10 + 1 λόγοι για να πίνετε πιο συχνά καφέ

Δείτε τι λένε έρευνες των τελευταίων ετών

Ας το ομολογήσουμε: οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα καφεδάκι… μη σας πω πως συνεχίζουμε και μετά! Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να σας πούμε πως η κατανάλωση καφέ επηρεάζει θετικά σώμα και νου. Αλλά ας τα δούμε λεπτομερώς…

01 Το σώμα απορροφά περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ. Σύμφωνα με έρευνα του 2005, οι Αμερικανοί λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών από τον καφέ. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα, αλλά φαίνεται πως η πρόσληψή τους είναι πιο άμεση μέσω του καφέ.

02 Και μόνο η μυρωδιά του καφέ μπορεί να μειώσει το επίπεδο του άγχους. Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ εξέτασαν εγκεφάλους ποντικών που παρουσίαζαν άγχους εξαιτίας της στέρησης ύπνου και συμπέραναν πως όσοι εκτέθηκαν σε αρώματα καφέ παρουσίασαν αλλαγές σε πρωτεΐνες του εγκεφάλου που ευθύνονται για τα επίπεδα άγχους. Να σημειώσουμε πως η αίσθηση στρες παρουσιάστηκε από την έλλειψη ύπνου, επομένως δε μπορεί η έρευνα να συνδυαστεί άμεσα με το στρες. Αλλά δε χάνουμε και να το παρατηρήσουμε την άλλη φορά που θα απολαύσουμε το άρωμα του καφέ μας!

03 Ο καφές μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης Parkinson. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2012 στο ScienceDaily, η κατανάλωση καφέ βοηθά ασθενείς με Parkinson σε ό,τι αφορά την κινητικότητα τους. Ο dr. Ronald Postuma, επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει: «Οι έρευνες έδειξαν πως όσοι καταναλώνουν καφεΐνη έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Parkinson, αλλά σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα βοηθά σε όσους ήδη πάσχουν από τη νόσο».

04 Ο καφές βοηθά το συκώτι. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2006, όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κίρρωση στο συκώτι, μία ασθένεια που επηρεάζει όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και που οδηγεί σε ανεπάρκεια και καρκίνο. Ο επικεφαλής της έρευνας dr. Arthur L. Klatsky αναφέρει: «Η κατανάλωση καφέ μοιάζει να δρα προστατευτικά απέναντι στην κίρρωση εξαιτίας του αλκοόλ. Επομένως όσο περισσότεροι καφέ καταναλώνει, τόσες λιγότερες κι οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος.»

coffee-flower-reading-magazine

05 Ο καφές σε κάνει να νιώθεις πιο χαρούμενος. Έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας αναφέρει πως η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει κατά 10% την εμφάνιση κατάθλιψης. Κι όχι, δεν ευθύνεται η καφεΐνη μόνο. Ο επικεφαλής της έρευνας dr. Honglei Chen, θεωρεί πως γι’ αυτό οφείλονται τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο καφές.

06 Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών. Σύμφωνα με έρευνα του Harvard, η κατανάλωση δύο έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο αυτοκτονιών από άντρες και γυναίκες κατά 50%. Η πιο πιθανή εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι πως ο καφές δρα ως ήπιο αντικαταθλιπτικό καθώς βοηθά στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη.

07 Ο καφές μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Έρευνα της Ιατρικής του Harvard σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, γυναίκες που πίνουν τρία και παραπάνω φλυτζάνια καφέ την ημέρα παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος απ’ όσες δεν πίνουν καθόλου καφέ.

08 Ο καφές βοηθά στην άθληση. Σε άρθρο των New York Times αναφέρεται πως επιστήμονες κι αθλητές υποστηρίζουν πως ένα φλιτζάνι καφέ πριν την εκγύμναση βελτιώνει τις επιδόσεις, ειδικά στην ποδηλασία και το τρέξιμο. Η καφεΐνη αυξάνει τα λιπαρά οξέα στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας έτσι τους μύες αν καταναλώσουν αυτά τα λιπαρά σαν «καύσιμο», διατηρώντας έτσι τα επίπεδα των υδατανθράκων στο σώμα για μετά την άσκηση.

09 Ο καφές μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ. Έτσι υποστηρίζει έρευνα της Αμερικανικής Κοινότητας Χημείας. Συγκεκριμένα αναφέρει πως όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον τέσσερα φλυτζάνια καφέ μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 50%. Κάθε επιπλέον φλιτζάνι αυξάνει αυτό το ποσοστό κατά 7%.

shutterstock_698537053-1280x960

10 Ο καφές μπορεί να διατηρήσει υγιή τον εγκέφαλο για περισσότερο διάστημα. Ερευνητές των Πανεπιστημίων της Νότιας Florida και του Miami συμπέραναν πως όσοι άνω των 65 ετών είχαν μεγαλύτερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους εκδήλωσαν τη νόσο Alzheimer δύο έως τέσσερα χρόνια αργότερα σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα. Ο dr. Chuanhai Cao του Πανεπιστημίου της Νότιας Florida δηλώνει: «Δε λέμε πως η μέση κατανάλωση καφέ αποκλείει τον κίνδυνο για Alzheimer, αλλά πιστεύουμε πως μπορεί να μειώσει το ρίσκο εκδήλωσης της νόσου ή να την καθυστερήσει».

11 Ο καφές μας κάνει πιο έξυπνους. Συνήθως πίνουμε καφέ όταν νιώθουμε πως δε μας έφτασε ο ύπνος. Ε, λοιπόν, αυτό το φλιτζάνι καφέ βοηθά στην αυξημένη λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ο καφές βοηθά στην πιο αποτελεσματική εργασία. Ο ρεπόρτερ του TIME, Michael Lemonick αναφέρει: «Όταν νιώθεις πως δεν κοιμήθηκες αρκετά και καταναλώνεις καφεΐνη, βελτιώνονται ο χρόνος αντιδράσεων, η εγρήγορση, την προσοχή και τη λογική ανάλυση, που είναι κι οι πιο περίπλοκες λειτουργίες που συνάδουν με την ευφυΐα».

Επίσης, έρευνες απέδειξαν πως ο καφές βοηθά στο δέρμα (σύσφιξη, απολέπιση, μείωση μαύρων κύκλων κλπ), στα μαλλιά (αυξάνει την ταχύτητα που αυτά μακραίνουν κι ενισχύει τη λάμψη και το χρώμα τους).

Συμπέρασμα; Ας απολαύσουμε χωρίς ενοχές κι ένα φλιτζάνι καφέ παραπάνω!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here