Προσδοκίες: Η ζωή είναι πιο ωραία χωρίς σενάριο

Προσδοκίες: Η ζωή είναι πιο ωραία χωρίς σενάριο
Lance Reis, Unsplash

Η ομορφιά της ζωής δεν είναι ποτέ γραμμική. Ακόμα και να σχεδιάσεις τα πάντα με λεπτομέρεια, δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ότι θα συμβούν όπως τα έχεις υπολογίσει. Στην πραγματικότητα, η ζωή έχει το δικό της σχέδιο και μερικές φορές μπορεί να μην είναι το ίδιο με αυτό που εσύ περιμένεις και επιθυμείς. Μερικοί από εμάς πιστεύουν ότι το να μην έχουμε προσδοκίες θα κάνει τη ζωή μας βαρετή. Όμως, ισχύει το αντίθετο. Οι προσδοκίες είναι προβλέψεις για το μέλλον. Δεν μπορείς να τις εξασφαλίσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που  δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένη.

Η αλήθεια είναι πως είναι αδύνατον να μην έχεις καθόλου προσδοκίες. Κάθε συνειδητή ενέργεια που εκτελούμε βασίζεται σε ένα πιθανό αποτέλεσμα, ή με άλλα λόγια, σε μια προσδοκία. Το να προσπαθείς να απαλλαγείς εντελώς από αυτές, είναι χάσιμο χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν ρεαλιστικές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Απογοήτευση

Όταν μιλάμε για προσδοκίες, σημαίνει ότι  προσπαθείς και καταναλώνεις ενέργεια για κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα. Νιώθεις απογοήτευση, αν δεν έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Μπορεί ακόμη και να χάσεις την ελπίδα σου, πιστεύοντας ότι δεν είναι γραφτό να συμβεί κάτι. Ίσως και να σταματήσεις να επιδιώκεις το στόχο σου, επειδή θεωρείς ότι οι ενέργειές σου είναι μάταιες.

Οι προσδοκίες έχουν την τάση να χρωματίζουν την αντίληψή σου για τα πράγματα. Η αλήθεια είναι πως δε βλέπεις την πραγματική τους διάσταση, όταν τα περιμένεις να συμβούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό σε εμποδίζει να αναγνωρίσεις το καλό που έρχεται στο δρόμο σου και σε κάνει να το απωθείς νομίζοντας ότι είναι κακό, περιττό ή “λίγο”.

Πρέπει να είσαι σε θέση να αποδεχτείς ό,τι έρχεται μπροστά σου κάθε στιγμή, ως μέρος της λύσης για να πραγματοποιήσεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς στη ζωή σου. Χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες και χωρίς να περιορίζεις την αντίληψή σου. Άφησε στην άκρη τις προσδοκίες και άσε τη ζωή να κυλήσει. Παραδώσου στη διαδικασία και άφησε το αποτέλεσμα που θες να συμβεί με τον σωστό τρόπο, την κατάλληλη στιγμλη.

Οι προσδοκίες επηρεάζουν τις σχέσεις μας

Οι προσδοκίες δημιουργούν πόνο, όταν δεν εκπληρώνονται και αυτό βρίσκει απόλυτη εφαρμογή, τόσο στις προσωπικές όσο και στις επαγγελματικές μας σχέσεις. Η απογοήτευση, ο εκνευρισμός, ο θυμός και η λύπη μας προκύπτουν τις περισσότερες φορές επειδή οι άλλοι δεν ανταποκρίθηκαν με τον τρόπο που φανταζόμασταν: “Περίμενα ότι το αφεντικό μου θα μου έδινε την προαγωγή”, “ότι ο σύζυγός μου θα μου έκανε δώρο εκείνο το ταξίδι που επιθυμώ τόσον καιρό”.

Αντί να εστιάζουμε στον εαυτό μας, προσηλωνόμαστε στις κινήσεις και στις πράξεις των άλλων. Και κάπως έτσι, δημιουργούμε συναισθηματικές εξαρτήσεις, που όταν δεν ικανοποιούνται, μας αφήνουν με μια αίσθηση “απώλειας” και δυστυχίας. Αυτό είναι το πρόβλημα με την προσμονή. Βιώνουμε πράγματα πριν συμβούν. Ερωτευόμαστε με τις προσδοκίες. Αν αυτό που περιμέναμε δεν γίνει πραγματικότητα, νιώθουμε ότι η ζωή είναι άδικη. Εάν συμβεί, τότε η έλλειψη έκπληξης κάνει την πραγματική εμπειρία λιγότερο συναρπαστική.

Ζήσε χωρίς ψευδαισθήσεις

Αν επιλέξεις μια στάση ζωής χωρίς προσδοκίες, τότε θα βιώσεις περισσότερη ελευθερία από ό, τι μπορείς να φανταστείς. Για σκέψου το λίγο. Η αποτυχία δεν θα σε φοβίζει τόσο, γιατί δε θα υπάρχει στην αντίληψή σου. Μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις αυτό στο οποίο πιστεύεις, προσπαθώντας για το καλύτερο που μπορείς. Είσαι σε θέση πια, να αφήσεις οποιαδήποτε αρνητική σκέψη πίσω σου και τίποτα δεν σε εμποδίζει να προχωρήσεις προς την κατεύθυνση των επιθυμιών σου. Στην πραγματικότητα οι προσδοκίες είναι μια ψευδαίσθηση. Και είναι πολύ σημαντικό να το συνειδητοποιήσεις, πριν ξοδέψεις περιττή ενέργεια σε κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα.

