Χιούμορ: Mία σοβαρή υπόθεση

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την αδυναμία, τη λύπη, τον τρόμο και το άγχος όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάτι δύσκολο στη ζωή τους, είναι το χιούμορ. Δε χρειάζεται βέβαια να περάσουμε κάτι δύσκολο για να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Προσωπικά, πιστεύω πως το χιούμορ είναι τρόπος ζωής. Σε απομακρύνει από δυσάρεστες καταστάσεις και δυσάρεστα συναισθήματα. Και αυτό είναι επιλογή.

Το χιούμορ χτίζει δεσμούς, εκτονώνει την ένταση και ενισχύει την ανθεκτικότητα στις δύσκολες στιγμές. Αγγίζει σχεδόν κάθε  πτυχή της ζωής μας. Ο Mark Twain είπε κάποτε ότι “το χιούμορ είναι σπουδαίο και σωτήριο πράγμα. Μόλις εμφανιστεί, όλες οι σκληρότητες μας υποχωρούν, όλοι οι εκνευρισμοί και οι μνησικακίες μας εξαφανίζονται και ένα ηλιόλουστο πνεύμα παίρνει τη θέση τους”.

Πηγή ζωής

Η ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ είναι ίσως από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου. Είναι κάτι σαν το ανοσοποιητικό σύστημα του μυαλού σου. Τα άτομα που διατρέχουν π.χ κίνδυνο κατάθλιψης, τείνουν να πέφτουν σε καταθλιπτικά επεισόδια όταν εκτίθενται σε κάποιο είδος αρνητικών ερεθισμάτων. Ωστόσο, η αναπλαισίωση ενός αρνητικού γεγονότος κάτω από το πρίσμα του χιούμορ, λειτουργεί ως ένα είδος συναισθηματικού φίλτρου, αποτρέποντας την αρνητικότητα να πυροδοτήσει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Το χιούμορ δεν προστατεύει μόνο από την κατάθλιψη. Βελτιώνει τη συνολική ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν με χιούμορ τη ζωή, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, πιο θετικά συναισθήματα, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, περισσότερο έλεγχο του άγχους και καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά. 

Πέρα από το γεγονός ότι τονώνει την ψυχολογική μας κατάσταση, η έρευνα έχει δείξει ότι το χιούμορ μπορεί πραγματικά να βελτιώσει το φυσικό ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η διάθεση βελτιώνεται, ο πόνος ανακουφίζεται, το σώμα αναγκάζεται να παράγει φυσικά παυσίπονα και αυξάνεται η προσωπική ικανοποίηση. Το γέλιο μπορεί επίσης να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή πίεση και τη μυϊκή ένταση.

Αντίδοτο

Δεν υπάρχει καμία ακλόνητη απόδειξη ότι το γέλιο θεραπεύει πραγματικά ασθένειες. Δεν μπορείς να κάνεις εξέταση αίματος ή να το δεις σε αξονική τομογραφία. Οι γιατροί δεν μπορούν να συγκρίνουν τα δείγματα ή τις εξετάσεις πριν και μετά το γέλιο στη ζωή μας, ούτε να υποδείξουν μια προβληματική περιοχή που έγινε καλά επειδή γέλασες με την ψυχή σου. Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορούν να κάνουν. Όμως εσύ νιώθεις υπέροχα.

Ένα παράδειγμα που αγαπώ να λέω είναι αυτό του Ρόναλντ Ρίγκαν, πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος, αφού πυροβολήθηκε σε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, είπε προς τη χειρουργική ομάδα καθώς έμπαινε στο χειρουργείο, πριν από την αναισθησία: “Παρακαλώ πείτε μου ότι είστε Ρεπουμπλικάνοι.” Το χιούμορ είναι στάση ζωής. Είναι το αντίδοτο σε κάθε θλίψη. Είναι ο τρόπος να διώχνεις μακριά τη σκιά των αρνητικών συναισθημάτων. Συνοψίζοντας, το γέλιο παράγει ενδορφίνες που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

Χιούμορ και σχέσεις

Το χιούμορ στην συντροφικότητα, δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας και σύνδεσης μεταξύ δύο ανθρώπων, ιδιότητες που καθορίζουν σταθερές, επιτυχημένες σχέσεις. Όταν γελάτε ο ένας με τον άλλον, δημιουργείτε έναν θετικό δεσμό μεταξύ σας. Αυτός ο δεσμός λειτουργεί ως ισχυρός φραγμός ενάντια στο άγχος, τις διαφωνίες, τις απογοητεύσεις και την αρνητική ενέργεια μέσα σε μια σχέση. Και το γέλιο είναι πραγματικά μεταδοτικό. Το να ακούς και μόνο κάποιον να γελάει, σε κάνει να χαμογελάς κι εσύ. Η υγεία και η ευτυχία μας εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από την ποιότητα των σχέσεών μας. Και το γέλιο ενώνει τους ανθρώπους, τους κάνει ανθεκτικούς. Τους βοηθά να ξεπεράσουν απώλειες. Γι’ αυτό αποτελεί μια πολύ σοβαρή υπόθεση.

