Πώληση ρεκόρ σε δημοπρασία τριών Bouddha της δυναστείας Ming

Τρία χάλκινα επιχρυσωμένα αγαλματίδια που απεικονίζουν τον Βούδα, προερχόμενα από την Κίνα και χρονολογούνται από τη δυναστεία των Μινγκ ( του 15ου αιώνα) δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Briscadieu, για το ποσό ρεκόρ  των 6.200.000 δολαρίων. Τα αγαλματίδια πουλήθηκαν  μαζί με άλλα έργα τέχνης μιας ιδιωτικής συλλογής από το Μπορντό της Γαλλίας, που δημιουργήθηκε στην Κίνα και το Θιβέτ μεταξύ 1910 και 1925.

Σύμφωνα με τον οίκο η αρχική εκτίμηση κυμαινόταν μεταξύ  400.000 και  600.000 ευρώ, αλλά λόγω της μεγάλης σπανιότητας των έργων προκάλεσε το ενδιαφέρον θαυμαστών και συλλεκτών,  συμπεριλαμβανομένων πολλών Κινέζων. Το όνομα του νέου ιδιοκτήτη παραμένει “κρυφό” και το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι πρόκειται για συλλέκτη ασιατικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές της πώλησης, ” στους  τρεις Βούδες επαναλαμβάνονται οι αρχές γλυπτικής των αυτοκρατορικών βουδιστικών αγαλμάτων της εποχής Yongle.

“Αυτά τα τρία γλυπτά μπορεί να μην προέρχονται από τα αυτοκρατορικά εργαστήρια», υποστηρίζει ο οίκος “αλλά μπορεί να είναι φτιαγμένα κατόπιν παραγγελίας του αυτοκράτορα που φτιάχνονταν μέσα σε φούρνους ή ναούς εκτός της πρωτεύουσας”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here