Τοξική εμμονή: Μια αρρωστημένη ερωτική διαταραχή

Ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, χιλιάδες θανάτους, γυναικοκτονίες που εξοργίζουν και έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο, μελάνι, λέξεις και να ανασύρουμε ότι αντοχή μας έχει απομείνει, για να περιγράψουμε μία γυναίκα «μάνα», η οποία αποφάσισε να δηλητηριάσει τo παιδί της, σοκάροντας τη χώρα μας και κάθε ανθρώπινο ον που ακούει για αυτό το έγκλημα. Προσωπικά, θα ήθελα να εξαφανίσω κάθε ίχνος που παραπέμπει σε αυτή τη γυναίκα. Το όνομά της, το έγκλημά της, τις φωτογραφίες της, την εμμονή της, τα εκατοντάδες αφιερώματα για το ψυχολογικό της προφίλ και για το τι την ώθησε να δολοφονήσει με απάθεια το παιδί της. Αν μπορούσα θα εξαφάνιζα τα πάντα γύρω από αυτήν.

Γιατί όσο πιο πολύ εμφανίζεται σαν σταρ να δίνει συνεντεύξεις, να προκαλεί με την ηρεμία της και την ψυχρότητά της και όλους εμάς να αναλύουμε αυτά που καμία λογική δεν μπορεί να αναλύσει, τόσο μου περνάει από το μυαλό ότι κάπου, στο πίσω μέρος του άρρωστου μυαλού της, μπορεί και να απολαμβάνει το ότι μία ολόκληρη χώρα ασχολείται μαζί της!

Τοξική εμμονή

Υπάρχει λόγος μια μάνα να σκοτώσει το παιδί της; Μπορεί μια μάνα να σκοτώσει το παιδί της; Τα τρία παιδιά της ίσως;  Πώς μπορεί; Όσοι είναι γονείς, και όσοι δεν είναι, αδυνατούν να συλλάβουν το μέγεθος αυτής της πράξης. Αν αναλύσουμε την εικόνα της, θα δούμε μία γυναίκα απόμακρη, ψυχρή, χωρίς να την ενδιαφέρει τι γνώμη έχουν οι άλλοι γι’ αυτήν. Δεν την νοιάζει να τη συμπαθήσεις. Την νοιάζει να μπορεί να χειριστεί τα πάντα προς όφελός της. Όσοι την γνωρίζουν μιλούν για το δύσκολο και χειριστικό χαρακτήρα της καθώς και την εμμονική της συμπεριφορά. Με απόλυτη βεβαιότητα πιστεύω, πως η λέξη που τη χαρακτηρίζει είναι η εμμονή! Εμμονή με τον σύζυγό της, εμμονή να κινεί τα νήματα γύρω της και να προσπαθεί να τραβάει την προσοχή με κάθε τρόπο.

Βαθιά ναρκισσιστική προσωπικότητα την περιγράφουν οι ειδικοί, που όταν χάνει την προσοχή του αγαπημένου της, δημιουργεί τραγωδίες για να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο. Για να την προσέξεις και να τη λυπηθείς. Και στο τέλος, από οίκτο, να μείνεις μαζί της και να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες της.

Απουσία αγάπης

Είναι προφανές ότι εδώ δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως κίνητρο του εγκλήματος, την αγάπη! Η αγάπη είναι μια ισχυρή δύναμη. Είναι μια ενωτική δύναμη! Η υγιής αγάπη και ο έρωτας για έναν άνθρωπο, δεν προκαλεί ποτέ κακό. Τουλάχιστον ενσυνείδητα. Για μερικούς ανθρώπους, αυτά τα συναισθήματα είναι τόσο ισχυρά και διαβρωτικά, που μεταλλάσσονται σε ένα πάθος ανεξέλεγκτο με κύριο σκοπό να ελέγχουν το άτομο που αγαπούν. Μπορεί να φαίνεται ότι λατρεύουν τον σύντροφό τους κατά καιρούς, αλλά θυμώνουν ή ζηλεύουν με την παραμικρή απειλή. Στις ακραίες μορφές αυτή η εμμονή γίνεται καταστροφική και για τον ίδιο και για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του. Πρόκειται για μια αρρωστημένη ερωτική εμμονή, χωρίς ενσυναίσθηση και χωρίς όρια!

