Women Dressing Women στο MET της Νέας Υόρκης / Ύμνος στις γυναίκες δημιουργούς

Κάτι παραπάνω από μια ακόμα έκθεση μόδας, η ‘Women Dressing Women’ είναι μια διοργάνωση που θα αφήσει εποχή. Η ιστορικής σημασίας έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Costume Institute του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, θα αναδείξει την ελάχιστα αναγνωρισμένη συμβολή των γυναικών σχεδιαστριών στην ενδυματολογική εξέλιξη του στιλ.

Ο υποβαθμισμένος ρόλος των σχεδιαστριών μόδας

Η ιστορία της μόδας ξεκίνησε να γράφεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Kαι η αλήθεια είναι ότι γράφτηκε από άντρες σχεδιαστές. Ο υποβαθμισμένος ρόλος των γυναικών της εποχής, τις ήθελε ‘κρυμμένες’ στα ατελιέ των διάσημων couturier. Οι γυναίκες ήταν οι αφανείς “μοδίστρες” των εργαστηρίων. Η καλλιτεχνική διεύθυνση των ατελιέ ήταν μια καθαρά αντρική υπόθεση. Μια υπόθεση που ξεκίνησε το 1858 στα Παριζιάνικα ατελιέ Υψηλής Ραπτικής του βρετανού σχεδιαστή μόδας Charles Frederick Worth.

Η είσοδος των γυναικών στο σχεδιαστικό κομμάτι της μόδας, ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την άνθηση του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Πρωτοπόρες σχεδιάστριες όπως οι Callot Soeurs, η Madeleine Vionnet, η Coco Chanel και η Elsa Schiaparelli άνοιξαν τον δρόμο για γυναίκες δημιουργούς μόδας. Η ουσιαστική επιρροή των σχεδιαστριών μόδας, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με εκπροσώπους επαναστάτριες του στιλ όπως η Vivienne Westwood, η Rei Kawakubo και η Miuccia Prada. Σήμερα η επιρροή συνεχίζεται με συλλογές που υπογράφονται από σχεδιάστριες όπως η Maria Grazia Chiuri, η Gabriela Hearst και η Simone Rocha.

MIUCCIA PRADA , ELSA SCHIAPARELLI

Γυναίκες σχεδιάστριες στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο της μόδας

“Η έκθεση Women Dressing Women προσκαλεί τον επισκέπτη να αναλογιστεί τη ζωτική συμβολή των γυναικών στην μόδα από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τις μέρες μας” τονίζει ο διευθυντής του Metropolitan Museum of Art, Max Hollein αναφερόμενος στην διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της 5ης Λεωφόρου από τις 7 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 3 Μαρτίου 2024. “Πρόκειται για μια πολύπλευρη ματιά. Η έκθεση στοχεύει να αναδείξει τον ιστορικά παραγνωρισμένο ρόλο των γυναικών στη μόδα. Να φέρει στο φως γυναίκες που έμειναν στο παρασκήνιο αλλά και να αποτείνει φόρο τιμής σε αναγνωρισμένες σχεδιάστριες που σμιλεύουν τη μόδα του σήμερα.”

Δημιουργίες του οίκου Mad Carpentier που ιδρύθηκε το 1939 από την Ελληνικής καταγωγής Mad Maltezos και την Αμερικανίδα Suzie Carpentier.

Αναδεικνύοντας τις άγνωστες ηρωίδες της μόδας

Ανάμεσα στις λιγότερο γνωστές σχεδιάστριες που αναδεικνύει η έκθεση Women Dressing Women ξεχωρίζει η Adèle Henriette Nigrin Fortuny. Σύζυγος και μούσα του κορυφαίου Ιταλού σχεδιαστή των αρχών του 20ου αιώνα Mariano Fortuny, η Adèle ευθύνεται για τη δημιουργία του περίφημου πτυχωτού φορέματος Delphos του 1909. Στο ίδιο μοτίβο κινείται η ιστορία της Αφροαμερικανίδας Ann Lowe. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μια μαύρη σχεδιάστρια κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του νυφικού φορέματος της
Jacqueline Kennedy για τον γάμο της με τον John F. Kennedy το 1953.

MAD CARPENTIER, 1940, Παρίσι.

Ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν τον ιστορικό οίκο ραπτικής Mad Carpentier. Ο οίκος ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1939 από την Ελληνικής καταγωγής Mad Maltezos και την Αμερικανίδα Suzie Carpentier. Γνώρισε μεγάλες δόξες έως το 1956 όταν η Mad Maltezos αποχώρησε από τη φίρμα για να ενταχθεί στη δημιουργική ομάδα του οίκου Patou.

Τη λίστα με τις ελάχιστα γνωστές αλλά εξαιρετικά επιδραστικές σχεδιάστριες μόδας, ολοκληρώνει η αγαπημένη μας Isabel Toledo. Γεννημένη στη Κούβα και μεγαλωμένη στη Νέα Υόρκη, η Toledo επηρέασε όσο λίγοι τη μόδα της δεκαετίας του ’80 και του ΄90. “Η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλοι “έκλεψαν” ιδέες από την Isabel” είχε δηλώσει ο κορυφαίος σχεδιαστής μόδας Alber Elbaz. “Η δουλειά της ήταν γεμάτη πειραματισμό, άψογα κοψίματα, υπέροχα υφάσματα. Δημιούργησε πραγματική μόδα.”

Simone Rocha, δημιουργός μόδας.

Υμνώντας τις γυναίκες δημιουργούς

Από την έκθεση Women Dressing Women, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εμβληματικές εκπρόσωποι της “γυναικείας μόδας”. Ανάμεσά τους, οι κορυφαίες Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Madeleine Vionnet, Gabrielle Coco Chanel. Η γκάμα 80 εκθεμάτων συμπληρώνεται από δημιουργίες των Miuccia Prada, Ann Demeulemeester και Norma Kamali. Η νέα γενιά σχεδιαστριών εκπροσωπείται από τις Gabriela Hearst, Iris Van Herpen, Simone Rocha και Marine Serre.

“Women Dressing Women” 07.12.23 – 03.03.24, The MET Fifth Avenue, Νέα Υόρκη.

Κείμενο, Λένα Παπαχριστοφίλου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here