Η Νικόλ Βουρβουριώτη εμπνέει τις γυναίκες για μια καλύτερη ζωή

Η  Νικόλ Βουρβουριώτη είναι personal life coach και δημιουργός του ομαδικού προγράμματος Inspired for Life. Όνειρό της -σύμφωνα με τα λεγόμενά της- είναι να βλέπει τις γυναίκες γύρω της να ζουν με την καρδιά τους χωρίς να αναβάλλουν την ευτυχία τους για αργότερα. Η business card της γράφει personal life coach, αλλά αυτό που πραγματικά κάνει είναι να θυμίζει σε όλες μας, ότι σε όποια φάση της ζωής μας και αν βρισκόμαστε, με όποιον τρόπο και να έχουμε φτάσει μέχρι εδώ, εξακολουθούμε να έχουμε ένα κατάλευκο, αστραφτερό μέλλον, που μπορούμε να διαμορφώσουμε όπως εμείς θέλουμε.

Τι είναι life coach και γιατί τον χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ;

Μπορεί να σε ξαφνιάσει η απάντηση -ειδικά ερχόμενη από μια certified life coach- αλλά δεν πιστεύω ότι “χρειαζόμαστε” έναν lifecoach. Κανείς δεν χρειάζεται coaching. Το coaching είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επιταχύνουμε το ρυθμό με τον οποίο δημιουργούμε τις αλλαγές που έχουμε συνειδητά επιλέξει για τον εαυτό μας και τη ζωή μας.

Ο life coach λοιπόν είναι ένας καταλύτης στον προσωπικό κύκλο αλλαγής που έχει επιλέξει ο coachee. Ο προσωπικός σου life coach βρίσκεται δίπλα σου οπλισμένος με εργαλεία, τεχνικές και άκρως ασυνήθιστες ερωτήσεις για να σε στηρίξει, να σε οργανώσει, να σε ενδυναμώσει και να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις το δικό σου προσωπικό χάρτη αλλαγής με όλα τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις, στρατηγικά τοποθετημένα, προκειμένου να δημιουργήσεις τη ζωή που εσύ θέλεις.
Και το καλύτερο;
Μέσα από το coaching συνειδητοποιείς ότι δεν χρειάζεται να περιμένεις χρόνια, πριν κάνεις κάτι για να αλλάξεις την καθημερινότητά σου. Σου δίνει την αφορμή αλλά και τα εργαλεία για να ξεκινήσεις σήμερα. Για να ξεκινήσεις τώρα.

Γιατί η μαγεία του coaching βρίσκεται στις λεπτομέρειες της καθημερινότητάς, στον διαφορετικό τρόπο σκέψης, στις νέες προτεραιότητες, στις μικρές απολαύσεις, στα μικρά βήματα και σε αυτή την ελαφριά διάθεση που έρχεται πάντα μετά από μια βαθιά ανάσα.

Οι γυναίκες ή οι άνδρες ζητούν πιο εύκολα βοήθεια; Και γιατί μπορεί να υπάρχει αυτή η διαφορά στα δυο φύλα;

 Προσωπικά συνεργάζομαι κυρίως με γυναίκες, ειδικά μέσα από ομαδικά προγράμματα όπως το Inspired for Life αλλά και με αυτοτελή workshops όπως το Polestar Workshop, κυρίως γιατί πιστεύω απόλυτα στη γυναικεία φύση και στο πόσο σημαντικά καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας αν οι γυναίκες σταματούσαν να κρύβονται και να συρρικνώνουν το μεγαλείο τους, προσπαθώντας καθημερινά να ταιριάξουν σε δεκάδες κουτάκια από “πρέπει” και “οφείλω”.