Οφέλη του να ζεις χωρίς προσδοκίες

Προσδοκίες δεν έχεις μόνο εσύ από τους ανθρώπους και τα πράγματα σε αυτή τη ζωή. Έχουν και οι άλλοι από σένα. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσεις να περιορίσεις και αυτό το πεδίο, το οποίο αποτελεί πηγή άγχους και στρες. Τι να κάνεις;

  • Να αναλάβεις, όσο μπορείς, την αποκλειστική ευθύνη για τις αποφάσεις σου. Αυτό παρακάμπτει οποιαδήποτε σκέψη, ότι περιμένεις από κάποιον άλλον να κάνει κάτι για σένα. Οι προσδοκίες περιορίζονται στις δικές σου δυνάμεις και στο πόσο ψηλά θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να φτάσει.
  • Διαχωρίζεις τα θέλω σου από τα “πρέπει”. Τα “πρέπει” είναι οι προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από σένα. Συνήθως όταν αποτυγχάνουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτές τις προσδοκίες, νιώθουμε ένοχοι. Όταν η αναμενόμενη ανταμοιβή δεν έρχεται, η απογοήτευση και η δυσαρέσκειά μας τροφοδοτούνται. Εστίασε στα θέλω σου, με βάση τις αξίες σου, τις πεποιθήσεις σου και την ακεραιότητά σου. Να τονίσω εδώ πως οι προσδοκίες είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις επιθυμίες. Οι επιθυμίες μας βρίσκονται πάντα ψηλά στο κάδρο της ζωής μας και δεν υποχωρούμε από αυτές.
  • Δε γίνεσαι “μάρτυρας”. Όλη αυτή η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια μπορούν να μετατραπούν σε μαρτύριο. “Μα κάνω ό,τι πρέπει. Περιμένω από τους άλλους να το εκτιμήσουν, να με ανταμείψουν και αυτό δε συμβαίνει”. Όταν φτάσεις σε τέτοιο επίπεδο, είτε θα καταρρεύσεις από εξάντληση, είτε θα πάθεις κατάθλιψη, είτε θα αρχίσεις κάθε είδους κατάχρηση για να εκτονωθείς, είτε απλά θα βαρεθείς και θα απογοητευτείς από την αδικία όλων αυτών.
  • Ζεις στο παρόν. Οι αποφάσεις και οι επιλογές στη ζωή σου,έρχονται βήμα βήμα, κάθε στιγμή. Οι προσδοκίες σε παγιδεύουν “νοητικά” στο μέλλον. “Τι πρέπει να κάνω, πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι, πώς θα ανταποκριθούν;” Σκέψου πολύ πιο απλά. Τι θέλω αυτή τη στιγμή; Και έπειτα παρακολούθησε απλά τις εξελίξεις.

Δώσε χρόνο

Εάν έχεις απογοητευτεί κάποια στιγμή στη ζωή σου από τις προσδοκίες που είχες, ξέρεις πόσο δύσκολο είναι. Πρώτα, πρέπει να αφήσεις χρόνο να επουλωθούν οι πληγές και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα είσαι σε θέση  να συγχωρήσεις, να αποδεχτείς την κατάσταση όπως είναι και να προχωρήσεις. Στο πλαίσιο της μη ύπαρξης προσδοκιών, αυτό που σημαίνει προσδοκία είναι προσκόλληση σε ένα αποτέλεσμα. Δεν είναι κακό να περιμένεις αυτό που επιθυμείς να συμβεί, αλλά θα πρέπει επίσης να περιμένεις ότι όλα μπορούν να συμβούν.

Ζήσε το ταξίδι

Αυτό που λέω πάντα στους ανθρώπους που ζητούν τη συμβουλή μου είναι να μάθουν να αποδέχονται την αποτυχία, όταν δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Το να ζεις χωρίς προσδοκίες απαιτεί να αποδέχεσαι το χειρότερο και να στοχεύεις στο καλύτερο. Σημαίνει να βιώνεις τη ζωή αυθόρμητα. Δεν σημαίνει να μην έχεις στόχους ή σχέδια για το μέλλον.

Ο καλύτερος τρόπος για να ζεις τη ζωή χωρίς προσδοκίες είναι να νιώθεις ότι είσαι παιδί. Τα παιδιά δεν έχουν προσδοκίες. Απλώς κάνουν αυτό που τους φέρνει χαρά και εκφράζονται άφοβα κάθε στιγμή. Να αποδέχεσαι απόλυτα τον εαυτό σου και ό,τι συμβαίνει γύρω σου, χωρίς κρίση. Πίστεψε, ότι δεν υπάρχει τίποτα που να σε εμποδίσει να πετύχεις όλα αυτά που πραγματικά επιθυμείς. Τα γεγονότα της ζωής μας δεν χρειάζεται να προγραμματιστούν για να τα απολαύσουμε. Δεν χρειάζεται καν να φτάσουμε στον προορισμό. Στο τέλος, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αυτό που θέλεις, όμως, μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεσαι.


Kεντρική φωτογραφία, Lance Reis / Unsplash.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here