Ελίνα Γιαχαλή : Συμβουλές για να αυξήσεις την οικονομική σου άνεση μέσα στο 2023

Eλίνα Γιαχαλή

Η Ελίνα Γιαχαλή, δημιουργός του προγράμματος οικονομικής νοημοσύνης, Ενελπίς Cash Plus, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές που θα αυξήσουν τη χρηματική μας ελευθερία. “Παρότι όλος ο κόσμος μιλάει για τον πληθωρισμό και τη σοβαρή ενεργειακή κρίση, έχουμε αφήσει στα ψιλά γράμματα δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική υγεία πολλών από εμάς. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι η πανδημία μάς άφησε με μεγάλη ψυχολογική κόπωση και μια ανυπομονησία να τελειώσει σύντομα όλο αυτό. Ο δεύτερος ότι εμείς οι γυναίκες έχουμε ακόμα ένα βουνό να υπερπηδήσουμε, που είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης σχετικά με τη διαχείριση του χρήματος”.

Η απόδειξη ότι οι γυναίκες μπορούν να πετύχουν

“Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή πήραμε ως αυτονόητο ότι οι γυναίκες δεν είναι καλές με τα νούμερα ή με τα χρήματα, παρόλο που πια έχουν επιτυχημένες καριέρες και διαπρέπουν στον επαγγελματικό τομέα. Οι έρευνες, όμως, ήρθαν να μας εκπλήξουν. Παρότι οι γυναίκες πιστεύεται ότι έχουν λιγότερο ταλέντο σχετικά με τα χρήματα, τα κέρδη τους από επενδύσεις βρέθηκαν να είναι κατά 4 μονάδες βάσης περισσότερα από αυτά των ανδρών. Ένα ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ τη φορά.”

“Η ίδια έρευνα έδειξε ότι σχεδόν 50% των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχε αποταμιεύσει πάνω από 20.000 για μια ώρα ανάγκης, ενώ το 10% είχε άνω των 100.000 δολαρίων. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, άνω του 50% των γυναικών δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του σχετικά με το χρήμα και τις επενδύσεις και βασίζεται στον άνδρα της οικογένειας για τη διαχείριση των επενδύσεων και του οικογενειακού πορτοφολιού. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα εδώ ήταν ότι τα 2/3 ΔΕΝ έβλεπαν καν τον εαυτό τους ως επενδυτή. Τα καλά νέα είναι ότι σιγά σιγά αυτό αλλάζει. Και μέσα στο 2022 αυξήθηκε το ποσοστό των γυναικών που λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις κατά 26%”, αναφέρει η Ελίνα Γιαχαλή.

Ελίνα Γιαχαλή

Kαταρρίπτοντας παλιές πεποιθήσεις

“Μεγάλωσα με την ιδέα ότι τέτοιου είδους αποφάσεις παίρνονται μόνο από ανθρώπους που φορούν ακριβά κοστούμια, οι οποίοι διαβάζουν καθημερινά οικονομικές εφημερίδες και παίζουν στα δάχτυλα τους δείκτες των χρηματιστηρίων. Και ότι το ελάχιστο που θα έπρεπε να κατέχω για να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο είναι αφενός γνώσεις χρηματιστηρίου και ένα μεγάλο ποσό για να διαχειριστώ. Και δεν είχα τίποτα από τα δύο. Αυτό όμως ήταν μια πολύ λάθος πεποίθηση.”

Προπόνηση οικονομικής νοοτροπίας

Ναι, φυσικά. Μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι το χρήμα είναι κάπως βρώμικο. Ότι αν θέλεις περισσότερα χρήματα είσαι άπληστος. Όμως και αυτά είναι λανθασμένα «πιστεύω». Όταν κάποιος έχει αγοραστική δύναμη, βοηθάει όλη την αλυσίδα της αγοράς. Δίνει θέσεις εργασίας. Ιδίως οι γυναίκες συνήθως χρησιμοποιούν το χρήμα για να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους. Ή για να μάθουν και άλλα πράγματα. Τους αρέσει η αυτοβελτίωση. Νομίζω είναι λίγοι πια οι άνθρωποι που μαζεύουν χρήματα για να τα κρύψουν στο στρώμα. Όταν έχεις χρηματική άνεση, στην ουσία έχεις την άνεση να βοηθήσεις όπου μπορείς. Ο ίδιος ο Γκάντι είπε: “Η φτώχεια είναι η μεγαλύτερη μορφή βίας. Ας στοχαστούμε πάνω σε αυτό”.

*Πηγή: Fidelity’s 2021 Women and investing study


Kεντρική φωτογραφία cottonbro studio / Pexels.

Μάθε περισσότερα από την Ελίνα Γιαχαλή και για το πως θα αυξήσεις τη χρηματική σου άνεση το 2023 στο ΒΕΑUTÉ Δεκεμβρίου.

Βρες πληροφορίες για τα προγράμματα οικονομικής ευφυΐας στην ιστοσελίδα enelpis.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here