Το The Smart Plan της Ειρήνης Κουταβά μας δείχνει το δρόμο ώστε να αποκτήσουμε όλα αυτά που επιθυμούμε

 

Μια νέα και έξυπνη ιδέα που μας βοηθά να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά από μια απόφαση να αλλάξουμε τη ζωή μας; Ειδικά τώρα που το The Smart Plan είναι εδώ για να μας δώσει ένα χέρι βοηθείας! Ο οδηγός “επιβίωσης” που εμπνεύστηκε η Ειρήνη Κουταβά δημιουργήθηκε μετά από πολλές ώρες μελέτης και σκέψης και εκτός από το προσωπικό της brainchild και project, το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε και εμείς μέσα από την καμπάνια crowdfunding που το συνοδεύει, αποτελεί ένα πραγματικό δώρο στον εαυτό μας. Τι ακριβώς είναι; Η ίδια μας εξηγεί.

Ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να περιγράψουμε το Smart Plan;

To The Smart Plan είναι ένα ημερολόγιο με το οποίο μπορεί κανείς να οργανώνει την καθημερινότητά του έχοντας ως άξονα τους στόχους που θέλει να πετύχει. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχουν ασκήσεις coaching που σε καθοδηγούν να παρατηρήσεις με καθαρή ματιά τη ζωή σου, να εστιάσεις στα κομμάτια που δεν λειτουργούν όπως θα τα ήθελες και να δημιουργήσεις βήμα βήμα το μονοπάτι προς την βελτίωσή τους.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι όπου κι αν βρισκόμαστε προσωπικά κι επαγγελματικά, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες στη ζωή μας, ώστε να είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι, να έχουμε λιγότερο άγχος και να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας.

Ένα από τα βασικά θέματα του σύγχρονου ανθρώπου είναι η διαχείριση χρόνου και το The Smart Plan προτείνει μια μεθοδολογία με την οποία μπορούμε να είμαστε πιο παραγωγικοί, περιλαμβάνοντας αρχές για το πως μπορούμε να δημιουργούμε και να απολαμβάνουμε τον προσωπικό μας χρόνο, όλα σε ένα πλαίσιο ευγνωμοσύνης και αγάπης προς τον κόσμο και προς τον εαυτό μας.

 

 

Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να το δημιουργήσεις;

Η προσωπική μου ιστορία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα όπου εργαζόμουν ως graphic designer. Μετά από μια σειρά άστοχων επιλογών, βρέθηκα επαγγελματικά και προσωπικά σε αδιέξοδο. Ζούσα στην κυριολεξία τη μέρα της μαρμότας για αρκετά χρόνια κι αισθανόμουν ανίκανη να αλλάξω κάτι ώστε να αισθανθώ καλύτερα. Οι πρώτες ιδέες για βελτίωση της κατάστασης, τζιν τόνικ και τρελό πάρτι στα μπαράκια του κέντρου, ατέλειωτες κουβέντες με φίλους με πολλή υπομονή και επισκέψεις σε ψυχολόγους δεν άλλαξαν και πολλά. Και κάποια στιγμή ανακάλυψα το coaching. Το coaching σε παίρνει από το χέρι σαν ένας καλός ψυχολόγος, αλλά δεν στέκεται τόσο πολύ στο παρελθόν. Κοιτάει στο μέλλον. Κουρασμένη να αναμασάω τα ίδια προβλήματα που με κρατούσαν στάσιμη, είχα την ανάγκη να εστιάσω κάπου αλλού. Διάβασα πολύ, έκανα σχετικά σεμινάρια, βρήκα στο ίντερνετ άπειρες πηγές έμπνευσης, ασκήσεις και μεθοδολογίες που διδάσκουν οι guru του motivation και πήρα μπρος. Είδα την κρίση σαν ευκαιρία για αλλαγή και το καλοκαίρι του 2012 έφυγα με μια βαλίτσα για το Βερολίνο.

Με ελάχιστα γερμανικά, ελάχιστα χρήματα αλλά με την πίστη ότι όλα θα πάνε καλά ξεκίνησε αυτό το ταξίδι. Μπορώ να γράψω βιβλίο για όλα αυτά που συνάντησα, αισθάνθηκα, βίωσα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι βασισμένη σε κάποιες ασκήσεις που έκανα συστηματικά, κράτησα υψηλό ηθικό -(Kopf hoch που λέει κι ο Γερμανός)- και έφτασα σήμερα να έχω δημιουργήσει τη ζωή που θέλω. Η δουλειά μου και το πάθος μου εξακολουθεί να είναι το design κι έχω μετακινηθεί στο web και digital κομμάτι πέραν του graphic και μαθαίνω συνέχεια, εξελίσσομαι σ’ αυτό με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά αποφάσισα να κάνω και μια εκπαίδευση coaching, μέσα από την οποία σχηματίστηκε σιγά σιγά η ιδέα του The Smart Plan.

