Μaison & Object 2023: Tα σημαντικότερα νέα ταλέντα του interior design

Kεραμικά της Jeanne Andrieu.

Η ετήσια έκθεση επίπλων και interior design Μaison & Object που ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 στο Παρίσι, είναι ένα από τα highlight events του κλάδου της διακόσμησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Rising Talent Awards που θα φιλοξενηθούν στα πλαίσια της. Περιλαμβάνουν έργα νέων καλλιτεχνών που εργάζονται με ζήλο και μεράκι δίνοντας πνοή σε άψυχα υλικά. Μετά από τον Λίβανο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Ολλανδία και την Ισπανία τα βραβεία επιστρέφουν στην Γαλλία. Οι κριτές επέλεξαν επτά νέους σχεδιαστές και στούντιο για να παρουσιάσουν δημιουργίες που ξεχωρίζουν για την ευρηματικότητα και την φίνα κατασκευή τους. Περίτεχνα γλυπτά, πρακτικά καθημερινά αντικείμενα όπως ποδήλατα, έπιπλα που το καθένα έχει ένα δικό του δημιουργικό παραμύθι να μας πει.

“Azshara’s veil”, Jeanne Andrieu ceramics.
“Laberosum”, Jeanne Andrieu ceramics.

Jeanne Andrieu

Ξεχωρίζει η Jeanne Andrieu, η οποία ήταν και η νικήτρια του “Rising Talent Craft” στην έκθεση Μaison & Object 2023. Τα πολύχρωμα κεραμικά της είναι εμπνευσμένα από τον οπτικό πλούτο του βυθού της θάλασσας που η γλύπτρια έχει θαυμάσει στις καταδύσεις της. Όπως δήλωσε η ίδια “Οι μορφές μου από πηλό προσπαθούν να αμφισβητήσουν τι εξαφανίζεται, τι μένει, τι προσπαθούμε να ανασυνθέσουμε ή ακόμα και τι μπορεί να υπάρξει αλλού. Τα γλυπτά μου θα μπορούσαν έτσι να παρομοιαστούν με απολιθώματα ενός κόσμου παγωμένου μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.”

“CEB” prototype, Athime de Crecy. Courtesy of Maison & Object

Athime de Crecy

Ο Athime de Crecy με την δημιουργία μιας ηλεκτρικής βέσπας με τον τίτλο “CEB” δίνει μια νέα διάσταση στο μέλλον του γαλλικού design. Μέσα από την απλότητα, οραματίζεται έναν κόσμο αποστασιοποιημένο από συμβάσεις. Η παγκοσμιοποίηση της φαντασίας έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη ελευθερία. “Είναι απαραίτητο να φανταστούμε τον σχεδιασμό ενός μελλοντικού κόσμου όπου τα πάντα κινούνται. Ξεκινώντας από τους ανθρώπους”, είπε ο Anthime για τις μελλοντικές κατευθύνσεις της δουλειάς του.

Galta Blue Chair for Kann Design, SCMP Design Office. Photo: Robin Barnes & Charlotte Taylor.
Pieduccio containers favius, SCMP Design Office.

SCMP Design Office

Το SCMP Design Office των Sebastien Cluzel και Morgane Pluchon είναι εμποτισμένο από την γαλλική κουλτούρα και τον δυναμισμό της. Οι σχεδιαστές προσεγγίζουν τα καθημερινά αντικείμενα με μια ισορροπία της πρακτικότητας, της χρήσης των υλικών και της έμφασης στην λεπτομέρεια. ‘Ένα κατάλληλο αντικείμενο μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μπορεί να επισκευαστεί ή να μεταπωληθεί εύκολα”, δήλωσαν οι δημιουργοί.

Passage, Arthur Fosse & Samuel Perhirin. Courtesy of Maison & Object

Studio Passage

Ο Arthur Fosse και ο Samuel Perhirin του Studio Passage εμβαθύνουν στη σχέση μόδας–σχεδίου. Το δίδυμο εξετάζει τις επιπτώσεις της εκβιομηχάνισης στον χώρο της μόδας. Αλλά και πως μπορεί να επαναφέρει την δεξιοτεχνία στο επίκεντρο της νέας πραγματικότητας του γαλλικού design. “Το νέο γαλλικό σχέδιο πρέπει να συνδυάζει δημιουργικότητα και υπευθυνότητα. Αυτό περιλαμβάνει την επιλογή των υλικών, με γνώμονα την προέλευση, την χρήση και την μέθοδο παραγωγής τους” δήλωσε ο Samuel Perhirin.

Alexis Georgakopoulos, Διευθυντής του Ecole Cantonale d’art de Lausanne (ECAL).

Τα διακεκριμένα μέλη της κριτικής επιτροπής

Η κριτική επιτροπή των βραβείων, υπό την προεδρία του Philippe Starck, απαρτίζεται από διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου. Ο κος Stephane Galerneau – Πρόεδρος του Ateliers d’ Art de France, η κα Isabelle Dubern –  συνιδρύτρια της The Invisible Collection, η κα Lauriane Duriez – Επικεφαλής του Office of Design, Fashion and Crafts και Διευθύντρια του Ateliers de Paris, ο κος Αλέξης Γεωργακόπουλος – Διευθυντής του Ecole Cantonale d’art de Lausanne (ECAL),  ο κος Herve Lemoine – Πρόεδρος του Mobilier National, η κα Constance Rubini – Διευθύντρια του Musee des Arts decoratifs et du Design του Bordeaux και ο κος Emmanuel Tibloux – Διευθυντής του Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs (EnsAD).


Η έκθεση λαμβάνει χώρα από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στο Paris-Nord Villepinte Parc des Expositions, Allee des Erables στο Παρίσι.


Kεντρική φωτογραφία, Jeanne Andrieu.

Κείμενο, Πηνελόπη Παπανικολάου.

@pinelopi_papanikolaou

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here