Και αν θέλεις, ναι, μας είναι πιο δύσκολο να ζητήσουμε βοήθεια – άλλωστε είναι γνωστό ότι μια γυναίκα πρέπει να τα καταφέρνει όλα και να μην παραπονιέται ποτέ – έτσι είμαστε συνεχώς σε κίνηση, κάποιος μας χρειάζεται, κάπου πρέπει να είμαστε, κάτι πρέπει να ετοιμάσουμε ή να παραδώσουμε.

Και μετά… μετά είμαστε κουρασμένες, τόσο που δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα, δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε, άσε που πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα δεν μας αξίζουν ή δεν είναι τώρα η ώρα τους ή δεν τα χρειαζόμαστε καν -όπως η χαλάρωση για παράδειγμα. Και κάπως έτσι πείθουμε τους εαυτούς μας να αντέξουμε λίγο ακόμα, να κάνουμε λίιιγη ακόμα υπομονή, να κρατήσουμε την ανάσα μας για λίγο ακόμα…

Και ακόμα και τότε, δεν μας είναι εύκολο το να ζητήσουμε βοήθεια. Συνήθως οι γυναίκες που επιλέγουν το life coaching ως σύμμαχό τους, είναι γυναίκες που παρατηρώντας πως οι μέρες περνούν, οι μήνες, τα χρόνια και εκείνες βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση αναμονής, ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι αυτό που ζουν, δεν είναι πρόβα, είναι η ίδια τους η ζωή και θέλουν να τη ζήσουν στα καλύτερά της και για αυτέ τις γυναίκες θα είμαι πάντα εκεί!

Η δική σας τεχνική σε τι διαφέρει από αυτήν των υπολοίπων; Τι κερδίζει κανείς είτε με την one off συνεδρία είτε με αυτόν τον κύκλο συνεδριών που προτείνετε;

Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος αλλά και κάθε life coach έχει κάτι μοναδικό να προσφέρει και ενώ από coach σε coach μπορεί κάποιος να εντοπίσει κάποια κοινά χαρακτηριστικά, εργαλεία και πρακτικές, ο κάθε ένας από εμάς τα χρησιμοποιεί με το δικό του τρόπο για να χτίσει την ξεχωριστή σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε coach και coachee.Εγώ για παράδειγμα στο coaching, δίνω έμφαση στα μικρά βήματα, την ευελιξία, την αυτοπαρατήρηση, τη στοχευμένη δράση και φυσικά τη διασκέδαση, ποιος είπε ότι η προσωπική ανάπτυξη είναι βαρετή; Γεμίζοντας την καθημερινότητά μας με μικρές ανάσες έμπνευσης και στιγμές προσωπικής ευχαρίστησης, φορτίζουμε θετικά τις μπαταρίες μας και είμαστε έτοιμες για ουσιαστική δράση.

Άλλωστε η business card μου γράφει personal life coach, αλλά αυτό που πραγματικά κάνω είναι να θυμίζω στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι,ότι ανεξάρτητα με το σε όποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ζωή τους, όποιες και αν είναι οι συνθήκες που τους έχουν φέρει μέχρι εδώ, εξακολουθούν όλοι να έχουν ένα λευκό, αστραφτερό μέλλον μπροστά τους που μπορούν να διαμορφώσουν όπως εκείνοι θέλουν.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που μπορεί να έρχονται για συνεδρία ( Δλδ σημαίνει ότι θέλουν να βοηθηθούν ) αλλά τελικά είναι τόσο “κλεισμένοι”που δεν καταφέρνουν να “ξεκλειδώσουν”; 

 Πολύ ωραία ερώτηση. Δεν μου έχει συμβεί όμως κάτι αντίστοιχο, κυρίως επειδή επιλέγω να συνεργάζομαι μόνο με ανθρώπους που νιώθω ότι μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πριν ξεκινήσω οποιαδήποτε coaching σχέση, είναι απαραίτητη μια πρώτη συνεδρία, ένα inquiry session, είτε online είτε in person, ώστε να έχουμε μια πρώτη αίσθηση του αν το coaching αλλά και εγώ η ίδια, είναι αυτό που χρειάζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο εκάστοτε coachee, για να δημιουργήσει τις αλλαγές που επιθυμεί στη ζωή του.