Τι είναι η εμμονική ερωτική διαταραχή;

Η διαταραχή αυτή αφορά άτομα που έχουν προβλήματα συναισθηματικής προσκόλλησης και εμμονής με ένα άλλο άτομο. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στιγμές ενοχής και ανησυχούμε για το πώς οι πράξεις μας θα μπορούσαν να επηρεάσουν άλλους ανθρώπους. Αυτό απουσιάζει εντελώς από τα άτομα με εμμονική ερωτική διαταραχή. Τα βασικά στοιχεία μιας τέτοιας κατάστασης είναι:

  • μια συνεχής ανάγκη για επιβεβαίωση
  • δυσκολία να αναπτυχθούν φιλίες
  • παρακολούθηση των ενεργειών του άλλου ατόμου
  • πράξεις και απειλές με σκοπό το φόβο και τον οίκτο.

Κοινωνιοπάθεια

Η γυναίκα αυτή, κατά την άποψή μου, πάσχει από ακόμα μία ψυχική διαταραχή. Λέγεται κοινωνιοπάθεια. Επίσημα ονομάζεται αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας και επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, την αντίληψη και τις σχέσεις του ατόμου με τους ανθρώπους γύρω του. Το άτομο είναι δυσλειτουργικό και φέρεται καταστροφικά, χωρίς να έχει αίσθηση «σωστού» και «λάθους» και συχνά παραβλέποντας τα δικαιώματα, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα των άλλων.

Στα άτομα αυτά απουσιάζει εντελώς ο ηθικός κώδικας, ο οποίος θα συγκρατούσε τις εγκληματικές πράξεις καθώς και κάθε είδους συναίσθημα. Υπάρχει έλλειψη συνείδησης, σε μεγάλο βαθμό χειραγώγηση και πλήρης απουσία ενοχής και μεταμέλειας! Τα άτομα αυτά απλά σε περιφρονούν! Λένε ψέματα, φέρονται βίαια και ενδεχομένως κάνουν χρήση ουσιών.

Ο ρόλος των ανθρώπων και της κοινωνίας

Δυστυχώς ο κόσμος μας έχει γεμίσει ανθρώπους με εμμονές. Κάθε μέρα ξεπροβάλλει στις ειδήσεις και μια διαφορετική ιστορία. Ένα διαφορετικό έγκλημα με διαφορετικό κίνητρο κάθε φορά. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει καθόλου με τι τρόπο αυτή η γυναίκα σκότωσε τα παιδιά της! Δεν με ενδιαφέρει αν το κίνητρο ήταν η ζήλεια, η εμμονική ερωτική διαταραχή ή η απόρριψη. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου πως προμηθεύτηκε το δηλητήριο! Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Κάποιος σταμάτησε να ζει! Στη συγκεκριμένη περίπτωση τρία παιδιά! Με ενδιαφέρει ο ρόλος της κοινωνίας, όπως και των ανθρώπων που βλέπουν την προβληματική κατάσταση και την αγνοούν. Με ενδιαφέρει η κοινωνική απάθεια στο πρόβλημα του άλλου!

Υπάρχουν οι φυσικοί αυτουργοί αλλά υπάρχουν και οι ηθικοί αυτουργοί σε ένα έγκλημα! Και ηθικοί αυτουργοί μπορεί να είμαστε όλοι εμείς που γνωρίζουμε μία προβληματική κατάσταση και σιωπούμε! Εμείς, που υποψιαζόμαστε πως κάτι τρέχει, αλλά μας έχουν πει να μην ανακατευόμαστε και βρούμε τον μπελά μας! Ηθικοί αυτουργοί είναι και η οικογένεια αυτών των ατόμων, που δεν είχαν «χρόνο» να δουν την προβληματική συμπεριφορά και να την καταπολεμήσουν από τη ρίζα. Ηθικοί αυτουργοί είμαστε όλοι εμείς που ζούμε σε μια κοινωνία που δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας!

Δεν γνωρίζω με ποιον ακριβώς τρόπο θα «σωφρονιστεί» η γυναίκα αυτή! Το θεωρώ απίθανο να συμβεί. Γνωρίζω όμως πώς μπορεί να σωφρονιστεί μια κοινωνία. Χρειάζεται παιδεία, καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης, υποδειγματικές κοινωνικές δομές, αλληλεγγύη και αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Μόνο έτσι, η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, θα δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο!

Φωτογραφία, Irene Giunta.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here