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτο μέρος όλων των σχέσεων. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεσαι τις συγκρούσεις, μπορεί συχνά να καθορίσει την επιτυχία της σχέσης σου. Το χιούμορ μπορεί να σε βοηθήσει να ελαφρύνεις την ένταση και να μετατρέψεις τη σύγκρουση σε ευκαιρία για ένα εύθυμο “παιχνίδι” που θα σε φέρει πιο κοντά με τον άλλον σε στιγμή κρίσης. Το γέλιο και το παιχνίδι σε κάνει πιο αυθόρμητη, σε βοηθάει να απαλλαγείς από άκαμπτους τρόπους σκέψης και συμπεριφορές.

Χιούμορ και εργασία

Τα οφέλη της καλής αίσθησης του χιούμορ είναι τόσο βαθιά που κολέγια όπως το Στάνφορντ προσφέρουν επιχειρηματικά μαθήματα για την επίδρασή του στο χώρο εργασίας. Ο μεγάλος στόχος; Να διδάξει στους φοιτητές πώς να επιτύχουν επιχειρηματικούς στόχους, πως να χτίσουν πιο αποτελεσματικούς και καινοτόμους οργανισμούς και να καλλιεργήσουν ισχυρότερους δεσμούς. Δεν σταματά εκεί, όμως. Οι καθηγητές πιστεύουν ότι το χιούμορ έχει τη δύναμη να κλιμακώσει θετικές αλλαγές στον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, είναι από τα βασικά συστατικά για τη συνολική επιτυχία στο χώρο εργασίας και μια σημαντική ιδιότητα που πρέπει να έχουν όλοι και περισσότερο οι ηγέτες μιας επιχείρησης. Όταν γελάμε, όχι μόνο νιώθουμε πιο χαλαροί, αλλά τείνουμε να κάνουμε και τους γύρω μας να νιώθουν παρόμοια. Με αυτόν τον τρόπο, σκεφτόμαστε πιο καθαρά, παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις και η δημιουργικότητά μας  βελτιώνεται. Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, η δημιουργικότητα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την επαρκή αίσθηση του χιούμορ. Οι ίδιες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν αίσθηση του χιούμορ μπορούν συχνά να χειριστούν τους στόχους και τις προθεσμίες στο χώρο εργασίας πιο παραγωγικά καθώς και να ενισχύσουν τις επαγγελματικές τους σχέσεις.

Επίλεξε την ευτυχία

Πότε ήταν η τελευταία φορά που γέλασες δυνατά; Πότε ήταν η τελευταία φορά που διακωμώδησες μια κατάσταση όχι και τόσο ευχάριστη; Όχι, οι φατσούλες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν υπολογίζονται ως γέλιο. Ούτε τα ανέκδοτα που ανεβάζεις στο facebook είναι το χιούμορ που λείπει από τη ζωή σου. Μιλάμε για εκείνο το χιούμορ που ανεβάζει τη διάθεσή σου, που φωτίζει τη μέρα σου, που φέρνει δάκρυα από τα γέλια στα μάτια σου και σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή αξίζει.

Η ζωή είναι όμορφη και μαγική και όλα τα πράγματα μέσα σ’ αυτήν υπέροχα, αλλά μόνο αν τα αφήσεις να είναι. Βρες έναν τρόπο να αφεθείς. Μάθε να γελάς με τον εαυτό σου. Το χιούμορ δημιουργεί υπέροχες αναμνήσεις και όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους δίπλα μας. Δημιουργεί χαρά. Άφησε όλα αυτά να μπουν στη ζωή σου. Το γέλιο και η χαρά μεταδίδονται. Σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και η αγάπη. “Ανάμειξε λίγη ανοησία με τα σοβαρά σου σχέδια. Είναι υπέροχο να είσαι ανόητος την κατάλληλη στιγμή” -Οράτιος.


Κεντρική φωτογραφία Lany-Jade Mondou / Pexels.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here