Οι couture τσάντες της Mari Aoyama

Οι couture τσάντες της Mari Aoyama

Άσχετα αν δουλεύει σε μικρού ή μεγάλου μεγέθους καμβάδες της, αν φτιάχνει κοσμήματα, χειροποίητα άνθη απίστευτης λεπτομέρειας ή διακοσμητικά αντικείμενα φτιαγμένα από σπάνια υλικά, η Mari Aoyama μετατρέπει την κάθε χειροποίητη δημιουργία της σε μοναδικό έργο τέχνης. Αυτή την άνοιξη η Mari Aoyama επιστρέφει στα αξεσουάρ που την έκαναν διεθνώς διάσημη παρουσιάζοντας τις θρυλικές Couture τσάντες της στη γκαλερί Eleni Marnieri.

Mari Aoyama

Δύο διαφορετικές κουλτούρες ως πηγή έμπνευσης

“Γεννήθηκα στο Τόκιο από πατέρα Ιάπωνα και μητέρα Ελληνίδα. Οι δυο τόσο διαφορετικές κουλτούρες έγιναν έμπνευσή και φώτισαν το δρόμο στο ταξίδι της ζωής. Όσο ζούσα στο Λονδίνο, ξεκίνησα να δημιουργώ τσάντες και συνεργάστηκα με μερικά από τα πιο high end brands στο χώρο της μόδας. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, το ταξίδι συνεχίστηκε με τις τσάντες μου να φιλοξενούνται στη μπουτίκ Enny di Monaco. Είναι μεγάλη μου τιμή που μια από τις τσάντες μου έχει μπει στο βιβλίο “Bags: A Lexicon of Style” της Valerie Steele” λέει η Mari Aoyama μιλώντας στο Beauté.

“Μετά την γέννηση της κόρης μου επέλεξα να αφοσιωθώ αποκλειστικά στο μεγάλωμα της και ξεκίνησα να εργάζομαι συστηματικά και πάλι αφού ήταν πλέον ανεξάρτητη. Έτσι έκανα ένα μεγάλο “διάλειμμα” που ανέδειξε πολλές ακόμη πτυχές του χαρακτήρα μου και έγινε μια διαφορετική πηγή έμπνευσης για εμένα.”

Όλες οι μορφές της τέχνης

“Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διαφορετικές τεχνικές και μορφές τέχνης. Η ελευθερία είναι από τις πιο σημαντικές αρχές της ζωής μου και μεταφέρεται και στον τρόπο που αντιμετωπίζω τα έργα μου. Θέλω να είμαι ελεύθερη να δημιουργώ ό,τι μου δίνει την μεγαλύτερη χαρά και έμπνευση. Μπορεί τη μια εβδομάδα να δημιουργήσω χάρτινα πουλάκια και την άλλη να φτιάξω μεταξωτά scrolls, πίνακες με λάδι, ρεαλιστικά αγριολούλουδα από χαρτί ή κοσμήματα από ύφασμα και ημιπολύτιμες πέτρες.

Στην αρχή ίσως αυτό να μπέρδευε τον κόσμο, όμως με το πέρασμα του χρόνου πιστεύω πως βλέπουν πλέον το κοινό νήμα που ενώνει όλες μου τις δημιουργίες και ας είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Η ποιότητα, η λεπτομέρεια, τα χρώματα και τα σπάνια υλικά είναι η αγάπη και η εμμονή μου. Κάτι που κάνει τα έργα μου ξεχωριστά! Τα πιο αγαπημένα μου υλικά είναι το μετάξι και τα χειροποίητα ιαπωνικά χαρτιά. Χρησιμοποιώ σπάνια υλικά και αντικείμενα που έχω συλλέξει από τα ταξίδια και τις πόλεις όπου έχω ζήσει. Η μουσική, η φύση και ειδικά τα λουλούδια, το φως της Ελλάδας, και τα χρώματα είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης.”

Τσάντες σαν καμβάδες

“Οι τσάντες μου είναι σαν μικροί καμβάδες όπου ζωγραφίσω παραμυθένιες εικόνες με χάντρες και κλωστές. Ο χρόνος που χρειάζεται για την κατασκευή τους είναι από τρεις μέρες μέχρι τρεις εβδομάδες. Κάθε σχέδιο είναι μοναδικό και δεν επαναλαμβάνεται. Η αγαπημένη μου τσάντα είναι ένας μαύρος μεταξωτός φάκελος κεντημένος με ανάγλυφες ορτανσίες και μια λιβελούλα.

Την είχα φτιάξει πριν από 25 χρόνια και την χρησιμοποιώ ακόμα. Κάθε φορά που την κρατώ, το μυαλό μου ξανά ταξιδεύει στις αναμνήσεις που έχουν σηματοδοτήσει τη ζωή μου. Όλα τα σχέδια που δημιουργώ έχουν αυτό το σκοπό. Να προκαλούν συναισθήματα χαράς, συγκίνησης, γαλήνης, μοναδικότητας και αγάπης. Θέλω κάθε δημιουργία μου να φοριέται σαν μικρό, διαχρονικό έργο τέχνης.”


Mari Aoyama: Πωλητήριο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), Γκαλερί Ελένη Μαρνέρη (Πιττακού 8, Αθήνα).

H συνέντευξη της Mari Aoyama στη Λένα Παπαχριστοφίλου δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Απριλίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here