 

 

Ποιο θα έλεγες από την παρατήρησή σου είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που συναντά κανείς στην υλοποίηση των στόχων του, και πώς μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό το The Smart Plan;

Συνήθως όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, ή να λύσουμε ένα πρόβλημα έχουμε μια ιδέα για το πως να προσεγγίσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι το βασικό εμπόδιο στο να υλοποιήσουμε το στόχο μας είναι η προσκόλλησή μας σε αυτήν την αρχική ιδέα. To Τhe Smart Plan προτείνει έναν τρόπο διαχείρισης που έρχεται από τον κόσμο του project management για ανάπτυξη λογισμικού, τη λεγόμενη μεθοδολογία agile. Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν προτείνεται η εξής στρατηγική. Πρώτον να σπάμε ένα μεγάλο στόχο σε μικρότερα βήματα. Έπειτα δουλεύοντας πάνω σε αυτά τα μικρότερα βήματα να κάνουμε μια παύση κάθε δύο εβδομάδες, όπου θα αξιολογούμε την πρόοδό μας. Μέσα από αυτήν την αξιολόγηση βλέπουμε αν ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τον στόχο μας λειτουργεί ή αν χρειάζεται αναθεώρηση. Αν δεν λειτουργεί να αλλάζουμε την προσέγγισή μας. Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό μαθαίνουμε να οργανώνουμε την καθημερινότητά μας θέτοντας συγκεκριμένους στόχους, έχοντας συγκεκριμένη διορία, και ταυτόχρονα να είμαστε ευέλικτοι και ανοιχτοί σε νέες ιδέες και τρόπους προσέγγισης.

Το The Smart Plan δεν περιέχει μόνο έξυπνες ασκήσεις και τρόπους οργάνωσης του χρόνου μας, αλλά δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στην σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Πόσο σημαντικό ρόλο θεωρείς ότι παίζει η ψυχολογία όταν ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας;

Τεράστιο ρόλο. Η ψυχολογία μας είναι το Α και το Ω όταν θέλουμε να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας, αλλά και στην καθημερινότητα, στα μικρά πράγματα. Η σχέση μας με τον εαυτό μας είναι η πιο σημαντική από όλες γιατί διαμορφώνει όλες τις άλλες, κινητοποιεί τις επιλογές μας άρα και τα αποτελέσματα που βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Στο βιβλίο προτείνονται πολλοί τρόποι ώστε να έχουμε μια θετική ματιά στη ζωή και μια φιλική στάση προς τον εαυτό μας, προτείνοντας σαν βασική άσκηση στο καθημερινό ημερολόγιο, μια άσκηση ευγνωμοσύνης. Ίσως ακούγεται παρωχημένο ή κλισέ, αλλά ο τρόπος να αξιοποιήσουμε την εσωτερική μας δύναμη βρίσκεται στα όμορφα συναισθήματα που βιώνουμε καθημερινά αλλά τα θεωρούμε δεδομένα.

 

 

Το πιο όμορφο στοιχείο του The Smart Plan για εμάς είναι σίγουρα η αισιοδοξία που διακατέχει σταδιακά όποιον το χρησιμοποιεί. Πιστεύεις πραγματικά ότι με την σωστή οργάνωση και αντίληψη των πραγμάτων μπορεί κανείς να καταφέρει ό,τι και να βάλει στο μυαλό του όσο μεγάλο και να είναι;

Ναι, το πιστεύω ακράδαντα. Και όχι γιατί μαγικά το σύμπαν συνωμοτεί ώστε τα όνειρά μας να γίνουν πραγματικότητα, αλλά γιατί όταν θέλουμε κάτι πολύ κι είμαστε πολύ συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι στο τι είναι αυτό και γιατί το θέλουμε, μαθαίνουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας και να διοχετεύουμε την ενέργειά μας στα σωστά σημεία και έτσι χτίζουμε εμείς την πορεία μας προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι επειδή η τύχη αγαπάει τους τολμηρούς, εκεί κάπου υπάρχει και λίγο η μαγεία. Όσο είμαστε σε δράση και δημιουργικό state of mind, τόσο μπορούμε να αναγνωρίσουμε ευκαιρίες που μας δίνονται και νέους δρόμους που ανοίγονται.

Εάν έπρεπε να ξεχωρίσεις τρία μικρά ή μεγάλα μυστικά «συστατικά» της επιτυχίας για κάποιον π.χ. που ξεκινάει το 2018 ένα start-up ή σκοπεύει να αλλάξει καριέρα, ποια θα έλεγες ότι είναι αυτά;

Να αγαπάει και να εμπιστεύεται την ιδέα του και τον εαυτό του. Να προσπαθεί να εστιάζει στο πώς θα φτάσει τον στόχο του σκεπτόμενος δημιουργικά ιδέες, ανθρώπους ή κατευθύνσεις που μπορούν να τον βοηθήσουν, αντί να προσπαθεί να λύσει μικροπροβλήματα ή να χωνέψει αναποδιές που προκύπτουν. Να μην παίρνει τα πάντα προσωπικά. Μπορούμε να είμαστε οι δημιουργοί της ζωής μας αλλά καλό είναι να είμαστε ανοιχτοί στον παράγοντα τύχη. Shit and magic happens και συμβαίνουν σε όλους χωρίς διάκριση.

 

 

Μπορείτε να βρείτε και εσείς περισσότερες πληροφορίες για το The Smart Plan και την Ειρήνη υποστηρίζοντας την αντίστοιχη καμπάνια crowdfunding που “τρέχει” αυτές τις ημέρες στο Indiegogo μέχρι τις 30 Ιανουαρίου! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here