροι για τη σχέση σας, ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται ή κάνουν οι άλλοι. 

Αποδέξου τα ελαττώματά σου

Κανείς δεν είναι τέλειος και κάθε άνθρωπος σε αυτή τη γη έχει ελαττώματα. Οι αυθεντικοί άνθρωποι αποδέχονται τα ελαττώματά τους. Αναγνωρίζουν την ύπαρξη και το ρόλο που παίζουν στο να δημιουργήσουν την προσωπικότητά τους. Όταν αποδέχεσαι τα ελαττώματά σου, οι άλλοι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να σε πληγώσουν. Με τον τρόπο αυτό μετατρέπεις τις αδυναμίες σου, στα πιο  δυνατά σου σημεία. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά δεν είναι αδύνατο.

Αγάπησε τον εαυτό σου

Να θυμάσαι ότι τα ελαττώματά σου δεν σε καθορίζουν, αλλά συμβάλλουν στο ποια είσαι ως άτομο. Αυτοί που έχουν αυτοπεποίθηση και αγαπούν τον εαυτό τους, μπορούν να βιώσουν λιγότερο άγχος, έχουν υψηλότερα επίπεδα κινήτρων και βελτιωμένες σχέσεις με όλους. Ξόδεψε λιγότερο χρόνο προσπαθώντας να ευχαριστήσεις τους γύρω σου. Το “όχι” είναι μια σπουδαία λέξη να τη λες, χωρίς να φοβάσαι πάντα πως θα πληγώσεις τα συναισθήματα κάποιου ή θα τον απογοητεύσεις. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά είναι απίστευτα απελευθερωτικό μόλις ξεπεράσεις τον φόβο της απόρριψης. Το να λες “όχι” δεν σε κάνει κακό άνθρωπο.

Να είσαι εσύ

Όλοι δημιουργηθήκαμε για να είμαστε ο μοναδικός μας εαυτός. Υπάρχει μια ιδιαίτερη μοναδικότητα που βρίσκεται μέσα σου και κανείς άλλος δεν την έχει. Το εκπληκτικό είναι ότι, μόλις το συνειδητοποιήσεις, μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή και κυρίως στις σχέσεις σου, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Καθώς αποκτάς μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού σου, θα αρχίσεις σιγά σιγά να ανακαλύπτεις σκέψεις, πεποιθήσεις και πτυχές που δεν πίστευες ότι έχεις. Το να ζούμε αυθεντικά μας επιτρέπει να ζούμε μια ζωή χαρούμενη. Ζήσε μέρα με τη μέρα, στιγμή με τη στιγμή, ότι πραγματικά επιθυμεί η αλήθεια της καρδιάς σου. Σε κανέναν δεν οφείλεις να είσαι τέλεια.


Kεντρική φωτογραφία, Natalia Sobolivska / Pexels.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here