Αν λοιπόν νιώσω ότι μπορώ να βοηθήσω, το επικοινωνώ στον άνθρωπο που έχω απέναντι μου και αν και εκείνος νιώθει το ίδιο και είναι έτοιμος να μπει σε δράση, πολύ σύντομα έχουμε και τα πρώτα ορατά αποτελέσματα στη ζωή και την καθημερινότητά του.

1291448_10152314332612931_2767533971742564206_o-1

Η ευτυχία, λοιπόν, κρύβεται μέσα μας;

Η ευτυχία είναι παντού. Μέσα μας, γύρω μας, δίπλα μας. Και υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικοί, απόλυτα προσωπικοί τρόποι για να τη βιώσουμε. Γι’αυτό και συνεχώς καλώ τους coachees μου να δημιουργούν το δικό τους προσωπικό ορισμό για το τι σημαίνει να ζεις μια επιτυχημένη ζωή, μια ευτυχισμένη ζωή, μια ισορροπημένη ζωή, χωρίς να παρασύρονται από τους εκατοντάδες διαφορετικούς ορισμούς που πλασάρονται καθημερινά και που τους πιέζουν να είναι“έτσι” ή “αλλιώς”. Και ο τρόπος που το επικοινωνώ είναι όσο πιο απλός και άμεσος γίνεται και με χαρά τον μοιράζομαι και μαζί σου:
-Ποια πράγματα θα ήθελες να μπορείς να κάνεις καθημερινά, μια φορά το μήνα, μια φορά το χρόνο;
-Με ποιους ανθρώπους θα ήθελες να περνάς ποιοτικό χρόνο;
-Ποιες δραστηριότητες γεμίζουν την καρδιά σου με ευχαρίστηση;

Αποφάσισε εσύ, για εσένα.
Μόνο έτσι όταν θα καταφέρεις να κατακτήσεις την κορυφή σου, θα νιώσεις πλήρης. Μόνο έτσι η διαδρομή θα αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και την ενέργεια που θα επενδύσεις.
Μπορείς αν θες να περάσεις χρόνια προσπαθώντας να χωρέσεις σε κάποιον έτοιμο ορισμό που θα διαβάσεις σε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό ή μπορείς να πάρεις το χρόνο που σου χρειάζεται και να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες και να ακούσεις τα δικά σου θέλω, τις δικές σου επιθυμίες, τα δικά σου κοιμισμένα όνειρα. Κανείς δεν μπορεί να σου υπαγορεύσει τι είναι για σένα η επιτυχία, η ευτυχία, η ισορροπία.
Εγώ δεν μπορώ.
Ο σύντροφός σου δεν μπορεί.
Η δουλειά σου δεν μπορεί.
Ο τραπεζικός σου λογαριασμός δεν μπορεί.
Μόνο εσύ έχεις τη σωστή απάντηση. Αναζήτησέ τη μέσα σου.

Σημείωση:
Μέσα στους μήνες που ακολουθούν θα πραγματοποιηθούν τα Polestar Workshops, που είναι αυτοτελή, έχουν διάρκεια 5 ώρες και αποτελούν εδώ και 4 χρόνια την τέλεια αφορμή για να κάνουμε μια mini ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, να αφήσουμε συνειδητά πίσω μας πράγματα και καταστάσεις από το παρελθόν &κάπου ανάμεσα σε απολαυστικά σπιτικά γλυκίσματα, μπόλικο αρωματικό τσάι, καλή παρέα και διεισδυτικές βιωματικές ασκήσεις, να ανακαλύψουμε τον πολικό μας αστέρα, την πρόθεσή μας, για τη χρονιά που έρχεται. Περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσης, εδώ

Photos by Studio Eight photos

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here